„Fagyos” gondolatok

„Fagyos” gondolatok

A késő őszi és téli időszak elsősorban az új, következő évben debütáló termékek teszteléséről szólt számomra. Mindig különleges dolog olyan csalogatóanyagokkal horgászni, amit még garantáltan soha, senki nem használt. Ezen új termékek szisztematikus tesztje azonban sokkal nehezebb és sokrétűbb feladat, mint azt sokan gondolják. Így ahelyett, hogy ezt most „mélyebben” kielemezném, inkább megosztok egy-két érdekes pillanatot a tesztidőszakból, amelyben több újdonság is szerepet kap majd. Azoknak, akik télen is szívesen „kergetik” a pontyokat, garantáltan itt a helyük!

Ahhoz, hogy egy új termékről hiteles és egyértelmű eredményt kapjunk, bizony sok-sok horgászórát kell a vízparton eltölteni és a lehető legtöbb helyen tesztelni. Csak így lehet 100%-os bizonyossággal kizárni a „véletlen” lehetőségét és a lehető legtöbb értékes tapasztalatot szerezni. Előző írásomban, a „Nagyhalas praktikák egyesületi tavakon” c. cikkemben megismerkedhettetek egy igazán különleges vízterülettel, a Csaba-tóval. Ez a tó az első számú tesztpályámmá nőtte ki magát, és ezt tekintem a „hazai” vizemnek is. Adottságainak köszönhetően remek lehetőséget nyújt a tesztelésre: általában, ami itt jól és eredményesen működik, az bárhol máshol is megállja a helyét.

Késő ősszel sokat horgásztam a Csaba-tavon sok értékes információt begyűjtve ezzel
Az újdonságokkal fogott halak…
… mind ékes bizonyítékai annak, hogy a termékfejlesztés jó úton halad

Amikor rendszeressé válnak az éjszakai fagyok, általában csak a nappali órákban horgászom, ám most kivételt tettem és „bevállaltam” egy fagyos, november végi, 24 órás horgászatot. A horgászat célja egyértelmű volt: ha e viszonylag kis halsűrűségű egyesületi bányatavon a fagyos éjszakában is sikerül halat fognom, akkor úgy vélem, bárhol és bármikor megállja a helyét a górcső alá vett csali, ami az új SpéciPellet volt. Ám az a haldömping számomra is meglepő volt, amit az éjszakai órák alatt tapasztaltam. Előbb az átlagos méretű halak, később a darabosabb pontyok érkeztek meg.

Ilyen halakért már megéri fagyoskodni, gyönyörű ponty…
… melynek szájában is ott „virított” a Spéci csali
Nem sokat hagytak a halak éjszaka pihenni, de nem bántam, erre a tükrösre sem lehetett panasz
Olyan hideg volt az éjszaka, hogy pár perc alatt összefagyott a vizes merítőháló

Kitartó és mindenre elszánt horgász vagyok, de nagyon vártam már a reggelt és az első napsugarakat, amik kicsit felmelegítenek. Reggel -3 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, ám szerencsére szikrázó napsütés váltotta fel a fagyos éjszakát.

Fagyos volt a reggel, de szerencsére gyorsan melegedett az idő
Kedvenc orsóim is a jég fogságába kerültek, ám ezek a precíz felszerelések minden körülmények között tudják a dolgukat

Ha már szóba került a felszerelés… Maximalista és precíz embernek tartom magamat, így a horgászfelszerelésiemet is ez alapján választom ki mindig. Csak azok a botok, orsók, csalogatóanyagok és egyéb kiegészítők képezhetik a felszerelésem szerves részét hosszú távon, amik garantáltan a legjobbak. Ezen a horgászaton próbáltam ki először a megújult By Döme Team Feeder Master Carp Pro 420LC feederbotot is. A 24 órás horgászat alatt kőkemény tesztnek vetettem alá, de állta a sarat, nálam jelesre vizsgázott.

Akcióban a megújult By Döme Team Feeder Master Carp Pro 420LC feederbot
Tiszta erőből, hadd szóljon! Nálam átment a teszten…
… pedig kőkeményen megdolgoztattam

A remekül sikerült éjszaka után, kicsit „nyögvenyelősen” indult a délelőtt, a szép idő és a viharos erejű szél nem kedvezett a halfogásnak. A csendet dél körül egy átlagos pontyocska törte meg, amit gyorsan követett egy szép, nagytestű tükrös is.

Nem nagy, de az enyém!
Eredj utadra, barátom! Pár év múlva, remélem, ismét találkozunk
Az ilyen halakért szeretek ide járni, gyönyörű tükröst sikerült ismét a fényképező elé tartanom
Le sem tagadhatná, hogy mire éhezett meg

Ideje szót ejteni azokról a csalogatóanyagokról, amiket eredményesen használtam ezen a horgászaton (is). Ezen a tavon a legjobb megoldásnak a különböző ízesítésű Pellet Packok bizonyultak. Ebben az időszakban már nem kell sokat etetni, ám az a kevés legyen minőségi falat! Ez a termékcsalád pont ilyen.

