Feederbottal a Millér Horgásztavon – Szélviharos pontyhorgászat

Feederbottal a Millér Horgásztavon – Szélviharos pontyhorgászat

A feederbotos horgászat számomra nem csak a rapid pecákat jelenti, kifejezetten szeretek hosszabb, 1-2 napos túrákra is kiköltözni a vízpartra. Ennek elsődleges oka, hogy ha tehetem, inkább a nagyobb pontyokat veszem célba, amik bizony gyakran igénylik a becserkészésükre fordított időt, türelmet… A 2019-es év első 24 órás pontyportyáját a kora nyári időszak legelejére időzítettem, mihelyst az időjárás egy kicsit is enyhébbre fordult. Nos, bár hűvös tavaszi napokhoz képest jobb volt ugyan, de cseppet sem könnyű, mivel a horgászat egészét erőteljes szél kísérte. Erre a kirándulásra invitálom ezúttal az olvasókat, s közben megmutatom, milyen praktikákkal sikerült ebben az időszakban horogra csalni a termetes pontyokat!

Információ a vízterületről, horgászhelyről
A horgászat helyszíne ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Millér Horgásztó volt. A Haldorádó Horgászportálon megjelent írásaimban többször olvashattak már az érdeklődők erről a vízről, nem először jártam itt, mégis tartogatott némi újdonságot. Az idei évben egy nagyobb konstrukciós munkálaton esett át a víz, aminek következtében 3/4 hektárral kibővült a tó területe, s meghorgászhatóvá vált az nyugati partszakasz, ahol eddig egy összefüggő nádtenger húzódott. Nem kevés ígéretes, új lehetőséget tartogat mindez, amit szerettem volna magam is megtapasztalni, így nem volt kérdés, hogy itt foglalok helyet. Nagyjából a partvonal közepén ültem le horgászni, ahonnan elsődlegesen kereső horgászatot végeztem különféle irányokba és távolságokba dobálva. Tapasztalataim szerint az itteni eredményes horgászat egyik titka, hogy a vízben lévő kis stégeket vagy a hátsó régióban található kisebb nád-csomókat kell megkörnyékezni. Az adott állástól függően változó az, hogy milyen messzire kell dobni, hogy ezeket elérjük, ám az erős, vadul küzdő halak gyakran megtréfálják a pecásokat, olykor pillanatok alatt átrongyolnak a stéglábak, nádcsomók között, ezért fokozottan résen kell lenni!

Horgásztúrám helyszíne ezúttal a Millér Horgásztó volt
Megannyi lehetőség és sok szép hal otthona ez a víz
A tó közepén lévő kis stégek mindig jó haltartó helynek számítanak

Időjárás és vízhőmérsékleti adatok
A horgászat egészét erőteljes szél kísérte, ami esetenként 40-50 km/h-s lökéseket is tartogatott. Alapvetően nem lett volna rossz idő, mivel szinte zavartalanul sütött a nap, nem volt hideg a levegő sem, viszont a vad szél meglehetősen kellemetlen, hűvös érzetet keltett. A víz hőmérséklete 18-19 Celsius-fok volt, ami már önmagában sejtette, miért voltak élénkek a halak. Ehhez ráadásul kifejezetten kedvező, 1012 hPa-os légynyomás is társult, ezért a halfogás szempontjából biztosan nem lehetett okom panaszkodni az időjárásara. Summázva a dolgot: nem kellemes, de kedvező, már-már kora nyárias időjárásban tölthettem a horgászatot.

A természet szép lassan ébredezett, már-már kora nyárias arcát mutatta

Felszerelések összeállítása
Ha nagypontyos pecára indulok, a hangsúly mindig a felkészültségen van. Szeretem alaposan megtervezni, mit és hogyan fogok csinálni, illetve a legrosszabb eshetőségeket is számításba veszem, ezért erre a horgászatra (is) azokkal a felszerelésekkel készültem, melyekben a legjobban bízom. Róluk biztosan tudom azt, hogy elég rátermettek, erősek ahhoz, hogy a megtöltött, nehéz etetőkosarakat pontosan és messzire célba tudjam velük juttatni, valamint nem utolsósorban elég erősek ahhoz, hogy az itt élő termetes halak fárasztásaival is megbirkózzanak.

