Feederbottal a Csúzi-tározón

Feederbottal a Csúzi-tározón

Állandó horgásztársamat, Lapos Attilát ezúttal a Csúzi-tározóra kísértem el kamerámmal és fényképezőgépemmel, hogy megörökítsük az utókornak a gyönyörű és vadregényes völgyzárógátas tározót, valamint az ott eltöltött horgásznap élményeit.

A Csúzi-tározó (Dubník) egy völgyzárógátas tározó, amely a Párizs-patak felduzzasztásával jött létre. A mederfenéken rendkívül sok a természetes táplálék, melyet főként vízi csigák, valamint szúnyoglárva- és kagylótelepek alkotnak. Ennek köszönhetően az itt élő halak egészségesek, izmosak és rendkívül erősek. A víztározó 30 éves múltra tekint vissza és 9 horgászállás található rajta. Ennek köszönhetően egy egészséges ökoszisztéma tudott kialakulni és telepítésre nincs is nagyon szükség, hiszen a vízterület saját, önfenntartó szaporulattal rendelkezik.

A 18 hektáros Csúzi-tározó
A vadregényes környezet magáért beszél
Az itt élő halak nemcsak izmosak, hanem egészségesek is

A horgászat megkezdése előtt az első lépés az etetőanyag bekeverése volt, amely ezen a napon nem volt túl bonyolult. Attila a prémium kategóriás Top Method Feeder etetőanyag család Brutal Liver fantázianévre keresztelt tagját keverte, amelyhez mindössze Spicy Red Liver Carp Syrup aromát és vizet adagolt. Ez egy magas fehérjetartalmú összeállítás, amelynek fő alkotóelemei a halliszt, húsliszt, vérliszt, őrölt halibut pellet, valamint a májpor.

A keverék egyszerű, de annál fogósabb…
… ezt a halak is alátámasztották

A siker záloga ezúttal a minimum 100 m feletti dobás volt. Ezt viszont nem lehet akármilyen felszereléssel megoldani, ezért hozta magával Attila a két nagyágyút, a 3,9 és a 4,2 m hosszúságú by Döme Team Feeder Master Carp Pro LC botokat. A rövidebbik botra 4500-as, míg a hosszabbikra 5500-as méretű, kifejezetten a távdobásra kifejlesztett by Döme Team Feeder LC orsó került. Az orsók dobjára 18-as by Döme Team Feeder LC főzsinór került, amely bár vékonynak tűnhet a nagytestű pontyok horgászatához, bőven rendelkezik erőtartalékokkal, ráadásul nagyban megkönnyíti a távoli dobások kivitelezését.

A Master Carp Pro LC botok elég kemények a hosszú dobásokhoz…
… ugyanakkor megfelelően lágyak akár a kisebb pontyok fárasztásához is
Az orsók dobjára 18-as by Döme Team Feeder LC főzsinór került

Attila a két boton azonos végszereléket használt. A fonott dobóelőkére elsőként egy gumiütköző került, melynek köszönhetően a kosár fixálható. A szereléken a súlyt egy 70 g-os Haldorádó Method Flat River kosár volt, amely egy kúpos gumiütközőn és egy kisméretű pontyos forgókapcson ütközött meg. A horogelőke 0,16 mm-es Haldorádó Brax Pro fonott előkezsinór volt, melyre egy 6-os méretű Gamakatsu Specialist R típusú horog került.

A végszerelék alkotóelemei…
… melyen a súlyt egy 70 g-os Haldorádó Method Flat River kosár volt
Attila szebbnél szebb pikkelyes…
… és tükörpontyokat fogott

A horogcsali egy szem Haldorádó Spicy Red Liver Spéci Pellet és egy szem Nagy Ponty ízesítésű Red Halibut Carp Pellet kombinációjából tevődött össze. Erre a nagyméretű, durva kombinációra azért volt szükség, mert a tóban nagy számban él nagytestű dévérkeszeg és kárász, és ez biztosította a pontyos szelekciót.

A csalikombináció…
… amelynek a természetes táplálékhoz szokott pontyszájak sem tudtak ellenállni
Ráadásul egy ekkora csali garantálja, hogy ponty akadjon a horogra

A cikk elején már említettem, hogy 100 m feletti dobásokra van szükség. De hogy valójában mekkorát is tudott dobni Attila a hosszabbik összeállítással, a horgászat vége felé lemértük. A bedobás után Attila megfeszítette a zsinórt és kiakasztotta a klipszet. Ezután a háta mögött egymástól 5 m-es távolságban leszúrt karók segítségével lemértük a dobás pontos hosszát, amely megközelítette a 120 m-t. Ezt felcsalizott végszerelékkel tettük, életszerű, szeles körülmények között. Azt hiszem, ez az adat magáért beszél. A távoli dobások létfontosságát pedig mi sem bizonyította jobban, mint a szebbnél szebb halak, melyeket magatok is megcsodálhattok a fotókon és a filmben. Jó szórakozást!

A nap koronája ez az óriási, 10 kg feletti tükrös
Búcsúhal
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.