Melyik a jobb? Method feeder kontra hagyományos szerelék

Melyik a jobb? Method feeder kontra hagyományos szerelék

Amióta rákaptam a method feederezésre, azóta érezhetően megnőtt horgászataim eredményessége. Kíváncsi voltam, hogy azonos helyszínen és körülmények között egy teszt során vajon mérhetően hatékonyabb-e ez a módszer a hagyományosnak mondható végszerelékkel szemben. Nos, a teszt számomra is meglepő eredménnyel zárult, a cikk végére pedig a tanulságokat is levonhatjuk, de ne szaladjunk ennyire előre…

A tesztelés helyszínéül a Szeged közelében található Forráskúti Horgásztavat választottam. Azért esett erre a vízre a választásom, mert sok jót hallottam róla, ugyanakkor az Interneten elérhető információk igen szerények, gondoltam, magam járok utána a pozitív híreszteléseknek.

A vízparton töltött idő számomra túl értékes ahhoz, hogy itt készülődjek, így már előző nap bekevertem az etetőanyagokat. A megmérettetés egyik alanya a hagyományosnak mondható Haldorádó Fűszeres Hal keverék volt, „kihívója” pedig a top kategóriás Premium Halibut Method Mix.

A Fűszeres Hal hagyományos mix, már sokat bizonyított
Prémium Method Mix - vajon jobb lesz a hagyományos keveréknél?

Mindkét etetőanyaghoz kevertem 100-100 ml-t az azonos ízű aromájukból, illetve adtam még hozzájuk 100-100 ml fűszeres kukoricatejet is. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy eredményesebb az a keverék, amibe bekerül ez a plusz kis adalék. A bekeverés után jól láthatóak az etetőanyagban a sötétebb színű, vizesebb csomók, rögök.

Rostálás előtt még csomós az anyag

A keverés végeztével az etető mixet azonnal át szoktam törni egy közepes törőszitán, majd állni hagyom 20 percet, azután ismét áttöröm közepes vagy akár finom lyukú szitán. A végeredmény magáért beszél.

Az áttört anyagban már egyenletes a szemcse-eloszlás - bevetésre kész

Horgászatom időpontja 2014. június 6., egy pénteki nap volt. Reggel enyhe szellő fodrozta csak a vizet, ez később kellemetlenül felerősödött. Napközben 27-28 fokos hőmérséklet és viszonylag magas (1018 hPa) légnyomás volt, ez kissé aggasztott is. Nem sokkal a reggel 6-os nyitás után értem a tóhoz, ahol már 6-7 horgász készülődött a parton. Mivel 3,90-es és 4,20-as botokkal érkeztem, igyekeztem olyan helyet választani, ahol nem akadályoz a parthoz elég közel futó kerítés a hosszú botokkal történő bedobásban.

Horgászhelyem

Reggel 8 után már legalább 15-en voltak, ezt jó jelnek vettem… nem úgy a halak viselkedését! Már kora reggeltől kezdve folyamatosan mozgott a hal, egymást érték a nagyobbnál nagyobb csobbanások a víz tükrén, ahogy ki-kiugráltak a pontyok. Ez némi aggodalommal töltött el, hiszen a tó átlagos mélysége 3,5-4,0 m, ha pedig a halak ennyire a felszín közelében tartózkodnak, akkor nehéz lesz a fenéken horogra csábítani őket.

