Gondolatok a ponty horgászatáról

Gondolatok a ponty horgászatáról

Mai írásomban egészen más szemszögből fogom megközelíteni a ponty horgászatát, mint ahogy eddig azt tettem. A horgászat helyszíne a Tőkési-tó, egy intenzíven telepített volt kavicsbánya. Bár a vízben sok ponty él, ne gondolja senki, hogy itt mindig könnyűszerrel foghatunk belőlük! Ma nem csodacsalikat és varázs-etetőanyagokat fogok bemutatni, hanem megpróbálom körülírni a pontyok viselkedését egy adott víztípusban, amikor megmakacsolják magukat és nem akarnak táplálkozni…

Reggel megérkeztem a tóhoz, majd felépítettem horgászállásomat. Az etetőanyagot már előző este bekevertem, mert hosszú órákra van szüksége ahhoz, hogy elérje optimális állagát. Az egész horgászatra mindösszesen 1 kg Haldorádó Pellet Pack Turbót kevertem Édes Ananász ízesítésben, melyet néhány marék konzervkukoricával és főtt tigrismogyoróval tettem tartalmasabbá. Azért választottam ezt a kombinációt, mert időtálló fűzött csalit akartam használni és időnként akár 20-25 percre is bent akartam hagyni a végszereléket. Ez nagyon kevés dobást jelent az egész horgászat távlatában, ehhez pedig a lehető legtartalmasabb keveréket kellett összeállítanom, ami még kis mennyiségben is hosszan az etetésen tudja tartani a halakat. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen Pellet Packos - tigrismogyorós etetés erősen szelektálja a pontyok méretét, szemben egy szokványos etetőanyaggal, kukoricával és csontkukaccal kialakított etetéssel.

Egy testesebb tükrös
Ezen a tavon ebből a méretből fogható a legtöbb
Etetőanyagom alapját 1 kg Pellet Pack Turbo alkotta Édes Ananász ízesítésben…
… amelyhez egy kevés konzervkukorica és főtt tigrismogyoró került

Ami a csalikat illeti, természetesen az is egy igen sarkalatos kérdés, ha kifejezetten nagytestű pontyokat szeretnénk fogni. A tó halállományáról azt azért tudni kell, hogy rengeteg 1-3 kg közötti ponty él a vízben, így igen nehéz a termetesebb egyedeket kiválogatni. Az utóbbi időben rengeteget horgásztam itt és átlagosan minden huszadik kisebb méretű pontyra jutott egy 5 kg feletti amur vagy ponty. Ezekhez a körülményekhez 4 olyan csalit választottam ki, amelyek már az előző horgászatokon bizonyították szelektív hatásukat, ezek pedig a Fluo Oldódó Lebegő Pellet Édes Ananász ízesítésben, a 11 mm- es Quatro Fluo Pop Up bojli, az Oldódó Bevonatos FermentX csalizóbojli és a Method Soft Pellet Carp Berry. Ezek közül a legjobban az Édes Ananász Fluo Oldódó Lebegő Pellet vált be. A klasszikusnak mondható kikönnyített kukoricafüzért szinte azonnal elhúzták a kisebb pontyok, így ebben az esetben nagyobb testű hal fogására kizárólag ezekkel a csalikkal volt reményem.

Pont az ekkora pontyok elkerülése volt a célom…
… ami nem egyszerű feladat
A nagyobb pontyok szelektálásához ezt a 4 csalit használtam…
… melyeket Haldorádó Pellet Stopperrel ütköztettem meg