Ha nagypontyos pecára indulok, a hangsúly mindig a felkészültségen van, így ezúttal is olyan felszereléseket vittem magammal, melyekben maximális volt a bizalmam

1. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 3,90 Long Cast
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Super Sensitive Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában
2. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 4,20 Long Cast
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Super Sensitive Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában

Végszerelék: A botokra helyezett végszerelékeim, majdnem teljes mértékben azonos, bordás kosaras összeállítások voltak. A rövidebbikre egy 35 grammos Pellet Feeder kosarat tettem, a hosszabbikon pedig egy nagyobb, 45 grammos változatot használtam. A kosarak fölé egy L-es gumiütközőt fűztem, míg alájuk egy-egy praktikus Guru Speed Bead gyorskapcsot kötöttem. Ebbe csatlakozott a 12 cm hosszú, 14-es Braxx Pro zsinórból kötött horogelőkém, a horog pedig mindkét esetben egy 8-as méretű Gardner Covert Mugga volt 10-es normál csalitüskével.

A hosszabb horgászatok hasznos kiegészítője a By Döme TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző

Csalogatóanyagok kiválasztása
A felmelegedő vizekben a horgászat sikere a felszerelés mellett a csalogatóanyagokon is nagyban múlik. Ez hatványozottan igaz, ha szándékunkban áll a nagyobb egyedek szelektálása. Mivel a kapásokra esetenként akár 40-60 percet is várni kell, célszerű olyan komplex, tartalmas etetőanyagot használni, ami ennyi idő, ilyen hosszú oldódási folyamat után is kínál csábító táplálékot a nagy pontyoknak, s kvázi megvárja azokat!

Kora nyári nagypontyos etetőanyag keverékem összetevői

Fokhagymás-chilis-fűszeres recept, kora nyári nagypontyos horgászatokhoz:

  • 800 g Haldorádó Ready Method Chili
  • 1 kg Haldorádó Bázis Mix Fokhagymás Hal
  • 400 g Haldorádó Big Feed C6 Pellet - Fűszeres Kolbász
  • 400 g Haldorádó Főtt kender - Chilis Fahéj
  • 200 ml Haldorádó SpéciAdditive Fokhagyma kivonat
  • 100 ml Haldorádó SpéciAdditive Fűszeres Vörös Máj
 

A receptúra elkészítése a C6 Pellet, illetve a főtt kendermag aromásításával kezdődik
A Bázis Mix Fokhagymás Hal etetőanyagot ezután külön kevertem be bőséges Fokhagyma kivonattal és némi vízzel
A megnedvesített fokhagymás kaját és a gyárilag bekevert Ready Method Chilit ezután áttörtem egy közepes lyukbőségű rostán, majd összekevertem őket
Időközben a pellet és a kendermag szépen magába szívta a Fűszeres Vörös Máj adalékot, így hozzáadagoltam az egyvelegüket az etetőanyaghoz

A hárombordás Pellet Feeder kosaraknak köszönhetően dobásonként tekintélyes adagokat tudtam a vízbe juttatni, mivel a bordák remekül megfogták a közéjük gyúrt, tartalmas kaját, ami így stabilan bírta a lendületes dobásokat. Ennek nagy előnye volt, hogy nem kellett sűrűn dobni, elég volt egyszer jó helyre repíteni a szereléket, s azt előbb-utóbb el is húzta egy hal!

Ilyen egy igazán tartalmas nagyponty-csemege!

Mivel csalizzunk?
A csalikat illetően igen egyszerű összefoglalni, hogy mi volt a legeredményesebb, mivel egyetlen típus emelkedett ki toronymagasan a többi közül: a Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pellet Tüzes Ponty ízesítésben. Ez a fantázianév egy nagyon markáns, karakteres ízvilágot takar, amiben a chili, vér és máj egyesül. Mindez kiegészül egy rikítóan élénk fluo piros színnel, ami szinte világít a víz alatt! Ebből a csaliból kettő különböző méret található egy dobozon belül: 12 és 16 mm. Ezek közül én a nagyobbikat használtam a fent említett horoggal és tüskével, melyekkel precízen balanszírozva kínáltam fel, épp csak hajszálelőke hosszban a mederfenék felett.

