Meglepetés Kajászóról

Meglepetés Kajászóról

A mai horgászat igazán érdekes és meglepő volt. Hosszú idő után újra ellátogattam a Keve Horgászparkba egy pörgős peca reményében. Az emlékeimben az élt, hogy a tó közepe felé bedobva egy erősen halas kajával tulajdonképpen 5 percenként lehet halat fogni, méghozzá pontyokat. Nos, ez az emlék már nem teljesen helytálló, vagy legalábbis a mai peca több szempontból is megcáfolta ezt. Sikerült a törpeharcsák közül sok igazán szép halat kicsalni a vízből, köztük olyanokat is, amelyekre egyáltalán nem számítottam. Ha kíváncsi vagy, hogyan tudtam szelektálni a törpéket és helyettük szép, nagy halakat fogni, akkor ajánlom figyelmedbe a következő sorokat!

Reggel 9 körül tudtam elkezdeni a horgászatot

A pecát etetéssel kezdtem. Eredetileg az volt a tervem, hogy halas kajával dobok 10-12-t 25 méterre, de a halőr azt tanácsolta, hogy ne horgásszak hallisztes etetőanyaggal, mert akkor nem tudok majd mást fogni, csak törpeharcsát. Megfogadva a tippet egy hallisztmentes, naturálisabb jellegű etetőanyagot kevertem be.

Egyszerű, de nagyszerű

25 méterre akasztottam ki az etetőbotomon a klipszet. Reménykedtem, hogy összeáll majd a hal ezen a távon, és tudok egy jót pecázni a part közelében.

Kezdődjön az etetés!

12 dobást végeztem a kiakasztás helyére, mivel nem fújt a szél, sikerült egészen pontosan beetetnem. A horgászatot az etetéstől 2,5 méterrel távolabb kezdtem el, ezzel is próbálva kikerülni a törpeharcsákat. A másik botommal nagy távolságú kereső horgászatot akartam végezni. Az első bedobás után elkezdtem összeállítani ezt a felszerelést, de alig 3 percen belül elhúzta valami a bevetett végszereléket. Az első hal egy kisebb ponty volt.

Az első hal a partközeli etetés mögül

Nagyon örültem, hogy ilyen hamar sikerült halat fogni az etetésről. Bizakodó voltam, így mihamarabb visszaengedtem a halat és vissza is dobtam, újfent az etetés mögé 2,5 méterrel. Megpróbáltam folytatni a másik bot összeszerelését, amikor újra kapásom volt. Sikerült egy szép amurt akasztanom, ami rendesen megdolgoztatott. A hal fajához hűen jó párszor megpróbált megszökni merítés előtt, mielőtt sikerült a matracra tenni.

Nem adja magát könnyen…
… de sikerült megfogni! Gyönyörű amur
Gyorsan vissza is engedtem

Miután visszaengedtem ezt a halat, újra bedobtam, ekkor már kész állapotban volt a másik bot is, így ezt a végszereléket szándékosan több méterrel jobbra dobtam, hogy legyen hely balra a másik felszerelésnek. Alig pár perc elteltével megint kapásom volt az etetéstől jobbra és túldobott boton. A bevágás pillanatában éreztem, hogy valami termetesebb hal van a horgon. Ekkor a másik felszerelést szépen kitekertem, hogy biztosan ne legyen útban a fárasztás közben. A hal nem rángatta a fejét, csak úszott komótosan egy irányba. Tulajdonképpen olyan volt, mintha egy zacskót húztam volna ki a vízből, de azért néha érezni lehetett, hogy ez a valami bizony mozog. 15 perc fárasztás után sikerült a merítő közelébe húzni a halat. Többször megmutatta magát, mielőtt sikerült a parthoz húzni, látszott a gyönyörű, vöröses farokúszója, illetve ki-kidugta hatalmas fejét.

Alaposan megdolgoztatta a lágy feederbotot…
… de sikerült megmeríteni
Olyan hosszú volt a hal, hogy alig fért a merítőbe

Amikor megpróbáltam kiemelni a vízből, akkor tudatosult csak bennem, hogy egy tényleg méretes halat sikerült fognom. Alig bírtam egy kézzel kiemelni.

Ekkora hallal már nem olyan egyszerű bánni, és nagyon kell rá vigyázni
Vaskos jószág
Bőven 10 kg feletti, gyönyörű ponty
Gyorsan vissza is engedtem
A nyerő csali

E monstrumot követően sikerült még 3 kisebb termetű pontyot fognom, de nem sokkal ezután kicsit csillapodott a halak kapókedve, csak néhány keszeget és pár törpeharcsát sikerült horogra keríteni.

Szép kis potyesz

Ekkorra egyértelművé vált, hogy édes ízű csalival lehet megfogni a termetesebb halakat. Egy kisebb ponty kivételével minden „értékelhető” hal édes csalira jött. Sajnos, ahogy telt az idő, úgy egyre kevésbé lehetett halat fogni a partszéli etetésről. Lassan elkezdtem összepakolni, de gondoltam amíg összecuccolok, dobok még egyet. A távdobó bottal bevetettem a végszereléket olyan messzire, amilyen messze csak tudtam. Pár perc után erős, húzós kapással jelentkezett egy hal. Habár egy lényegesebben erősebb boton volt a hal, most is éreztem, hogy valami termetesebb egyed van a horgon.

Belegörbül a heavy feederbot

Azt már a vízben látni lehetett, hogy ez a hal nem lesz akkora, mint az óriás, amit korábban fogtam, de ez se volt kicsi azért.

Már majdnem megvan…
… ééééééés benne van!
Még a csali is jól látszik, ez a hal is édesre jött
Szép, 6 kg-ot meghaladó töves

Nos, ezzel a hallal véget ért a mai napra szánt horgászidő. A több év kihagyás után igazán pozitív csalódás volt a Keve Horgászpark. Számítottam rá, hogy lesznek pontyok, de arra nem, hogy ilyen termetesek is, illetve ott volt még a ráadás amur is. Nagyon jó, pörgős, kis és nagy halakban gazdag volt ez a peca. Alig várom már, hogy újra célba vegyem a tó halait.

Írta: Bank Bálint
Fotók: Bank Bálint, Kósa Zoltán

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.