Finom method nagy halakra

Finom method nagy halakra

Nem mondhatnám, hogy az a típusú pecás vagyok, aki szeret leheletfinom felszereléssel horgászni, pláne nem az, aki félóráig fáraszt egy-egy nagyobb halat csak azért, mert azon gyönyörködik, milyen szépen karikába hajlik a bot. Viszont vannak olyan szituációk, amikor a kapitális halak is csak a kis csali, kis horog + finom felszerelés kombinációval foghatóak meg, de ekkor is mindig azt veszem figyelembe, hogy a kezemben lévő felszerelés maximális terhelhetőségével a lehető leggyorsabban meg tudjam meríteni a halat.

Félreértés ne essék, én is élvezem a halfárasztás minden mozzanatát, azonban versenyzőként már számtalanszor átéltem azt, hogy vigyáztam a halra, mint a hímes tojásra, fárasztgattam szép óvatosan, aztán hosszú huzavona után a merítő előtt búcsút intett! Jó néhány ilyen idegőrlő pillanat után már inkább annak a híve vagyok, hogy „ne habozz, rohamozz”! Minél előbb szákba kerül a hal, annál jobb, hiszen a sok forgolódásnak, rángatásnak, „bénázásnak” az eredménye, hogy a horog ütötte seb kitágul, és a „kampónak” van helye kifordulni a húsból. Ez se nekem, se a halnak nem jó! Na persze ez nem azt jelenti, hogy hűbelebalázs módjára tépem a halat kifelé, csupán annyit, hogy egy jól összehangolt, és ami még fontosabb, jól ismert felszereléssel bármekkora hal megfogható anélkül, hogy egy pillanatra is a hal irányítaná az akciót!

Az ésszerűség határáig érdemes finomítani akkor is, ha termetes halakra horgászunk
A harmonikusan lefinomított felszereléssel egyáltalán nem játszunk alárendelt szerepet, legyen a horgon bármekkora hal

Meleg vízben viszonylag ritkán fordul elő az, hogy szükségeltetik a finom szerelék kifejezetten nagy halak horgászatához, azonban tavasszal még indokolja ezt a szeszélyes időjárás. Az elmúlt tél kegyes volt hozzánk, hisz alig volt hideg, ám a télutón azért még beköszöntött a zimankó, ami a fagyos levegőn kívül havat is hozott. Annyira lehűltek az állóvizek, hogy reális esélyét halfogásnak csak kis kiterjedésű, nagy halsűrűségű tavon láttam, ahol a pontyokon kívül nagy számban élnek tokok, amelyek kifejezetten jól foghatóak hideg vízben is. Börgöndpusztára, a Sándor Horgászparadicsomra esett a választásom, ami egyébként még nagyobb hidegben sem fagy be, ugyanis mesterséges hullámvetőkkel mozgatják a vizet, így bármikor érdemes ide ellátogatni.

Nagyon hangulatos kis tavacska a Sándor Horgászparadicsom
Igényesen gondozott partja és halban gazdag vize teszi a finomszerelékes horgászok kedvencévé ezt a tavat
A szakáll nélküli horog, valamint a megfelelő méretű és minőségű halkímélő eszközök használata itt alapkövetelmény

A tokhalak horgászata egyszerűnek látszik, hiszen ezek a mindenevő „őshalak” állandóan a kaját kutatják, viszont már több alkalommal feltűnt, hogy ők is kifejezetten jól fogadják a kicsi horgon felkínált apró csalikat. A Haldorádó Pro Method Pelletek kifejezetten jól működnek az ilyen esetekben. Megfelelő horgon felkínálva ellenállhatatlan csemegét jelentenek a halaknak, különösen jól működnek Fluo Micro Method Feed Pellet mellett. Egyik nagy kedvencem ebből a termékcsaládból a Brutál Liver, amely tok horgászatánál kiváló választás.

Finom csali-felkínáláshoz szükséges apróságok
7 mm-es Fokhagymás Pro Method Pellet, a tavaszi horgászatok favoritja

A pici csalihoz kisméretű horog dukál, de a halak méretét és a helyi szabályokat figyelembe véve kell kiválasztani a megfelelő típust. A 10-es méretű Gamakatsu Power Carp Hair Rigger személyes kedvencem, és ami jó, hogy van belőle szakáll nélküli, azaz barbless változat is. A halak védelme érdekében sok intenzív vízen vezetik már be azt a szabályt, hogy kizárólag szakáll nélküli horoggal lehet pecázni. Előke szempontjából nem szeretek finomkodni, és rövid, 10 centis hosszban kizárólag Braxx Pro jöhet szóba, igaz, abból a lehető legvékonyabb.

