A tavasz végre megérkezett!

A tavasz végre megérkezett!

Nem elég, hogy iskola van, de még a hétvégére nem mondanak jó időt, így nagyon nehéz elviselni, hogy otthon tétlen üljek… Ilyenkor a legtöbb ember számára nem marad más, csak a horgászfilmek újbóli megnézése, ami mellett már csak annyit tudunk csinálni, hogy újból átrendezgetjük a dobozunkat, vagy éppen valami apró halserkentő praktikán gondolkodunk, hogy az előke- és szerelékkötésről ne is beszéljek...

Mivel már nem bírtam magammal, az íróasztalomon rendet vágtam, a szerelékes ládát felpakoltam, illetve megigazgattam az egyéb dolgokat, amik szintén kapcsolódnak a horgászathoz, majd nekiláttam a hétvégi pecára való előkészületeknek. A klasszikus tört gubancgátlós szereléket készítettem. 3 kész szereléket terveztem legyártani, amit nagyon hamar sikerült is, és még pár darab methodos 10 cm-es előkét is gyorsan megkötöttem mind fonottból, mind monofilból.

Az asztal - ezúttal a horgászatnak alárendelve
A methodos előkék
A tört gubancgátlós szerelék részei

Ahogy a hétvége közeledett, a peca előtti napon vettem egy-egy doboz csontit, pinkit és gilisztát. Elérkezett a hétvége, a horgászat várva várt napja! Mikor kiértem, láttam, hogy a tavon még nincs senki, így a helyválasztásban senki sem akadályozott, bár arra számítottam, hogy ilyen gyönyörű napsütéses (igaz, kicsit szeles, de nem kell mindenben a negatívumot keresni) időben is lesznek páran. A hideg víz miatt a tó közepét választottam. Nyáron erre a helyre sosem ülnék le, mivel olyankor ezen a részen kevés hal van, míg a hidegebb időszakokban szinte hemzsegnek a környéken, és ha még jó csalit kapnak, sikerülhet is őket horogra csábítani. Gyorsan kipakoltam és neki is láttam az etetőanyag bekeverésének, átrostálásának, ami ezen a napon az újdonságnak számító, számomra nagyon tetsző Haldorádó Bázis Mix - Epres Ponty volt.

Közben a halak is megérkeztek
Egy kissé nagyobb példány

Ez a termék főként az árával keltette fel a figyelmemet, és mivel sok pénzt nem tudok egy-egy horgászatra szánni, úgy gondolom, ha e termék jó eredményt tudok elérni, akkor nálam mindenképpen bekerülhet az úgynevezett napi etetőanyagok közé, amit majd főként nyáron fogok használni, mikor szinte nap mint nap kilátogatok a tóra. Mikor kibontottam, egyből megéreztem az eper kellemes illatát. A vizezés után átrostáltam, amivel egy homogén etetőanyagot kaptam, ami a hétköznapi methodos módszerezéshez is tökéletesen megfelel.

Rostálás előtt

A rövidebbik, 360-as MH Spro Team Feeder botra a hagyományos klasszikus tört gubancgátlós szereléket tettem, míg a hosszabb Shakespeare Mach 1 botra a Flat Feeder kosarat csatoltam. Felcsaliztam a horgokat, helyükre dobtam mindegyik szereléket, majd várakozni kezdtem. A Carp Berry Soft Pellettel csalizott végszereléket valami rövid időn belül el is húzta. A kapásra szinte csak ráemelni kellett, olyan erős volt, hogy bevágásra nem is volt szükség. Az óvatos fárasztás után végre egy ponttyal pózolhattam, és ez már feltöltött engem egy hétre, hogy addig is bírjam a horgászathiányos helyzeteket. De ahogy szokás mondani, evés közben jön meg az ember étvágya - én is szerettem volna még többet fogni, így hát nem is tétlenkedtem: visszaengedtem a halat, felcsaliztam, bedobtam, majd újból feszült figyelemmel kísértem a spicc minden apró rezdülését.

Ismét egy tükrös
Az etetőanyag közelről
Rostálás után homogén lett, ami a hatásos horgászathoz elengedhetetlen
A tervezett csalik összessége

A kapások sorra követték egymást, minden egyes fárasztást, horogszabadítást élveztem, természetesen a fertőtlenítést elvégeztem, mert a gondoskodás ilyen kisméretű egyedeknek is jár.

A klasszikus tört gubancgátlós végszerelékhez használt csalik
A methodos csallik
Neki is ízlik az epres etetőanyag
A method szerelék. A horgon a pelletek mellett, 1-2 szem csonti mindig helyet kapott

[foto,"15.jpg","e","k"][Felhőjáték","e","k"]

Dél környékén belassult a halfogás, így elővettem a Mézes Pálinka dipet és megpróbáltam ebbe mártogatott csalival megfogni a halakat. A próbálkozás hamar eredményre vezetett, viszonylag hamar ismét sikerült halakat fogni.

A dipelés eredményre vezet?
Igen!
A nap halai közt talán a legnagyobb
Nagyon is eredményes a dipelés!
Ez már csak természetes… ez is a legjobb pillanatok közé tartozik!
Egy kis hal

Sajnos a horgászidő a végéhez közeledett, de az élmények és persze egy-két tanulság ezúttal is meghatározóak voltak. Ez a pecát már egy versenysorozatra való felkészülés volt számomra. Próbáltam minél több dolgot kipróbálni, illetve megtapasztalni, hogy mivel lehet fokozni a halfogást. Most elsősorban az új etetőanyagról szeretném leírni a véleményemet. Nekem nagyon megtetszett, és nagyon eredményes is volt, igaz, számomra szokásos dolgokkal, csemegével és csontival dúsítottam az etetőt. Ez az etetőanyag a mindennapi horgászatokra minden igényt kielégít, és várhatóan a hosszabb horgászatokon is nagyon jól helytáll majd. Főként azoknak jó alternatíva, akik csak minimális összeget tudnak költeni, és azt is megfontolva, átgondolva teszik. Én ezt a keveréket nekik ajánlanám, és szerintem hozzám hasonlóan rengeteg ifjúsági és gyermekhorgász számára lesz a kiinduló, bázis etetőanyag a horgászatokban.

A fárasztás után jön…
… majd a merítés pillanata
A sebet megfelelően fertőtlenítsük!
Ismét egy hallal pózoltam
A method végszerelék bedobás előtt…
… és közben
A búcsúhal
Hóvirág…
… és tőzikék

Ebben a horgászatban számomra az volt még különösen érdekes, hogy míg az előző hetekben a tört gubancgátlós végszerelék adta a halat, addig e napon 4 hal kivételével mindet a method technika adta, azon belül is a Carp Berry nevű soft pellet.

Írta: Szakács Krisztán (krinya97)
Fotózta: Nagy Bence, Szakács Krisztián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.