Válogatós, avagy kitanult halak

Válogatós, avagy kitanult halak

Úgy gondolom, sokan vannak, akiknek a hétköznapi teendőik miatt csak egy pár órás, rapid pecára van módjuk leülni a vízpartra. A többség ebben az esetben egy olyan horgásztavat választ magának, ahol gyorsan és hamar lehetőség adódik arra, hogy halat tudjon fogni. Nos, így voltam én is, hisz a hétköznapi elfoglaltságaim miatt legtöbbször csak a hétvégén van alkalmam horgászni. Ebben a cikkben azt szeretném bemutatni, hogy miképp lehetünk sikeresek egy ilyen intenzíven telepített tavon néhány óra leforgása alatt.

Október végét írtunk. Vizeink lehűlőben voltak, ilyenkor már más módszereket alkalmazunk a horgászat eredményessége érdekében. Azt a tényt is figyelembe kell vennünk, hogy a lehűlő víz hatására a halak már kevésbé aktívak, úgyhogy ehhez mérten kell várnunk a sikert. Az én választásom azon a napon a Gyékényes Horgásztóra esett, azon belül is a 3-as számú nagy tóra. Ez 3,5 hektáros vízterülettel és helyenként 1, de van, ahol 3 méteres vízmélységgel rendelkezik.

Ködös reggel a Gyékényes Horgásztavon
Borult idő fogadott a vízparton

Megérkezésem, majd a felszerelések kipakolása után elhelyezkedtem a 31-es számú stéges álláson. Rengetegszer horgásztam már ezen a helyen, és sosem csalódtam még benne, ahogy most sem! A felszerelések összeszerelésekor már javában esett az eső, ami itt mindig kimagasló eredményt hoz.

A kedvenc horgászállásom

Bedobás után elég hamar jelentkezett az első hal egy erőteljes, húzós kapással.

A nap első jelentkezőjére nem kellett sokat várni

Mivel már nem először horgászom itt, ezért egy általam kedvelt receptet mutatok be Nektek. Itt a hallisztes kaják nagyon szépen teljesítenek, így a Haldorádó kínálatából a Pelletes Feketét, és a Gold Feeder családból a Master Fish etetőanyagot használtam. A két összetevőt 1:1 arányban használtam fel.

Egy igazán magas halliszt tartalmú recepttel készültem a mai napra

Érdekes módon a halak csak egyetlen csalit húztak egész nap, mégpedig a régebbi slágernek számító Haldorádó Finom Pontypellet Tenger Kincse változatát, ez egyszerűen kimagaslóan teljesített.

A nap nyerő csalija
Az akadás kiváló, és a csalit is visszahozta!

Ma is egy kellően erős felszerelést hoztam magammal. A By Döme Master Carp Pro 420 LC botokkal horgásztam. Egyik kedvenc orsómat szereltem rájuk, a By Döme Carp Fighter LCS 6000 típust, ez egy univerzális, nyeletőfékes, pontyos feederorsó.

A legkedveltebb horgászbotom bevetésen
Az általam legtöbbször használt orsó

A végszerelékem is végtelenül egyszerű volt. Keresőhorgászatot végeztem, így a Haldorádó Dart L-es méretű kosarat használtam. A legtöbb esetben csak egyféle horoggal horgászom, természetesen a körülményekhez igazodva, hisz az egyik nagy kedvencem a Guru MWG 10-es méretű szakállnélküli horog. Nekem ez már nagyon sokszor bizonyított, és a halvesztések száma is csekély. 10 mm-es csalitüskét tettem fel, az előkémet pedig beleakasztottam egy gyorscsatlakozóba, ezáltal már el is készültem a végszerelékkel.

A jól bevált végszerelékem, aminek már sok halat köszönhetek

Nagy meglepetés és nagy öröm volt számomra, hogy sikerült fogni egy igazán szép amurt, amit ebben az időszakban már igen ritkán lehet horogra csalni.

Egy október végi amur, mely igazi meglepetéshal volt

Sok szép hal lakja a tavat, ennek ellenére nem egyszerű őket megfogni. Nagyon sokszor kerültek már horogra, ami nem könnyíti meg a dolgunkat. Mindig újat kell mutatni a halaknak, hogy minél jobb eredményt érjünk el.

Munkában a By Döme Master Carp Pro 420 LC

A délelőtt csendesebben indult, a délutáni órákban azonban elég intenzívvé vált a peca.

A nap egy szép tükrössel zárult

Az óraátállítás miatt hamarabb beállt az este, így kevesebb időm adódott a horgászatra. Sötétedésre szerettem volna hazaérni, így befejeztem a horgászatot. Úgy gondolom, ez is nagyon tartalmas nap volt, hisz sok szép halat fogtam, az amur pedig kifejezetten kellemes meglepetést okozott. Eredményesnek és egy jó élménynek ítélem meg a mai horgászatot. A következő cikkemben a tó egyik nevezetes halfajára fogok horgászni, tartsatok velem legközelebb is!

Írta: Pásztor Benjámin

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.