Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 27. rész – Nagypontyos method feeder stratégia

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 27. rész – Nagypontyos method feeder stratégia

Mit ér a method feeder módszer egy olyan tavon, ahol kivétel nélkül mindenki nagy távolságra, minimum 150-200 méterre (főtt magvakkal + bojlival) etet és horgászik? Lehet egyáltalán a nagyponty-horgászok „árnyékában”, 95-110 méterre is halat fogni? Ha igen, milyen stratégiával, milyen felszereléssel, milyen csalogatóanyagokkal? Ez az írás és film a lehető legrészletesebben mutatja be azt, hogy egy teljesen ismeretlen nagypontyos tavon is hogyan lehetünk eredményesek, ha e módszert részesítjük előnyben!

Elég jól képben vagyok a különböző európai országok horgászati szokásaival, kultúrájával kapcsolatban. Mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a horgászok 80-90%-a főként pontyra horgászik, így nagyon eredményesen műveljük ezt a módszert. Persze amikor nincs ellenfelünk, akkor mi vagyunk a legügyesebbek, de egy versenyen ez gyorsan megdől. Európában Csehországban, Romániában, Ukrajnában és Horvátországban vannak szerintem a legügyesebb és legeredményesebb pontyhorgászok. Ezekben az országokban is nagyon nagy a bázisa a pontyhorgászatnak, és sok versenyző is van, akik nagyon magas szinten művelik mindezt. E nemzetek csapatai mindig ott vannak a pontyfogó VB élmezőnyében is!

Csehország egyik híres pontyos taván, a Stará Voda nevű vízterületen tettem próbára magam és a módszerem
A 22 hektáros kavicsbánya tó a nagyponty-horgászok egyik kedvelt célállomása
Ha már ilyen messze eljöttünk, akkor nem csak egy rövid, néhány órás horgászatra készültem. 3 napig maradtam itt, így ebből próbáltam meg kihozni a maximumot!

De itt van a világ legnagyobb pontyfogó versenye, az IBCC, amelyet a Balatonon szoktak megrendezni, a legtöbb csapat Csehországból érkezik. A tavak és a horgászokat kiszolgáló márkák főként a nagypontyos, bojlis horgászatra alapulnak Csehországban.

Minden helyhez jár egy kis csónak is

Nagyon érdekel ez a világ, mindig új információkra és tudásra éhezem, így soha nem voltam rest ezt első kézből begyűjteni, többek között ezért is mentem Csehországba. De az sem titok, hogy én nem bojlis módszerrel, hanem method feeder technikával akartam a halakat horogra csalni.

Amíg tábor épült, a keresőhorgászat során bevetett végszerelékemre is megérkezett az első érdeklődő
Ősszel gyorsan ránk sötétedik, rövidek már a nappalok
A szürkületben érkezett
Azt hittem, hogy éjszaka ki tudom pihenni a hosszú út fáradalmait…
… de nem hagytak a pontyok aludni

A method feederes pontyhorgászatban a csehek és Európa többi nemzete nagyon le van mögöttünk maradva. Sehol Európában, egyetlen országban sincs akkora tömegbázisa a feederes pontyhorgászatnak, mint Magyarországon. 2022-ben már a 7. Method Feeder Országos egyéni bajnokságot rendeztük meg, míg a legtöbb országban csak most indulnak a nemzeti bajnokságok. Feederezésben és method feederes pontyhorgászatban viszont Magyarország a világ legjobbjai között van. Nem véletlenül rendelkezünk ennyi VB címmel.

Csodálatos reggeli fények fogadtak…
… majd egy dupla kapás érkezett kora reggel
Ahogy beetettem és végre az én stratégiám szerint kezdtem el horgászni, felrobbant a víz, kapás kapást ért!

Hogy miért ilyen népszerű Magyarországon a feederezés, miért fejlődik ilyen dinamikusan ez, kinek, illetve kiknek köszönhető mindez? Szerintem ezt Ti is sejtitek…!