Mint ahogy már a bevezetőben írtam, a mai cikkben kifejezetten olyan szituációkat fogok boncolgatni, amikor a pontyok megmakacsolják magukat és nem akarnak táplálkozni. Ezt különböző tényezők okozhatják, amelyek legtöbbször az időjárással hozhatóak összefüggésbe. Ilyenkor a halak a meder bizonyos pontjain összetömörülnek és inaktívan töltik az időt, miközben ilyenkor is akad néhány egyed, akik mozgásban vannak és táplálékot keresnek. Az utóbbi másfél évben nagyon sokat horgásztam bányatavakon, így néhány összefüggést már meg tudtam figyelni. Ide tartozik az a jelenség is, amelyet mi pontyciklusnak neveztünk el, és szorosan összefügg a fentebb leírt szituációval. Azt figyeltük meg, hogy a nálunk jellemző 2-4 m közt változó medermélységű tavaknál egy horgásznapot tekintve általában nem egyenletes ütemben fogható a ponty, hanem vannak bizonyos ciklusok, amikor tudunk fogni néhány egyedet, majd egy rövid szünet következik, melyet ismét egy „pontyciklus” követ. Amikor egy ilyen néhány hektáros tavat körbeülnek a horgászok, ez nagyon szépen látszódik a fogásokon, mert szinte minden helyről ugyanez tapasztalható és egy időben! Mintha az összes ponty egy jelre várna: Egy, két, há’, indul a táplálkozás! De természetesen szinte minden esetben volt 2-3 olyan horgászhely, ahol ezek a ciklusok abszolút nem voltak jellemzőek, hanem ott egész nap szépen lehetett fogni a pontyokat. E helyek esetében egyetlen közös tényezőt találtam: ez pedig a vízmélység. Az egész nap jól működő helyek vízmélysége általában 1,5-2 m körüli, míg a ciklusos helyek vízmélysége ennél nagyobb, 3-4 m körüli. Végül kiderült, hogy a haltalan ciklusokat az okozza, hogy a pontyok felúsznak vízközé, és azért kezdi el egyszerre fogni a halat az összes horgász, mert a pontyok akkor ereszkednek a fenék közelébe táplálkozni. Később már céltudatosan vízközt kerestük a pontyokat - és nem is eredménytelenül -, de ez majd egy másik írás témája lesz.

Egy pikkelyes a termetesebbek közül
A kisebbek minden etetésen azonnal megjelennek és minden csalit azonnal magukévá akarnak tenni!

A horgászat során 2 különböző feederbotot használtam. Az egyik egy 3,6 m hosszú H karakterisztikájú Spro Special Pellet Feeder volt, míg a másik egy szintén 3,6 m hosszú, azonban MH karakterisztikájú Spro Team Feeder bot volt. Mindkét bothoz ugyanolyan, 60-as méretű, első fékes orsót használtam, konkrétan Nevis Cayman Feedert. Mindkét orsó dobjára 0,20 mm átmérőjű monofil főzsinór került. Mindkét botra azonos végszereléket kötöttem, amelynek lelke a 35 g-os Haldorádó Pellet Feeder kosár volt. Mindkét esetben fonott előkét használtam 6-os méretű, vastaghúsú horoggal. Az előttem lévő vízterületen két különböző etetést alakítottam ki. Ezek kiválasztásánál 2 szempontot vettem figyelembe, az egyik, hogy a lehető legtávolabb legyenek egymástól, a másik pedig, hogy a víz mélysége ne legyen nagyobb 2 m-nél. Végül az egyik orsómon 40 m-es, a másikat pedig 70 m-es távolságban akasztottam ki a főzsinórt. Alapozó etetést nem végeztem, csak egyszerűen bedobtam az adott helyre és vártam. Ha 20 percig nem történt semmi, akkor újradobtam. Arra ügyeltem, hogy minden dobás nagyon pontos legyen, mert ilyen kevés dobás esetében ez rendkívül felértékelődik. Ha csak egy dobást is elvétünk, az hosszú percekkel is megnövelheti az egyes kapások közt eltelt időt.

A nap folyamán ezt a 2 feederbotot használtam
Mindkét botom végszerelékének lelke a már jól bevált Pellet Feeder kosár volt

Az időjárás mindvégig borongós volt, néha eleredt az eső. Ilyen időben általában enni szokott a ponty, mint ahogy most is. A szándékosan eldurvított szerelék, a szelektív hatású etetés és csalik használata, valamint a céltudatos helyválasztás meghozta az eredményt: egy lassú ütemű, de ciklusoktól mentes horgászatot és az előző horgászatokhoz képest nagyobb átlagsúlyt. A nap végére a közelebbi etetésről még egy, a helyi viszonyokhoz képest is jónak mondható súlyú pontyot is sikerült akasztanom és sikeresen szákba terelnem, egy 10,5 kg-os pikkelyes tőpontyot. Ez a ponty igazán méltó befejezése volt a napnak, így elégedetten kezdtem pakolni és gondolatban már a következő alkalomra készültem…

Néha eleredt az eső
Egy pocakos pikkelyes
A nap végén érkezett ez a 10,5 kg súlyú tőponty

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.