Horgok a feederes horgászathoz 1.rész

Horgok a feederes horgászathoz 1.rész

Lépésről lépésre haladva próbálom a feeder technika minden szükséges kellékét bemutatni. Lassan, az alapoktól kezdve építkezünk, hogy végül masszívan és stabilan állhasson a házunk. Egyetlen építőkockát sem hagyhatunk ki, különben meginog a felépítmény. A most következő részben egy olyan nélkülözhetetlen „építőkockát” ismerhetünk meg, mint amilyenek a feederezésben az ehhez a technikához valóban alkalmas horgok.

Joggal merül fel a kérdés a feederes technikát kevésbé ismerő horgászokban, hogy mitől lesz egy horog a feederezésre alkalmas? Miért kell itt más típust használni? Nem csupán egy újabb üzleti fogásról van szó?

Nem oly régen (alig 15-20 éve), valóban nem bonyolították ennyire a dolgot. Egyetlen megvásárolható típusként a cseh kristály horgok mindenre jók voltak. Gyermekkoromban, ha egy-két csomag Gamakatsu horoghoz sikerült hozzájutni, azt inkább fel sem kötöttem, olyan nagy kincsnek számított. Kicsit megváltozott a világ… A kínálat manapság hihetetlen mértékű, szinte áttekinthetetlen. A horgok jelentős része persze azonos, hiszen több a piacon a termékforgalmazó, mint a gyártó. De így is, mire áthámozza magát az ember egy átlagos bolt horogválasztékán, az is egy fél délelőtt. A szokott módon meglehetősen leegyszerűsítem a kínálatot, és azokat a termékeket mutatom be, amelyek jó részét közel két évtizede a legnagyobb megelégedéssel használok.

Ínyencfalat egy termetesebb hal számára

A megfelelő típus kiválasztásában - legyen szó bármilyen márkájú horogról! - nagy segítséget nyújt, ha tudjuk mit is akarunk. Tegyünk fel magunknak ezt a néhány kérdést, és máris könnyebb lesz a választás:

  1. Milyen halra horgászunk?
  2. Milyen csalit tűzünk a horogra?
  3. Milyen vastag zsinórra (monofil vagy fonott) kötjük horgunkat?

A lehetséges válaszokat az általam leggyakrabban használt konkrét típusokon keresztül adom meg.

Gamakatsu 2260B

A horgászok döntő többsége a „Milyen halra horgászunk?” kérdésre azt válaszolja, hogy „mindegy mire”, „ami bakapja a csalit”, „szeretnék keszeget és pontyot is fogni”. Nagyon nehéz olyan horgot találni, amely univerzális, amely kicsi és erős, nem túl durva a keszegeknek, de vele nem jelent gondot egy termetesebb potyka kifogása sem. Talán a Gamakatsu 2260B pont ilyen!

Igazán univerzális horogtípus
A Gamakatsu 2260B minden halat megfog, legyen az termetes dévér vagy ponty!

Jellemzői: bronzszínű, vékony húsú lapkás horog. Különleges formájának és öblös kiképzésének köszönhetően különösen ajánlott a „húsos”, vaskos szájú halak horgászatához. A stabil forma hosszan tartó fárasztás során sem görbül, egyenesedik ki. Tökéletes hegykiképzésének köszönhetően a legkeményebb szájú folyóvízi halaknak sem ad menekülési esélyt. A kisebb méretek a rakós botos horgászat során (is!) méltán lettek a paduchorgászok féltve őrzött kincsei. A nagyobbak a feederbotos márna- és pontyhorgászatban bizonyítottak a legtöbbet.

Javasolt csalik: Csontkukac, giliszta, 1-2 szem csemegekukorica.

Kiszemelt halak: Paduc, márna, jászkeszeg, ponty, öreg dévérek.