A horgászat egyértelmű sikercsalija az Oldódó Fluo Lebegő Pellet volt Tüzes Ponty ízesítésben
E csali legegyszerűbb…
… és egyben legfogósabb felkínálási módja a csalitüskére tűzés
Így fest a komplett rendszer egy vízben töltött óra után. Mivel a kapásokra esetenként akár 40-60 percet is várni kell, célszerű olyan komplex, tartalmas etetőanyagot, illetve csalit használni, ami ennyi idő, ilyen hosszú oldódási folyamat után is kínál csábító táplálékot a nagy pontyoknak

Irány a Millér Horgásztó!
A reggeli megérkezést követően gyorsan a helyünkre gurítottuk a felszerelést (ebben nagy segítség a kiskocsi, melyet bárki igénybe vehet a tó szolgáltatásai közül), majd egy még gyorsabb etetőanyag keverés után jöhettek az első dobások. Érdekes módon útközben, a kocsiból szemlélve sehol nem volt tapasztalható akkora szél, mint Szolnok peremterületén, ezért nem volt felhőtlen a jókedvünk, amikor az elején tudatosult bennünk, milyen körülmények mellett fogjuk eltölteni a jócskán hátralévő időt… Apropó, jókedv, „örömünket” csak tetézte, hogy a szép lassan épülgető táborhelyünkön szó szerint minden ingóságot le kellett súlyozni vagy takarásba kellett tenni, mert a vad szél azonnal felborította vagy rosszabb esetben elvitte! Így történt az is, hogy a nap első merítése nem egy halhoz kapcsolódik, hanem a kék vödrömet nyertem vissza általa. :-)

Nagy segítség a felszerelések célba juttatásához a szerelékes kiskocsi, amit bárki igénybe vehet a tó szolgáltatásai közül
Kellemetlen szélben, de legalább napsütéses időben várhattam a kapásokat
Spiccek beélesítve, jöhet a kapás!

Szerencsére az első hal merítésére sem kellett sokáig várni, 10-15 percet töltött csupán a vízben a szerelékem, és máris elhúzta egy gyönyörű tőponty. Épp a bevezetőt készültünk felvenni Csaszival, amikor a 4,20-as botom erőteljesen görbülni kezdett, és a nyeletőfék is működésbe lépett. Nagyon örültem a biztató kezdésnek, ránk fért, hogy feldobja a hangulatot!

A horgászat első hala ez a szép tőponty lett
Remek kezdés, igazán örültem neki!
Ússz szabadon és küldd a társaid!
A tükörpontyok ritkábban jelentkeztek, de ez a szép, duci példány azért elcsábult a fűszeres falatokra
Erőtől duzzadó, gyönyörű ponty! Javarészt ez az egyedméret jellemezte a horgászatot

A folytatás sem hozott rosszabbat, sőt, a délelőtt-délután óráiban sorra érkeztek a kapások és a szép pontyok, így remek horgászat kerekedett. Habár a felszínen minduntalan kitartott a hűvös szél, a víz alatt pezsgett az élet. A pontyok mellett egy helyes kis tok is elcsábult a csalimra, ami nem volt nagy hal, de mindenképpen színesítette a statisztikát.

Délután sem hagyott alább a szél, de szerencsére a halak aktivitása sem!
Bár a szél erősen fújt, szerencsére a merítő száknak nem volt ideje sokáig száradni
Ez a helyes kis tok is színesítette a fogási statisztikát
Egy tőkés réce pár egész nap kerülgette a horgászhelyemet, néhány lehulló falat reményében

A süvítő szélnél már csak az idő repült gyorsabban, a pörgős peca és a felvételek készítése közben szinte alig vettem észre, és már nyakunkon volt a naplemente. Cseppet sem voltam elégedetlen a nappali horgászat eredményeivel, de őszintén megvallva, az azért csak piszkált, hogy egy sem volt közöttük igazán termetes ponty…

Repülhet a helyére! A nagyméretű, tartalmas kajával bőségesen megtöltött etetőkosarak bedobásához jól jött a felszerelések ereje
Közeleg az éjszaka
Szép naplemente zárta a nappali pecát