Reggeli csendélet a tavon, még szél nélkül

A felszerelésem a következőképpen nézett ki: a method feeder szereléket a Cormoran FS150-es, 3,90 m-es heavy feeder botomra szereltem. A hagyományos pellet kosárral szerelt végszerelék pedig a Spro Team Feeder 420 extra heavy botra került. Szeretem ezt a botot, bár igazán csak nyáron használható. Még a leglágyabb spicce is merevebb a többi feederbotom legerősebbjénél. Nyáron, mikor a halak vehemensen kapnak, ez nem gond, de a finom tavaszi kapásokra valóban nem ez a bot az ideális. Persze minden rosszban van valami jó is, a merevségért cserébe 170 g-os dobósúlya van a botnak, így akár a közepes Spomb is használható rajta alapozó etetéshez. Így sokkal gyorsabban kezdhető el a valódi horgászat. A közepes Spombnak köszönhetően pár perc alatt végeztem is az alapozó etetéssel. Igaz, végül 2-3 adaggal többet dobtam be, mert az addigra jelentősen felerősödő szél állandóan elvitte a dobásokat. Ahogy megakadt a szerelék a kiakasztott zsinórklipszben, látni lehetett, ahogy a szél 2-3, néha 3-5 m-rel is odébb fújta a Spombot a vízre érésig, emiatt az etetésem kevésbé volt koncentrált, inkább egy 5 m-es sáv lett belőle. Sebaj, gondoltam, a method kosárral az etetés bal oldalát horgászom meg, a pellet kosárral meg a jobb oldalt, így igazságos lesz a verseny. Az alapozó etetéshez egyébként 4-6 mm-es vegyes, 3 féle oldódási sebességű pellet mixet használtam.

Csali gyanánt a method mixhez a Haldorádó 6 mm-es soft pelleteket fűztem fel, a pellet kosaras szerelékre pedig az idén debütáló Top 10 csalik kerültek. Az első bedobások csalija a csoki-narancs soft pellet és a Nagy Ponty fantázianevű Top 10 pellet volt.

6 mm-es soft method pellet bevetésre készen

A szerelékem bemutatása még pár mondatot érdemel. Talán eretnekségnek számít, de én a feeder szerelékemre mindig teszek elektromos kapásjelzőt is.

Eretnekség vagy sem, nekem jó szolgálatot tesz az elektromos kapásjelző a feeder bottal, főleg nyáron

Tudom, nem erre találták ki, de már számtalan fogást mentett meg, mikor épp az egyik botom csalizásával voltam elfoglalva, közben a másik boton kapás lett, amit így meghallottam. No meg valljuk be, azért csak horgászszívet melengető és fület gyönyörködtető az a hang, mikor megszólal… Azok a bojlisok tudnak valamit… :) Ezenkívül mindig 2 merítő szákot készítek elő arra az esetre, ha netán mindkét boton egyszerre lenne hal. Szerencsére, ha nem is rettentő sűrűn, de ez egy létező probléma nálam.

Minden horgász rémálma: mozdulatlan spiccek

Bedobás után izgatottan lestem a botokat, de hiába. Eltelt 10 perc, semmi. Kivettem a szerelékeket és újracsaliztam őket. Újabb 10 perc, semmi. Komoly aggodalom kezdett úrrá lenni rajtam, milyen beszámoló lesz ebből? Fél óra elteltével épp harmadszorra csaliztam újra az egyik botom, mikor tétova pittyegéssel megszólalt a kapásjelző. Lám-lám, milyen jó ötlet volt felrakni őket! A vendég egy picurka kárász volt, óvatosan cibálgatta a method feedert.

Az első hal

Bedobtam a másik szereléket és épp a methodot csaliztam újra, mikor felvisított a másik kapásjelző is. A kemény és gerinces Team Feeder bot derékszögben behajlítva, a nyeletőfékről pedig valami eszeveszetten tépte a zsinórt. A Top 10 Magyar Betyár csali egy 4,7 kg-os tőpontynak tetszett meg.

A nap első szebb hala

Ezt követően felgyorsultak az események. Az etetésem működni látszott, ritkán ültem 10 percnél tovább kapás nélkül. Váltogattam a csalikat, bár míg a method esetében gyakorlatilag mindenféle csalira ugyanolyan mennyiségű kapásom volt, addig a Top 10-ből a Nagy Pont” és a Magyar Betyár vitték a prímet, ezekre jött a legtöbb halam.

Volt azonban egy számomra furcsa dolog az eredményben, nevezetesen már közeledett a déli 12 óra, de a method feeder szerelékkel csak kárászokat fogtam, pontyot egyetlen egyet sem, miközben a pellet kosarassal már az 5. pontyot akasztottam, igaz, egy ebből szákolás előtt leakadt.

