A pontyok titkos csemegéje

A pontyok titkos csemegéje

2014-ben került forgalomba a Haldorádó Gold Feeder etetőanyag család, amely teljes körűen kiszolgálja a feederbotos versenyhorgászatot. A három etetőanyag közül a Secret Carp fantázianévre hallgató keverék az, amelyet kifejezetten hideg vízi körülmények közé (is) ajánl a gyártó. Február közepén egy melegfront hatására kiolvadtak a tavak, így gyorsan elérkezett az első próba ideje. E nap történéseit követhetitek nyomon ebben az írásban.

A helyszín az utóbbi időben általam egyre többet látogatott Bocska-tó. Ezen a tavon gyakran, kis túlzással heti rendszerességgel rendeznek versenyeket a szlovák és magyar versenyhorgászok egyaránt, hiszen a határhoz közel, Komáromban terül el. Főként pontyok és ezüstkárászok lakják, amelyek a sok verseny miatt nagyon óvatossá váltak. Ezért aztán éppen optimális egy ilyen etetőanyag teszthez, hiszen ha ezek a félénk, óvatosan táplálkozó halak télen is szívesen fogyasztják, az magáért beszél. Két tó áll rendelkezésére az itt horgászóknak, egy 2 m, illetve egy 4 m átlagmélységű. A versenyeket általában a mélyebb tavon rendezik, ezért én is ezt választottam horgászhelyemül.

Horgászhelyemül a mélyebbik, 4 m átlagmélységű tavat választottam
Az ilyen helyeken a kilendítős technika is jól működik

A horgászatra nem egyedül, hanem horgászbarátommal, Póda Andrással érkeztem. Minden halat lemértünk, mert az elején megegyeztünk, hogy amolyan házi versenyt tartunk egymás közt. Mindketten a Haldorádó Gold Feeder Secret Carp etetőanyagot használtuk, különbség csupán a felszerelésben, a végszerelékben és a horgászat taktikájában volt. A horgászatot reggel 8 órakor kezdtük és délután 14 órakor hagytuk abba.

Míg én az első kapásra vártam, András már javában fárasztott
Az első jelentkező ez a szép tükörponty volt
Rövidesen én is halat akasztottam
Ez bizony ponty lesz!
Az első halam ez a gyönyörű színekben pompázó pikkelyes volt

Bár mindketten két bottal horgásztunk, elégnek éreztük fejenként 1 kg etetőanyag bekeverését. Ennek az etetőanyagnak szárazon viszonylag kis sűrűségű, ezért térfogatra több etetőanyagot kapunk, mint ahogy azt megszokhattuk más keverékeknél. A zacskót felbontva rögtön érződik markáns jellege, azonban amikor vizet adunk hozzá, intenzív illata enyhül. Én a magam részéről azokat az etetőanyagokat szeretem, amelyekben kevés az aroma vagy egyáltalán nincs. Az aromák jól működnek, hiszen segítségükkel valóban gyorsabban meg tudjuk kezdeni a halfogást, de bizonyos körülmények közt teljesen ellehetetlenítik a halak helyben tartását. Ennek oka az, hogy a mederfenéken oldódó etetőanyag gombóc folyamatosan árasztja magából az aromafelhőt, amit a legkisebb áramlatok is elsodornak. Ha egy intenzíven aromásított keveréket használunk áramló vízben, akkor az etetési ponttól számítva az áramlás irányába akár több méter hosszú aromasáv is kialakulhat, amely rendkívül szétszórhatja az etetés közelében tartózkodó halakat, ha azokat kifejezetten az aroma vonzza.

Mindketten a Secret Carp etetőanyagot használtuk

Az etetőanyagot már a horgászat előestéjén bekevertem, hogy minden szemcse kellőképpen átázzon. Az jól látszódik, hogy rengeteg olajos magvat tartalmaz a keverék, ezért az előző esti nedvesítésnek felértékelődik a szerepe, kiváltképp télen. A 6 órás horgászat alatt mindössze egy zacskó Secret Carp etetőanyagot, 1 doboz konzervkukoricát és 0,5 l csontit használtam el. A konzervkukoricát leturmixoltam, miközben ügyeltem arra is, hogy maradjanak egész, illetve sérült szemek is a péppé turmixolt masszában. Ezzel elsősorban az volt a célom, hogy lassítsam az etetőanyag bontását, hiszen a 4 m körüli erősen áramló vízben a kosár süllyedése közben leváló szemcsék elsodródnak, majd méterekkel odébb fejtik ki hatásukat, akár hosszú percekre megállítva ezzel az etetésre érkező halakat.

A keverék bőven tartalmazott péppé turmixolt…
… és sérült kukoricaszemeket is

Ha már házi versenyt tartottunk, a nemzetközi versenyszabályzatnak megfelelő végszerelékeket használtunk. Mindkettőnk szereléke egy fonott dobóelőkéből indult ki, amely a bot hosszának kétszerese volt. Erre egy karabineres forgókapocs került, mert horgászat közben is gyakorta váltogatjuk a kisebb és nagyobb súlyú, illetve kisebb és nagyobb töltőkapacitású kosarakat. A karabineres forgót egy gumiütköző és egy újabb forgó ütköztette meg. András az ütközőként funkcionáló forgó és az előke közé beiktatott egy rövid erőgumit is, én ettől ez esetben eltekintettem. 80 cm-es előkém 0,14 mm-es volt, amelyre 14-es vékony húsú horgot kötöttem. A legjobb kosárméretnek a 30 g-os Haldorádó Special Round Feeder bizonyult, mert ezzel tudtam viszonylag lassú ütemű dobálás mellett is a megfelelő mennyiségű etetőanyagot bevinni.

Egyszerű, de hatékony végszerelék
A legjobb kosárméretnek a 30 g-os Special Round Feeder bizonyult
A merítés pillanata
Itt az újabb aranyhasú
A legnagyobb ponty súlya 5,08 kg volt

A horgászat folyamán nagyon lassú ütemben, de mindketten végig fogtuk a halakat. Nagytestű ezüstkárászok és pontyok akadtak horogra. A nap végére kitapasztaltam, hogy érdemes akár 15-20 percig is bent hagyni a végszereléket, hiszen a pontyok kapása gyakorta ennyi idő után érkezett, míg a gyakori dobások esetében hamar bevették az etetést az ezüstkárászok és olyan mennyiségben jelentek meg, hogy a pontyoknak esélye sem volt felvenni a csalétket. A pontyok nagyon inaktívak voltak, csak néhány egyed úszkált etetéseink körül. A melegebb időben oly eredményes agresszív, sok kukoricával dúsított etetés egyáltalán nem működött, helyette néhány kosárnyi minőségi etetőanyaggal kellett kapásra bírni a néhány táplálkozó egyedet. Az eredmények alapján András ügyesebben oldotta meg ezt a feladatot, hiszen a nap végéig 20,4 kg halat sikerült fognia, míg én szerényebb zsákmányra tettem szert, melynek súlya 15,76 kg volt. Nagyon jól szórakoztunk mindketten, és nyugtáztuk, hogy a Haldorádó Gold Feeder Secret Carp etetőanyag teljesítette a felé támasztott elvárásainkat.

Bármelyik pillanatban rajtaveszthet
Ez a méret volt a jellemző
A nap végére egy gyönyörű nyurga ponty is tiszteletét tette

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.