Egy jól sikerült botavató margójára

Egy jól sikerült botavató margójára

Egy igazi finomsággal bővült a fegyvertár: megérkezett a várva várt háromharmincas medium feederbotom. A hét folyamán már két alkalommal is voltam kint spiccbotozni a Zsitván. Reggelente jól ettek a kárászok, ezért úgy gondoltam, vétek lenne kihagyni a lehetőséget, hiszen pont az ilyen finom pecákra termett ez a pálca.

Aki a durvább, folyóvízi heavy vagy extra heavy pálcákhoz szokott – akárcsak jómagam –, annak bizonyára túl finomnak tűnhet elsőre egy ilyen feederbot. Természetesen, ahogy a neve is sugallja, ez „csak” medium, tehát egy közepes erősségű pálcáról beszélünk, ergo vannak ennél sokkal finomabb, lágyabb darabok, valamint pickerek is a kínálatban. Úgy vélem, minden dobósúly-tartománynak van létjogosultsága a hazai vizeken – kiváltképp versenyeken –, ezt jól mutatják az oldalon található termékleírások is.

Sárga zuzmó
Moha
Az élet nem áll meg a fákon
Működtek a harkályok

Már nagyon vártam az első bevetést, mivel roppant mód kedvelem a megszokottnál finomabb felszereléseket, legyen szó akár pergetésről, akár finomszerelékes horgászatról – ez esetben feederezésről. A végszereléket nem bonyolítottam túl: főzsinórom húszas damil, a szerelék lelke egy harmincgrammos etetőkosár, alatta nyolcas fonott előke, tizenkettes horoggal a végén. Az etetőanyaggal nem finomkodtam, nem volt célom a túl finom szemcseméretű kaja használata, ezért csak a megnedvesítés után törtem át a pelletekkel együtt. Sokféle csalit kipróbáltam: műanyag és élő csalikat egyaránt, elég változatos eredménnyel, mivel gyakran keresni kellett a halakat. Legtöbbször nem elég leülni a tutiba, hiszen a halak kapókedve és étvágya is könnyen változhat. Talán mondanom sem kell, a bothoz a legfinomabbik, azaz light spiccet használtam.

Hűvös reggelen
By Döme Team Feeder Master Carp Pro 330 M
Pelletes téli kajával készültem

Amit külön kiemelek: a bot gyűrűzése. A botcsalád minden tagja újszerű, K-típusú távdobó gyűrűket kapott, emiatt könnyedén dobhatunk a vártnál nagyobbakat, emellett még jól is néz ki. Az EVA osztott nyél is nagyon kényelmes és tetszetős. Nem titok, a legerősebb Master River Pro 390 XXH darabokkal már rendelkezem, nálam jelesre vizsgáztak, ezért is vállaltam be egy „kistesót”. Biztos voltam benne, hogy ez sem okoz majd csalódást. Egy korszerű, igazán modern kivitelű feederbotot kaptam, ami minden elvárásnak megfelel, legyen szó method vagy akár hosszú előkés feederezésről.

Megvan…
… az első!
Egy kisebb kerekforma
Akad…
… itt…
… több is!
Vannak közöttük szebbek
Nagy öröm ez így, télidőben
Igazi örömpeca, amikor ilyen kárászok jönnek a megfelelően összehangolt finomszerelékkel

A pálca nagyon jól teljesített, öröm volt látni és érezni, ahogy az egész bot dolgozik. Ezeknek a fél-egy kiló körüli kárászoknak a megfogása egy élmény vele, noha az ilyen halakhoz ez még viszonylag erős cuccnak is számít. Kíváncsi vagyok, mit hozna ki belőle egy több kilós nyurga itt, a Zsitván, bár ez most még eléggé a jövő zenéje. Egy biztos, ezentúl minden alkalommal magammal viszem majd, amikor lehűlt vízben szeretnék halat fogni finomszerelékkel.

Ezért érdemes télen is horgászni
Nagy kedvencem lesz

Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.