Vad pontyok feederbotos mustrája

Vad pontyok feederbotos mustrája

Erre a napra egy igazi élményhorgászatot terveztem egy Répcelak közelében lévő magántóra, de mivel előszeretettel próbálgatom a különböző etetőanyagok és csalik fogósságát, arra gondoltam, hogy egybekötöm a mai horgászatot egy teszttel is. Tudomásomra jutott, hogy e horgásztó fő halfaja a ponty, abból is az igazán harcias 1,5-2 kg-os nyurgák a gyakoriak, ezért a már nevével is sokatmondó Vad Ponty etetőanyagot választottam a Haldorádó termékcsaládból.

Kezdjük is mindjárt a legelején! Aktuális munkám miatt sajnos csak délután érkeztem a tópartra, de ezek a pár órás horgászatok is sok élményt rejthetnek. Nagy örömmel láttam a tópart rendezett, szép környezetét, és a fogadtatás is barátságos volt.

Tükörvíz és erős napsütés várt a horgászat kezdetekor

Gyors lepakolás után jöhetett a horgászat előkészítése: etetőanyag bekeverése, csúzlizás, szerelékkészítés…

A mai napra szánt etetőanyag és csodacsali

A használt etetőanyagról talán annyit érdemes elmondani, hogy elsőre is szembeötlő durva szemcsézete, a sok különféle mag és mikro pellet. Az illata engem a frissen tört mogyoró illatára emlékeztetett. A csali tekintetében úgy gondoltam, hogy ilyen rövid peca alkalmából egy univerzális csalira lesz szükségem, így esett a választás a Haldorádó mézes-barackpálinkás kukoricájára.

Így nézett ki az etetőanyag kész, bekevert állapotban és egy kis kukoricával megspékelve

Ezután indulhatott a csúzlizás. Én feederbotos horgászat során is azt a taktikát alkalmazom, hogy kinézek a túlparton egy tereptárgyat - ezúttal épp egy fát - és benézem a távolságot, így lövöm be a gombócokat arra a helyre, ahol a későbbiek folyamán horgászni fogok. Véleményem szerint a rövid pecákra ez a legjobb és leginkább időtakarékos etetési taktika.

Feszül a gumi
A becsapódás pillanata

Mielőtt még elkezdeném a horgászat „érdemleges” részének bemutatását, kitérnék még gyorsan az általam használt felszerelésre és szerelékre. A mai horgászaton feeder horgásztechnikával szerettem volna halat fogni, ehhez egy Nevis Axum Carp feederbotot és egy hozzá illő orsót választottam Egyszerű szereléket használtam: a 10-es Gamakatsu horoggal ellátott 16-os előkét forgókapocsba kötöttem, ami fölé egy gubancgátló csővel ellátott 40 grammos etetőkosár került.

Az első dobáshoz készülődve
A bedobást követően 15 percen belül már szákba terelhettem az első halat

A sok 1,5-2 kg-os ponty mellett - amelyek kb. 20-30 percenként jöttek - megakadt egy termetesebb tükrös is, így sikerült bemutatnom, milyen jól dolgozik a bot.

Íme, a bot fárasztás közben
Itt a jó fárasztás eredménye

Ezek után még jött pár ponty, íme:

A pontymatrac használata elengedhetetlen volt a halak kíméletes visszaengedése érdekében
Ez a hal olyan vehemenciával kapott, hogy szó szerint leemelte a botot a tartóról
És persze ehhez a tükröshöz hasonlóan minden ponty visszanyerte a szabadságát

Összesen 10 db pontyot fogtam 5 óra horgászat alatt, amihez szerintem nagymértékben hozzájárult az etetőanyag, ami nekem nagyon elnyerte tetszésem. Az összes hal lefényképezésre sajnos nem nyílt lehetőség, mert a halat minél hamarabb vissza kellett engedni a hőség miatt.

Remélem, cikkem kapcsán kedvet kap más is, hogy kipróbálja ezt az etetőanyagot, valamint az általam használt csalit, és persze hasonló sikereket kívánok mindenkinek!

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: