Methodos praktikák a legmelegebb napokon

Methodos praktikák a legmelegebb napokon

Csak úgy lehetünk eredményesek és a horgászat során sikeresek, ha folyamatosan kísérletezünk és gyakorta elsőre „vadnak” tűnő ötletekkel is próbálkozunk. Én magam is sokszor belemegyek hajmeresztő próbákba és szívesen fogadom a hasonló tippeket. De már az elején szeretném a soraimat túlzott lelkesedéssel olvasó horgászokat kicsit „lehűteni” és a puszta tényt közölni, hogy a hajmeresztő próbálkozások döntő többsége bizony kudarccal végződik…! De mindig felbukkan néhány olyan elgondolás, amely nagyot szól és bizonyos időszakokban rendkívül eredményes. Most egy ilyen ötletemet szeretném megosztani!

Köztudott, hogy a legmelegebb napokon nagyon sikeresek az erjesztett magvak és etetőanyagok. A Haldorádó kínálatában is vannak ilyen termékek FermentX márkanéven. Azonban azt is megfigyeltem, hogy minden vízterületen más és más a hatásmechanizmusa. A legtöbb tavon az utolsó darabig ki lehetne velük fogni a pontyokat és amurokat, míg van, ahol alig van rá érdeklődő. Ez általában azokon a tavakon szokott bekövetkezni, ahol a tógazda nem a legolcsóbb kukorica és búza keverékével, hanem minőségi haltáppal (is) eteti halait, és a horgászok döntő többsége is hallisztes etetőanyagokkal, csalikkal horgászik. Ezeken a tavakon a kukoricás keverékekkel, legyen az tejsavas erjesztésű vagy sem, nagyon nehezen lehet kapást kicsikarni. A feederhorgászok ezeket „methodos tavaknak” nevezik, ahol a legmagasabb minőségű hallisztes etetőanyagokkal és a hozzájuk passzoló csalikkal nagyon eredményesek az év jelentős részében.

Jól indult a reggeli horgászat, ez a szép tükrös (és társa) örvendeztetett meg az első két dobás után
Íme, a folytatás, újabb két szép tőponttyal… :)

Azonban a legnagyobb melegben, amikor víz hőfoka átlépi a 20 Celsius-fokot és csak folyamatosan emelkedik, a legjobb hallisztes etetőanyagok sem hozzák azt a megszokott átütő formát, amelyet elvárnánk tőlük. A legtöbben ebbe beletörődnek és elfogadják, hogy most a halak nem táplálkoznak olyan intenzitással… míg vannak, akik ezt a tényt nem akarják tudomásul venni és folyamatosan kísérleteznek. Ilyen vagyok én is! Már évekkel ezelőtt kipróbáltam és azóta is eredményesen alkalmazom, de eddig soha sehol nem publikáltam, hogy a hallisztes etetőanyagok megerjesztve milyen rendkívüli hatékonysággal bírnak a legmelegebb napokon! Persze máris fülembe cseng az olvasók első kérdése: „Hogyan lehet a hallisztes etetőanyagokat megerjeszteni?”. Hát ezt fogom most bemutatni!

Az Izsáki Horgász- és Pihenőpark ideális tesztpálya, ahol nem kell távolra horgászni
Ritkán volt mindkét botom mozdulatlan

Elsőként szükség van egy bevált, magas minőségű, hallisztes, finomszemcsés (method) etetőanyagra. Ehhez azonos arányban kell a Haldorádó FermentX Tejsavas Betainos etetőanyagot hozzákeverni, majd egy sűrű lyukú rostán áttörni. A három FermentX etetőanyag közül azért kell ezt választani, mert ez aroma nélkül kerül forgalomba. A legjobb, ha mindezt már előző este elvégezzük és egy lezárt műanyag vödörben tároljuk. Így az éjszaka folyamán még jobban összeérik a két különböző fajta keverék, amelyet másnap újra áttörve - és szükség szerint kevéske vízzel még tapadósabbá téve - lehet a tökéletes állagát beállítani. Fontos, hogy ne maradjon egyetlen darabos falat - kukorica- vagy búzaszem - sem a keverékben. Egy teljesen homogén, finomszemcsés, jól tapadó, de nagyon gyorsan oldódó keverékre van szükségünk.

A halak menüje tálalva. A hallisztes etetőanyagok mindegyikét teljesavas erjesztésű etetőanyaggal kevertem össze

Mivel előre soha nem lehet tudni, hogy melyik keverék lesz az adott vízterületen a nyerő, három különbözővel próbálkoztam. A Haldorádó kínálatában is van három különböző Top Method Feeder keverék, ezek a Total Fish, a Maximum Green és a Premium Halibut. Ezek mindegyikéhez a már említett Haldorádó FermentX Tejsavas Betainos etetőanyagot kevertem. Ha tudtam volna a horgászat előtt, hogy melyik lesz a legfogósabb keverék, persze elég lett volna egy fajtát is bekeverni…! Erre a kérdésre azonban csak a horgászat közben kaptam meg a választ.

