Feederezés két tavon két nap alatt

Feederezés két tavon két nap alatt

Kétnapos horgászatot terveztem egyetlen helyszínen, de az élet úgy hozta, hogy a második napon egy újabb helyszínen kellett szerencsét próbálnom. Hogy miért kellett helyszínt változtatnom, és hogy sikeres volt-e a váltás, azt a következőkben megosztom veletek.

Az első napi helyszín a Nagyatádon található Jóléti-tó (korábban Csónakázó-tó). Helyválasztásom a tó mélyebb, hátsó felére esett, hiszen hiába mutatott a naptár szeptember végét, a nagy, kiadós esők még várattak magukra, így a nyári kánikula miatt lecsökkent vízszint még tartotta magát. A pecámat természetesen pontyokra szerettem volna összpontosítani, de akkor még nem tudtam, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű.

A horgászhelyem

Amikor megérkeztem a horgászhelyemre, olyan 50-60 méterre ígéretes fordulásokat és 1-2 ugrást is láttam. Ahányszor hallottam egy csobbanást, egyből felmértem, hogy merre volt, hiszen egyik botommal mindig egy helyre kiakasztott klipsszel terveztem dobálni, míg a másikkal a mozgások irányába szándékoztam dobni.

Kipakolás közben
Kedvenc Team Feeder botomnak ismét bizalmat szavaztam

Etetőanyagnak az egyik új kedvencemet választottam, ami nem más, mint a Method Feeder családból a Carp Berry. Imádom, hogy amikor kibontom a csomagot, egyből szinte kizúdul a tasakból az emberi orrnak is nagyon csábító szederillat. Csaliválasztásom a különböző pelletekre épült, de volt nálam pácolt kukorica és SpéciCorn is fokhagymás és epres ízben.

A mai napra szánt etetőanyag…
… és a csaliválaszték

A 3,9 méteres Team Feeder botommal sokszor próbáltam nagy távolságba dobni, sikerrel. Szerelékem 0,20 mm-es monofil főzsinórra kötött 14 es fonott dobóelőkéből állt, amin egy L-es gumiütközőt rögzítettem, erre jött egy 30 grammos Haldorádó Method Flat Feeder kosár. Egy gyorskapocs gyöngy zárta a szereléket, amin többféle fajtájú, hosszúságú előkét kipróbáltam. A 3,6 méteres botomon hagyományos, drótos feederkosár volt. E szerelékre különböző hosszúságú fluorocarbon előkéket tettem fel.

Hihetetlen adottságú bot
Bevetett készségeim

Sajnos ezen a napon a pontyokat egyáltalán nem lehetett kapásra bírni. Az ősz beköszöntével - mint annyi sok vízen - itt is érvényes, hogy tó jelentős kárászállománya tavasszal a felmelegedő és ősszel a már lehűlésnek indult vizekben indul el igazán. Akármilyen pelletet, gumikukoricát tettem fel, ha nem dévérkeszeg, akkor kárász jelentkezett.

Kapásra várva
Az etetett helyről is ők jelentkeztek…

Később helyet is változtattam, 50 méterrel odébb ültem, mert a szemben található sziget oldalában jelentősebb volt a halmozgás. A bajszosok azonban ezen a helyen sem hallattak magukról. Hiába voltak az adott helyen, nem voltak hajlandóan táplálkozni. Ezen a vízen rengeteg halat adott a Carp Berry soft method pellet, aznap az egyetlen pontyakasztásomat is e csalinak köszönhettem. A kapás annyira óvatos volt, hogy a hal szinte azonnal le is akadt. Ebből is látszott, hogy a pontyok nincsenek étvágyuknál. A kárászokra nem volt panasz, nagy számban jelentkeztek itt is.

Ismét kárász a horgon
Szákolás előtti pillanat

Az ötórás horgászat ideje alatt 23 kárászt és 5 darab dévérkeszeget sikerült fognom. Pontyot mindösszesen egyet sikerült akasztanom, de mint korábban említettem, hamar kereket is oldott. Horgászat közben beszéltem fiammal, aki Rinyaszentkirályon horgászott és rávett, hogy tartsak vele a következő napon…

Az első nap utolsó kárásza egy szép fátyolos volt

A második nap reggelén tehát Rinyaszentkirályon próbáltam szerencsét. A bojlis oldalon ültem le, mivel hétköznap nem foglalt az összes hely. Az etetőanyagom és a csalim is maradt az előző nap használt. Egészen fél 1-ig maradtam ezen az oldalon, de darabosabb halat nem sikerült fognom. Az átlagos, 1,5-2 kiló közötti pontyok szinte megleptek. 15 darabnál is többet sikerült fognom.

Egy kisebb bajszos…
… és a szériaméret

Délután fiam győzködésére összepakoltam a felszerelésemet és átpakoltam a szemben lévő oldalra, ahol ő is helyet foglalt. Sokáig ott is a megszokott méret jelentkezett. Ekkor esett a választásom a táskámban pihenő csalira. Ez nem volt más, mint a Haldorádó Tüzes Ponty oldódó maxi pellet. A nagyobb, 20 mm-es változatot szedtem ki a dobozból, majd hajszálelőkére fűztem. Olyan 100-110 méterre dobtam, és nem is töltött bent 30 percet a végszerelék, egy olyan vehemens kapásom volt, hogy hiába ültem a bot mellett, így is szinte elvitte mellőlem. Bevágni nem is tudtam, a botot szinte csak elkapni és megemelni tudtam.

A hal lendületesen haladt a szemben lévő oldal felé. Harminc méter zsinórt sikerült lehúznia egy huzamra, mire sikerült megállítanom. 20 perces izgalmas fárasztás után tudtuk megmeríteni. A mérlegelés után derült ki, hogy egy 10+-os pikkelyest sikerült átmeneti fogságba ejteni. A ponty pontos súlya 10,22 kg volt.

Miután visszaengedtük, lassan neki is álltunk pakolni, mivel a napijegyes időnk a végéhez közeledett. A napot egy ilyen szép hallal azonban örömteli volt zárni.

A legszebb jött utoljára!

Összegezve:

Életemben először horgásztam úgy, hogy két tavon is szerencsét próbáltam 48 óra alatt. Mondhatni, elég kontrasztosra sikeredett, hiszen lakóhelyemen, Nagyatádon csak kárászt és keszeget sikerült fognom, míg a második napon csak pontyokat, köztük egy 10 kg felettit is. Nem bántam, hiszen ezekből a történésekből is rengeteg észrevételt és tapasztalatot raktározhatok el a későbbiekre. Az ősz a nagy pontyok időszaka, így biztosra vettem, hogy ha kitartóan próbálkozom egyik, de akár mindkét vízen sikerülhet egy újabb matuzsálemet egy fénykép erejéig kézben tartani.

Domonkos Tivadar (domihoho60)
Fotók: Domonkosné H. Andrea, Domonkos Ármin, Domonkos Tivadar

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.