Gamakatsu 2270N

Ez a horogtípus a 2260B finomított változata. Felépítése, alakja nagyon hasonlít a méltán híres elődhöz, de még vékonyabb és acélosabb, ráadásul nyújtottabb, hosszabb a hegye, ugyanakkor kisebb a szakálla. Mindez olyan könnyed behatolást tesz lehetővé, amely minimális erőhatás mellett is (érzékeny pickerbottal vagy lágy feederbottal) könnyedén kivitelezhető. Mikor indokolt a használata? Ha kiszemelt halaink között nem ritka a termetes ponty, de nagyon óvatosan táplálkoznak, akkor kénytelenek vagyunk a szereléket tovább finomítani. De ez nem biztos, hogy ez a horog drasztikus méretcsökkentését kell, hogy jelentse. Ugyanis a biztonságos nagyhal-horgászat megkíván egy bizonyos méretet (ez a csali mennyiségétől, méretétől is függ). Egy vékonyabb húsú „súlytalan” horog értékesebb számunkra, mint egy kicsi, vaskos kampó. Ez a horog egyértelműen a finom pontyhorgászatban vált be számomra, gyakran 0,10-0,12 mm vékony horogelőkére kötöm.

A megnövelt hosszúságú vékony hegynek és a mikro szakállnak köszönhetően ellenállás nélkül hatol a hal szájába

Jellemzői: ezüstszínű, vékony húsú lapkás horog, amely különösen jó hegykiképzésének köszönhetően, szinte ellenállás nélkül hatol a hal szájába.

Javasolt csalik: csontkukac, giliszta, 1-2 szem csemegekukorica.

Kiszemelt halak: ponty, termetes dévérkeszeg.

Gamakatsu 1810B

Amikor a botspicc villámgyors apró rántásokkal adja tudtunkra, hogy a feltűzött csali után érdeklődnek a halak, de egyetlen határozott húzásra sem tudunk bevágni, akkor el kell gondolkodnunk, hogy mi lehet a probléma? Túlságosan nagy a horog és kicsik a halak, vagy valami más gond van? Elsősorban folyóvízen, paduc horgászata során lehet ilyet megtapasztalni. Mire a horgász a bothoz nyúlna, a hal már rég nincs sehol… Túljárni a fürge népség eszén a Gamakatsu 1810B horogtípussal tudunk. A csalit úgy kell feltűzni, hogy a visszagörbített horoghegy teljes egészben szabadon maradjon. Így a csalit megragadó, majd kifújni szándékozó hal saját magát akasztja meg. Erről nincs menekvés!

A visszagörbített horoghegy a megakasztott halat el nem engedi, amely lehet…
… akár egy termetes potyka is!

Jellemzői: Bronzszínű, vékony húsú lapkás horog, amely a visszagörbített hegynek köszönhetően, szinte egyetlen halat sem enged el. Ez az „önbevágó” típus nagyon jó arányban akasztja meg és tarja fogva a legfürgébb halat is.

Javasolt csalik: csontkukac, giliszta, szúnyoglárva

Kiszemelt halak: paduc, jászkeszeg, ponty, dévérkeszeg

Gamakatsu V-Head 1050N

Ha kiszemelt halaink egytől egyig keszegfélék, ráadásul sok kapásra és jelentős zsákmányra van kilátás, akkor egy acélos, de finom horogra van szükségünk. A gyors, kíméletes horogszabadítás érdekében előnyt jelent, ha a horog szára az átlagosnál kicsit hosszabb. A klasszikus, szűkebb öblű forma a „vékonyszájú” halak horgászatában vált be. Különösen jól tartja az átlagos méretű dévérkeszeget és kárászt. A vékony acélos test úgy hatol a kicsi lágy csalikba (pinki, szúnyoglárva) is, hogy azokat csak minimális mértékben sérti meg. Az eleven csali mozgásával még előbb felhívja magára a figyelmet, és természetes hatást kelt. A Gamakatsu új V-Head 1050N típusú horga ráadásul egy világújdonságot is magának mondhat. A horog szárának legfelső része finoman bordázott, amely azt a célt szolgálja, hogy miután a többmenetes kötéssel végeztünk, és a zsinórt meghúztuk, az garantáltan ne tudjon a későbbiek folyamán megcsúszni. A még tökéletesebb zsinórvezetés érdekében a lapka belső (öböl felé néző) része egy határozott bemetszést kapott. Ha horgunkat jól kötöttük meg, zsinórunk ebben a vájatban helyezkedik el.