Soha nem horgásztam még itt, így lépéről lépésre haladva próbáltam megfejteni a vizet, de egyből „beletenyereltem” a jó megoldásba! Imádták a halak, amit adtam nekik…
… és egyre nagyobb pontyoknak örülhettem!
Kezdetben a MONSTER Pop Up csalikkal fogtam a halakat, ezekkel nagyon gyorsan tudtam kapást elérni. Úgy éreztem, hogy az összes etetésemre érkező hal „levadászható” ezekkel

Hosszú út vezetett a Stará Voda nevű vízterületre, amely egy 22 hektáros pontyos tó, ahol a horgászok szinte kizárólag a hagyományos bojlis pontyhorgászattal veszik üldözőbe a halakat. 
Ha már ilyen messzire utaztunk, akkor nem csak egy rövid, néhány órás horgászatra készültem. 3 napig maradtam itt, így ebből próbáltam meg kihozni a maximumot. A horgászat éjjel és nappal non-stop zajlott, ezért a vízparton vertük fel a sátrakat, itt alakítottuk ki a tábort.

Hibátlan, erőtől duzzadó jószág!
Kitölti a pontymatracot

A legtöbb horgász szerintem pont olyan, mint én… alig várja, hogy bedobhasson, amikor megérkezik egy ismeretlen vízterületre. Amíg pakoltunk és épült a tábor, már a vízben ázott a csalim, bízva abban, hogy a methodos keresőhorgászattal is lehet már fogni néhány halat. Hogy ez sikerült, vagy sem, a képek és a videó elárulja…!

Ebben az írásban és filmben mutatkozik be elsőként egy 2023-as bomba újdonságunk, a Haldorádó MONSTER termékcsalád!

A termékcsalád megalkotásának ötlete Vladika Sándortól, Ukrajnában élő teszthorgászunktól származik, aki a nagypontyos feederhorgászat specialistája. Hazájában szinte kizárólag a szörnyen büdös, halas, az emberi orr számára kellemetlen vagy erősen csípős ízű csalogatóanyagokkal és csalikkal lehet igazán eredményesen pontyokra horgászni, amelyek eredményessége főként a versenyeken vagy nagy nyomásnak kitett vízterületeken igazán szembetűnő.
Szóval, Sanyinak volt sok jó alapötlete ezzel kapcsolatban, amelyeket a hazai csapatunkkal megvitatva, saját ötleteinkkel kiegészítve kezdtük meg a tesztelést. A szezon végére 4-re szűkült azon termékek köre, amelyek valamelyike minden körülmények között kiemelkedően működött!
A termékcsalád alapját a Haldorádó MONSTER PELLET BOX adja.
Ebben 400 g pellet mix, 100 ml aromásított folyadék és a Máj & Vér boxban még vérpor is található.

A Haldorádó MONSTER PELLET BOX adja azokat a különleges csalogatóanyagokat, amelyeket nagyon szeretnek a nagy pontyok, így aktív táplálkozásra serkenti őket!

Többfajta felhasználást tesz ez lehetővé: 
1. A legegyszerűbb, hogy a dobozban található összetevőket összekeverjük. A pellethez pont a flakonban található 100 ml folyadékmennyiség kell, hogy a szemek felpuhuljanak, hogy használatra kész állapotúak legyenek.
2. Ha a halak nagyon óvatosak, és az aroma – pl. versenykörülmények között feletetett pályán – inkább zavaró, akkor simán tóvízzel öntsük fel és puhítsuk fel a szemeket.
3. Ez a pellet mix alapvetően method feeder horgászathoz optimalizált, de tökéletesen használható és tölthető PVA tasakba, és így is bevethető akár ízesített, akár natúr változatban.
4. Négy különböző ízben (Máj & Vér, Tintahal & Áfonya, Vörös Lazac és a Hot Mangó) kerül forgalomba. Mindegyikben az ízesítéshez passzoló pellet mix és színes szemcsék találhatók, amelyek fokozzák a kapókedvet. Szörnyen büdös mindegyik, a Hot Mangó pedig csíp, mint a veszedelem!

Újabb erőgép
A 95-110 méterre bevetett method kosár ritkán jött ki hal nélkül
Nagyon élveztem csehországi túrám minden percét!
Hoppá, ez egy szép tükörponty

A csalogatóanyag mit sem ér megfelelő csalik és további különleges aromák nélkül! A Haldorádó MONSTER Pop Up csalik két kivitelben – Method és Big Carp – érhetők el. A Method 9 és 11, míg a Big Carp 13 és 17 mm-es golyókat tartalmaz. Ezek nagy felhajtóerejű csalik. Még kisebb méretű method változatok is nagyon jól lebegnek, így ezekhez is mindenképpen a nagyobb, vaskosabb 6-8-10-es pontyos horgok és vastag, 10-15 mm-es csalitüskék ajánlottak, hogy a csalikat megfelelő pozícióban tudjuk felkínálni.

