Feeder túra Székely Őzetanyán

Feeder túra Székely Őzetanyán

Feederbotos horgászként mindig is előnyben részesítettem az egynapos horgászatokat. Persze ez nem azt jelenti, hogy alkalmanként nem maradtam 1-2 éjszakát a vízparton, de nem ez volt a jellemző. Tavaly viszont egyre többször indultam hosszabb túrákra, és mostanra – ha tehetem – ugyanígy inkább több napra indulok. Így jutottunk el Székely Őzetanyára, amivel már egy ideje szemezgettem és mivel most időm is volt, nekivághattunk a túrának.

Mindig is szerettem új helyeken horgászni, új kihívásokat keresni és ettől az se szokott eltántorítani, ha az adott horgászhely ennyire távol van a lakóhelyemtől. Nagyszénásiként pedig ez a víz elég távoli, pontosabban egy kb. 220 km-es út várt ránk. A tó Nyíregyházától 18 km-re, Záhony felé helyezkedik el. A tavon 32 foglalható horgászhelyet alakítottak ki, ebből 12 faházas, 20 helyen pedig sátrazás lehetséges. A horgászhelyekről a tó weboldalán találhatunk egy részletes térképet is, ahol a helyünk előtt lévő vízmélységről is kapunk információt. A horgászhelyek teljesen felszereltek, kapunk melléjük stéget, csónakot, dőlő bóját, mérlegelő zsákot, mérlegelő állványt, pontybölcsőt, áramvételi lehetőséget.

Teljesen felszerelt…
… minden horgászhely

Választásom a 6/2-es sátras helyre esett, amit szerda délután foglaltunk el és vasárnap reggelig terveztük a horgászatot.

Minden a helyén, kezdődhet a horgászat

Az első hal körülbelül egy óra után meg is érkezett egy szép tőponty személyében.

Soha rosszabb kezdést!

A tó méltán híres kapitális halairól, így a felszerelést is ehhez kellett igazítani a helyi szabályokat is betartva, miszerint fonott zsinórt csak horogelőkének lehet használni, a horgok mérete 8-as, 6-os vagy 4-es lehet és ezen belül is kizárólag mikro szakállas vagy szakáll nélküli. Ezeket figyelembe véve a következő felszereléseket használtam, amik teljesen azonosak voltak, kivéve a végszerelékeket.
By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 390 és 420 LC botok.
Shimano Ultegra CI4+ 5500 XTC orsók
Haldorádó Record Carp Fluo Orange 0,25 mm-es főzsinór
Haldorádó Fluorocarbon 0,30 mm előtétzsinór
Haldorádó Braxx Pro 0,16 mm előkezsinór

A tökéletes páros…
… ilyen szép pontyokhoz segített hozzá

Évek óta használom ezt a két botot és nem válnék meg tőlük semmi pénzért. Rengeteg kapitális halhoz segítettek hozzá és mindig tökéletesen tették a dolgukat.

Munkában a 390-es LC bot

Bevallom, szinte egész évben 20-as főzsinórral horgászom, de figyelembe véve az itteni halak méretét és így, utólag visszagondolva a halak erejére, egyáltalán nem volt túlzás a 25-ös főzsinór. A fluorocarbon dobóelőkét nem is feltétlen a távoli dobások miatt kötöttem, szinte teljesen láthatatlan a vízben és a vastagabb zsinór nem tesz semmilyen kárt a halakban sem. Apropó, kár a halakban… Sok helyen horgásztam már, sok mindent láttam, de ilyen halállományt, mint az őzetanyai, még nem. A pontyok szinte kicsattannak az egészségtől és hihetetlenül jó erőben vannak. Jó látni, hogy mindenki így figyel a halakkal való kíméletes bánásmódra. Nem láttam olyan pontyot sem, aminek a farka vagy valamelyik úszója be lett volna vágva, vagy sérült lett volna.

Figyeljünk oda a halakra…
… hogy ilyen gyönyörűek maradjanak!

A horgászat stratégiája a következő volt: a tavon egyértelműen a bojlis technikát preferálják a horgászok. Nagy mennyiségű etetés kerül a vízbe nap mint nap, ezt naponta csónakból kétszer lehet megoldani. Nem igazán vagyok a nagy etetések híve, de semminek az elrontója sem, tehát ha ez a célravezető, akkor etetni kell. Mivel a helyhez jár csónak és bója is, egy bóját elhelyeztem és egy bottal ezt horgásztam meg, a másikkal csak szimplán keresőhorgászatot végeztem.

Egy bottal a bóját, a másikkal a szemben lévő nádfalat horgásztam

Az etetésre szánt csalogatóanyagokon sokat nem gondolkodtam, olyan íz világgal készültem, ami már sokszor bizonyított. Fűszeres kolbász BIG FEED bojli, Főzött Fűszeres Vörös Máj bojli és tigrismogyoró Fűszeres Vörös Máj Carp Syruppal lelocsolva.

Nagyhalas csemege
Felturbózva

A kosárba szánt keverékem is ezt az ízvilágot követte, így egy már klasszikusnak mondható keveréket használtam.

Favorit keverékem…
… amit az őzetanyai pontyok is nagyon kedveltek

Kétféle szereléket használtam:

35 grammos Pellet Feeder kosár 6-os Gardner Wide Gape Talon Tip horoggal a nagyobb csalik miatt
55 grammos Long Cast Method Feeder kosár 8-as Korda Wide Gape horoggal

A fenti képekből már az is kiderült, hogy mik voltak azok a csalik, amik igazán működtek – vagyis inkább pontosítok: működött és sok szép pontyot adott.

A 'tornádó' vitt mindent, egyik halat adta…
…a másik után

Sok csalikombinációt kipróbáltam főleg a Pellet Feeder kosaras végszerelékemen, amivel az etetésen horgásztam, viszont nem jöttek úgy a kapások, ahogy szerettem volna. Ellentétben a method kosárral, aminek néha elég volt 5 perc, és gazdára is talált. Érdekes tapasztalat újfent. Egy kis kosárnyi etetőanyag sokkal jobban működött, mint az etetés.

A nyerő csali, ami bevált: Tornado Wafter - Édes szamóca

Ez nem azt jelenti, hogy az etetésről nem tudtam halat fogni, mert tudtam onnan is, de sokkal kevesebbet, mint a methoddal. Hogy ennek mi lehetett az oka, nehéz lenne megmondani, valószínűleg a halak óvatosabban táplálkoznak egy nagyobb etetésen, ezért a kisebb mennyiségű etetőanyaggal és kisebb csalival hamarabb becsaphatóak. De lehet, hogy egy hét múlva pont az ellenkezője történne… Mindenesetre ezen a túrán egyértelműen a method volt az eredményes, és a túra legnagyobb halát köszönhettem neki.

Gyönyörű, hibátlan 18 kilós tükörponty…
… és egy szintén hibátlan tőponty

Gyönyörű hely gyönyörű halakkal. Csak ajánlani tudom mindenkinek az itteni horgászatot, biztos nem fogja senki megbánni! Itt akár álmaink halát is megfoghatjuk, én érte még biztos visszatérek. Köszönöm, Őzetanya!

Írta: Böde Dávid (kinubix)
Fotók: Böde Sándor, Böde Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.