A Pellet Pack Turbo Fagyos Ponty nálam az első számú favorit a hideg vízi horgászatok során. Az ízben harmonizáló CSL Tuning Hideg vízi aroma hozzáadásával azonban bármelyik ízvilágból könnyedén készíthetünk erre az időszakra megfelelő pellet mixet. Esetemben ez a Fekete Tintahalas változat volt, amit 100 ml CSL Tuning Tenger Kincse aromával kevertem be

Ezen a túrán az új SpéciPelletek voltak a főszereplők, amik remekül működtek, sőt a legeredményesebb csalinak bizonyultak az általam felkínáltak közül. A különböző spéci csalik eddig is nagy kedvenceim voltak, hisz ezekkel bármilyen típusú vízterületen eredményes tudtam lenni. Lehetett a vízterület egy kis tó vagy épp egy nagy természetes vízterület, mindenütt megállták a helyüket. Ezek közül az új SpéciPelletek egyértelműen kiemelkednek, véleményem szerint a spéci család legfogósabb tagjai, amik különösen jól működnek a nagyhalas horgászatok során.

Az új SpéciPellet család hat tagot számlál, amelyek között a legkülönlegesebb ízek is megtalálhatók
Mind a hat ízvilág tartalmaz feltűnő és diszkrétebb színű csalikat is, így könnyedén tudunk igazodni a halak éppen aktuális ízléséhez, kapókedvéhez. A Spéci termékcsalád esetében megszokhattuk, hogy feltűnő színű, aromás lében „áznak” a csalik, nincs ez másként a SpéciPelletek esetében sem. Igazi nagyhalas csalik!
Minden egyes pellet egy horogbeakasztó füllel van ellátva…
… amivel nincs más dolgunk, mint egy megfelelő méretű horog öblébe akasztani, és már mehet is a helyére
Igazán eredményesen azonban csalitüskén vagy hajszálelőkén felkínálva lehet használni ezeket, amihez előbb a horogbeakasztó fület el kell távolítani. Ezt egy könnyed mozdulattal megtehetjük, egyszerűen csak le kell tépni!
Ezután már könnyedén csalitüskére tűzhető (véleményem szerint ez a legfogósabb megoldás)
Íme, egy tökéletesen összehangolt method végszerelék, amivel eredményesen használhatóak a SpéciPelletek
A legfontosabb kiegészítők a horogelőke elkészítéséhez

A fagyos éjszakát szép, napsütés és egyre erősödő szél váltotta. A délutáni órákban, ahogy a nap kezdett lebukni az égen, úgy csökkent a szél ereje is. Sajnos a nappal jelentős részében az orkán erejű szél miatt nem tudtam azt a távolságot meghorgászni, ahol igazán eredményes lehettem volna, hisz hiába dobtam a megfelelő helyre, az erős oldalszél akkora „öblöt” fújt bedobás közben a zsinóromba, hogy mire rendesen meg tudtam feszíteni, már teljesen elhúztam a kosarat az ideális helyről. Így napközben a partközeli zónában próbálkoztam, ami gyakorlatilag semmi eredményt nem hozott. A nap vége felé végre ismét a megfelelő, parttól távoli részeket sikerült meghorgásznom. Az átlagos pontyok szinte azonnal reagáltak a bedobott finomságokra, aztán már majdnem sötétben egy igazán nagy csatában is részem lehetett.

A megfelelő helyre bedobott végszerelék hamar gazdára talált, egy igazi „erőgép” küzdött a horgon…
Nem adta meg magát könnyen, de végül sikerült szákba terelnem
A Csaba-tavon fogott eddigi legnagyobb pontyom, 10+-os „erőgép”
Boldogságom határtalan volt, minden szögből gyönyörű ez a hal. A nyerő csali egy Fokhagyma és Kagyló ízesítésű SpéciPellet volt. Ez az ízvilág működött a legjobban ezen a tavon

Sok gyönyörű óriást sikerült már horogra csalnom, de eddig ez a legkülönlegesebb és legértékesebb fogás számomra. Soha nem volt még horgon ez a hal, ráadásul egy egyesületi bányatóból sikerült megfognom, novemberben, amikor a pontyok már kevésbé aktívak. Az már „csak” hab a tortán, hogy mindezt egy vadonatúj csalival, az új SpéciPellettel sikerült elérnem, ami a tesztelés közben nagy kedvencemmé is vált. Ez a fogás is ékes bizonyítéka annak, hogy ismét egy izgalmas év vár rátok, ha 2017-ben is a Haldorádó termékeinek szavaztok bizalmat!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.