Feederkosarak és végszerelékek útvesztőjében 1. rész - A hagyományos és különleges kosarak

Feederkosarak és végszerelékek útvesztőjében 1. rész - A hagyományos és különleges kosarak

A kezdő feederhorgászok számára gyakorta okoz fejtörést a megfelelő végszerelékek összeállítása során, hogy vajon milyen feederkosarat válasszanak? Hiszen egy jól felszerelt horgászboltban akár több száz különböző típus közül válogathatnak. Joggal merül fel a kérdés, hogy mikor melyiket kell használni? Nos, ezt a rendkívül széles kínálatot néhány alapmodellre szűkítve próbálok meg egyértelmű útmutatást adni ebben a témában is!

Köztudott, hogy a Haldorádó élen jár az aprócikkek, konkrétan a feederkosarak fejlesztésében is. A bemutatásra váró feederkosarak döntő többsége saját gyártású modell, amelyeket kiegészítettem olyan, más gyártók által készített feederkosarakkal, amelyek speciális helyzetek megoldására alkalmasak. A bemutatandó 10 különböző feederkosár közül, ha egy kezdőnek kellene feederkosarat ajánlanom, akkor elsőként egyértelműen a Rocket Feeder kosarat nevezném meg, a következő nyugodt szívvel ajánlható változat pedig a Special Round feeder. Ez az a két alapmodell, amelyek - némi túlzással - minden körülmények közepette eredményesen használhatók.

Haldorádó Rocket Feeder

Ez a kosár rakéta vagy csepp feederkosár néven vált ismertté. Olyan univerzális eszköz, amely nélkülözhetetlen az álló- és folyóvízi feederezés során. Előnye a zárt kosarakkal szemben, hogy nagyobb a befogadóképessége, így szükség szerint dobásonként több csalogatóanyagot tudunk vele bejuttatni, mint a zárt kosarakkal. Ráadásul ez a feederkosár az átlagosnál - mint amivel az egyéb gyártóknál találkozhatnak - ducibb, öblösebb. Ebből gyorsabban kioldódik a keverék, így még gyorsabban tudunk kapást kicsikarni!

Jellemzői:

 • tökéletesen áramvonalas kivitel a pontos (távoli) dobások érdekében
 • rendkívül masszív konstrukció, kézzel összeroppanthatatlan!
 • az átlagosnál bővebb („ducibb”) drótozás a nagyobb tárolókapacitás érdekében
 • speciális ólomkiképzés és precíz súlybeállítás
 • különleges, csillogásmentes, matt felületkezelés
 • minden csomagban két különböző színű: matt hínárzöld és kőmintás található
 • a kis súlyú (15, 25, 35 g) állóvízre, míg a nagy súlyú (50, 70 g) kosarak folyóvízi horgászathoz ajánlottak
 • kosarak átmérője és teljes magassága: 15 g - 20 x 60 mm, 25 g - 28 x 70 mm, 35 g - 28 x 75 mm, 50 g - 32 x 80 mm, 70 g - 32 x 85 mm

Olyan univerzális kosár, amely nélkülözhetetlen az álló- és folyóvízi feederezés során
Minden csomagban két különböző színű: matt hínárzöld és kőmintás található
Egyszerű és hatékony végszerelék

Haldorádó Special Round Feeder

Ha olyan etetőanyagot szeretnénk használni, amelynek egyértelműen az a célja, hogy a mederfenékre süllyedve gyorsan kioldódjon a kosárból, akkor mindenképpen egy zárt kosárra van szükség. A Special Round Feeder a klasszikus feederkosarak csúcsminőségű, minden apró részletében tökéletesen kidolgozott változata. Megalkotása során a legtöbb feederhorgász által használt és jól ismert klasszikus, kerek feederkosarat vettük alapul, de annak minden „hibás” részletét igyekeztünk kijavítani, tökéletesre csiszolni. Hogyan értük ezt el, min változtatattunk?

