Jászok a holtágról – kedvenceim nyomában

Jászok a holtágról – kedvenceim nyomában

Június végén ismét felkerestem szeretett Duna-holtágamat. Hálás „feladat” volt megbújni a magasra nőtt dunai fák árnyéka alatt a korán beköszöntött kánikulában. Ez a csodálatos vadvíz a tavalyi évben gyönyörű, kapitális halakkal ajándékozott meg, de az idei néhány horgászat alatt még nem mutatta meg igazi arcát számomra. Bíztam benne, hogy a kedvezőbb vízállás és a nagy melegben a megjósolt, betörő hidegfront miatt sikerül elcsípnem egy-egy szebb amurt, pontyot vagy esetleg néhány nagyobb termetű keszegfélét. A horgászat végül nem a torpedókról és nem a bajuszosokról szólt, de így is szép élményekben volt részem, hiszen kapásaikkal az egyik nagyon kedvelt keszegfélém, a jász szép példányai tették izgalmassá a napomat.

Kora hajnalban indultam, az előző napi rekkenő hőséget a kissé felhős, friss pirkadat varázsolta kellemessé. A holtágra érve a már megszokott csend és nyugalom fogadott. A vizet kémlelve rendkívüli látványban volt részem. Amerre csak a szem ellátott, kisebb halak fordultak és ugráltak a nyugodt felszín tetején, a part közelében pedig balin és csuka riogatta az apróságokat. Madarak hangjától volt hangos az holtágat körülölelő erdő. A közelben egy harkály kopogott a nyírfa tetején. A növényvilág már szép, dús zöld köntösben pompázott, nem úgy, mint még kora tavasszal, amikor utoljára voltam ezen a vízterületen. Akkor csak egy darab jász keszeget sikerült fognom és még nem is sejtettem, hogy mennyi fajtársa lakozik még itt, a víz mélyén. Az egyik legjobb dolog, hogy a nagy amurok és pontyok mellett szinte bármelyik folyami hal megfogható itt, ugyanis a holtág kapcsolódik a „nagy” Dunához, ahonnan szívesen belátogatnak a halak, és ha alacsony a vízállás, nem mennek már ki az élő folyóra.

A kora tavasz egyetlen hala
A fák mögött már az Öreg folyó rohan
Festői táj…
… vett körül

A horgászatra method technikával készültem. Az etetőanyagot már az előző héten összeállítottam. A keverékem egy természetes hatású, tigrismogyorós, finomszemcsés method mix volt. Úgy gondoltam, hogy ezen a vadvízen igazán hatásos lehet majd. A mix receptje az alábbiakban olvasható:

  • 3 kg CCM Tigernut Fluor
  • 1 kg CCM Roasted Peanut Meal
  • 3 kg zsemlemorzsa
  • 2 kg CCM Vanilla Meal
  • 1 kg CCM CSL Mini Pellets (durvára darálva)
 

Az etetőanyagot a szükséges vízmennyiségen kívül Roasted Nut Extract adalékkal tettem teljessé. Kilónként 30 ml-t adagoltam hozzá. Használat előtt és a horgászat során is többször újranedvesítettem és rostáltam a megfelelő, finom állag eléréséhez. Ez kulcsfontosságú a method technikához. Az általam ismertetett receptből 10 kg method mixet kapunk, ami biztosan elég legalább 5-6 horgászatra, illetve kosármérettől függően akár sokkal többre is. Csalinak kizárólag CCM Garlic Oil kivonatban „pácolt” sárga kukoricaimitációt használtam.

Tigernut Method Mix…
… és a pörkölt földimogyoró kivonat
A fokhagyma nem maradhatott el

A holtágra soha nem volt jellemző a kapásdömping, de ezen a napon az első jelentkezőre meglepő módon nem kellett sokáig várni: nagy meglepetésemre már a reggeli órákban megérkezett egy szép jászkeszeg.

Matracon az első jász…
… gyönyörű piros úszókkal
Fogd meg…
… és…
… engedd vissza

Nem sokkal később egy húzós kapás érkezett, de sajnálatos módon az „ellenfél” pár perc fárasztás után leakadt a horgomról, pedig jobb halnak éreztem. Sajnos a szerencse nem volt velem. Az esetet két hasonló akció követte, de úgy éreztem, hogy ezek valószínűleg kisebb példányok voltak. A Fortuna ezután mellém állt, mert nem sokkal később – egy fotó erejéig – sikerült ismét egy jászt tartanom a kezemben.

Ismét egy szép jász

A déli órák nagy melegében nem nagyon voltak aktívak a halak, így a sok dobás után megpihentem egy kicsit, volt idő az ebédre és egy kis sétára a közelben.

Készül…
… az ebéd
A holtág élővilága igen gazdag. Most teknősöket nem találtam, viszont tollas kis barátaink…
… jelen voltak egész nap
A nap legszebb hala

Ügyeljünk a jász visszaengedésénél, mert – hasonlóan az amurhoz – nehezen tér magához, csak akkor engedjük útjára, ha már biztosan érezzük, hogy visszanyerte erejét!

Ügyeljünk a visszaengedésnél!
Még egy hibátlan példány
A nap már a felhők mögött ereszkedett le, így a vöröslő égbolt elmaradt, de így is…
… remek…
… esti képeket tudtam készíteni
Jól teljesített a Target horog

A naplemente után kelt igazán csak életre a víz, szinte folyamatosan érkeztek a jászok, de a holtágra boruló sötétség és a töméntelen mennyiségű szúnyog miatt a hazaindultam. Bár most az amurok elmaradtak, de még így is nagyon örültem, mert sok szép jászkeszeggel ajándékozott meg ez a csodálatos vadvíz. Hamarosan ismét folytatom kalandjaimat, nemsokára újra visszatérek erre a pazar adottságokkal bíró helyre 

Írta: Bakos Márk

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.