Régi klasszikus darab némileg megújítva
A Gamakatsu 1050N horog a legnépszerűbb típus a keszeghorgászat során

Jellemzői: ezüstszínű, hosszú szárú, vékony húsú lapkás horog. A horoggyártás csúcsát jelentő technológiával készül, melynek köszönhetően speciálisan élezett, különleges hegykiképzésű és mikro szakállal ellátott. Magyarországon, a legnépszerűbb horog (a „régi” 1050N) a versenyhorgászok között! Számtalan hazai és külföldi siker parányi, de nélkülözhetetlen kelléke.

Javasolt csalik: csontkukac, pinki, szúnyoglárva.

Kiszemelt halak: dévérkeszeg, karikakeszeg, bodorka, kárász.

Gamakatsu Feeder Roud

Szerencsére vannak olyan időszakok is, amikor nem azon kell törni a fejünket, hogy milyen kicsi és mennyire vékony húsú horgot kell felkötni. Sőt olyan is előfordul, hogy a sok apróság támadásától és folyamatos kapásától egy igazán nagy csali (ez állhat több szemből is) véd meg. Ezt csak egy valóban termetes hal képes felvenni. Ha ilyen horgászatra van kilátásunk, bátran kössük fel a Feeder Round horgot.

Ha rendesen eszik a hal, és egy stabil öblös horogra van szükségünk, akkor a Feeder Round jó szolgálatot tehet

Jellemzői: fekete színű, húsos, rövid szárú, lapkás, feltűnően öblös horog termetes halaknak. Különleges formájának és tökéletes hegykiképzésének köszönhetően a legkeményebb szájú folyóvízi halaknak sem ad menekülési esélyt. Emellett a feltűnően nagy öböl különösen jól ül a vastag ajkú, húsos szájú halaknál. Ilyen a ponty, a márna, az amur, a nagytestű kárászok és dévérek. Kifejezetten a fenekező, feederbotos horgászmódszerhez kifejlesztett speciális horog.

Javasolt csalik: Csonticsokor, giliszta, kukorica, sajtkocka.

Kiszemelt halak: ponty, márna, amur, öreg dévérek és kárászok.

Gamakatsu G-Carp Method Hook

Sajnos egyre több vízterületen jelennek meg a törpeharcsák, és szinte lehetetlen tőlük horgászni. Legtöbb ember ilyen vízen meg sem próbálja a feederbotos horgászatot, pedig itt is élnek értékesebb halak, amelyek a finomszerelékkel előbb megfoghatók. Csak ki kell őket „válogatni”. Egyedüli megoldást a száraz, kemény kukorica vagy a tigrismogyoró jelenthet. A kőkemény csalit azonban lehetetlen a horogra tűzni, ezt kizárólag füzérként, hajszálelőkével a horog öblébe kötve kínálhatjuk fel. Vékony fonott zsinórra is köthetjük, ha a szükség úgy kívánja.

Ez a horog „kiválogatja” a sok apróhal között a nagyját
A G-Carp Method Hook így lesz igazán fogós!
A sikeres amurfogás egyik titka a fűzött csali, ekkor a horog csupaszon marad

Jellemzői: fekete színű, visszahajlított hegyű, füles horog. A kedvelt "önbevágó" horogtípusok között a létező legerősebb, de mégis meglepően vékony húsú.

Javasolt csali: Füzér, amely a horog méretétől függően 1-2 szem kukorica vagy tigrismogyoró legyen.

Kiszemelt halak: A kisebb méretek a nagytestű dévérkeszegek, kárászok és compók, míg a nagyobbak az amurok és pontyok megfogásához ajánlottak.