Fluo method

Fluo method

E két szó, úgy vélem, minden horgásznak ismerősen cseng. Napjainkban a pontyhorgászat a method módszer körül forog, és a különböző fluo csalogatóanyagok térhódítása is megkérdőjelezhetetlen. Sokak szerint ez csak „divathorgászat”, ám aki nem így gondolja, az olvasson tovább bátran!

Április első felében egy laza, rapid horgászatra indultam. A kiszemelt helyszín a lakhelyemhez legközelebb eső intenzíven telepített tórendszer, a Derekegyházi Halastavak néven elhíresült horgászparadicsom volt. Kedvenc felszerelésemre, egy-két doboz jó csalira és etetőanyagra, illetve egy maximumra feltöltött akkuval ellátott fényképezőgépre volt mindössze szükségem. Jelenleg a tórendszer négy tava horgászható, ezek között mindenki megtalálja a számítását. A négyből három tó nem ismeretlen számomra, ám az úgynevezett „verseny tavon” soha nem horgásztam még. Itt viszonylag kevesen és ritkán horgásznak. Ezen a napon pont ezért választottam ezt, nem szeretem a nagy nyüzsgést. Reggel, a napijegyváltás közben Misi bácsi, a halőr szegezte nekem a kérdést: „Melyik tóra mentek, Ádám?”. Hallván a válaszomat, egyből ellátott egy-két jó tanáccsal, ami a nap végére bebizonyosodott, hogy bizony aranyat ért.

A kiszemelt tó madártávlatból
Segítőm által javasolt horgászhely a tó belső oldalán, ami kiemelkedik a többi állás közül, hiszen egy kicsit benyúlik a tóba
Horgászhelyemtől balra eső sziget közvetlen közelébe kellett dobnom a végszerelékemet, ha halat akartam fogni

Segítőm reggeli tanácsait maradéktalanul megfogadtam, így tudtam igazán eredményes lenni. Ha ismeretlen tavon horgásztok, mindig érdemes a tógazdától vagy a halőrtől informálódni, hiszen ki más ismerné jobban a tavat náluk, illetve ki lehetne naprakészebb, mint ők?!

A tavasz jelei láthatók a növényeken…
… és állatokon egyaránt
A horgászat egy pontos dobással vette kezdetét

Előzetesen annyi információm volt a tóról, hogy átlagméretű és termetes pontyok is élnek benne vegyesen. Emellett megtalálható benne az amur, és természetesen a tó szaporulatát kordában tartó ragadozók, mint pl. a méretes harcsák, csukák és süllők. Ebből kiindulva elsősorban nem kifejezetten nagyhalas horgászatra készültem. A jó tanácsoknak köszönhetően az első kapások gyorsan meg is érkeztek.

Gyorsan kezdetét vette a nap első fárasztása…
… bár nem volt túl nagy, jóleső érzés volt a kezemben tartani
Alig engedtem vissza, máris jött a következő…
… a BlendeXCorn Kék Fúzió volt az egyik favorit csali…
… újabb gyönyörű, ám nem túl nagy pontyot adott…
… a reggeli intenzív kapások ezzel az úgyszintén átlagméretű tükrössel zárultak

Kezdett beigazolódni az előzetes gondolatom, miszerint ez a horgászat nem a termetes pontyokról fog szólni. Nem akartam ebbe beletörődni, így elkezdtem keresni a nagyobb pontyokat. Egyre távolabb dobtam a jónak vélt és javasolt helytől, majd a szigetektől is egyre távolodtam. Ez nem hozott túl nagy eredményt, kapástalan időszak következett. Majd ismét elkezdtem a bal oldali sziget csücskét horgászni, és láss csodát, megfogtam az első termetes halamat. Az apróságok gyakorlatilag teljesen eltűntek onnan. Vagy inkább a termetes halak „zavarták” el őket, amik a kosárból kioldódott pellet mixet szedegették fel? Akármi is volt az igazság, a nap folyamán több kis pontyot már nem fogtam.

