A Lencsés Horgásztó nagy pontyai

A Lencsés Horgásztó nagy pontyai

Idén ősszel feltett szándékom volt, hogy a környékbeli vízterületeket végigjárjam és azok nagy pontyait becserkésszem. A körülmények és az évszak tökéletes adott volt ahhoz, hogy e horgászatok sikeresek legyenek. Ettől függetlenül ilyenkor sincs kolbászból a kerítés, így minden aprónak tűnő részlet rendkívül fontos volt ahhoz, hogy végül kézben tarthassam azokat a nagy pontyokat, amelyekre vágytam!

A szegedi Lencsés Horgásztavon idestova öt és fél éve jártam utoljára. Nagyon sok idő telt el azóta, hogy utolsó pontyaimat megfogtam itt, így nem tudhattam, mire is számíthatok valójában. Horgászbarátokkal egyeztetve is nagyon vegyes és felemás volt az előttem kirajzolódó kép. Mindenre elszánt és kitartó horgász vagyok, bíztam magamban, bíztam a módszeremben, így egyértelmű volt, hogy teszek egy próbát és mindent beleadok. Egy hideg, őszi nap reggelén elsőként érkeztem a tópartra, így viszonylag gyorsan vízbe kerültek a végszerelékeim. A tónak nagyon erős a fehérhal állománya, amiből gyorsan ízelítőt is kaptam. Darabos dévérkeszegekkel indult a horgászat, így hamar egyértelművé vált, hogy őket kell elsősorban szelektálni, ha nagy pontyokat akarok fogni. Talán a szerencse, talán a rutin és tapasztalat okán, de sikerült egyből olyan csalikombinációhoz nyúlnom, amely működött. Bár viszonylag sokat kellett rá várnom, még a reggeli órákban megérkezett az első nagy pontyom.

Kora reggel már a vízparton voltam, feederbotjaim pedig a kapásokat várták
Viszonylag sokat kellett várnom az első komoly érdeklődőre…
… de szerencsére sikerült szákba terelnem…
Csodaszép tükörponty
Ezekért az élményekért érdemes horgászni!

Szikrázó napsütés és elég erős szél jellemezte a délelőttöt, talán pont ez az idő kedvezett leginkább a halfogásnak. Bárhogy is legyen, egy biztos: a gépezet beindult. Minden erőmet belevittem a dobásokba, ameddig csak be tudtam juttatni a method kosarakat, addig dobtam. Ha jó helyre sikerült dobnom, a kapások szinte minden esetben fél órán belül kialakultak.

Újabb hal a horgon, és nem is az aprajából
A method végszerelék és egy jól működő csalikombináció…
… ilyen gyönyörű nagy pontyokhoz segített hozzá
Csodaszép mintázat…
… hatalmas mellúszó…
… tele a pontymatrac…
… ezekért a csodás halakért jöttem

A csalogatóanyagok kérdését nem bonyolítottam túl, a nagyhalas horgászataim során egyértelműen a legjobban működök a 4S Method Pellet Mixek. Ez a pellet család natúr, ízesítés nélküli, halas pelletek mesteri keveréke. A halak aktuális ízlésének megfelelően lehet ezeket ízesíteni vagy épp natúr állapotban felhasználni. Stílszerűen az őszi változatot kevertem be Carp Syrup Nagy Hal étvágyfokozóval és annyi vízzel, hogy tökéletes legyen az állaga. Csalinak a Red Halibut Carp Pelletek SpéciCornnal kombinálva bizonyultak a legfogósabbnak.

Nagy pontyos, őszi pellet keverék
Red Halibut Carp Pelletekkel csaliztam, amelyek mellé egy szem SpéciCorn gumikukorica került
Tökéletes nagyponty-csali
Egyszerű, szabadon csúszó method végszerelékkel kínáltam fel ezeket

Sok kihagyott év után a Lencsés Horgásztó nagyon kegyes volt hozzám és megmutatta egy újabb arcát felém. A nagy pontyok mellett gyönyörű, 3-4 kg közti pontyokat sikerült még fognom, amelyek révén igazán mozgalmas lett ez a horgásznap. Csupán egyetlen nagy ponttyal is tökéletesen elégedett lettem volna, ehelyett mesébe illő nagyponty-horgászatban volt részem.

Gyönyörű tükröst tarthattam újfent a kezemben egy fotó erejéig…
… minden porcikája hibátlan volt
A nagy pontyok mellett, ebből a méretből sikerült jó néhányat fognom…
… csodaszép, egészséges halak élnek ebben a tóban
Imádom az őszt…
… ilyenkor minden olyan más…
… legszívesebben állandóan a vízparton lennék…
… és horgásznék
A horgászat legnagyobb hala, bőven 10 kg feletti tükörponty. A legnagyobb, amit ezen a tavon fogtam
A Nagy Hal ízvilág…
… meghozta a nagy pontyokat
A horgászat utolsó hala volt ez a gyönyörű színekben pompázó tőponty…
… köszönöm szépen, barátom, köszönöm, Lencsés Horgásztó!

Minden kétséget kizáróan állíthatom, hogy a legeredményesebb horgászatom volt ez a Lencsés Horgásztavon. Összesen kilenc pontyot sikerült fognom, amiből négy nagytestű hal volt. Soha nem fogtam még itt egyszerre ennyi nagy pontyot, arról már nem is beszélve, hogy az itteni abszolút rekordomat is sikerült megdöntenem. Az elmúlt évek alatt nagyon sokat fejlődött a tó nagyponty-állománya, így egészen biztos vagyok benne, hogy az általam megfogott halaknál lényegesen nagyobb pontyok is élnek a tóban. Hogy mekkora lehet a tó legnagyobb pontya? Erre jelenleg nem tudom a választ, de ígérem, a jövőben ki fogom deríteni!

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.