Feederhorgok a Gamakatsu kínálatából

Feederhorgok a Gamakatsu kínálatából

A Gamakatsu a világ legnagyobb horoggyártó cége, amely már több mint 60 éve gyárt tűhegyes horgokat. Az első darabokat még kézzel készítették, jelenleg viszont a világ legmodernebb technológiájával, számítógép vezérlésű automata gépek végzik a gyártást. A kínálat óriási és napról napra nő, fokozva ezzel a „káoszt” és szinte áttekinthetetlenné téve a jelenlegi kínálatot. Én most kizárólag azokat a horgokat fogom bemutatni - jó néhány újdonsággal spékelve -, amelyek főként a finom fenekező és feederhorgászat során jöhetnek számításba.

A Gamakatsu márkanév a világ szinte minden horgászának egyet jelent a minőségi horoggal. Talán nem meglepő, hogy a csúcsminőségű horgokat mind Japánban készítik, hiszen a szigetország acélkészítési technológiája a legfejlettebb a világon. A több száz éves acélkészítési hagyomány a szamuráj kardokkal kezdődött és évszázadok alatt fejlesztették tökéletesre. A megmunkálás után a horgokat olajban hűtik le, mivel az anyag így nem szenved károsodást. A szigorú minőségellenőrzésből adódóan biztosak lehetünk benne, hogy egyetlen Gamakatsu horog sem fog cserbenhagyni.

Feederbotos horgászatnál kedvelt horgok

Gamakatsu 2210B

Jellemzői: bronz (B) színű, lapkás, kifejezetten öblös formájú, rövid szárú, speciális pontyozó horogtípus. Vékonyhúsú, nagyon könnyű horog, de hihetetlenül erős és acélos, amely szinte minden finomszerelékes pontyozó horgászmódszernél eredményesen használható. A meghosszabbított, vékony, a horog síkjából enyhén kihajlított és többszörösen edzett hegynek köszönhetően különösen jó akadást biztosít. A ponty húsos, vastag szájába behatolva a horog méretéhez képest igen nagy darabot fog át, ezért - még hosszabb fárasztási idő alatt is - szinte képtelenség, hogy kiszakadjon. Nem véletlen, hogy a legkedveltebb horgok között tartják számon kezdő és profi horgászok egyaránt!

Mérettartománya: 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 (színenként eltérő)

Szín: B (bronz), G (gold), R (red), S (blue)

Javasolt csalik: 2-3-4 szem kukorica (1-10-es méretben), pinki (14-22-es méretben), csontkukac - akár 10-12 darab is! (6-22-es méretig), szúnyoglárva (14-22-es méretig), puha pelletek (10-14-es méret), pop-up szendvicsek (2-8-as méretnél), szilikonon kínált pellet (6-12-es méretben), egyéb fűzött nagy csalik (1-10-es méretig)

Kiszemelt halak: ponty (valamennyi horogméret esetén), keszegfélék (22-10-es méret), márna (1-8-as méret), amur (1-10-es méret)

Gamakatsu 2210B
A pontyok kedvelik a csontit és a pelletet is
A csemegekukoricának sem tudnak ellenállni
Szilikon karikában felkínált csalival is használható
A puha pellethez egyik legjobb választás ez a horog

Gamakatsu 2270N

Jellemzői: ezüstszínű (N), vékonyhúsú, lapkás horog kemény és húsos szájú halak számára. Ez a horogtípus alakjában teljesen megegyezik a 2260-as szériával, amiben eltér viszont, hogy ez a horog a 2260 finomított, vékonyabb változata. A mérettartománya is jóval kisebb, csak a finomabb horgászathoz alakították ki. Vékonyabb a horog kiképzése, amivel még könnyebb és érzékenyebb lett, ugyanakkor egyáltalán nem vált hajlékonnyá. A speciális, kissé szögletesített, széles öbölnek és az enyhén visszagörbülő horoghegynek köszönhetően biztosan akad és hosszú fárasztás során is nagyon jól tart. A legfinomabb feeder vagy picker horgászat elengedhetetlen horogtípusa. A kisebb méretek kiválóan alkalmasak az olyan érzékeny csalikkal való horgászatra is, mint a szúnyoglárva, pinki, vékony giliszta, míg a nagyobbakra kényelmesen tehetünk csontkukacot, gilisztát, vagy épp kukoricát, sőt puha pelletet is.

Mérettartománya: 10, 12, 14, 16, 18

Szín: N (ezüst)

Javasolt csalik: szúnyoglárva (12-18-es méretig), pinki, csontkukac, 1-2 szem kukorica (10-12-es méret), puha pelletek (10-14-es méret)

Kiszemelt halak: ponty (10-16-os méret), keszegfélék (10-16-os méret), amur (10-12-es méret), paduc (10-14-es méret)

Gamakatsu 2270N
A kis méretekre apró csalik is kerülhetnek
Pinkicsokor

Gamakatsu 5314N

Jellemzői: Ezüst (N), fekete (F) és aranyszínű (G), hosszú szárú füles horog. Különösen erős, masszív kivitel, igazi kapitális méretű halakhoz, a legkeményebb terepen történő horgászathoz. Fenést és további élezést nem kíván, de „kedveli” az erős fonott zsinórokat és az erős, kemény botokat. Talán a létező legtágabb méretsorral rendelkező horogfajta!

