Gamakatsu horgok method horgászathoz hangolva

Gamakatsu horgok method horgászathoz hangolva

Methodozás során a sikert legtöbbször az etetőanyagnak és a csalinak tulajdonítják, pedig a végszerelék legalább olyan fontos, mint a csalogatóanyagok. A körülményeknek megfelelő etetőkosár, előke vagy éppen horog kiválasztásán is sok múlik. Ebben a cikkben kifejezetten a method technikához ajánlott Gamakatsu horgokból mutatok be néhány olyan modellt, amelyek a legnépszerűbb csalikhoz mind méretben, mind formában illenek.

A horog kiválasztásában két dologra érdemes figyelni. A legfontosabb, hogy mekkora halra horgászunk, míg a másik, hogy milyen csalival tesszük ezt. Sokszor láttam már hatalmas csalikat kis horog mellett felkínálva, vagy éppen olyan apró csalikat, amelyek nagy horog mellett „fityegtek”. Mint mindenben, itt is a harmóniára kell törekedni.

Ha a végszerelék összhangban van, akkor nem létezik megfoghatatlan méretű hal!

Azt már az elején érdemes tisztázni, hogy tulajdonképpen bármilyen békés hal megfogható ezzel a technikával, ám aki method kosarat ragad, csak ritka esetben áhítozik a keszegnép apró egyedeire. Ez a technika egyértelműen a termetesebb halak megfogására irányul, tehát a célhal általában a ponty, nagyobb keszeg, esetleg más termetesebb hal. A csali tekintetében is viszonylag könnyű beskatulyázni az igényeket, hiszen a methoddal horgászók túlnyomó része kisebb-nagyobb lebegő vagy kikönnyített pelleteket, minibojlikat tűz a csalitüskére.

A hal pontos súlya 31.300 gramm! A horog 10-es Gamakatsu Power Carp, a csali pedig 8 mm-es Haldorádó Quatro Fluo Pop Up Bojli volt ananász ízesítésben. Nyilván nem „őrá” számítottam, mégis sikerült szákba terelni

A sort azokkal kezdeném, akik szeretik a „finompecát”, vagy épp olyan horgot keresnek, amelyet a versenykörülmények között használt kisméretű pelletekkel, minibojlikkal is eredményesen lehet használni, de azért a végén mutatok olyan „vasat” is, amely kapitális halakhoz is jó lehet.

A jól összehangolt végszerelék már fél siker!

Gamakatsu Power Carp (hair rigger)
Ez a horog egy hosszú hegyű és viszonylag rövid szárú modell kifejezetten hajszálelőkés csali-felkínáláshoz. Ennek a formának az a tulajdonsága, hogy mélyre akad, és csak nagyon ritka esetben engedi el a halat, ugyanis rövid szára miatt stabilan fogja a húst, és fárasztás során nem „lötyögősödik” ki. Főleg közepes méretű, gyorsan irányt váltó halak horgászatánál alkalmazott horog. Mivel vastaghúsú, nagyon jól balanszírozható, lent tartja még a nagy felhajtóerejű csalikat is, valamint rendkívül erős, nem hajlik ki még nagy megterhelés esetén sem. A Power Carp kapható szakállas és szakállmentes kivitelben is.

A Gamakatsu Power Carp kifejezetten ajánlott method horgászathoz! Kapható szakállas és szakáll nélküli változatban is

További különlegessége ennek a horognak, hogy a füle 45 fokos szöget zár be a szárával, ezzel elősegítve a fűzött csali optimális pozícióban tartását, valamint a tökéletes akadást! A 12-es méretű horog a 2018-ban megjelenő, 5 mm-es Haldorádó Pro Method Pellettel harmonizál, míg a 10-es méretet ugyanebből a csaliból a 7 mm-es pellet fordítja megfelelő pozícióba, 10 mm-es Fine csalitüske alkalmazásával. A 10-es méret egyébként pont lent tartja a 8 mm-es Haldorádó Quatro Fluo Pop Up Bojlit is. Egy ilyen, ananászos kis golyócskával és ezzel a 10-es horoggal sikerült megfognom életem eddigi legnagyobb halát, amely egy 31.300 grammos tokhal volt. Azt hiszem, ez megfelelő válasz arra a kérdésre, hogy hajlik-e a horog? A 8-as méret ebből a családból már inkább a 12 mm-es LEGEND PELLET Wafterekhez alkalmas.

