Nyári feederes kalandok II. – Naturál pontyok 1. rész

Nyári feederes kalandok II. – Naturál pontyok 1. rész

A nyár legjava zajlik, a 30 Celsius-fok fölötti kánikula szinte mindennapos az országban, ami így is van rendjén. Bár a hőség miatt van némi nyűgje a dolognak, de ilyenkor egy kicsit még jobban élvezem, úgymond még felszabadultabban élem meg a laza, napfényes horgászatokat, mint máskor. Sok hatékony megoldás létezik erre az időszakra, alapvetően érdemes a különféle stratégiákkal, csalogatóanyagokkal kísérletezni, azonban rendszeresen tapasztalható, hogy az ideálisnak tűnő körülmények ellenére a víz már-már túlzottan meleg, a halak finnyásan táplálkoznak, ezért spicceink alig akarnak mozdulni… Ekkor jó, ha van egy olyan kiinduló alapunk, ami a maga egyszerűségéből adódóan az efféle a helyzetben is képes sikerre váltani igyekezetünket.

Információ a vízterületről

A szolnoki Millér Horgásztavon nagyjából pont egy évvel ezelőtt jártam először. Akkor egy nagyon eseménydús, pörgős pontyos pecát zárhattunk Sipivel, majd következőleg idén, kora-tavasszal tértem vissza ide, amikor a hideg vízi potyók mellett egy gyönyörű, termetes tőponttyal is megajándékozott a víz. Biztos voltam benne, hogy útjaim keresztezni fogják még a tavat és így is lett, örömmel látogattam el a nyár derekán újra. a nádassal körbeölelt, hangulatos partra!

A Millér Horgásztó legvégén lévő, 40-es számú helyét választottam a nyári pontyportyához

Horgászhely kiválasztása

Legutóbb egy egészen új állást, sőt, tulajdonképpen partszakaszt próbáltam, amely a leghátsó, 40-es horgászhely volt, a tó északi oldalán. Ezúttal is emellett döntöttem, amit kézenfekvő lenne azzal indokolni, hogy egyszer már bevált, miért ne lenne jó most is, de kicsit jobban megvizsgálva a lehetőségeket egyértelművé válik, hogy erről a helyről nyílik a legtöbb lehetőség a kísérletezésre, legyen szó akár egy etetett terület kialakításáról, akár kereső horgászatról.

Rengeteg ígéretes hely és lehetőség kínálkozik innen a halak keresésére

Az oldalt húzódó sűrű nádfalat párhuzamosan meghorgászva remek haltartó helyek találhatók, illetve szemközt van néhány kisebb nádszigetecske is, amik környéke szintén gyakori tartózkodási helye a pontyoknak. Itt átlagosan 1,5-1,8 méter a vízmélység. Elsősorban e két területnek szántam tehát a főszerepet ezen a pontyportyán.

A nyár színfoltjai még szebbé tarkítják az üde zöld környezetet
Szinte érezni a természet lüktetését, imádok ilyen helyeken horgászni!

Időjárás és vízhőmérsékleti adatok

Ezt az etapot most igen könnyű lesz jellemezni, mert hamisítatlan, forró nyári időjárás kísérte az egész napot. Összesen 12 órát töltöttem horgászattal, amik többségében 32-34 fok körül mozgott a levegő hőmérséklete. Olykor-olykor fújdogált némi szellő, de különösebb légmozgás-érzetet nem teremtett a forróságban, csupán a víz felszínét fodrozta. Apropó, víz! Ennek a hőmérséklete szintén igazi nyári értéket mutatott, a mederben 24,8-fokot mértem.

Felszerelés összeállítása

Akárcsak a jó hely kérdése, az oda optimális felszerelés is értelemszerűen adta magát, hiszen már korábban bizonyított. Kedvenc Master Carp Pro Long Cast felszereléseimet állítottam készenlétbe, amik ezúttal is tökéletesen tették dolgukat. Nemcsak ideálisak voltak a kigondolt módszerhez, de nagyon kedvelem is őket, hisz jól kézre állnak, mindig szívesen horgászom velük, és számomra ez a legfontosabb!

1. felszerelés

Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 3,90 Long Cast

Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500

Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában

Végszerelék: A botokra régi nagy kedvencem, a klasszikus Pellet Feederes rendszer került. A fonott előkezsinórra egy 35 grammos Haldorádó Pellet Feeder kosarat szereltem felette egy L-es gumiütközővel, alá pedig egy praktikus Guru Speed Bead gyorskapcsot kötöttem. Az ebbe rögzített Haldorádó Braxx Pro 0,14 mm-es horogelőkém hosszát 12 cm-re állítottam be, horgom pedig elsőszámú favoritom, a Gardner Covert Dark Mugga volt. Ezt 8-as és 10-es méretekben használtam, hajszálelőkével megkötve.

2. felszerelés

Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 4,20 Long Cast

Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500

Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában

Végszerelék: A rövidebbik botéval megegyező.

A leggyakrabban, illetve legeredményesebben használt felszereléseim és végszerelékeim kerültek bevetésre

Alapozó etetés:

Nyáron a legtöbbször különféle erjesztett magvakkal szoktam az alapozó etetést elkészíteni. Az egyik legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldás erre a Haldorádó START Erjesztett Mag Mix, amelyet a horgászatot megelőző héten „indítottam el”, a többit pedig a természetre bíztam. Nagyon kellemes, friss erjesztett magkeverék lett a horgászatra kész végeredmény, amiből nem csak a kiszemelt terület alapozásához, hanem a kosaras keverék dúsításához is használtam. Egy ilyen vödör egyébként elegendő akár 24 órányi horgászathoz is, de most nem maradtam ennyit, így nem is használtam el mindet. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a megmaradt mennyiség kárba vész, hiszen hűtőben akár egy hónapig eltárolható, s legközelebb újra bevethető. A magvak bejuttatását Spombbal oldottam meg, egész pontosan a mini méretváltozattal és a 3,90-es feederbotommal. A meghorgászott távolság kb. 90 méter volt.

A Haldorádó START Erjesztett Mag Mix ebben az állapotában kerül forgalomba, a vödröt kinyitva száraz magvakat és egy zacskós erjesztő port találunk
Első lépésként vizet öntök a magokra, mehet egészen színültig a vödör!
Ezt követően rá kell szórni az erjesztő port…
… majd ezt alaposan el kell keverni!
Ezzel el is végeztük a folyamat ránk eső részét, utolsó lépésként csupán le kell zárni a vödröt és kitenni egy jó napos helyre. Én általában egy hetet szoktam állni hagyni, az idő és természet szépen teszi ezalatt a dolgát!
Íme, a friss, készre érlelt START Mag Mix, nyáron egyszerűen imádják a halak!
A magvak bejuttatását Spombbal oldottam meg, egész pontosan a mini méretváltozattal és a 3,90-es feederbotommal

Csalogatóanyagok kiválasztása:

Az etetőanyag kérdést is érdemes leegyszerűsíteni. Számomra az abszolút elsőszámú receptúra ezen az elven a Vad Ponty etetőanyag és a FermentX Tejsavas Betainos 1:1 arányú párosa. Az előbbi egy nagyon kellemes, naturális, fanyar ízvilágú keverék, ami a szintén savanykás, tejsavas erjesztésű FermentX kajával zseniális kombinációt alkot. A nyári, illetve kora őszi időszakokban ezt a keveréket előszeretettel használom kisebb halsűrűségű egyesületi, illetve természetes vizeken, valamint mesterséges tavakon egyaránt. Az utóbbi víztípust illetően külön érdemes megemlíteni, hogy hihetetlen fordulatokat képes vinni a látszólag veszett napokba is, amikor a brutál hőségben a hallisztes etetőanyagok érintetlenek maradnak. A két alap komponenshez csupán némi Vad Ponty Aroma Tuning koncentrátumot és bő két marék friss, erjesztett magkeveréket adtam a START mixből. E két hozzávaló épp annyira turbózza fel a mixet, hogy az attraktívabb, nagyobb hatótávolságú lesz általuk, de nem változik meg a könnyed, természetes jellege, s nem utolsósorban az etetőkosárban bejuttatott kis adag is jobban képes felhívni magára a figyelmet az etetésen. Egy fontos szabály a keverék összeállításához: mindig a horgászat reggelén, a parton készítsétek el, mert ez frissen a legjobb!

Íme, a Millér-tavi receptem, mely tökéletes a nyári, meleg vizekre:

  • 1 csg Vad Ponty
  • 1 csg FermentX Tejsavas Betainos
  • 100 ml Aroma Tuning Vad Ponty
  • 600 g START Erjesztett Mag Mix

A Vad Ponty és a FermentX Tejsavas Betainos etetőanyag kellemesen fanyar kombinációja fantasztikusan működik a nyári horgászatok során szinte bármilyen vízterületen!
A Vad Ponty kaját külön keverem be, ehhez adom hozzá a saját Aroma Tuningját, valamint kb. 1 dl vizet, amivel földnedvesre állítom be
A keverék mindkét fő alkotóelemét külön-külön lerostálom, majd ezután keverem össze őket
Végül jöhet hozzá bő két marék START Erjesztett Mag Mix!
Az így elkészült, rendkívül tartalmas etetőanyaghoz tökéletes a bordás Pellet Feeder kosár, ami gond nélkül képes befogadni a darabos, nagy szemcseméretű összetevőket is
Bevetésre vár a nyári pontycsemege!

Irány újra a Millér Horgásztó!

A kora reggeli megérkezést követően elsőként az alapozó etetést végeztem el. A vödörnyi erjesztett mag felét juttattam be. Úgy gondoltam, célszerűbb inkább egyszerre elintézni ezt, és nem többször csobogni a rakétával, esetleg ha a halak aktivitása indokolja, félidőben megejtek néhány újabb dobást, amivel pótlom az elfogyasztott csalogatóanyagokat. Spombolás kész, következhetett a kosaras etetőanyag bekeverése, majd a botok összeszerelése. Az első dobást a kereső bottal ejtettem meg, jóval túldobva az etetésen, azt remélve, hogy abban a régióban találok egy érdeklődőt, akit onnan már nem riasztott el a korábbi dobálózás. Így is lett, bejött a terv!

Repülhet az első dobás! A Master Carp Pro LC felszerelés ez etetés precíz horgászatában és a kereső távdobásban egyaránt nagy segítségemre volt
Végre, minden a helyén, jöhet a kapás!
Az erős nyári napsütésben nemcsak kellemesebb, hanem biztonságosabb is napszemüveg mögül fürkészni a spicceket!
Megérkezett az első érdeklődő!

Épp csak elkészültem a másik botom szerelésével és a szerelék bejuttatásával, pár perc elteltével a nyeletőfék hangjára lettem figyelmes, tekintetemet a bot felé ugrasztva pedig annak durva görbülése emelte a pulzusomat. Ült a bevágás, máris kezdődhetett az első fárasztás, ráadásul nem is tűnt rossznak a delikvens!

Egy szép, formás tükörponty indította a napot, amit egy, az etetéstől távolabb eső szakaszon sikerült horogra csalni
Gyorsan visszakapta szabadságát

Hamarosan eredményt mutatott az etetés is. Sejtettem, hogy beletelik majd egy kis időbe, mire visszatérnek e területre a halak, de szerencsére ez most még kevesebb is volt, mint gondoltam. Az savanykás ízek hamar a célszakaszra vonzották a pontyokat, melyek közül alig 20 percnyi várakozás után egy gyönyörű tövest sikerült fogni, majd nemsokára ugyanonnan egy hasonló forma tükrös társa került horogra.

Újabb szépség a parton, ezúttal az etetésről jelentkezett egy szép tőponty
Hamarosan egy hasonló méretű tükrös társa követte, szintén az etetésről
Készenlétben a spiccek, vajon melyik mozdul legközelebb?
Nem csak én „vadásztam” a parton…
… másnak is eredményesen indult a reggel! :-) De hogyan folytatódott? Holnap kiderül!

Természetesen ezzel még nem ért véget a nap, sok izgalmas fordulatot tartogattak még számomra a halak, viszont ez már a holnap megjelenő 2. rész témája lesz, mint ahogy a fogós csalival kapcsolatos, ez idáig nyitott kérdések is. Reggel folytatjuk! ;-)

Írta: Putz Tamás
Fotók: Császár Bence

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.