Nagyon bíztam az éjszakában, reméltem, hogy a sötétség leple alatt sikerül majd a nagyobb példányok közül is horogra csalni legalább egyet. Nappal minden csalit megvert a Tüzes Ponty Oldódó Fluo Lebegő Pellet, viszont nem akartam mindent erre feltenni, az egyik botomon mindvégig kitartottam a különféle nagyobb csalivariációk mellett, amik bár eddig egyetlen kapást sem hoztak, hittem bennük, tudtam, hogy előbb-utóbb be kell jönnie valamelyiknek! Az első éjszakai dobásom igazolta is ezt! Egy extra méretű, főtt, natúr tigrismogyorót és egy 14 mm-es BlendeX Pop Up Vajsav + Mangó csalit kombináltam hajszálelőkén arra a területre bedobva, ahonnan nappal több kapás is érkezett.

Tiszta, csillagos égbolt alatt várhattam a kapásokat
Vajon melyik jelez hamarabb?

Nagyon megörültem, amikor az éjszakai szélzúgás monotonitását megtörte az elektromos jelzőm, illetve a zsinórt adagoló orsóm zizegésének hangja. Remekül küzdött a túlsó végen lévő ellenfél, alig vártam, hogy megpillantsam, kivel akadtam össze.

Meglett a kitartás jutalma!
Ezért a szép, hosszú pontyért már megérte kint maradni éjszaka!

Az éjszaka további része inkább pihenést hozott, mintsem intenzív horgászatot. Éjjel 2 óráig további két pontyot sikerült fognom, aztán elcsendesedett minden, még a szél is… Nem is bántuk ezt annyira, mert így legalább ki tudtuk pihenni magunkat reggelig, hisz volt még teendő bőven ahhoz, hogy teljes értékű filmet prezentálhassunk.

Egy kisebb pikkelyes társa volt a következő jelentkező
Hajnal előtt érkezett az utolsó éjszakai vendég, ez a kerek forma, duci tükörponty

Ennél a pontnál tulajdonképpen azt gondoltam, hogy le is zárhatjuk a történetet. Jó pár szép halat mutathattam a kamerának, rögzítettük a tartalmi elemeket, s már az elköszönést is felvettük, amikor a végére jött az igazi meglepetés! Kb. fél órám lehetett még hátra a horgászatból, mikor „Mindegy, hátha jön valami!” alapon bedobtam még utoljára a szerelékeket, ez pedig a lehető legjobb döntésnek bizonyult! Alig telt el 10 perc, mikor a tó közepén lévő kis stég előtt megtetszett valakinek a csalim. Nem is akárkinek, mert az azt követő kapás és fárasztás az egész túra legnagyobb halát, egy közel 15 kilogrammos, fantasztikus tőpontyot eredményezte! Szép, lassú, tipikusan „nagypontyos” kapásnak vágtam oda, majd a küzdelem is nagyon jó halat ígért már az első pillanattól fogva. Két nap kőkemény munka után ez a legtökéletesebb pont volt a túra végén, rendkívül boldog voltam, hogy kezemben tarthattam, majd néhány gyors fotó után visszaadhattam a szabadságát!

Ezzel a hallal már bizony méltó ellenfelére talált a Master Carp Pro 4,20LC!
Ez a gyönyörű, nagy, öreg tőponty koronázta meg az év első hosszabb horgászatát
A hal szabadságának visszaadásával válik teljessé az élmény!

Összegzés
Összességében egy brutál fárasztó, de sok-sok élménnyel teli horgászatot zárhattam. A Millér Horgásztó új lehetőségeinek felfedezése korántsem teljes ezzel a kirándulással, viszont az új part első próbájához jobbat nem is tudnék elképzelni. Remélem, hogy ebben a kis beszámolómban sokan találtok olyan tippeket, amik segítségével még eredményesebbé tehetitek a kora nyári horgászataitokat akár itt, akár bárhol máshol. Az biztos, hogy én nem most jártam itt utoljára, ha tetszett, akkor tartsatok velünk legközelebb is! Horgászatra fel, kísérletezzetek bátran!

A horgászatról készítettünk egy kisfilmet is, ami még látványosabban mutatja be az eseményeket, részleteket. Érdemes megtekinteni, jó szórakozást kívánok hozzá!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Császár Bence, Putz Tamás
Videó: Császár Bence, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.