Döme praktikák 17. rész – Melyik repül távolabb? Megmértük!

Döme praktikák 17. rész – Melyik repül távolabb? Megmértük!

Mióta forgalomba került a By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder kosár család, nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy mennyivel lehet ezekkel nagyobbat dobni, mint a hagyományos method kosarakkal? Megmértük hát!

Számos kosarat választhattunk volna, amellyel összehasonlítjuk, de mi csupán azokra a fókuszáltunk, amelyek a legtöbbet szerepeltek az ajánlati listákon.

Kerekes Ernő kollégámmal végeztük a dobótesztet

Ernő kollégámat kértem meg, hogy vegyen részt ebben a munkában. Ő „bojlis” horgász, de nagyon jó és teljesen más a dobótechnikája, mint nekem. Mindketten 10-10 dobást végeztünk minden kosárral, miközben megpróbáltuk egymást és magunkat minden dobással túlszárnyalni.

Az első tesztalanyok
Az egyik tesztalany a feederhorgászatban etalonnak számító Preston cég legújabb terméke, a Dura Flat Method volt, amelyből a 45 g-os méretet választottuk. Ez egy nagyon igényes kialakítású, cserélhető szárú kosár. Ennek „ellenfele” a szintén 45 grammos By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder kosár volt. A kosarakat megmértük üresen és töltve is.

Az első két tesztalany: PRESTON Dura Flat Method 45 g és By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder 45 g
Üresen 44 g a Preston kosár
Megtöltve kereken 60 grammot nyom
Ernő koncentrál…
… majd mindent beleadva bevágja a cuccot

Természetesen a dobás során használt felszerelés minden eleme azonos volt. Ennél a két kosárnál 3,9 m hosszú By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 390LC botot (amely végébe a leglágyabb, sárga spiccet tettük), Long Cast 4500 orsót, Long Cast Line 20-as főzsinórt és 16-os fonott Haldorádó Braxx Long Cast dobóelőkét használtunk.

Üresen 46 g a Long Cast kosár
Megtöltve 67 grammot mértünk

Az első dobássorozat értékelése
A Preston Dura Flat Method kosárral elért legnagyobb dobás 109, míg a Long Cast Methoddal 125 méter volt. Én átlagosan 9, míg Ernő 13 méterrel dobott nagyobbat a Long Cast kosárral. Mindkettő kosár nagyon szépen, remek ívben, pontosan dobható.

Az első dobássorozat jegyzőkönyve

A második teszt alanyai
Itt a leggyakrabban használt „Preston típusú”, de sok más gyártó terméklistáján is megtalálható alap Inline Method kosarat vettük górcső alá 60 grammos méretben. Ennek „ellenfele” az 55 grammos By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder kosár volt.

A dobópályát a nyár végére drasztikusan leapadt kiskunhalasi Sóstó medrében jelöltük ki. Kollégánk, Csapi Károly a bóják mellett állva várta és látta a becsapódások helyét. A 130 méteres bója elsőre ránézésre elérhetetlenül távolinak tűnt…
Sem a felszerelést, sem pedig magunkat nem kíméltük!

Természetesen a felszerelés minden eleme azonos volt itt is. Ennél a két kosárnál 4,2 m hosszú By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 420LC botot (amely végébe a közepesen erős, zöld spiccet tettük), Long Cast 5500 orsót, Long Cast Line 20-as főzsinórt és 20-as fonott Haldorádó Braxx Long Cast dobóelőkét használtunk.

A második sorozatban a 60 g-os „PRESTON típusú” Inline Method és az 55 grammos By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder kosár került összehasonlításra
Üresen 60 g az Inline Method kosár
Megtöltve 85 gramm
Ne kíméld, hadd repüljön!
Üresen 56 g a Long Cast kosár
Megtöltve 90 gramm

A második dobássorozat értékelése
Az Inline Method kosárral elért legnagyobb dobás 120, míg a Long Cast Methoddal 135 méter volt. Én átlagosan 13, míg Ernő 15 méterrel dobott nagyobbat a Long Cast kosárral. Itt nagyon szembetűnő volt, hogy mennyire másként repül a két különböző kosár. Ebbe a távolságba, nyugodtan kimondhatom, hogy nem való hagyományos method kosár. Egyszerűen képtelenek voltunk kétszer azonos helyre dobni vele, hatalmas volt a szórás, illetve „kacsázott” a levegőben. A Long Cast kosár viszont most mutatta meg igazán, hogy mire képes! Nagyon stabilan, szép röppályát leírva, még ebbe a távolságba is viszonylag pontosan tudtuk bedobni. Még egy érdekes dolog: ahhoz, hogy ne peregjen ki a lendületes dobás során a normál method kosárból a kaja, még ragadósabbra, tapadósabbra kellett azt keverni, mint amit a Long Cast Method Feederbe szoktam tölteni. Ugye ennek a kosárnak a bordázata úgy lett kialakítva, hogy bírja a nagy erejű dobásokat és a vízbe csapódást. Ez biztosan leviszi a lazább kaját is mederfenékre. Ez látszólag „apróság”, de nagyon is számít, mert nem mindegy, hogy mikor nyit a kaja! Ha pedig a maximális dobótávolság elérése a cél, akkor nem kérdés, hogy a Long Cast Method Feeder kosár nyújtja jelenleg a maximumot! 

A második dobássorozat jegyzőkönyve

Van ebben még több is?
A válasz: IGEN! Ha minden botba a legerősebb, piros spiccet tesszük és ideális, szélcsendes időben lett volna részünk, bizonyára még távolabb repülnek kosaraink, de vélhetőleg az arányok akkor sem változtak volna.

A rövid idejű horgászatok során meggyőződésem, hogy a nagy távolságú method feeder a legeredményesebb pontyfogó technika a közepes és nagykiterjedésű tavakon, legyen szó hétköznapi vagy versenyhorgászatról
Lehet a víz sekély vagy mély, a Long Cast Method Feeder kosárral kombinált végszerelék egyformán hatékony
2 óra termése egyesületi tavon, versenykörülmények között!
Ebben az évben a harmadik olyan versenygyőzelmem, ahol a 100 méter feletti dobásokkal lehetett csak a versenytársak elé kerülni

Van értelme ilyen távolságba feederezni?
Nincs olyan nap, hogy ezt a kérdést ne szegezné nekem valaki. Ebben az évben minimum 4 olyan versenyen értem el kiemelkedő eredményt, ahol 100 méter feletti dobásokkal lehetett csak jelentősebb mennyiségű halat fogni. A rövid idejű horgászatok során meggyőződésem, hogy a nagy távolságú method feeder a legeredményesebb pontyfogó technika, a közepes és nagykiterjedésű tavakon. Azt is sokan megkérdezik, hogy a vékony főzsinór nyúlása miatt látszódik egyáltalán a kapás? A válasz újfent egyértelmű: IGEN! Tapasztalataim alapján 60 méter felett már előnyösebb a fix vagy a fél-fix rendszerű végszerelék alkalmazása, ahol a csalit felszippantó hal mindenképpen meg kell, hogy mozdítsa a kosarat is, amely segít a horgot behúzni a szájába, így garantálva a tökéletes akadást. Tehát mikorra eljut hozzánk a spiccen keresztül a kapás „híre”, a hal már menekül a kosarunkkal együtt, ezért annyira határozott, gyakorta botvivős a kapás még extra nagy távolságban is. Tehát nem kell félni az új, elsőre szokatlan technikáktól. Azt javaslom, próbáljátok ki, a személyes tapasztalat a legértékesebb!

 

 

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.