Egy recept mind felett

Egy recept mind felett

Sok horgász van úgy, hogy csak pár órára tud kimenni pecázni és ez idő alatt szeretne minél több halat becsapni és horogra csalni. Ez az írás számukra készült, szeretném bemutatni nekik, hogy a megfelelő recept-összeállítás mennyire fontos lehet az adott napon, és hogy nagyban befolyásolhatja az aznapi fogásokat. Ezen a napon a gödöllői Carplove Horgász- és Pihenőparkot vettem célba. E horgászpark halállománya igencsak jónak mondható, ezen belül is pontyban a legerősebb. Emellett a legtöbb halat már megfogták, így nehéz őket becsapni, azonban egy jó recept aranyat érhet!

Ahogy említettem, ma a gödöllői Carplove Horgász- és Pihenőparkot szemeltem ki. Itt 4 tó is található, melyek közül én a Bumeráng-tóra ültem le. Ennek vízmélysége 1,5 m és 2 m között mozog, és igen szép halak lakják. Ez a park az egyik kedvenc helyem közelsége és nyugalma miatt. Nagyon szép, tavaszi idő tisztelt meg, így már csak egy sikeres napban reménykedtem.

Szép idő fogadott

A hirtelen melegedő idő miatt picit aggódtam, hogy talán a front miatt nem sikerül halat fogni, vagy nehéz lesz kapást elérni, de bíztam a csalogatóanyagaimban, így bátran ültem neki a horgászatnak.

A hirtelen meleg akár gondot is okozhat…

Kipakolás és a recept elkészítése után 8 óra körül kezdtem a horgászatomat. Nem volt konkrét elképzelésem, hogy milyen távra horgásszak, inkább kereső horgászatot kezdtem és figyeltem, merre mozoghatnak a halak. A recept nem más volt, mint a „Kora tavaszi Ready Mix” nevű Haldorádó szett. Ez a következőkből ált:

  • Ready Method - Spring,
  • Ready Method Pellet - Mangó,
  • CSL Tuning - Mézes Pálinka,
  • Tornado Method - Puncs & Menta,
  • Tornado Activator Spray - Puncs & Menta
 

A recept összetevői

A helyet elfoglaltam, ami nem volt egyszerű, de megoldottam, fel is építettem gyorsan a bázisom, majd kezdődhetett a horgászat.

A bázis kész, jöhetnek a halak!

Az első halakra nem is kellett sokat várni. Bedobás után kb. 10 perccel botgörbítős kapással már el is húzta a végszerelékemet az első hal, mely egy gyönyörű, 2,5 kg-os ponty volt.

Az első

Fárasztás közben lepillantottam a másik botra, amit láttam, hogy szintén vehemensen húz valami. Gyorsan felkaptam azt is és berántottam, majd letettem a botot, amíg az első halat fárasztottam. Az első hal megszákolása, illetve gyors visszaengedése után a másik elkövetőt is partra segítettem, ami szerintem a testvére lehetett, hisz méretben ugyanakkora volt. :-)

A tesó

Mivel már jártam ezen a tavon, tudtam, hogy az édes ízek itt mindig jól mennek. Éreztem, hogy ezzel a kombinációval nem nyúlhatok mellé. Gondoltam, ha sikerül a halat megtalálni, nagy baj már nem lehet.

A nap kedvenc menüje ez volt

Így nézett ki bevetés előtt a Kora tavaszi Ready Mix, melynek a halak nem tudtak ellenállni, és a többi horgász is érdeklődött a receptért:

A Ready Mix bevetés előtt

Ahogy melegedett az idő és egyre inkább sütött a nap, a kapások száma úgy csökkent. Ritkultak ugyan a kapások, de legalább volt folyamatosan mozgás. Ennek ellenére sajnos nem sok értékelhető történés volt. Sőt, bánatomra rontott kapásom is akadt, de azért még sikerült horogra csalni egy-két halat.

Egy kisebb potyka is tiszteletét tette

Később, ahogy teltek az órák, már nem igazán tudtam kapást elérni, csupán néha beesett egy-egy kárász. Ahogy nézegettem, az egész tavon csak én fogtam halat. Folyton azt láttam, hogy akik kint vannak, cserélgetik a helyeket és próbálnak újabb részeken halat fogni, ami nem igazán sikerült.

Egy szebbecske kárász

Érdekes volt, hogy a keszegek sem voltak igazán aktívak. Lehetséges, hogy a felsőbb vízrétegben tartózkodtak. Egy azért benézett egy fotóra, de az sem a kapitálisok közül volt.

Az egyetlen keszeg

A felszerelésemet úgy hangoltam össze, hogy passzoljon ehhez a kis és középtávú dobós pecához, no meg az átlagos méretű halakhoz. A következőket hoztam magammal:
By Döme TEAM FEEDER Pro Method 330L és a By Döme TEAM FEEDER Pro Method 350ML botok. Mindkét botra Pro Method 5000-es orsók kerültek, melyeket 20-as zsinórral töltöttem fel.

A botok és az orsók

Szerelékem a mai napon elsősorban egy Guru X-Safe 24 grammos kosárból és egy Guru QM1 10-es méretű horogból állt. Utóbbi 10 cm-es előkét kapott, amelyet 19-es Guru N-Gauge zsinórból kötöttem. Mint később kiderült, egészen jól muzsikáltak így együtt.

A nyerő szerelék

A horog és a csali tökéletes párost alkottak a mai napon. Halvesztésem csak egy volt, a többi halat gond nélkül sikerült partra segíteni ezzel az összeállítással.

Bevetésre váró pontyfalat

Ma „csak” 6 halat sikerült fogni: 3 pontyot, 2 szép kárászt, valamint 1 keszeget. Ahogy láttam, más horgászok örültek volna hasonló eredménynek. Szerintem, ha a megfelelő receptet állítják össze, ők is eredményesebbek lehettek volna a mai napon.

Az eredmény nem volt rossz

Összegezve, én azért sikeresnek mondanám ezt az eredményt, hiszen láttam, rajtam kívül mások a kapásig sem jutottak el. Ezt nagyban köszönhetem ennek a receptnek, amely ilyen jól van összeválogatva. Aki teheti, mindenképpen próbálja ki ezeket a válogatott recepteket és az eredmény nem fog elmaradni. Legyen a Te recepted a legjobb aznap, álljon az az egy recept mind felett! ;-)

Írta és fényképezte: Csönge Roland (Feeder Brothers)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.