A 10 mm-es Csalitüske Fine segítségével könnyű a csalizás, és a vékony tű egy picit sem nehezíti el az aprócska falatot
A tokhalak imádják a májas falatokat!

A finomszerelékes method horgászatnál a bot legalább olyan fontos, mint a végszerelék. Olyan pálcával célszerű ez a technikát művelni, amely elég lágy ahhoz, hogy a kis horgot ne tépje ki a hal szájából, viszont van egy határozott gerince, amellyel lehet irányítani, húzni a halat. A nyélből tekeredő pálcák erre nem igazán alkalmasak, hiszen hiába lehet ezekkel akár a legvékonyabb előkével is megtartani a halat, ha nem tudjuk vele irányítani. A hosszú „kardozás” ugyan nagyon látványos, de sem a halnak, sem a végszereléknek nem tesz jót, és előbb-utóbb valami enged!

A kis kosárban felkínált pici csali néha csodákra képes
Kis tavakon a tok gyakran a part mentén járőrözik

A By Döme Team Feeder Fine Carp botok lágysága és mégis erős gerince olyan harmóniát hoz létre, amely a fárasztáskor rengeteg pluszt jelent, hosszú percekkel megrövidíti azt a folyamatot, amíg a hal a merítőbe ér.

Ez bizony jó hal lesz!
A Carp Academy Giant merítő fejbe még a termetes halak is könnyedén beleférnek
A By Döme TF Master Carp rakós merítő nyéllel és a Giant merítő fejjel akár egyedül is biztonságosan meg lehet meríteni a nagy halakat
Meg se kottyant neki!
A nagy fejben még a hosszú halak is ki tudnak nyújtózkodni

A nagytestű halakra a parton kell a legjobban vigyázni. Olyan merítőhálót és matracot kell használni, amely elég nagy ahhoz, hogy még a hosszú halak is ki tudjanak benne nyújtózni. A Carp Academy Giant merítő fej hatalmas befogadóképessége gondoskodik arról, hogy könnyen meg lehessen vele szákolni a kapitális halakat is, és a háló sűrű szövése, vékony, de erős anyaga nem tesz kárt bennük. Egy olyan erős és könnyű eszközzel párosítva, mint a By Döme TF Master Carp rakós merítő nyél, akár egyedül is biztonságosan meg lehet meríteni a nagy halakat is.

A By Döme TF Rapid pontymatracon a parton is biztonságban vannak a halak
A Long Cast Method Feeder kosár ismét tette a dolgát!
Imádom ezeket a csupa erő őshalakat!

A By Döme TF Rapid pontymatracon kényelmesen el tudnak terülni a nagyobb halak, és a horogszabadítás idejére biztonságban tudhatjuk őket. Ezenkívül a fényképezésnél is nagy szerepe van, ugyanis óhatatlan, hogy a hal kiugrik, kicsúszik a kezünkből. Ilyenkor célszerű magunk felé irányítani és óvatosan visszahelyezni a matracra.

Krár Imre, a „Börgöndpusztai halak réme” sem kímélte 390-es Fine Carp botját
Nahát, az orsó is ismerős, ugye? Amilyen terhelést már kapott ez a Power Fighter orsó!
A tapasztalt horgász és a jól összehangolt felszerelés jutalma!
Gyönyörű tokhal!
Simon Zoli sem tétlenkedett!
Ha a nyár az amurok időszaka, akkor a tél és a kora tavasz egyértelműen a tokhalak horgászatának szezonja!

Ez a cikk még a telet idézi, de áprilisban már inkább felmelegedő vízről beszélhetünk, mintsem hidegről, és a halak étvágya is nagyobb. Ennek ellenére nem szabad sutba dobni a kis csalival, finomszerelékkel történő pecát, hiszen akár versenyeken, akár nagy nyomásnak kitett tavakon jól jöhet ez a módszer nyáron is. Tulajdonképpen egy ésszerűen és harmonikusan lefinomított felszereléssel egyáltalán nem játszunk alárendelt szerepet, legyen a horgon bármekkora hal.

Fotók: Simon Zoltán, Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.