Solution Feeder - pontyok minden távolságról

Solution Feeder - pontyok minden távolságról

Az előző részben egy könnyű, kora tavaszi keszegezésre kísértem el Sipos Gábor barátomat annak apropóján, hogy akció közben is megismerkedhessek a Nevis Competition feederbottal. Már akkor láttam, hogy ott lapul a bottáskában a Solution pálca is, de használatára nem került sor. Utóbbi bot igazi finom pontyhorgászatra termett, így egyértelmű, hogy egy jó kis potykás vízre kísértem el csapattársam.

Akárcsak a Nevis Competition, a Solution is arra lett tervezve, hogy elnyerje a versenyszerűen feederezők bizalmát. Míg lágyabb társa igazi keszeges szerszám, addig ez a bot már bőven rendelkezik annyi tartalékkal, hogy a pontyhorgászok is bátran használják. Bár hazai, nemzetközi szabályzat szerint megrendezett versenyeken viszonylag ritka, hogy messzire kell dobni, mégsem szabad megfeledkezni a létjogosultságáról.

Döme Gábor: Gábor, Te milyen vizeken használod ezt a technikát?

Sipos Gábor: A hivatalos versenyszabályzat főként a kisebb testű pontyok megfogását gyorsítja meg, hiszen a hosszú előkével könnyű még a legfinnyásabban táplálkozó ponty kedvét is elnyerni, szóval én ezt leginkább az intenzív vizeken alkalmazom, ahol a halak zömét az éppen méretes pontyok adják.

A bot rugalmasságának köszönhetően még ülve is lehet nagyot dobni a Solution feederrel, amely még gyorsabbá teszi a horgászatot

DG: Látom, hogy elég szép távolságot dobálsz, mekkora kosárral éred el azt, hogy pontos is maradjon a horgászatod?

SG: Ennek a botnak az ideális dobósúlya 50-60 gramm körül lehet. Ez nagyjából a megtömött 25 grammos Long Cast feedernek felel meg. Ez elég szokott lenni, hogy a 60-70 méterre lévő helyeket is pontosan, erőlködés nélkül meghorgászhassam. Természetesen másfajta szerelékkel ez a távolság még növelhető, hiszen a bot erőtartalékai jelentősek.

Az ilyen átlagos méretű pontyok gyors és hatékony horgászatának eszköze ez a bot

DG: Igen, az látszik, hogy nem okoz problémát e táv meghorgászása, de mi a biztosíték arra, hogy mire onnan kihúzod a halat, nem rázza ki a kicsi (max. 10-es méretű) horgot a szájából?

SG: A biztosíték erre a hosszú monofil előke nyúlása és a bot hihetetlen rugalmassága. Az átlag pontyok alatt is szépen dolgozik, mégis gyors vele a fárasztás, hiszen a folyamatos terhelés gyorsan felőrli a hal erejét. Mire a szák közelébe ér a ponty, addigra kezes báránnyá válik!

Egy kis „mágiát” mindig tesz Gábor a kosárba. Jó tanítvány! :)

DG: A távoli horgászatok vesszőparipája az, hogy a kapás érzékelése már elég nehezen megy. Ennek egyik oka az, hogy messzire csak erős botokkal lehet dobni, melyek spicce néha elég durung. Ezen a pálcán mennyire látványosak a kapások?

SG: Ránézésre karcsúnyak, mégis szigorúnak tűnik a bot felépítése, nehéz elképzelni, hogy karikába hajtják a halak. Horgászat közben is kicsit lomhának tűnik, ám ez ne tévesszen meg senkit. A dobáskor kellően gyors a spiccek „csillapodása”, de kapáskor nem keményedik fel olyan könnyen, mint a távdobó botok. Ez azt jelenti, hogy még a nagyon gyors, botvivős kapásokat is le tudja reagálni a rugalmas bottest, megkímélve az előkénket a szakadástól.

DG: Ha jól tudom, a Competitionhoz hasonlóan ez a bot is toldható?

SG: Igen, bár ez nem annyira multifunkcionális. A csomag tartalmaz egy 60 centis toldót, mellyel 3,30 és 3,90 méter között variálhatjuk botunk hosszát. Természetesen a rövidebb változattal a part közelében bóklászó pontyok közt vághatunk rendet, míg teljes hosszban egy jó középtávú horgászatra alkalmas botot kapunk. Nem utolsósorban pedig 3,30-as méretben akár egy jó csónakos-pontyos feederbotnak is használható a Solution.

A mély kavicsbánya tavakon keményen kell bánni a hallal, esélyt sem adva neki, hogy nekihúzza a zsinórt a medertörésnek, mert az halvesztéssel járhat!

DG: Az iménti ponty fárasztásánál nem finomkodtál, milyen vastag zsinórral horgászol?

SG: Pár éve kaptam egy jó tanácsot egy azóta két magyar bajnoki címet szerző versenyhorgásztól, ami még mindig itt cseng a fülemben! „Ha mennyiséget akarsz fogni, akkor húzni kell a halat, nem sétáltatni!” Sokszor eszembe jutnak a szavai, amikor látom, hogy néhányan indokolatlanul vékony zsinórral pecáznak. Én erre a Cayman feeder orsóra 20-as főzsinórt tekertem, mely a lágy bottal összhangban akár a súlyosabb kosarak alatt sem roggyan meg. Az előke jelen esetben 16-os Visitor, mely nem tekeredik meg még a nagy dobások során sem.

A hideg víz ellenére a pontyok jó kapásokat produkáltak, nem ártott résen lenni

DG: Melyik a legvékonyabb előke, amivel használod ezt a botot?

SG: 0,12 mm az méret, amivel még le merek ülni pecázni, de az ideális szerintem a 0,14 mm vastagságú, ezzel már nem érhet minket meglepetés. Ezt legtöbbször akkor használom, amikor távoli keszegezés mellett beugró pontyokra is van esély. Ha viszont célzottan pontyra megyek, akkor a 16-osnál vékonyabb szóba sem jöhet!

A fárasztás legkritikusabb pontja a merítés előtti pillanat, a jó bot ekkor sem enged!

DG: Azt értem, hogy Te a versenyszerű pontyozáshoz választottad ezt a botot, de egy hétköznapi pecás hogyan hasznosíthatja e bot előnyeit?

SG: Szerencsére amennyire versenyhorgász vagyok, annyira vagyok hétköznapi pecás is. Éppen ezért is választottam a Nevis botokat. A Solution botot például prímán tudom alkalmazni a methodos horgászathoz, főleg mert sok olyan távolságot érek el ezzel a rugalmas bottal és a 30 grammos Flat kosárral, amelyeket azelőtt csak az 50-es súllyal és erősebb bottal voltam képes megoldani.

A felszerelés tökéletes összhangja segít abban, hogy ezt a pillanatot mind többször átéljük

DG: Mekkora halakhoz ajánlod a Solution feedert?

SG: Jómagam az átlagos „napijegyes” pontyok horgászatához használom leginkább. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet egy nagyobb, akár 10+-os halat a szákba terelni ezzel, sőt biztos vagyok benne, hogy életre szóló élmény egy nagyobb hal fárasztása egy ilyen nagyszerű bottal. Egy biztos, ha a szükség úgy hozza, akkor nem a bot lesz az a láncszem, ami engedni fog!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: