Vadvízi kalandok 2. rész - Pontyözön a Hársasberki-víztározón

Vadvízi kalandok 2. rész - Pontyözön a Hársasberki-víztározón

Azok, akik nyitott szemmel járnak-kelnek kis hazánkban, jó néhány kevésbé ismert nagy vízterülettel találkozhatnak. Ezek közül nem egy igazi vadvíz! Némi keresgélés után - Papp József horgászbarátom segítségével - a somogyi dombok között sikerült egy igazi „ékkőre” bukkanni. A Hársasberki-víztározó a maga 300 hektáros vízterületével és 11 kilométeres hosszával igazán tekintélyt parancsoló. Mire lehet ebben a gyönyörű környezetben számítani egy rövid, akár 1 napos horgászat során? Tartsatok velünk, és kiderül!

Hársasberki-víztározó rövid bemutatása

A víztározó - mint sok más hasonló vízterület - egy völgyzárógát felépítésével és a völgyben csordogáló patak felduzzasztásával jött létre. Ez már több mint 25 éve történt. A vízterület teljes területe 300 hektár. A tározót „szétvágja” a Göllét és Kisgyalánt összekötő közút, amely alatt természetesen a víz szabadon (halrács közbeiktatásával) áramlik. A nagyobbik, majd 250 hektáros alvízen jelen pillanatban nem engedélyezett a horgászat, mert itt termelő halgazdálkodás folyik, míg a felső több mint 50 hektáros részen a Tógazda Horgász Egyesület a vízkezelő. A tó e része igazán vadregényes. Tulajdonképpen itt a patak felduzzasztása után nem sokat bíbelődtek a mederrendezéssel… Nem kotorták ki a medret, nem szedték ki a fákat, bokrokat. Ezek jelentős része most is látható és egyértelműen jelzi a régi patakmeder útját. Persze a látható és nem látható akadók megkeseríthetik a horgász dolgát, de aki ilyen vizek horgászatára vállalkozik, annak erre is fel kell készülni!

A napfelkelte már a vízparton talált minket

A tó halállománya nagy méretei ellenére rendkívül gazdag. Kora reggeli megérkezésünkkor, napfelkelte környékén, szinte minden pillanatban ugrott a tó valamely pontján hal. Nagyon ígéretesnek tűnt mindez, de akkor még nem lehetett egyikünk sem biztos benne, hogy ezek könnyedén meg is foghatók. Most, így utólag nyugodtan állíthatom, hogy nagyon kevés ilyen hatalmas „természetes” vízterület lehet - vagy az is kérdés, hogy van-e egyáltalán még egy - Magyarországon, ahol ennyi a ponty?! Ugyanis nem árulok el titkot azzal, hogy egy idő után számolatlanul fogtuk az 1,5-2,5 kg közötti pontyokat! Minek köszönhető a tó rendkívüli halsűrűsége?

A Hársasberki-víztározó felső része igazán vadregényes terület

Köztudott, hogy tavasszal, nyár elején ezt a vidéket is sújtotta a belvíz és az árvíz. A víztározó szintje drámai módon megemelkedett, már majdnem átlépett a közúton. A tavat tápláló patak vízhozama a többszörösére nőtt, amelyet a Hársasberki-víztározó éppen csak meg tudott tartani. A dolgot tetézte, hogy a patak felső részén található két tó nem tudott megbirkózni a váratlan helyzettel. Mindkettőt elmosta a víz, és teljes halállományát „áttelepítette” a Hársasberkibe. Mindezt a segítőkész halőrök mesélték nekünk, miközben a „3 az 1-ben” reklámszöveg jutott az eszembe. Azaz most Hársaberkiben 3 tó halállománya található…! Ráadásul a vízkezelők is telepítettek tavasszal, az áradások előtt. Mivel a magas vízállás miatt a tározó partja nagyon nehezen vagy egyáltalán nem volt megközelíthető, azonkívül nem is nagyon ismert és felkapott víz (még) jelen pillanatban, nem is sokan horgásszák. Szóval, vannak még ilyen természeti csodák az országban, ahol némi túlzással számolatlanul lehet fogi a halat!

A vízterület kezelője:

Tógazda HE

7255 Nagyberki, Újváros u. 1.

Tel.: +36 30 997 3097

Nem hétköznapi vadvízi rengeteg

Két módszer egy horgászat során

Papp József vendéglátóm kedvenc módszerét, a rakós botos technikát kívánta kipróbálni. Amikor bemérte a vízmélységet, mindketten elmosolyodtunk. A 13 méter hosszú rakós bot spicce alatt a víz 50-60 cm volt mindössze! Józsi is egy kicsit kétkedve fogadta, hogy ide kiállhat a hal, de mivel nem hozott más botot, nem volt visszaút. Tréfásan meg is jegyeztem, „ha ide is kiáll a hal, nagyon jó az etetőanyagod, vagy nagyon sok a hal a vízben!”. Józsi ezt „szerényen” csak úgy kommentálta, hogy: „mindkettő!”.

