Döme praktikák 16. rész - Hogyan készül a legegyszerűbb method végszerelék?

Döme praktikák 16. rész - Hogyan készül a legegyszerűbb method végszerelék?

A feederhorgászat és azon belül is talán a method feederezés az a módszer, amely a legtöbb horgászt izgatja az utóbbi időben. Azonban egy módszer vagy végszerelék csak akkor lesz hosszú távon is sikeres és fejlődőképes, ha az könnyen, bárki számára elkészíthető és végül, de nem utolsósorban fogós.

Nem kis időbe telt, de sikerült megalkotni és forgalomba hozni egy olyan method feeder kosarat, amely a hazai horgászok minden igényét kielégíti! Ez a By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder család, amely 25 grammtól egészen 65 grammos méretig kapható. Nagyon igényes kivitelű, környezetbarát fémötvözetből készült, ólmot egyáltalán nem tartalmaz. Strapabíró és erős, ha nem dobjuk el, nagyon hosszú ideig hű társunk marad. Már több filmünkben is láthatták ezt a horgászok, ahol csodás halakhoz segített minket hozzá, de egy apróság, mégpedig a használatba vétele nem került bemutatásra. Ezt szeretném most pótolni! Tehát lássuk, lépésről lépésre haladva, hogyan készül a világ egyik legegyszerűbb method feeder végszereléke!

E végszerelék elkészítése gyerekjáték! Ez lehetne szójáték vagy vicc is, de ezt most nagyon komolyan mondom… máris megmutatom!

Kidolgoztam és forgalomba hoztam egy olyan végszereléket (ehhez szükséges minden eszközt), amelynek használatba vételéhez csupán egyetlen kötésre van szükség! Ezt bátran mondhatom, hogy MINDENKI el tudja készíteni, még akkor is, ha horgot sem tud kötni.

Mindössze 1 csomag Haldorádó SpéciMethod Rig (7 mm-es profi előkötött csalitüskés horogelőkére) és By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder kosár szettre van szükség a végszerelék elkészítéséhez
A főzsinórt kell elsőként átfűzni a kosáron…
… majd csupán egyetlen kötést kell készítenünk! A kosár végében található forgót kell a főzsinórra (vagy dobóelőkére) felkötni
A kosár végébe szorosan illeszkedő forgót…
… bele kell nyomni a kosárba
A forgó másik végébe kell hurkolni az előkötött csalitüskés horogelőkét. A végszerelék ezzel elkészült. Ugye nem is volt bonyolult?!

Amikor ezt legutoljára a kiskunhalasi Sóstón megrendezet horgásztáborban a gyerekkel együtt elkészítettük, majd a csalitüskére a gumikukoricát feltűztük és a feederkosarakat finom etetőanyaggal megtöltöttük, a gyerekek már szaladtak is horgászhelyükre. 14 gyerekből 5 az első dobásra pontyot akasztott úgy, hogy 20-30 méternél távolabb sem tudott dobni, és a legtöbb még pontyot sem fogott előtte…! Kell ennél egyszerűbb és hatékonyabb módszer?!

A csalitüskére gumikukoricát kell tűzni…
… majd ezt a kosár töltőszerszámába helyezni…
… etetőanyaggal megtölteni…
… kosarat belenyomni…
… majd a töltőszerszám szétfeszítésével válik szabaddá a kosár
Bevetésre kész!
Nem kellett sokat várni az első pontyra
Egyszerű és hatékony!

Amire oda kell minden esetben figyelni, hogy olyan méretű kosarat válasszunk, amelynek súlya megtöltve nem haladja meg botunk dobósúly-tartományának felső értékét. Az L-es méretű (25, 35, 45 g-os) kosarakba 20-25 gramm, míg az XL-es kapacitású (55 és 65 g-os) kosarakba akár 40 gramm etetőanyag is tölthető.

Olyan méretű kosarat válasszunk, amelynek súlya megtöltve nem haladja meg botunk dobósúly-tartományának felső értékét!
Az L-es méretű (25, 35, 45 g-os) kosarakba 20-25 gramm etetőanyag tölthető. A mérlegen egy 35 g-os kosár látható, amely megtöltve 57 grammot nyom
Az XL-es kapacitású (55 és 65 g-os) kosarakba akár 40 gramm etetőanyag is tölthető. A mérlegen egy 55 g-os kosár látható, amely megtöltve 95 grammot nyom
Ahol ponty van a vízben, mindenhol hatékony!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Kis Csaba, Csapi Károl
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.