A Power Carp 12-es méretben a finom method technika egyik legjobb horga
A 12-es Power Carp az 5 mm-es, míg a 10-es horog a 7 mm-es Haldorádó Pro Method Pelletet tartja optimális pozícióban!

Gamakatsu LS-3524F
Ennek a modellnek rövid a hegye és hosszú a szára, ám különleges formájának köszönhetően brutálisan jól akad. Vékonyabb húsú, horog, mint az előző, viszont mérete nagyobb. Befelé álló hegye megkapaszkodik a legvékonyabb szájban is, és mint egy horgony, úgy húzza be saját magát az akadás helyére. Terhelés alatt nekifeszül a hal szájának, így nehezen hajlik ki. A 14-es méret az 5 és a 7 mm-es Pro Method Pellethez is ideális, míg a nagyobb méretek inkább kikönnyített csalikhoz ajánlottak, hiszen a könnyű a horgot egy méretben passzoló pop-up csali képes megemelni. Nagy öble és méretéhez képest kis súlya lehetővé teszi azt is, hogy csalikombinációkat kínáljunk fel mellette.

Az LS-3524F típusú horog vékony húsú, könnyű modell, úgyhogy ha lebegő csalival szeretnénk használni, akkor érdemes a normál vastagságú csalitüskével párosítani, az talán lesúlyozza túlságosan nagy felhajtóerővel rendelkező csalit
Az LS-3524F 14-es méretben igazán jól passzol a 7 mm-es Pro Method Pellethez
Ha nagy dévérkeszegekre lehet számítani, és kell a könnyű, vékony húsú horog, akkor az LS-3524F a jó választás

Gamakatsu LS-3615F
Ebből a családból kiemelem a 6-os méretű változatot, ugyanis methodos horgászatnál ez az, amelyik szóba jöhet. Ez egy kerek öblű, a hegye felé szűkülő öblű, hosszanti irányban viszont kifelé álló heggyel rendelkező horog. Vastag húsa miatt akkor célszerű alkalmazni, ha nagyobb halakra horgászunk. Ez a horog egyébként tökéletesen passzol a Haldorádó LEGEND PELLET Wafterek 12 mm-es változatához. 10 mm-es csalitüskére szúrva ez a csali olyan tökéletes pozícióban tartja a horgot, hogy az akadás garantált! Természetesen csalizás után kötelező ellenőrizni, hogyan is áll a pellet a fenéken, hiszen lehetnek minimális eltérések egyes szemek felhajtóerejében. Ha szükséges, egy ollóval vagy tapétavágóval lehet farigcsálni a pelletből. Az alaposság a siker egyik kulcsa!

A Gamakatsu LS-3615F és a 10 mm-es Haldorádó csalitüske tökéletes választás az egyik legsikeresebb pontycsali, a 12 mm-es LEGEND PELLET Wafter - Édes Ananász felkínálására
Ha ebben a pozícióban áll a felcsalizott horog, akkor a halnak elég csak a csali mellé szívnia, az biztosan belibben a szájába

Gamakatsu G-Carp Snagger
A snagger egy népszerű forma a pontyhorgászok közt, így nem is csoda, hogy immár method horgászok is előszeretettel használják. Hosszú szárú, vastaghúsú modell. Elég nehéz horogról van szó, úgyhogy még a nagyobb felhajtóerejű csalikat is megfelelő pozícióban tartja. Hosszú szára miatt érdemes valahogy rögzíteni a hajszálelőkét a horog öble mellett. Ehhez célszerű szilikon csövecskét használni, vagy a kötést egész magasra elnyújtani. (lásd a fotón!). Tulajdonképpen a 10-12-es méret a legtöbb, méretben passzoló pop-up csalival harmonizál, hiszen a horog és a csalitüske együttes súlya még a nagy felhajtóerejű csalikat is stabilizálja. Erős, acélos horog, igazán vad terepen is megállja a helyét, és kapitális halak megfogásához is alkalmas. A 8-as Snagger 15 mm-es csalitüskével kombinálva még a 16 mm-es LEGEND PELLET Wafter - Édes Ananászt is megtartja, úgyhogy ha nagy ponty a cél, akkor ez a horog a tökéletes választás!

A Gamakatsu Snagger az egyik legkedveltebb horogforma pontyozás során, nem csoda, hogy methodozásnál is egyre többször kerül elő
A 8-as méretű Snagger, 15 mm-es csalitüskével még a 16 mm-es LEGEND PELLET Waftereket is lent tartja

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.