Papp József rakós bottal próbálkozott a partszéli sekély vízben

Én természetesen a feederbotos technikával, a parttól 85-95 méteres távolságba, az akadósor elé bevetett végszerelékkel próbálkoztam. Míg Józsi beetetett a rakós botja spiccéhez, én keresőhorgászatot alkalmaztam, azaz kizárólag az etetőkosárral bejuttatott keverékkel és csalival keresgéltem a halakat a legígéretesebb helyeken.

Én feederbotokkal vettem üldözőbe a tó halait

Ami megdöbbentő volt, hogy az első kettő dobás máris pontyot adott! Józsinak egy kicsit több idő kellett, mire kiállt a hal a sekély partszélbe, de amint ez megtörtént, hozzám hasonló módon számolatlanul fogta a halakat. Olyan horgászatban volt részünk, amelyre legmerészebb álmainkban sem gondoltunk. Igazi örömpeca volt!

Nem kellett sokat várni az első halra
Viszonylag rövid időn belül megjelentek a pontyok a partszéli rakós botos etetésen is!

Talán furcsán hangzik az én számból, de most ebben az epizódban bárki „sztár” lehetett volna, ugyanis a pontyok, amelyek zöme soha nem látott még horgot, mohón vetették rá magukat minden vízbe csobbanó táplálékra. Egy idő után már nem a kifogható mennyiség, hanem a méret kezdett érdekelni. Valóban van a vízben nagyobb ponty is, vagy csak az átlagos 1,5-2,5 kg közöttiek?

Az általam használt csalogatóanyagok
Papp Józsi keveréke és csalijai

,"s","75%","k"]Haldorádó Feeder Master Magyar Betyár etetőanyag - Új termék a 2011. évben!

Akik figyelemmel kísérik horgásztúráimat, írásaimat vagy az évközben elkészült versenybeszámolókat, azok számára már nem meglepő, hogy hamarosan forgalomba kerül a Haldorádó Feeder Master Magyar Betyár fantázianevű etetőanyag. A megszokott módon rendkívül sok próba és teszthorgászat előzte meg a forgalomba kerülését, míg sikerült azt a végső összetételt és aromát megtalálni, amely során azt mondhatjuk, hogy ez IGEN! Egy olyan új, az eddigiektől eltérő keveréket sikerült megalkotnunk, amely a kifinomult ízlésű halak (főként pontyok) megfogását segíti. Legyen szó akár egyetlen uszonyos becserkészésről vagy haldömpingről, mindig sikeresen teljesít! A finomszemcsés etetőanyag remekül alkalmazkodik a modern feederbotos horgászat maximális elvárásaihoz. Gyorsan nyit, oldódás közben erőteljes vörös felhőt képez, miközben, nagyon erős, de tiszta fűszeres-kolbászos aromája messziről a horog közelébe csalja a halakat. Az ízben, aromában hozzá passzoló (már forgalomban lévő) „Magyar Betyár” csalikkal együtt válik teljessé. Ha egy valóban új és „ütős” keverékre vágysz, próbáld majd ki![-doboz]

A szép pikkelyeseknek tetszettek a bevetett finomságok
Most Józsi fáraszt és szákol…
… majd mutatja boldogan a „tettest”

Annak érdekében, hogy esélyem legyen nagyobb pontyokat is fogni, egyre nagyobb méretű csalikombinációkat fűztem fel a hajszálelőkémre. A „legdurvább” a 3 szem 16 mm-es Halibut Tuning füzér volt, azonban ezzel sem lehetett 100%-os mértékben csak a nagyját kifogni. A csupaszon álló horog miatt ugyanis, ha nem is fért be a hal szájába a nagy csali, mégis addig csipegette, amíg bele nem akadt a horog. Így a nagy csali = nagy hal elmélet itt megdőlt…!

Néhány óra elteltével (és számos kifogott hal után) a csalik méretének durva növelésével próbáltam a halak egyedsúlyát is növelni, amely csak részben sikerült…
Hogy a nagy csalik alkalmazása során is tökéletes legyen az akadás, érdemes a további képeket is tüzetesen átnézni!
Ha lebegő csalival kombináljuk a felkínált csemegét és nem rögzítjük azt a hajszálelőkén, így járhatunk. Ekkor a süllyedő (alsó) csali betemeti a horgot, amely gátolja a pontos akadást
A hajszálelőkére felhúzott szoros gumiütközővel fixálni kell a csalikat, amelyek így nem tudnak elmozdulni!
Ha így kínáljuk fel, az akadás mindig tökéletes lesz!