Jellemzői:

 1. Talán a legszembetűnőbb az a rögzítő szem, amellyel a gubancgátló cső karabinerébe akasztjuk, vagy közvetlenül a főzsinórhoz kötjük. A peremből kiemelkedő kicsi, de jól terhelhető fém fülecske garantáltan nem törik el, nem szakad ki a kosárból, miközben (kis méretéből adódóan) nem tekeredik rá semmi, ezzel a gubancveszélyt is nullára csökkentettük.
 2. A vaskos, túlságosan sűrű rácsozatú, zárt kosarakból lassan oldódik ki az etetőanyag (még akkor is, ha arra rásegít a csontkukac), ezért egy vékony dróthálóból készített optimális lyukbőségű feederkosárra volt szükség, de azokat (a vékony, tartás nélküli hálóanyag miatt) kézzel könnyedén össze lehetett roppantani. Hogy megőrizzük a kosár finomságát, könnyűségét, mégis drasztikusan növeljük stabilitását, alul és felül egy erősített peremet kapott. Ezt minden egyes darabra kézzel forrasztják rá! Ez az alsó-felső megvastagított perem máris minimum duplájára növeli a kosár keménységét, stabilitását.
 3. Olyan színezetre és felületkezelésre volt szükség, amelynek eredményeként a kosár nem egy rikító veszélyes tárgy, hanem a mederfenékbe észrevétlenül beleolvadó, finom falatokat hordozó eszközzé válik. A csillogásmentes zöld és fekete színezet maximálisan megfelel ezeknek az elvárásoknak.
 4. Szükség volt az ideális méretekhez párosuló súlyra is, így a méretsor három darabból áll, amihez három különböző hosszúság és kettő különböző átmérő párosul. No de mi van akkor, ha egy nagyméretű, de kis súlyú kosárra van szükség? Hogyan lehet megoldani, hogy egy 30 g-os kosárméreten csak 10 g ólom legyen? Erre is gondoltunk! A speciális talpólmok lábacskái egy csavarhúzó segítségével könnyedén felfeszíthetők, így a súly a kosárról levehető és egy másikra áthelyezhető. Így akár horgászat közben is lehet variálni a kosárra helyezett ólomnehezék súlyával, mert ennek a cseréje maximum 1 perc! Ugyanakkor attól egyáltalán nem kell tartani, hogy horgászat közben leesik. Egy csomag 2 különböző színű (hínárzöld és matt fekete) terméket rejt.

Méretsor:

10 g - átmérője: 25 mm, hossza: 35 mm
20 g - átmérője: 25 mm, hossza: 40 mm
30 g - átmérője: 30 mm, hossza: 45 mm

A klasszikus feederkosarak csúcsminőségű, minden apró részletében tökéletesen kidolgozott változata
Kezdők számára ajánlott - garantáltan gubancmentes - végszerelék

Haldorádó Special Round Feeder XL

Ez a kosár felépítését tekintve azonos az előbb bemutatott Special Round kosárral, azonban annak egy megnövelt méretű változata, melyet 3 nagyságban, 1XL, 2XL és 3XL méretben készítettünk el. Ezek különlegessége, hogy a nagy méretük ellenére kicsi az önsúlyuk, ez mindössze 10 gramm mindháromnál. Ugyanakkor megtöltve a legnagyobb összsúlya meghaladja a 100 grammot! Ha nagyobb önsúlyra van szükség, könnyedén pótolhatjuk, cserélhetjük azt, ugyanis a drótos kosaraink ólomnehezékei cserélhetők! A kevésbé tájékozott feederezőkben joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért van szükség ilyen nagyméretű, nagy tárolókapacitású zárt kosarakra, miért nem elegendők a kisebb, régi méretek? A keszeghorgászat során ritkán van bent 2 percnél tovább a végszerelék, így a gyakori dobások miatt biztosított a csalogatóanyagok folyamatos bejuttatása. A termetesebb halakra viszont gyakorta több időt (akár 5-10 percet is) kell várni. Ekkor a ritkább dobásokat nagyobb mennyiségű anyag egyidejű bejuttatásával kompenzáljuk, csak így biztosított a folyamatos „terített asztal” a később érkező halaknak. További előny, hogy ha sok szemes anyagot (kukoricát, búzát) is be kell juttatni - amik a hagyományos, kis átmérőjű kosarakba beleszorulnak -, azok e megnövelt átmérőjű kosarakból gond nélkül és a kívánt helyen (!) távoznak. 1 csomagban 1 zöld és 1 fekete kosár található.

