Pontykergetők akcióban avagy egy nap Forráskúton

Pontykergetők akcióban avagy egy nap Forráskúton

Minden embert boldogsággal tölt el a hosszú hétvége híre, az már csak hab a tortán, ha ez jó idővel is párosul. Ilyenkor hazánkban is megtelnek a szállodák, a fürdőhelyek, strandok, a családok kirándulhatnak és különféle szabadtéri programokat szervezhetnek, hogy a szürke hétköznapok mókuskerekéből kiszálljanak, kicsit kikapcsolódjanak. Egy horgász életében sincs ez másképp, így barátaimmal pünkösdvasárnapra egy közös pecát egyeztettünk, helyszínül pedig a forráskúti Topogó Horgásztavat választottuk.

Közeledett a pünkösd, a meteorológusok jó időt jósoltak a hétvégére, így hét elején felbátorodva felhívtam két jó barátomat, Szabit és Mátét, hogy mit szólnának hozzá, ha hétvégén leengednénk egy kicsit és kimennénk horgászni. Győzködni nem kellett őket, így már csak a helyszínt kellett kiválasztanunk. Hosszas tanakodást követően a forráskúti Topogó Horgásztavat választottuk, itt ugyanis május elején már eltöltöttünk egy csodás napot, és több 5 kg-nál nagyobb halat sikerült horogra csábítanunk.

A hét közepén megkezdődtek az előkészületek. Csütörtökön főztem kukoricát, búzát, kendermagot, majd daraboltam bele gyümölcsös ízesítésű bojlit, végül az egészre banán- és eperaromát locsoltam. Bíztam benne, hogy vasárnapig az ízek összeérnek. Kötöttem néhány előkét is. Ezt a horgászatok előtt mindig megteszem, így a parton időt tudok spórolni, valamint gyorsan tudom őket változtatni, ha úgy kívánja a helyzet.

Eljött a várva várt nap. Hajnali 5-re beszéltük meg a találkozót, ahova Szabi barátom kishúgát, Lilit, míg Máté barátnőjét, Szandit hozta magával, így kiegészülve majdnem féltucatnyian vágtunk neki a napnak. Nyitásra, azaz 6 órára érkeztünk a tóhoz, ahol a reggeli kávé elfogyasztása mellett pár szót beszéltünk a tógazdával, aki elmondta, hogy az előző napokban a nagy meleg miatt inkább éjjel fogtak a horgászok, ennek ellenére biztatott bennünket. Elfoglaltuk helyeinket, amit etetés követett. Mivel nem először voltunk a tavon, tudtuk, hogy a parttól mintegy tizenöt méterre egy törés helyezkedik el, így oda koncentráltuk az alapozást.

A Topogó Horgásztó

Kis csapatunk minden tagja a feeder technika mellett tette le a voksát. Én személy szerint két extra heavy feeder mellett döntöttem, mivel a tavat több nagyobb testű hal is lakja. Ami a zsinórt illeti, mindkét boton 25-ös monofilt használtam 16-os fonott dobóelőkével. A horogelőke szintén 16-os fonott zsinór, melyre 8-as horog volt kötve. Az egyik kosárba gyümölcsös, míg a másikba halas jellegű method mixet kevertem.

Botjaim kapásra készen…
… és a Szandié is

Előkészületek után végre bedobtunk és vártuk az „önkéntes jelentkezőket”. Telt-múlt az idő, de sajnos kapás nélkül maradtak botjaink, pedig egyre-másra próbálgattuk a különféle ízesítésű bojlikat, pelleteket, kukoricákat. Kezdtük elkönyvelni, hogy szákunk szárazon marad, amikor is delet ütött az óra, és Máté nyeletőfékje megszólalt. Heves harc után egy gyönyörű 7,5 kg-os tükörpontyot fogott, ami egy 18 mm-es fűszeres bojlira csábult el. Ezután szűk egy óra alatt még fogott három 5-6 kg közötti bajszost.

Végre megérkezett első pontyunk
Egy a három közül

Ami minket illet, a mi botjaink még süketek voltak, de nem csüggedtünk. Kettő óra tájékán recsegésre lettem figyelmes. A hangot nem más, mint Szabi orsója adta, viszont ő épp WC-n tartózkodott, így én rohantam a botjaihoz, majd bevágtam. Visszaérve sajnálkozott, de ha már megakasztottam, fárasszam ki, mondta. Egy 4 kg-os potyka lett a jutalmam. Mérlegelést és sebfertőtlenítést követően természetesen visszaadtuk neki szabadságát. A csalétek fűszeres hal ízesítésű pellet volt. Szabi visszadobta készségét, három perc sem telt el, ismét kapás. Tízperces fárasztás után megpillantottuk a kb. 5 kg-os halat. Épp szákoltam a tükröst, miközben látjuk, Szandi is fáraszt. Az ő horgán is egy közel 6 kg-os hal ült. Úgy tűnt, délutánra beindulnak a halak.

A „közös” halunk…
… amit gyorsan követett egy másik is
Szandi szákja sem maradt szárazon
Lilike zsákmánya

Kezdtem elfogadni, hogy ma hoppon maradok, amikor intenzív kapás jelentkezett az egyik botomon. Izgatottan benyestem neki, éreztem, szép példány lesz. Sokáig fel sem tudtam húzni, de végül matracra fektettem, a mérleg pedig 7,6 kg-ot mutatott. Addig kapástalan napomat ezután mozgalmas időszak váltotta fel, hiszen a következő órákban nekem is sikerült több, a srácokéval egyívású halat fognom.

Bajszosaim közt volt tükrös…
… és pikkelyes is
A elmaradhatatlan huncutkodás

A nap vége felé jártunk. Elkezdtünk pakolni, amikor Máténak nagyon erős húzós kapása volt. Amint bevágott, gondoltuk, hogy nem kis hal lesz. Medium/heavy feederbotja nagyon görbült, az orsó pedig csak hányta le magáról a damilt. Hosszas fárasztás után szákolás, majd mérlegelés következett. Alig hitt a szemének, hiszen a mérleg nyelve egészen 9 kg-ig felszökött. Ez a hal nemcsak a nap legnagyobb fogása, de egyben Máté egyéni rekordját is jelentette. Pompás végszó volt.

Szépen dolgozik a pálca és gazdája is
A nap legnagyobb hala…
… mely végül visszanyerte szabadságát

Összességében a délelőtti csendet egy igazán mozgalmas délután váltotta fel. A tógazda jóslata is beigazolódott, hiszen ahogy közeledett az este, egyre jobban ettek bajszos barátaink. Summázva a napot: 12 db pontyot sikerült fognunk, melyek egy kivételével mind legalább 5 kg-ot mutattak.

Meg is beszéltük, hogy legközelebb több napra jövünk, és megpróbálunk 10 kg-nál nagyobb halakat lépre csalni.

Írta: Merza Ádám
Fotók: Gránicz Szabolcs, Lajos Máté, Magony Alexandra, Merza Ádám

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.