Mérettartománya: 10/0, 9/0, 8/0, 7/0, 6/0, 5/0, 4/0, 3/0, 2/0, 1/0, 1, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14

Szín: N (ezüst), F (fekete), G (gold)

Javasolt csalik: a horog öblébe kötött füzérként vagy hagyományos módon felkínált kukoricaszemek, egyéb magvak, pufik, pop-up csaliszendvicsek

Kiszemelt halak: ponty, amur, az extrém méreteknél harcsa

Gamakatsu 5314N
A fűzött pelletekhez tökéletes ez a horog
Ezt a horgot pufival is lehet használni

Gamakatsu G-Carp Method Hook

Jellemzői: fekete színű, visszahajlított hegyű füles horog. A kedvelt „önbevágó” horogtípusok között a létező legerősebb. A biztos akadás érdekében nagyobb horogméretnél a csalit ne tűzzük fel, hanem kössük a horog öblébe! A kisebb méreteknél tehetjük akár a horogra is a csalit - ilyen alkalmazási mód a nagytestű dévérkeszegek, kárászok és compók horgászatánál válik be, míg a nagyobb horogmértek az amurok és pontyok megfogásának biztos fegyverei. Utóbbiak segítségével nagyobb méretű csalik is nagy biztonsággal felkínálhatók, ezáltal biztosítva a szelektív horgászatot, miközben az akadás garantált!

Mérettartománya: 1, 2, 4, 6, 8

Szín: Fekete

Javasolt csalik: füzér, amely a horog méretétől függően 1-2-3 szem kukorica, tigrismogyoró vagy pellet, bojli legyen, kis méret esetében csontkukac

Kiszemelt halak: ponty, amur, dévér, kárász, compó

Gamakatsu G-Carp Method Hook
Ennél a horogtípusnál gyakori a hajszálelőkén felkínált csali
A tigrismogyoró és…
… a kukorica füzér is ellenállhatatlan a pontyoknak, amuroknak

Gamakatsu A1-Hard 2260NS

Jellemzői: fényes fekete (NS) színű lapkás horog kemény és húsos szájú halak számára. Tulajdonképpen ez a horog az LS-2260B erősített változata. Ez egy olyan alap horogtípus, amely szinte egyetlen feederbotos horgász ládájából sem hiányozhat. Azon horgászoknak ajánlott, akik nem szeretik „túlvariálni” a dolgot, és egy olyan megbízható horgot keresnek, amelyet ha felkötnek a feederbotos végszerelékük zsinórjára, azzal szinte bármit megfoghatnak. Nos, ez a típus ilyen! A régi széria népszerűségének egyik fő oka, hogy kis mérete ellenére is rendkívül acélos, remek hegytartó képességű és nagyon masszív. Az új széria az A1-Hard családba tartozik, amely tagjai egy speciális, kimondottan a horoggyártásra kifejlesztett anyagból készülnek. Volfrám és vanádium adagolásával érték el azt az összetételt, amely a legjobb acélötvözet horoggyártáshoz. Ez a változat 20%-kal erősebb és 25%-kal keményebb a normál karbon-acél horgoknál, mindezek ellenére vékony és könnyű maradt. Akadós, köves terepeken is megbízhatunk ebben a horogban.

Mérettartománya: 4, 6, 8, 10, 12

Szín: fényes fekete (NS)

Javasolt csalik: 2-3 szem kukorica (4-8-as méretben), csontkukac, giliszta, puha pelletek (10-12-es méretben) pop-up szendvicsek (6-8-as méretnél), szilikonon kínált pellet (6-8-10-12-es méretben), egyéb fűzött nagy csalik (6-8-as méret)

Kiszemelt halak: ponty (valamennyi horogméret esetén), keszegfélék (10-12-os méret), márna (6-8-as méret), amur (4-10-es méret), paduc (8-12-es méret)

Gamakatsu A1-Hard 2260NS a legsikeresebb 2260B horogtípus erősebb acélból készült változata
A lebegtetett gilisztának nehezen állnak ellen a halak
Szilikon hajszálelőkén felkínálhatunk kukoricát…

Gamakatsu A1-Hard 2263NS

Jellemzői: fényes fekete (NS) színű füles horog kemény és húsos szájú halak számára. Tulajdonképpen ez a horog az A1 Hard 2260NS füles változata, alakja megegyezik a TOP1 2260B horogtípus formájával, csak most végre füles változatban, erősebb acéllal kerül forgalomba a 2012. évtől. Ezt a horgot kifejezetten a feeder horgászoknak készítették, hiszen a fülnek köszönhetően tökéletesen beállítható a hajszálelőke hossza csomómentes kötést alkalmazva.

Mérettartománya: 4, 6, 8, 10, 12

Szín: fényes fekete (NS)

Javasolt csalik: 2-3 szem kukorica (4-8-as méretben), csontkukac, giliszta, puha pelletek (10-12-es méretben), pop-up szendvicsek (6-8-as méretnél), szilikonon kínált pellet (6-8-10-12-es méretben), egyéb fűzött nagy csalik (6-8-as méret)

Kiszemelt halak: ponty (valamennyi horogméret esetén), keszegfélék (10-12-os méret), márna (6-8-as méret), amur (4-10-es méret), paduc (8-12-es méret)

Gamakatsu A1-Hard 2263NS a legsikeresebb 2260B horogtípus erősebb acélból készült füles változata
A füles a horgoknál tökéletesen beállítható a hajszálelőke hossza…
… így szinte bármilyen csalit ráfűzhetünk
Pasztával is használható
Ha a cél egy nagyobb méretű ponty, nyugodtan tegyünk fel több pelletet

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.