Tüzes támadás

Tüzes támadás

A nyár beköszöntével úgy döntöttünk csapattársaimmal, hogy Szlovákián kívül ellátogatunk magyarországi tavakra is szerencsét próbálni. Választásunk a városunkhoz közeli Almásfüzitői AKT kavicsbányára esett, ami rejtegetett némi meglepetést számunkra.

Az AKT horgásztó

A kezdés

A helyszínre reggel 7 órakor érkeztünk meg. A tavon már vagy 30 horgász várakozott bevetett szerelékeikkel. Úgy tűnt, lemaradtunk a reggeli kapásokról. Kipakolás után bekevertem az etetőanyagot és bedobtam a markerúszót kb. 70 m-re. Zsinórjelölő filccel meghúztam az etetés helyét. A 420-as heavy feeder szerelékét azonnal be is vetettem a marker úszótól 15-20 m-rel beljebb. Pellet feeder kosarakat használtam mindkét botomon 35 g-os méretben.

Merész összeállítás 16-18 fokos vízre

Etetésnek kissé édes, de halas jellegű anyagot akartam összeállítani, ezért a hozzávalókat a Haldorádó 2012-es újdonságai közül válogattam össze. 1 kg Tüzes Pontyot és 1 kg Édes Ananászt kevertem be. Ezt egy marék pellettel és csemegekukoricával tuningoltam, bár az ananászos eleve sok micropelletet tartalmaz, a Tüzes Ponty etetőben pedig halibutos és más pelleteket is találtam. Úgy gondoltam, ez elég lesz - főleg, mert a jóból nem kell túl sok - nehogy elkényeztessük őket :) Tavasz lévén barátaim elég merész összeállításnak tartották ezt az etetést, mivel a víz max. 17-18 Celsius-fokos lehetett. De hát próbálkozni kell!

Összesen ennyi egész napra…

Alapozáshoz a kb. 70 m-re lévő markerhez aránylag pontosan sikerült rálőnöm csúzlival a klasszikus 13 gombócot… Ezután mehetett be a második szerelék.

Az első két variáció

A 13 cm hosszú, 12-es fonott előkékre elsőként Gamakatsu G-Carp A1 Specialist Camo 8-as horgok kerültek. Finoman szoktam kezdeni, de a későbbiekben be kellett keményíteni.

Az első jelentkező 40 perc elteltével

Csapattársaim már a harmadik pontyot fárasztották, ezért aggódni kezdtem, hogy nem dolgozik eléggé az etetés a hidegebb vízben… de megszólalt a nyeletőfék és megtört a jég! 5 perces fárasztás után egy 3 kilósat sikerült szákolnom, és amint visszaengedtem, már húzta a másik nyeletőféket… Mondom, ez hihetetlen… mivel egy 2 kg-os is felvette a 3 szem Dunai Kagylósat, gondoltam, próbálkozom Halibut Tüzes Ponttyal.

A második
Csaliváltás - Halibut Tüzes Ponty és 6-os Fox Arma SSBP

10 perc sem telt el, a halibutos boton szólt a nyelető. Nagyon meglepődtem, mikor a partnál egy szokatlan színű halat pillantottam meg, a haverok szóltak is: „Itt az aranyhal!”… Életem első koi pontyát szákoltam, ami lehet, meg is hozta aznapi szerencsémet.

Az „aranyhal”

Visszaengedés után sok időm nem maradt, mivel egymás után szólt a nyeletőfék, de csak a halibutos botomon. Kb. a hatodik ponty után fogtam egyet ananászos kukoricával, ezért a másik botomra is felraktam a Tüzes Halibutot.

Halibutos jelentkező
Dupla fárasztás…
... dupla siker
3,5 kg-os Halibut Tüzesre
Egy punk „frizurájú” egyed
Egy kissé nehézkes szákolás
3 kg-os, hibátlan
Nehéz volt szelektálni…
… de azért összejött: 4,2 kg
Fárasztás, de már én is kezdtem fáradni…
5 kg-os, bivalyerős tükrös

Ezen a kavicsbánya tavon kimondottan erős halakat fáraszthattam, agresszív kapások jellemezték az egész napot. Talán a tiszta vízzel és a nagy vízterülettel függ össze ez az adottság, itt a pontyok egész nap úsznak, kutatnak, ezért erőteljesebbek, mint más eliszaposodott állóvizekben. Még a 2 kg-os példányok is a végsőkig harcolnak, akár a nagy Dunán :)

Halibut + fél SBS pop-up Squid & Octopus és csak 2,5 kg?
Halibut + ananászos kukorica
A Nevis nyeletőfékes orsók egymás után adagolták a zsinórt
Délután háromra kissé ritkultak a kapások
Megérkeztek a nagyok ? A bot már jobban dolgozott…
7,1 kg - a nap legnagyobb hala délután négykor Halibutra
A visszaengedés pillanata
4,7 kg - az utolsó délután ötkor

Délután ötkor összepakoltunk, mivel elfogyott az etetőanyag, ráadásul olyan szinten fáradt voltam, hogy már se dobni, se fárasztani nem volt energiám. A napot összegezve 17 pontyot sikerült szákolnom, 4 halat fárasztás közben elveszítettem. Az etetésre más hal hozzá sem jutott, de őket majd a következő írásban fogom bemutatni :)

SOUTH CARP TEAM