,"s","75%","k"]Haldorádó Carp Master Hybrid Maxi Pop Up pellet - Új termék a 2011. évben!

Az egyik legsikeresebb pontycsalink a Hybrid pellet. Ez egy olyan különleges „finom csali”, amely nagyon sok csalizási variációt biztosít. A termék dobozában találhatók süllyedő és lebegő szemek. Ezek egymással kombinálva vagy más csalikkal párosítva is kiválók. A lebegő szemek önállóan vagy kisebb méretű pelletek és kukoricák kikönnyítése során is számos alkalommal bizonyították rendkívüli fogósságukat. Sokak számára azonban a maximum 10 mm hosszú és 3-4 mm vastagság szemek túlságosan kicsik. Többen kérték, hogy készítsünk nagyobb méretűeket is. A jó tanácsokat megfogadva elkészült a 12 és 16 mm hosszú (ezzel együtt arányosan vastagabb) Maxi Hybrid Pop Up pellet, amely a 2011. évben kizárólag lebegő (Pop Up) változatban kerül forgalomba. Ezzel a nagy felhajtóerejű speciális csalival horgászhatunk önállóan, de kiváló nagyobb méretű csalik (pl. pelletek, bojlik) és csalikombinációk (pl. kukoricafüzér) kikönnyítésére és meglebegtetésére is. A rendkívül intenzív aromákkal és különleges étvágyfokozó adalékkal kezelt csalik fogósságának hosszas bizonygatása helyett, javasoljuk - ha még ezt a termékcsaládot nem próbáltad -, hogy a jövőben mindenképpen vedd szemügyre közelebbről is! A megszokott, jól bevált ízek mellett néhány újdonsággal is jelentkezünk majd![-doboz]

Ezekkel a csalikkal horgásztam: Halibut Tuning pellet, Oldódó pelletek és a piramis csúcsán a Maxi Hybrid Pop Up pellet látható
A halak a „legdurvább” csalikombinációktól sem riadtak meg
Íme, a bizonyíték!
Természetesen minden halat azonnal visszaengedtünk!

Utoljára a magyar tengeren, a Balatonon jártam így, amikor a sok mohó karika- és dévérkeszeg közül kellett a zsákmány koronáját képező pontyokat kiválogatnom, ez ott is csak irreális méretű csalikkal sikerült. Szóval, nem egyedi eset mindaz, ami itt történt, de muszáj kihangsúlyoznom, hogy a legtöbb vízen, ha ilyen csalifüzért feltennék, kinevetnének a halak. A kisebb halsűrűségű vizeken, illetve az óvatosan táplálkozó, sokszor megfogott és visszaengedett halak gyakorta csak meggymag méretű csalikkal foghatók meg. Míg itt? Látjátok a képeket, mik kerültek a hajszálelőkére! A halak cseppet sem ijedtek meg a nagy csaliktól, sőt!

Változékony, időnként esős…
… majd napsütéses időben volt részünk

A változékony időjárási körülmények közepette csupán késő délután csökkent némiképp a kispontyok rohama. Ekkor tudtam horogra csalni a nap legnagyobb, 3,69 kilós tőpontyát. Joggal merül fel a kérdés, van benne nagyobb hal is? A válasz egyértelműen IGEN! Egy bojlis kolléga - aki szintén a tavon horgászott, de akkor ő sem fogott 3 kilósnál nagyobbat - elárulta, hogy nem túl régen 2 db 30-35 mm-es bojlival tudott több 10 kg feletti pontyot partra segíteni. Szóval, ott vannak a vízben, de a sok kicsi mohó ponty miatt nehéz feladat őket kiválogatni.

Igazi örömpeca volt ez, hiszen folyamatosan görbültek botjaink

Bele sem merek gondolni, ha ez a rendkívüli haltömeg kellő mennyiségű táplálékot begyűjtve, 1-2 év múlva mekkorára nőhet? Szerencsés esetben, ha időközben nem fosztják ki a tavat, 4-5 kilós pontyok lesznek hasonlóan hétköznapiak.

A nap legnagyobb tőpontya

Örülök annak, hogy itt horgászhattam, hiszen egy éltre szóló élménnyel lettem/lettünk gazdagabbak. A vízkezelőnek, a Tógazda Horgász Egyesületnek és halőreinek kívánom, hogy minden erejükkel védjék meg ezt a természeti kincset és annak halállományát. Ha ez sikerül, akkor az ország egyik legszebb és leghalasabb vízét mondhatják magukénak, amelyet nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek!

Tekintsétek meg a nem hétköznapi horgászatról készült videofilmet:

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly
Videó Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.