Jellemzői:

 • megnövelt kapacitású zárt kosár
 • nagy méretek, de kicsi önsúly
 • legyen szó szemes terményről vagy etetőanyagról, ezzel könnyedén bejuttatható
 • gyors és garantált kioldódódás
 • a legnagyobb méretű versenyszabályzatnak is megfelelő paraméterű feederkosár a 3XL-es változat
 • különleges, csillogásmentes, matt felületkezelésminden csomagban két különböző színű: matt hínárzöld és kőmintás található

Méretsor:

1XL méretű kosár átmérője: 35 mm, hossza 47 mm, önsúlya: 10 g, megtöltve kb. 40-50 g
2XL méretű kosár átmérője: 41 mm, hossza 47 mm, önsúlya: 10 g, megtöltve kb. 60-70 g
3XL méretű kosár átmérője: 45 mm, hossza 66 mm, önsúlya: 10 g, megtöltve kb.90-100 g

A Special Round Feederkosarak nagyobb átmérőjű változatai az XL-es kosarak

FOX Feeder kosár

Ezek a kosarak azért készültek műanyagból, mert így önsúlyuk kisebb, mint a drótból készült kosarak, amelyek a lágy iszappal borított mederfenéken különösen előnyösek, hiszen nem süppednek bele. A kosarak több méretben és súlyban kaphatók, mindenki megtalálja a neki és a horgászmódszerhez legjobban illő kosarat. A legkisebb, 14 grammos kosarat az érzékeny feeder- vagy pickerbotos horgászatra célszerű használni, amikor finom szemcséjű, gyorsan oldódó etetőanyaggal kell horgászni. Ha feltámad a szél, és már a 14 gramm önsúlyú kosár nem tud egy helyben maradni a víz meginduló áramlása miatt, vagy ha egy erős pickerbottal vagy egy medium feederbottal horgászunk, akkor érdemes a 21 grammos kosarat választani. De ha a nagyobb távolság a lényeg, akkor már csak a 28, vagy a 42 grammos kosár jöhet szóba. A kosár igazi különlegessége, hogy a FOX szabadalommal védett megoldásának köszönhetően az ólomnehezék egyetlen mozdulattal cserélhető mindegyik kosáron. Így néhány különböző súlyú kosár beszerzése után tetszés szerint - akár horgászat közben is - bármikor kisebbre vagy nagyobbra cserélhető a nehezék.

Jellemzői:

 • 3 méret: small, medium, large
 • small: 14, 21, 28 g (mérete: 25 x 30 mm)
 • medium: 14, 21, 28, 42 g (mérete: 30 x 40 mm)
 • large: 14, 21, 28 g (mérete: 35 x 50 mm)
 • műanyagból készült, amely kevésbé süpped a lágy iszapba
 • kompatibilis, tetszés szerint cserélhető ólmozás
 • gyors kioldódás

A kosár súlya cserélhető

Guru Cage Feeder

A Guru egy érdekes formával lépett piacra. Az ólomnehezék U alakban helyezkedik el a kosár körül, ráadásul viszonylag nagy lyukbőséggel készült a kosár. Ennek akkor van nagy jelentősége, amikor azt szeretnénk, hogy kosárba nyomott etetőanyag a lehető leggyorsabban kioldódjon, akár már vízközt. A képen látható, hogy a Guru egy egészen kis méretű változatot is készített. Ezzel minimális mennyiségű etetőanyagot lehet bejuttatni. De pont ez a lényeg, hiszen előfordul, hogy kevéske halra, a maximum 5 órás horgászversenyen mindössze 5-10 db halra lehet számítani. Ezeket kell egy minimális mennyiségű, de koncentrált, pontos horgászattal megfogni. Ekkor van létjogosultsága ilyen kisméretű, de jól dobható feederkosárnak.

Jellemzői:

 • 4 méret: mini, small, medium, large
 • mini: 20 g (20 x 20 mm)
 • small: 20 g (22 x 30 mm)
 • medium: 23 g (25 x 35 mm)
 • large: 23 g (30 x 45 mm)
 • műanyagból készült, amely kevésbé süpped a lágy iszapba
 • „súly előre” design
 • extra gyors oldódás
 • kifejezetten ajánlott vízközti horgászatok során

A nagy lyukbőségnek köszönhetően az etetőanyag rendkívül gyorsan kioldódik

Preston Open Ended Feeder

A speciális kosarak során végighaladva jutunk el egy érdekes, nagyon egyszerű formájú kosárhoz. Ezeket a zárt, műanyag feederkosarakat - amelyek között vannak egészen nagy tömegűek, pl. 60 gramm önsúlyú is - akkor kell használni, amikor a víz mély, 3 méternél mélyebb, és a halakat ott, a mederfenéken kell megfogni. Ez a kosár a beletöltött etetőanyagot garantáltan lejuttatja a mederfenékre, ami csak ott fog kioldódni. Erre a hagyományos feederkosarak nem képesek. Különösen hatékony a ponty versenyszerű horgászata során. A széles talpólom növeli a kosár stabilitását. A kosáron található részben flexibilis szár segít elkerülni a dobáskor keletkező gubancokat, hiszen eltartja a kosártól damilunkat. L-es (large / nagy) méretben és négyféle önsúllyal (20, 30, 45, 60 gramm) forgalmazzuk.

