Feederes tippek, trükkök a Rapala Eurohold Teammel

Feederes tippek, trükkök a Rapala Eurohold Teammel

A Rapala Eurohold Team idén is részt vett a nyolcadik alkalommal megrendezett Haldorádó - Sikeres Sporthorgász Feederbotos Kupán, melynek helyszíne a Maconkai-víztározó volt. A tavalyi csapatgyőzelem után idén is majdnem sikerült a nagy bravúr, minimális különbséggel (csupán 1 ponttal lemaradva) a második helyen végeztek egy szektor első és egy szektor második teljesítménnyel. Egyéniben viszont - megvédve tavalyi bajnoki címét - ismét Fördős Attila lett a győztes, új rekordfogással! A bajnokok rendkívül őszintén és kendőzetlenül mutatják be a sikeres feederhorgászatuk minden apró részletét. Érdemes tőlük tanulni és praktikáikat a hétköznapi horgászatok során is alkalmazni!

A 2009-es trófeákkal

A már két éve tartó sikerükön felbuzdulva, akárcsak tavaly, idén is elkísértük őket egy közös horgászatra Maconkára, a verseny helyszínére. Idén szándékosan a sekély pályának számító Felező-félszigetet szemeltük ki, hogy lássuk, mit és hogyan kell használni, ha „kevesebb” halat adó helyre kerül a horgász. Most nézzük meg, hogy milyen taktikát követve lett dobogós idén is a Rapala Eurohold Team színeiben Szabó Csaba és Fördős Attila.

A helyszín mindig varázslatos

 • Csaba, milyen taktikával készültetek az idei versenyre és milyen csalit, etetőanyagot használtatok?
 • Az idei versenyre is a tavaly már jól bevált taktikát alkalmaztuk, mely szerint Attila a mélyvizes pályán horgászott, míg én a sekély vízen. A felszereléseinket és etetőanyagainkat is ennek megfelelően állítottuk össze. A verseny előtt néhány héttel már teszteltük a vizet egy edzés keretében, a végleges csali- és etetőanyag-választás akkor dőlt el igazán. Az angol Dynamite Baits termékeket használtuk alapmixnek. Mindketten egy jellegzetesen „büdös” keveréket állítottunk össze, melyet az adott pályának megfelelően gazdagítottuk más-más összetevőkkel.

Csaba a Felező-félszigetre húzott
Sekély pályán bevált etetőanyag együttes

Az alapnak szánt Swim Stim Betaine Green és Amino Originalhoz én a Source Groundbait és Silver-X Explosive Feeder etetőanyagokat kevertem. Később a verseny során a Swim Stim zöld mikropelletét adagoltam a kész etetőanyagomhoz, mert ez a pellet gyorsabban szétdobja az etetőkosárból a halaknak szánt alapanyagokat.

A mikropelletek gyorsabb bontást eredményeznek

 • Mely csalik voltak eredményesek a sekély pályán?
 • Csalinak a versenyen számomra a kisebb méretű puha pelletek voltak a nyerők, ezek közül is a 6 mm-es Marine Halibut és az új Source soft pellet. Ez utóbbi már az edzésen is meglepően jól teljesített. Az élő csali nekem csak kisebb méretű keszegeket hozott, ezért inkább a pelleteket részesítettem előnyben.

Az ígéretes új Source soft pellet

 • Úgy tudom nagy jelentőséget szántatok a folyékony dipek használatának, mondanál erről pár szót?
 • Igen a csalik dipelése ezen a vízen szerintem elengedhetetlen, ami persze időjárástól és a halak étvágyától függően azért folyamatosan változni szokott. Nekem a verseny első szakaszában a Swim Stim Betain Green, míg a második felében már a Fresh Prawn és az új Red Fish aroma folyadékok váltogatása volt sikeres.

A folyékony dipek fogósabbá teszik a csalikat

 • Milyen felszerelést használtál a versenyen?
 • Az alábbi felszerelést használtam:

Bot: Shimano Beast Master AX Extra Heavy Feeder 3,90 m

Orsó: Shimano Ultegra 5500 XT-B

Főzsinór: Shimano Technium 0,25 mm

Előke: Shimano Antares fluorocarbon 0,18 mm

Horog: VMC 7110, 6-os méretben

A hibátlan Ultegra XT-B
A távdobó Beast Master feeder
Én fluorocarbon előkét használtam
Más-más főzsinórt használtunk

 • Hogy alakult számodra a verseny, úgy tudom, egy-két halon múlt a szektor elsőséged?
 • Igen, én a Felező-félszigetre húztam (itt még nem horgásztam korábban), a hely maga bizakodásra adott okot, mert a nádasos része mellett egy nyílt vizű része is volt, de mint később kiderült, e része is teljesen sekély volt.

A nádassal övezett részen

Itt kimondottan apróbb halakra számítva állítottam össze a felszerelésemet, bár mint tudjuk, a nádas mellől akár nagyobb ponty is bármikor meglephet. A verseny folyamán kisebb kihagyásokkal folyamatosan jöttek a halak, először keszegek, majd egyre sűrűbben pontyok is jelentkeztek.

2-3 kilós pontyok voltak a jellemzők
A dévérkeszegek is ráálltak az etetésre

Sajnos volt három szakításom a nádas mellől, ha ezekből egyet is kifogok, akkor lehet, hogy szektor egyest hoztam volna. Így sem panaszkodom persze a szektor kettővel, bár bevallom, akkor egy picit csalódott voltam a szektor kettessel, de persze másnap már átértékelve derűsebben láttam a helyzetet.

