Bónom-zug kis harcosai

Bónom-zug kis harcosai

Ősszel az időjárás kegyes volt hozzánk, sporthorgászokhoz. A nyárinak mondható meleget kihasználva elindultam egy kétnapos horgászatra. Ezúttal a Bónom-zugi holtágon vettem üldözőbe a pontyokat. Azt, hogy milyen eredménnyel, most szeretném megosztani a kedves olvasókkal.

Napsütéses, ragyogó időben érkeztem meg a Békés megyei Gyomaendrőd város melletti Bónom-zugi holtágra. Ez a 16,9 hektáron elterülő, patkó alakú természetes horgászvíz intenzíven telepített, joggal mondható „horgászparadicsomnak”.

A már jól ismert horgászhelyem elfoglalása után kipakoltam felszerelésemet és bekevertem a számomra bevált Haldorádó Fluo Energy Mega Citrom ízesítésű etetőanyagot. Elvégeztem az alapozó etetést kiakasztott zsinórklipszes módszerrel. 10-15 etető dobást végeztem el.

Az etető anyag és a csali bontatlan állapotban

A csalizás következett. A csalitüskére Haldorádó SpéciCorn gumikukorica került mézes változatban. Ezzel készen is álltam, kezdődhetett a horgászat! Bedobáltam a végszerelékeket és vártam az első jelentkezőt. Hamarosan egy szép, húzós kapással meg is érkezett egy 1,5 kiló körüli kis ponty. Visszadobtam a szereléket az etetésre és vártam a többi halat.

A bot beélesítve várja a halakat

Hosszabb várakozás után egy sokáig tartó fárasztás vette kezdetét. A ponty nagyon jól küzdött, de a jó felszerelésnek köszönhetően sikerült partra segítenem. Mérlegelés után nagyon boldog voltam, mert a személyes rekordom dőlt meg ezzel a csodálatos hallal, aminek a pontos súlya 6,14 kilogramm volt. Egy gyors fotó után visszaengedtem a vízbe.

Az eddigi legnagyobb halam

Napközben több halat nem sikerült fognom, de bizakodva vártam az estét. Felkészültem az éjszakai horgászatra. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mindent a kezünk közelébe rakjunk, amit szeretnénk használni, hogy ne a sötétben kelljen keresgélni.

A nap utolsó sugarai

A nap lement, és elkezdődött az éjszakai horgászat. Rövid időn belül megérkezett az éjszaka első hala, ami egy gyönyörű tükörponty volt. Nem kellett sokat várni a következőre sem. Egy elég hosszú fárasztás után, mikor már a part közelébe ért, megláttam a halat. Alig hittem a szememnek, egy kis harcsa volt. Megszákoltam és nagyon boldog voltam, mert ezelőtt még soha nem fogtam feederbottal harcsát. Lemérlegeltem és visszaengedtem a vízbe.

A harcsa súlya 2,86 kilogramm volt

Az éjszaka csendes volt, csak a békák kuruttyoltak, és néha-néha egy ponty ugrása törte meg a csendet. A hátam mögött sündisznók járkáltak. A természet figyelése közben meghallottam az orsóm nyeletőfékének a hangját. Mire odaértem a bothoz, a hal már bent volt az akadóban, de nagy szerencsémre sikerült kifordítanom onnan. Az akadós részről kihúztam a nyílt vízre, utána már viszonylag könnyen kifárasztottam és megszákoltam. A halat lemérlegeltem és kiderült, hogy a friss rekordom hamar megdőlt. A hal súlya 6,35 kilogramm volt.

Az új rekord

A nap felkelt, megélénkültek a madarak, és egy forró tea után már én is éber voltam. Kiakasztott zsinórklipszes technikával 10-15 etető dobást végeztem, mert a halak megették a tegnap bejuttatott etetőanyag nagy részét.

Egy új nap kezdete

A csalitüskére ismét SpéciCorn gumikukorica került, de most fokhagymás ízesítésben. Ezzel a végszerelékkel pontosan az etetés közepébe dobtam. A kezemből még le sem tudtam rakni a botot, már éreztem, hogy valami húz. Gyorsan a parton volt a kis harcos ponty. A hal száján jól látszódott, hogy még előtte soha nem volt horgon. Gyönyörű, egészséges hal volt. Egy gyors fotó, és mehetett is vissza a vízbe.

Szép, egészséges hal

A kis ponty után megpróbáltam szelektálni a halakat. Ezt kétféle módon lehet megtenni. Az első, hogy növelem a csali méretét. A második, hogy az etetés peremét horgászom meg. Az elsőt már többször kipróbáltam, számomra az nem mindig hozott eredményt. Ezért a másodikat választottam. Az etetéstől 1-2 méterrel dobtam el oldalirányba és vártam a kapásra. Várakozás közben eleredt az eső, és kicsit lehűlt a levegő, de minket, horgászokat ez nem riaszt el a vízpartról. Így a kapásra többet kellett várnom, de valamilyen szinten bevált a taktikám. Az előtte fogott kilós pontyok helyett sikerült fognom egy szép, 3 kilogrammos pontyot.

Az eső után egy szép hal

Mivel már nem volt sok időm hátra a túrából, úgy döntöttem, hogy nem szelektálom a halakat, mert így nagyon sokat kellett várni a kapásra. Újból az etetés közepére dobtam és vártam. Kis időn belül egy újabb pontyot tarthattam a kezemben. Gyors fotó után visszaengedtem a vízbe és már folytattam is a horgászatot. Végezetül még egy kis pontyot sikerült fognom.

Egy picike ponty
Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli

Ez a hétvége felejthetetlen élmény marad. Több pontyot és egy harcsát is sikerült partra segítenem. Ez idő alatt kétszer is megdőlt az egyéni pontyrekordom. Ezeket a halakat mind method technikával sikerült fognom. A Haldorádó SpéciCorn gumikukorica ismét bizonyította fogósságát. Ez a csali már több horgászatomon megállta a helyét, előszeretettel használom. A hétvége sajnos véget ért, és olyan ragyogó időben tértem haza, mint amilyenben elindultam - bízva abban, hogy még sokáig ilyen horgászatban lesz részem a jövőben.

Lázár Krisztián (lazar99)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.