A TOP 10 csalik sorban adták a 3-5 kiló közötti pontyokat

Kicseréltem a csalikat, a Top 10 került a method szerelékre, míg a puha pellettel próbálkoztam a másikon. Szerencsére a tó nem túl széles, így 35-40 m-nél nem kellett nagyobbat dobnom a közepéig, ennek köszönhetően a puha pelletek túlélték a dobást a hagyományos kosárral is. Azonban hiába. A method szerelékre csak kárászok jöttek, ponty egy árva darab sem…

Hiába a csere, a method szerelék csak nem akart pontyot fogni aznap

A déli órákban aztán beköszöntött a kapástalan időszak. Fél órája meg se rezdültek a spiccek. Én általában ilyenkor szoktam szerelgetni, módosítani a csalizáson, előkéken abban a reményben, hogy valamicskét javul majd a helyzet.

Eseménytelen időszak, csak a parton volt érdeklődés a Team Feeder botra

A déli kísérletezés kapcsán kipróbáltam egy apró ötletet: 2 bottartóra felhúztam egy otthonról leselejtezett kis lepedődarabot, egységes fehér hátteret szolgáltatva a botoknak. Sose értettem, hogy a horgászbot gyártók miért erőltetik a zöld és sárga spicceket - ezek fű vagy nádas háttérnél gyakorlatilag láthatatlanok. Nem úgy a fehér lepedőnél!

Találós kérdés: Na, hol van a zöld spiccű bot hegye?
A látvány önmagáért beszél, bármilyen spicc kiválóan látható a fehér háttér előtt

Aztán sajnos le kellett mondanom a mesterséges kis hátteremről, mert a szél kezdett nagyon feltámadni, ezért a botokat közelebb kellett vinnem a víztükörhöz. Mivel a kapások továbbra se kényeztettek el, egy hirtelen ötlettől vezérelve feltettem egy Top 10 FermentX csalit. Bevallom, nem is terveztem ma ezzel horgászni, a még melegebb júliusi időszakra tartogattam. Egy perce volt bent a csali, mikor bődületes erővel húzta el a keményebb botomat valami! 4 kiló fölötti ponty volt a tettes. Aztán fél órán belül ugyanez még kétszer megismétlődött. Nem is akartam elhinni, hogy ilyen van a 11 és 14 óra közötti „döglött” időszakban.

Kellemes déli meglepetés a TOP 10 FermentX csalinak köszönhetően

De a method legnagyobb megdöbbenésemre nem akart működni. Kínomban elővettem a Haldorádó fehér színű, fokhagymás „Ördögűző” aromáját és mérgemben jól nyakon öntöttem a method szereléket bedobás előtt. Még épp a botspicc megfelelő görbületének beállításával bíbelődtem, mikor valami szó szerint kitépte a kezemből a botot. A bevágás után éreztem, hogy a method feeder épp javítani készül a pontyos arányon :) A vendég ugyan nem volt rekordlistás, de végre megtört vele a jég.

Végre, az első ponty a method feeder boton

Innentől kezdve szorgalmasan locsolgattam a method kosarat minden bedobás előtt. Napközben a szél egyre erősebb lett, okozva némi kellemetlenséget ezzel, de a délután folyamán sokat csillapodott, majd az este közeledtével teljesen el is állt. Ahogy csillapodott a szél, úgy változott meg a kapásaim aránya a method feeder javára, és immár jöttek a pontyok is, nemcsak kárászok. Sőt, a „nap halát” is a method adta végül egy 7,40 kg-os tükörponty személyében.

A nap legnagyobb hala, 7,40 kg

És mi lett a végeredmény? Nos, bámulatos véghajrája ellenére ezúttal a method feeder alulmaradt a hagyományos pellet kosaras szerelékkel szemben, még ha hajszállal is. A nap folyamán 12 pontyot fogtam, 5 fárasztás közben elment, valamint partra került még 16 db kárász is. A pontyok közül 8-at adott a pellet kosaras szerelék, plusz a leszakadt halak közül 2 erre a botra jött, a method eredménye aznap 4 partra került ponty volt plusz 3 lemaradt fárasztás közben. A kárászok tekintetében 12 jött a method szerelékre és csak 4 a másikra.