A Haldorádó MONSTER Pop Up csalik Method és Big Carp kivitelben készülnek. Olyan „büdös” és nagy felhajtóerejű lebegő csalik, amelyeket a nagyponty-horgászathoz optimalizáltunk
A nagy felhajtóerő csali a nagyobb horgokat is kikönnyíti és optimális pozícióba állítja, így a leakadás veszélye szinte 0-ra csökkenthető

A Big Carp változatok az egyre népszerűbb Chod Rig és Ronnie Rig előkékhez is kiválóak, de más csalikkal kombinálva, azok kikönnyítéséhez (pl. hóember csalikombináció) is ideálisak.

A távoli dobásokhoz nélkülözhetetlen a dobkesztyű vagy a dobóujj! 2023-tól már FEEDER TEAM (kék) változatban is elérhető lesz!
A By Döme TEAM FEEDER Long Cast LCS 5500 orsó a 22-es Camou Brown főzsinórral feltöltve ideális volt a távoli dobásokhoz
A By Döme TEAM FEEDER Master 430LC a távdobáshoz kifejlesztett botunk, amellyel nemcsak nagyot lehet dobni, de egy jól beállított fékrendszerű orsóval bármekkora halat is meg lehet vele fogni!
A tóban nagytestű dévérkeszegek is élnek. E két keszeg együttes súlya meghaladta a 7 kg-ot!

A csalik sorát egy igazán különleges nagyhal-csemege, a Haldorádó MONSTER Magnum zárja. Ez egy 20 mm-es süllyedő golyó, de nem hétköznapi paraméterekkel bír. Belső magja 14 mm, amely főzött, kemény, nem oldódik, mégis könnyű, parafaőrleménnyel kikönnyített wafter csali. A külső része pedig egy oldódó burok, amely a víz hőmérsékletétől függően néhány óra alatt teljes leoldódik, de a csali körül marad. Nagyon attraktív és ízes falat!

A Haldorádó MONSTER Magnum csalicsalád tagjai nagyon attraktívak
Bal oldalon látható az egész csali. Középen van az oldódásnak indult csali. Jobb szélen látható a leoldódott köpenyű főzött, parafaőrleménnyel kikönnyített mag
Kettévágva tárul elénk a kemény, főzött mag és az azt körülvevő más színű, oldódó burok. A képen a Tintahal & Áfonya változat látható
A belső, főzött mag 14 mm, az oldódó réteg vastagsága 6 mm, így a csali teljes átmérője 20 mm. A képen a Hot Mangó változat látható
A Haldorádó Dart Metal XL method kosárral a nagyméretű csalik is bejuttathatók
Ez a hal akkor érkezett, amikor már csak a kemény mag volt a hajszálelőkén
Ez a hatalmas ponty sem tudott neki ellenállni!
Ezen a túrán ez a csali adta a legnagyobb halat!

Ha kettévágjuk, akkor lesz igazán szembetűnő, hogy melyik milyen színű:
Vér & Máj: magja vörös, az oldódó réteg színe barna.
Tintahal & Áfonya: magja fekete, az oldódó réteg rózsaszínű.
Vörös Lazac: magja sötétbarna, az oldódó réteg színe mélybordó.
Hot Mangó: magja narancssárga, az oldódó réteg színe fehér.

Őszi, ködös reggel újabb nagy hallal
A napfelkelte mindig lenyűgöz

És ha mindez kevés lenne, itt a MONSTER GEL BOOSTER, 4 különböző színű és ízű, nagyon ütős aroma, amely megegyeznek a csalik ízesítésével. Ezek kellően sűrűek, így megtöltött kosárra is nyomhatjuk, de akár PVA tasakba is tölthetjük, mert PVA-barát.

A Haldorádó MONSTER GEL BOOSTER 4 különböző színű és ízű, nagyon ütős, „büdös” aroma
Ha megritkulnak a kapások, az aromák segítenek újra a kosár közelébe csalogatni a halakat
Dupla dinamit

Úgy gondolom, ezeknél az új csalogatóanyagoknál jobbat azokon a vizeken, ahol a halakat szinte kizárólag halas alapú, magas halliszt-tartalmú csalikkal és etetőanyagokkal lehet megfogni, most nehéz találni!

A helyszínen készített film még látványosabban mutatja be a gyönyörű fogásokat és a MONSTER széria használatában rejlő lehetőségeket

Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.