Finom feederbotok a versenyszerű horgászathoz

Finom feederbotok a versenyszerű horgászathoz

Ebben az írásban Sipos Gábort kértem meg, hogy mondja el a véleményét legújabb szerzeményeiről, amelyek az idei év nagy várományosai, és amelyek jó szolgálatot tesznek majd a finom feederhorgászatok, valamint a versenyszerű horgászatok során is.

Most két olyan kurrens Nevis feederbot kerül bemutatásra, amelyeknek csapattársam, Sipos Gábor maximális bizalmat szavazott. A botok közös tulajdonsága, hogy mindkettőt a finomhorgászatra tervezték, ezenfelül - a név is utal rá - többfunkciósak.

Sipos Gábor, a Haldorádó Feeder Team tagja ennek a két bottípusnak szavazott bizalmat
A Nevis Solution 2, míg a Competition 4 különböző hosszban használható, variálható feederbot

Döme Gábor: Gábor, miért pont ezeket a botokat választottad?

Sipos Gábor: Sokszor gondot okoz eldönteni, hogy milyen hosszú feederbotot használjunk, hiszen van, ahol a rövidebb az előnyös (a partközeli horgászatoknál), míg máskor a hosszabb jönne jól a nagyobb dobótávolságok miatt. Ezt a problémát küszöböli ki a Solution feederbot, mely két hosszban is használható. Ezt úgy érte el a gyártó, hogy egy 60 cm hosszú toldó részt lehet beiktatni, így egy pillanat alatt megváltoztathatjuk feederbotunk hosszát.

A Solution két különböző hosszban használható

DG.: Toldható bot már eddig is szerepelt más gyártók palettáján. Mivel tud ez többet, miben jobb ez a bot, mint más változtatható hosszúságú botok?

SG.: Az egyik fő szempont a kedvező ár, ezenfelül a bot tudása sem elhanyagolható. Bár az IM-8 karbon alapanyagú bot dobósúlyát a gyártó 30-90 grammban határozta meg (2 spicc tartozik hozzá), egy igen érzékeny botról van szó, amely egyformán használható keszegezésre és finom pontyozásra is! A nagyobb össztömegű kosarakat is kényelmesen hajigálhatjuk ezzel a bottal, mégis elég rugalmas a hal fárasztása során. Biztosra veszem, hogy ezzel a bottal a közepes távolságok is (maximum 50 méterig) nagy pontossággal meghorgászhatók, miközben a pálca kellően szigorú a testesebb halakhoz is, gyorsan őrli fel azok erejét.

Az IM-8 karbon anyagnak köszönhető a gyors és jól terhelhető blank

DG.: Mit éreztél első kézbevételkor?

SG.: Már az elején feltűnt, hogy a hasonló kategóriás botokhoz képest karcsúbb és könnyebb is. Még a toldót használva 3,9 méteres hosszban is nagyon kezes marad. A parafa és EVA kombinációjú markolat kényelmes fogást biztosít. 3,3 méteres hosszban a boton 15 db SiC gyűrű található, a 60 cm-es toldón pedig található még egy gyűrű, így bármilyen hosszban is horgásszunk, a gyűrűk tökéletesen osztják el a terhelést.

Meglepően könnyű…
… és karcsú lett a bot

DG.: Kinek ajánlod ezt a botot?

SG.: Azoknak lehet jó választás, akik egy kellően érzékeny, karcsú és könnyű, mégis elég erős botot akarnak vásárolni, ezenfelül egy bottal szeretnének minél több helyzetet megoldani, mivel nincs pénzük két különböző bot megvásárlására. Ideális a versenyszerű és hétköznapi horgászatok során is!

DG.: Mutasd be másik kiválasztottad, a Competition Feedert is!

SG.: Ahogy a neve is utal rá, ez egy professzionális verseny feederbot - az idei év újdonsága! -, amely véleményem szerint meghatározó szerepet fog betölteni a versenyeken és a hétköznapok során is. A hasonló kategóriás botokhoz képest jóval kedvezőbb áron kerül forgalomba, ráadásul rendkívül magas minőségű kivitelezés és a végletekig kidolgozott részletek jellemzik. Ez a bot 4 különböző: 3; 3,3; 3,6 és 3,9 méteres hosszban is bevethető! Ezt úgy érte el a gyártó, hogy két különböző hosszúságú nyéltag és egy 30 cm-es toldó kapott helyet a csomagolásban. A hosszabb nyéltag akkor praktikus, ha a változó körülmények indokolják a nagyobb dobásokat.

Professzionális verseny feederbot, mely az idei év újdonsága

DG.: Ilyen bottal ritkán lehet találkozni. Miért tartod jó választásnak?

SG.: Mivel sokat horgászom versenyeken, fontos, hogy mindig a helyzetnek és a víznek megfelelő eszköz legyen nálam. A sokféleképpen variálható hossza mellett a legérzékenyebb spiccek teszik különösen alkalmassá versenyeken való használatra, így biztos vagyok benne, hogy ebben az évben elmaradhatatlan társam lesz. Ez a bot a legérzékenyebb keszeg-, illetve a végletekig lefinomított pontyhorgászat kiváló eszköze. A 3-3,3 méteres hosszt célszerű olyan helyzetekben használni, mikor igazából egy pickerbot hosszára lenne szükség, de fontos a feederek megfelelő ereje és gerincessége is. Ennek megfelelően rövidebb változatával a partszéli sávtól a 25-35 méteres távolságig kereshetjük a halakat, míg a 3,6-3,9 méteres kivitellel a 40-50 méterre lévő haltanyákat célozhatjuk meg.

Akár 4 különböző hosszban is használható a Competition Feeder

DG.: Mit lehet tudni még a botról?

SG.: Vékony, lágy, mégis gerinces, a spicce pedig nagyon érzékeny. Anyaga különleges karbonból készült, dobósúlyát maximum 75 grammra kalibrálta a gyártó. 4 spicc tartozik hozzá, melyek 0,5; 1; 1,5 és 2 unciásak. Könnyű kosarakkal is pontosan lehet vele dobni. A boton - teljes hosszban, a legerősebb spiccel használva - 18 db SiC gyűrű található. A bot súlya sem elhanyagolható, teljes hosszban mindössze 221 grammot nyom! Az orsótartójába bármilyen méretű orsó tökéletesen passzol. Nyelét kényelmes fogású parafa borítja. A bot karakterisztikájának köszönhetően ezzel még a vékony 10-es horogelőkét sem tudjuk beletépni a halba…!

A nyéltag legvastagabb pontja is csak 13,63 mm
Emellett különösen könnyű
Ez az orsótartó stabilan fogja az orsót
4 különböző hosszúságú…
… és erősségű spiccel kerül forgalomba

DG.: Ezt a botot kinek ajánlod?

SG.: Közeli és középtávú finompecához ajánlanám azoknak, akik egy bottal egyszerre „négyet” szeretnének vásárolni. Rendkívül jól használható versenyeken, de a hétköznapok során is garantáltan jól teljesít. Megbecsült társa lesz minden olyan horgásznak, aki a leheletfinom feederezés híve. Ha a halak óvatosan táplálkoznak és szinte csak a legérzékenyebb felszereléssel lehet őket megfogni, akkor a Competition Feeder a legjobb választás!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.