Szeretem azokat a horgász beszámolókat, amiből az ember tanulhat, vagy amikből levonhatunk pár tanulságot. Az alábbiakban összegyűjtöttem, hogy számomra a nap milyen tanulságokkal járt és remélem, mások számára is hasznos lesz a kis összefoglalóm:

  1. Az idén debütáló Haldorádó Top 10 csali család az egyik legkiválóbb csali, amivel valaha találkoztam. Kemény, tehát jól tűri a távoli dobásokat is. Ugyanakkor vízbe érve pillanatok alatt elkezd puhulni. Oldódó csali, de akár 30-40 percet is simán kibír a horgon. Mérete pedig egyenesen tökéletes, még a tavaszi időszakban is. Ebben az évben nem is volt olyan horgászatom, mikor a Nagy Ponty ízű csali ne adott volna halat. És ami szintén nem elhanyagolható: nem drága!
  2. Ha fúj a szél, akkor a method feeder nem a legeredményesebb módszer. Véleményem szerint ennek oka a szél okozta víz alatti áramlásban keresendő. A method mix nagyon finom és puha anyagát az áramlatok pillanatok alatt elsodorják az etetőkosártól, ezáltal a csalitól is. Így a method feeder módszernek pont az a része nem fog működni, ami a lényege lenne. A hagyományos pellet kosárba gyúrt, nagyobb szemcseméretű és jóval nagyobb mennyiségű etetőanyag azonban jobban ellenáll az áramlatoknak. Vannak olyan időszakok, meteorológiai körülmények, amikor az olcsóbb, hagyományos etetőanyagok hatékonyabbak. Szerencsére a Haldorádó kínálatában mindkét típusú etetőanyagból bőséges a kínálat, csak arra figyeljünk, hogy mindig a megfelelőt vigyük aznapra.
  3. Ha mindenáron method feederezni szeretnénk erősebb szélben, akkor érdemes a kosarat bedobás előtt jól „nyakon önteni” valami aromával. De nem mindegy, hogy mivel! A túl híg aromák veszélyesek, mert pillanatok alatt beivódnak az etetőanyagba, felpuhítják azt, és a dobás pillanatában akár ki is pottyanhat az egész a kosárból. Viszont a Haldorádó Fluo Flavor - Ördögűző aroma elég sűrű ahhoz, hogy ilyen gondot ne okozzon. Használjuk bátran a szélben, hogy kissé „megkösse” az etetőanyagot a kosár és a csali közelében.
  4. Bár egy teszt nem teszt, erősen bizakodom benne, hogy a Top 10 FermentX csaliban megtaláltam a déli órák kapástalan időszakának ellenszerét. Őszintén remélem, hogy egy (vagy akár több) következő beszámolóban ezt meg is tudom erősíteni.

    Egyik másodpercben mozdulatlan bot spiccek…
    2 másodperccel később: derékba hajló Team Feeder bot kapás közben

  5. A Forráskúti Horgásztó egy kifejezetten jól halasított horgásztó, és amilyen kevés információ lelhető fel az Interneten róla, annyira kellemes meglepetés volt számomra a sok élmény és a tucatnyi ponty. Az eredményes fogáshoz itt nem kell 100 m-es távdobás, lévén az egész tó kb. 85 m széles lehet, így maximum 40-45 m-es dobással elérhetjük akár a tó közepét is. A halállomány példás a kisebb kárásztól a pontyokig, utóbbiakból nagyobb, akár 10 kiló feletti példányra is számíthatunk itt. Habár engem aznap a nagy halak elkerültek, őszintén szólva a kisebb csalijaimmal nem is kifejezetten a 10+-os pontyokat vettem célba. De a végül horogra került 7,40 kg-os példány is bizonyítja, hogy nem csak 2-3 nyaras, frissen telepített „szupermarket akvárium” pontyok vannak itt. A halak méretükhöz képest nagyon jól küzdenek a horgon. Talán az átlagnál nagyobb mélységek miatt a nyári melegebb időszakban sem csökken le az oxigén-szint a vízben, és emiatt ilyen erősek, de tényleg nagyon kellemes fárasztási élményt adnak itt még a 3-4 kilós halak is. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki egy halfogásban dús élmény horgászatra vágyik.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.