Jellemzői:

 • kapható méretek: 20, 30, 45, 60 g
 • kosár mérete: 30 x 40 mm
 • gyors süllyedésű kosár
 • műanyagból készült, amely kevésbé süpped a lágy iszapba
 • talpólmos kialakítás
 • csak a fenéken oldódik ki a beletöltött etetőanyag

Ezt a kosarat akkor célszerű használni, ha az etetőanyagot mélyebb vízben és csakis a fenéken szeretnénk felkínálni

Drennan Végólmos csontikosár

A műanyag kosarak között van olyan modell, amely kifejezetten élő anyag, főként csontkukac bejuttatására alkalmas. Előnye, hogy az élő anyagot koncentráltan a horog közelében tálalja fel az éhes halaknak. Formája áramvonalas, a kosár aljára pedig egy végólom került, ezért különösen alkalmas nagyobb dobásokhoz is. Belsejében a fedelet egy duplán vett erőgumi rögzíti. Nem hullik szét, nem esik le a teteje vagy az alja dobás közben.

Jellemzői:

 • kapható méret: 25 g
 • élő anyag (főként csontkukac) vagy extra lágy aromás etetőanyag bevitelére alkalmas
 • műanyagból készült, amely kevésbé süpped a lágy iszapba
 • távdobó kialakítás

Ez a kosár a csontkukacok nagy távolságra történő bejuttatását teszi lehetővé

Preston Talpólmos csontikosár

Ez a kosár némileg kisebb lyukbőséggel rendelkezik, mint az imént bemutatott kosár, illetve nem az alján, hanem az oldalán kapott helyet az ólom. Ennek köszönhetően a kosár e része fog midig a mederfenéken landolni. Ennek köszönhetően áramló vízben is használható, hiszen az oldalsúlyozás következtében nehezebben tudja elgörgetni a sodrás. Ez a kosár rövidebb távra, maximum 40 méterig való horgászatra alkalmas.

Jellemzői:

 • kapható méret: 20 g
 • élő anyag (főként csontkukac) vagy extra lágy aromás etetőanyag bevitelére alkalmas
 • talpólmos kialakítás
 • műanyagból készült, amely kevésbé süpped a lágy iszapba
 • maximum 40 méterig dobható pontosan

A talpólmozásnak köszönhetően a kosár mindig megfelelő pozícióba érkezik a mederfenékre

Haldorádó Long Cast Round

Ez a kosár a zárt feederkosarak távdobó bajnoka! Megalkotását egyértelműen a maximális dobótávolság elérése motiválta. Különösen fontos szempont volt a maximális dobótávolság elérése mellett, hogy a kiszemelt helyet minden egyes alkalommal biztonságosan meg lehessen horgászni.

A hagyományos oldalsúlyos kosarakkal ellentétben itt az önsúly - egy speciális rögzítési technikának köszönhetően - a kosár végén található. Emiatt dobáskor a kosár nem libeg, nem tér ki a dobás irányából. A speciális végsúly és az áramvonalas forma biztosítja, hogy ugyanakkora lendítőerővel, közel dupla olyan távolságra lehet bejuttatni elképesztően pontosan. Ebbe a kosárba is minden olyan (olykor laza szerkezetű) etetőanyag beletölthető, amelyet eddig csak az oldalsúlyos zárt feederkosarakkal lehetett bevetni. A másik óriási előnye, hogy iszapos helyen is eredményesen használható, mert a kosár vízbecsapódása után nem az oldalára fekszik, hanem felfelé áll, kevesebb része süllyed (tűnik el) a leglágyabb iszapban is. Új utat nyit meg a kísérletező kedvű és a versenyszerű horgászatban jártas feederezők számára egyaránt! Kettő méretben (25 és 35 g) kerül forgalomba. 1 zöld és 1 fekete színű kosár található a csomagban.

Jellemzői:

 • kapható méretek: 25 és 35 g, mindkettő 35 mm átmérőjű és 45 mm hosszúságú
 • különleges, csillogásmentes, matt felületkezelés
 • minden csomagban két különböző színű: matt hínárzöld és kőmintás található
 • távdobó végólmos kialakítás, akár 60 méter feletti dobótávolsággal!
 • iszapos helyen is eredményesen használható

Ez a kosár a zárt feederkosarak távdobó bajnoka
Ez a javasolt végszereléke

Haldorádó Ring Round

Ez a kosár ötvözi a nagy távolságra történő könnyed dobás lehetőségét a finomsággal. Tulajdonképpen lehetővé teszi az élő anyaggal vagy szemes terménnyel való gond nélküli horgászatot. Míg egy hagyományos oldalsúlyos kosárral a 40 méteres távolság feltámadó oldalszél esetén már nehezen vagy csak pontatlanul horgászható meg, ezzel a kosárral ez biztosan nem okoz gondot! Sőt a még nagyobb távolság sem! Mindez annak a bonyolult gyártástechnológiával előállított végólomnak köszönhető, amely biztosan nem fog a kosárról leesni, hiszen a háló anyagára ráolvasztott anyag arról leválaszthatatlan. A „ring”, azaz gyűrű formájú ólom nem gátol a kosár gyors megtöltésében sem. A végsúly extrém időjárási körülmények között is oda juttatja be a végszereket, ahová kell, nem tér ki a dobás irányából, így még pontosabb, precízebb horgászatot biztosít. Ez a kosár 2 méretben és több különböző súlyban kapható. Medium: 25 g, 35 g, 45 g, valamint Large: 30 g, 35 g, 40 g, 50 g.

Jellemzői:

 • két kosárméret: medium: 25 x 50 mm (25, 35, 45 g), large: 32 x 50 mm (30, 35, 40, 50 g)
 • gyűrűs végólom kialakítás
 • az ólomsúly a drótháló anyagára rá van olvasztva, arról leválaszthatatlan
 • szeles időben is jól és pontosan dobható forma
 • gyors oldódás
 • 2 db / csomag

Ez a kosár ötvözi a nagy távolságra történő könnyed dobás lehetőségét a finomsággal
Ezzel a végszerelékkel javasolt bevetni

Haldorádó Hard River

A zárt kosarak sorában a végére maradt az igazi nehézbombázó. Mint ahogy a neve is mutatja, ezeket a kosarakat az igazán kemény folyóvizekre fejlesztettük ki. Ha túl nagy a távolság, vagy ha kifejezetten erős a víz sodrása, akkor már csak a szögletes kosarak azok, amelyek felvehetik a versenyt a víz erejével. A stabil drótos kosárba belenyomott etetőanyag, illetve a talpólmozás a garancia, hogy a kosár - ameddig csak lehet - egy helyben marad a mederfenéken, és folyamatosan oldódik ki belőle a belehelyezett csalogatóanyag. Az oldódást meggyorsíthatjuk, ha élő anyagot (csontkukacot, darabolt gilisztát) is keverünk az etetőanyaghoz. A széles mérettartomány lehetővé teszi, hogy a sodrás erejéhez megfelelő méretű kosarat választhassunk. A méret kiválasztásakor azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a nagyméretű kosárba igen sok etetőanyagot tudunk tölteni, ami kellően erős feederbotot is kíván! A legkisebb az 1 oz-s (28 gramm), míg a legnagyobb, már-már extrém méretű kosár 5 oz (140 gramm) saját tömegű! A nagyobb kosarakhoz mindenképpen ajánlott a fonott dobóelőke használata. Minden csomagban 2 db kosarat talál, egyik színe kőmintás, a másiké matt zöld.

Jellemzői:

 • kapható méretek: 1 oz - 28 g, 2 oz - 56 g, 3 oz - 84 g, 4 oz - 112 g, 5 oz - 140 g
 • talpólmos kialakítás
 • erősített, fém zsinórrögzítő szem
 • folyóvizek nagyágyúja, ez a legnagyobb sodrásban is megáll!
 • különleges, csillogásmentes, matt felületkezelés
 • minden csomagban két különböző színű: matt hínárzöld és kőmintás található

Ez a kosár a legerősebb sodrású vizeken is egy helyben marad
Ez egy egyszerűbb fix folyóvízi végszerelék…
… míg ez egy csúszó végszerelék

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.