A tökéletes állagot többször áttörve (minden nagy, darabos szemcsét kivéve) kaptam meg

Csaliként a Haldorádó Top Method Soft Pelleteket használtam. Ezek nagyon finom, puha, mégis könnyen kezelhető csalik, amelyeket kizárólag horogra tűzve lehet felkínálni. A szokásosnál kicsit nagyobb méretű horgot választottam, amely két ok miatt előnyös:

  1. Lesúlyozza a lebegő pelletet, amely így nem tud felemelkedni.
  2. Jobb akadást biztosít.

A halak nagyra értékelték igyekezetemet

A pellet csali mellé minden esetben tűztem egy szem csontit is horogra, amelynek az volt a feladata, hogy még előbb felszínre hozza az etetőkosárba nyomott, kajakupac belsejébe rejtett horgot. A gyorsan oldódó, finomszemcsés etetőanyagra rászívó hal csak egyetlen darabos falatot: a finom pellet csalit (és horgot) találja. A rövid, maximum 10-12 cm hosszú 20-as monofil zsinórra kötött horog gyorsan a hal szájába kerül, nehezen tudja azt kifújni, így kapások zöme is nagyon határozott, agresszív, botgörbítős.

A puha pellet csali mellé mindig tűzök egy szem csontit is, amely segít a horgot felszínre hozni
A kosarat elsőként csak a bordákig töltöm etetőanyaggal, ennek közepére helyezem a felcsalizott horgot…
… majd ezt kell újabb réteg etetőanyaggal befedni. Így a csali a kosár belsejébe rejtve utazik
A kosárból kioldódó etetőanyag-kupac tetején csak egyetlen darabos falat van
Az etetőanyag minimális áramlás hatására is azonnal „füstöl”. Imádják ezt a pontyok, ebbe beletúrva vagy erre rászívva biztosan megtalálják a csalit is
Íme, a bizonyíték!

A végszerelék lelke a szintén saját fejlesztésű Haldorádó Method Flat Feederkosár. Most a 30 grammos változatot használtam, hiszen nem kellett nagy távolságra horgászni. De ennek van 50 grammos, sőt még nagyobb „River” változata is, amelyek súlya: 70, 100, 120 és 150 gramm. Ezek segítségével álló- és folyóvízen egyaránt eredményesen horgászhatunk. A kosaram a jól ismert angol method feederkosaraktól elsősorban tárolókapacitásában tér el. A 30 grammos kosár 45 gramm (!) etetőanyag bevitelére képes úgy, hogy garantáltan megfelelő pozícióban érkezik mederfenékre, azaz biztosan nem fordul át! A másik óriási előnye, hogy nem kell hozzá töltőszerszám, két lépésben kézzel könnyedén megtölthető és már repülhet is a vízbe. Apropó, repülés! A kosár fölött található műanyag vezetőszárnak (csőnek) köszönhetően sokkal pontosabban, stabilabban és távolabbra dobható, mint a normál lapos kosarak bármelyike. Aki nem hiszi, próbálja ki és meg fog lepődni!

A Haldorádó Method Flat Feederkosár család már 6 különböző méretű tagot számlál
Ez volt a jó méretű horog és horogelőke vastagság
Most is jelesre vizsgáztak a Spro Team Feeder orsók…
… és feederbotok is
A botok a Haldorádó Quick Feeder tartóban pihentek

Ezen a horgásznapon már a reggeli első két dobás meghökkentő eredményt produkált. Alig telt el 10 perc, és már görbült is az egyik botom spicce. Miközben fárasztottam a halat, a másik boton is kapás jelentkezett. 2 dobás, 2 db tükörponty! A folytatás 2 darab (szinte azonos időben érkező) szép tőponty. „Te jó ég, mi lesz itt?”, futott át agyamon… Persze a folytatás már nem volt ilyen erős, de később sem unatkoztam.

Szépen görbül a bot, jó halat sejtet
Te már megvagy!
Legerősebbnek az 5-6 kg közötti nyurgapontyok bizonyultak
Ez a gyönyörű tőponty is erőtől duzzad

A déli időszakban volt egy kis „punnyadás”, majd újult erővel indultak táplálékszerző útjukra a pontyok, amely során mindig megtalálták a felkínált finom falatokat. A tavon sokan horgásztak, körülöttem több olyan bojlis csapat is volt, akik masszívan etettek. Én minden alapozó etetés nélkül, gyakorta nem is azonos helyre dobva, a nap folyamán 18 db pontyot fogtam. Hát kell ennél több bizonyíték a módszer hatékonyságának igazolásához?!

A mai nap legeredményesebb keveréke az akvárium mögött megbújva

Ezen a napon egyértelműen a FermentX Tejsavas Betainos és Maximum Green etetőanyagok keveréke adta a legtöbb (11 db) halat. A második helyen Total Fish keverék végzett 6 db ponttyal, míg a Premium Halibut mindössze egy halhoz segített hozzá. A csalik közül a Top Method Soft Pellet Black Squid és Choco & Orange bizonyultak a legfogósabbnak.

Ilyen kapitális pontyokat kívánok minden kísérletező horgászbarátomnak!

Itt a nyár, amely horgászatra és kísérletezésre csábít, próbára fel, várom mások „őrült” ötleteit is!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Kis Csaba és Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.