Hevesen védekeztek még a kisebb pontyok is

 • Attila, most téged kérdezlek: a te taktikád miben volt más?
 • Én a mélyvizes pályára készültem, és a szerencsés sorsolás után sikerült beülnöm a szigeten egy hellyel arrébb, mint ahonnan tavaly megnyertem a szektoromat. A tavalyi tapasztalat alapján tudtam, hogy a zsákmányom nagy részét kisebb testű pontyok, dévérek és kárászok fogják kitenni, de titokban azért reménykedtem, hátha beesik egy-egy nagyobb testű ponty, amivel könnyebben bebiztosíthatnám a szektor elsőségemet.

Attila az I. szigeten versenyzett
Többnyire pontyokban reménykedtem

 • Attila, milyen etetőanyag kombinációval sikerült hat óra alatt 36 kiló halat fognod?
 • A mélyvizes pálya adottságai miatt az én etetőanyagomat nagyhalas összetevőkkel kombináltuk, ezért a Swim Stim Amino Black és Source Groundbait etetőanyagokhoz a Silver-X Specimen Original és Silver-X Feeder Specimen keverékeket adtuk. Az edzéseken már jól bevált etetőanyagokhoz apróbb méretű, különböző ízvilágú pelleteket kevertem, mint például a Swim Stim fekete mikro pelletét és a Source új 4 mm-es etető pelletét.

Mélyvizes keverékem alkotói
A fekete mikropellet…
… és a 4 mm-es Source etető pellet

 • Mely csalik hozták meg neked a várva várt sikert?
 • Csalinak kisebb méretű pelleteket használtam: a verseny első felében a Source 6 mm-es soft pellet volt a nyerő Source és Spicy Tuna aromába dipelve, majd déltől a Marine Halibut 6 és 10 mm-es soft pellet hozta a halakat Squid and Octopus aromával kombinálva.

A Halibut soft pelletek voltak a legfogósabbak
Váltogatni kellett a dipeket
Nagy jelentősége van dipek használatának

Próbálkoztam a nagyobb, 10-14 mm-es Halibut Hair rig-able pellettel is, de most kevesebb kapást eredményezett és a halak egyedsúlyát sem növelte, ezért visszaálltam a 6-os soft pelletekre.

Többféle csalikombinációt is kipróbáltam
A nagyobb pelletek most kevesebb halat hoztak

 • Attila, milyen felszereléssel horgásztál a verseny ideje alatt?
 • Az alábbi felszerelést használtam:

Bot: Shimano Nexave BX Extra Heavy Feeder 4,20 m

Orsó: Shimano Super Ultegra 10000 XS-A

Főzsinór: Shimano Speed Master All Round 0,25 mm

Előke: Sufix Silky Soft 15 lb

Horog: Hayabusa P2 és K1, 6-os méretben

A „nehézbombázó”
… és a hozzáillő erős bot
A kedvenc Sufix előkémet használtam
Többféle horgot kötöttünk

 • Hogyan alakítottad ki az etetésedet, és verseny közben kellett-e változtatni rajta?
 • Az alapozó etetést a parttól kb. 50-60 méterre terveztem, ami kb. 20-25 gombócból állt. A verseny elején az etetés mögé horgásztam, majd később már csak az etetésen voltak kapások. Verseny közben kétszer alkalmaztam ráetetést, ehhez 8-8 gombócot csúzliztam be. Szerencsére folyamatosan volt hal előttem, ez persze lehet, hogy az etetőanyag érdeme, de tény, hogy a két szomszédom is szépen szedte a halakat mellőlem. A versenyen folyamatosan figyeltem a szomszédok fogásait, hogy a szektorelsőséget idén is megszerezzem, ami végül megint sikerült. A verseny vége felé már szinte kapás kapást ért, úgyhogy már csak a kapásokra és a fárasztásokra kellett figyelnem.

A nyerő szerelék
Fontosak voltak a pontos dobások

 • Végezetül, hogy sikerült a mai napi horgászatotok itt a Felező-félszigeten?
 • Most oda ültünk, ahol Csaba versenyzett. Nagyon mozgalmas napunk volt, mert rengeteg halat fogtunk, nagyrészt 2-3 kilós pontyokat és nagyobb testű dévéreket. Mindkét haltartót vízbe kellett tenni és meg is teltek.

Merítésre várva
Megpihenve a parton
Mindkét haltartó be lett fogva

Az időjárás elég változó volt, mert eső, szél, napsütés váltogatta egymást és a levegő délelőtt inkább hűvösebb volt, míg délután a felhők mögül előbújó nap már felmelegítette a levegőt. Most úgy 5-ször annyi halat fogtunk, mint Csaba a versenyen, persze ő akkor csak egy bottal horgászhatott, és mint tudjuk, edzésen, versenyen vagy a verseny után mindig más-más eredmények születnek.

Szép terítéket fogtunk össze a néhány órás horgászaton
Minden halat gondosan visszahelyeztünk a vízbe

Zárszónak még annyit mondanék, hogy már a mostani horgászatunk alatt is újabb és újabb ötleteink támadtak, amik majd - reméljük - további sikereket hoznak nekünk a jövőben. Viszlát, Maconka, jövőre is…

Írta: Haldorádó Team
Fotók: Szabó Csaba, Fördős Attila

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.