A kapásokra több időt kellett várni, de egy termetesebb hal reményében ezt egy cseppet sem bántam…
… ez már egy darabosabb tükrös volt

A derekegyházi tórendszer összes tavára jellemző, hogy kifejezetten sekély, zavaros vizűek, és vékony iszapréteg borítja a mederfeneket. Az ilyen jellegű vízterületeken előszeretettel használom a különböző fluo festékkel színezett aromákat és etetőanyagokat. Erre a horgászatra egy nagyon könnyedén elkészíthető és használható pellet mixszel készültem, ami a Fluo Micro Method Feed Pellet Zöld Afrika volt. Ezt Fluo Flavor Zöld Afrika aromával és kevés vízzel kevertem be. A Fluo Flavor aromacsalád 6 különböző tagot számlál, amiből 5 eredeti, Dél Afrikából származó fluoreszceint tartalmaz. A Zöld Afrika talán a legintenzívebb és leglátványosabban terjedő változat. Óriási, zöld felhőt képez a vízben, ami a halakra vizuális ingerként hat. Emellett nagyon különleges íze és illata van. A zöldalma és fahéj egyvelege egy olyan kombinációt alkot, amit szinte minden tavon nagyra értékelnek a halak. No de miért jó ez a látványos zöld felhő? Ahogy vízbe csapódik a fluo aromával kevert etetőanyag vagy pellet mix, azonnal látványos felhőt képezve kezd el kioldódni a kosárból. Ez a látvány megsokszorozódik, ha egy hal beletúr vagy rászív a kajakupacra. A látványos fluo felhő épp úgy gomolyog a vízben, mint amikor a pontyok táplálék után kutatva túrják a mederfeneket, majd ennek hatására iszap tör a felszínre. Mindezt úgy érzékelhetik, hogy más halak táplálkoznak ott, ezért mennek oda megnézni, hogy jut-e nekik is a táplálékból. Zavaros vízben érdemes minél nagyobb mennyiséget az etetőanyaghoz keverni a Fluo Flavor aromákból.

Egyszerűen elkészíthető FMMFP Zöld Afrika pellet mixszel vettem üldözőbe a halakat…
… ami mellé BlendeXCorn és Fluo Method Wafter csalikat kínáltam fel
Első lépésként a töltőszerszámot teletöltöttem pellet mixszel…
… következett a préselés…
… majd a felcsalizott horgot a töltőszerszámba helyeztem…
… vékony réteg pellet mixszel fedtem be…
… majd újfent a préselés következett, de már a felcsalizott horoggal együtt…
... íme, az elkészült, bevetésre váró töltet

A délutáni órákra teljesen eltűntek az átlagméretű pontyok, és végre sikerült egyre darabosabb halakat fognom. Kevesebb lett a kapás, de lényegesen nőtt a halak mérete.

Verőfényes napsütésben várták feederbotjaim az újabb jelentkezőt…
… ami ha megérkezett, meg is dolgoztatta a feederbotot és a horgászt is rendesen…
… a matracon pihente ki fáradalmait az ellenfél…
… végre egy igazán termetes halat tarthattam a fényképező elé…
… amit a következő bedobás után még nagyobb társa követett

A nap végére nagyon megtetszett ez a tó, hisz minden megfogott halam gyönyörű és egészséges volt. Mérettől függetlenül remek kondícióban voltak. Hosszú évek óta járok már ide horgászni és ez idáig sosem tettem próbát a tórendszer e taván. Ezután ez biztosan megváltozik, sokkal gyakrabban horgászom majd itt.

Izgalmas horgászat volt ez kőkemény ellenfelekkel…
… amint ez a hal is meglátta a merítőt…
… „felrobbant” a víz, olyan erővel tört vissza…
… ám a sorsát így sem kerülhette el…
… a nap búcsúhala volt

11 db szép halat sikerült fognom ezen a napon, az átlagméretűektől egészen a termetes pontyokig. Ami viszont ennél fontosabb és igazán számít, hogy egy remek horgászatban volt részem, ahol felfedeztem egy új tavat. Kiválóan működött a bemutatott egyszerű fluo keverék. Egy jó etetőanyag keveréknek nem kell feltétlenül „ezerféle”, bonyolult összetevőből állnia. Sokan pont ott hibáznak, hogy túlgondolják, túlbonyolítják ezt a kérdést. Persze, ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne kísérletezzetek, vagy ne próbáljatok ki minél több variációt! Pusztán arról van szó, hogy egy ilyen rapid pecához, amilyen ez is volt, elegendő akár egy doboz pellet mix vagy egy zacskó jól működő etetőanyag, és a siker nem marad el. Erről a horgászatról készült egy rövid összefoglaló kisfilm, ajánlom ezt is figyelmetekbe!

Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.