Kukoricás praktikák a modern pontyhorgászatban

Kukoricás praktikák a modern pontyhorgászatban

A modern élelmiszeripar olyan alapanyagokkal „ajándékozza” meg a horgászokat, amelyek még hatékonyabb pontyhorgászatot biztosítanak. Nem is gondolnánk, hogy milyen sokféle módon lehet a kukoricát, az ősidők óta egyik leghatásosabb pontycsemegét feldolgozni és horgászatra is alkalmassá tenni. Legfrissebb írásom és filmem betekintést ad a kukoricából készült adalékanyagok eddig talán ismeretlen tárházába, és olyan bevált felhasználási tippeket osztok meg az érdeklődőkkel, amelyből garantáltan mindenki tanulhat!

A Haldorádó kínálatában két új adalékanyag jelent meg, az egyik a Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet, a másik pedig a Gold Corn Cream. Érdemes néhány szót szólni arról, hogyan keletkeznek ezek a termékek.

A modern élelmiszeripar olyan alapanyagokkal „ajándékozza” meg a horgászokat, amelyek még hatékonyabb pontyhorgászatot biztosítanak

Az egészséges táplálkozásra egyre többen próbálnak odafigyelni és akár a sütés, főzés során is egészségesebbre cserélni a disznózsírt vagy napraforgóból származó étolajat. Az egyik ilyen alternatíva a kukorica étolaj, amelyet étkezési kukoricából, pontosabban annak csírájából nyernek ki.

A kukoricacsíra a kukoricaszem legértékesebb része, amely számos termék alapjául szolgál

No de mi is az a kukoricacsíra?

A kukoricacsíra a leendő kukorica növényke szervezetének létrehozására szolgáló „induló csomag”, ebben van benne minden olyan anyag, ami a csírázó, saját magát még ellátni nem tudó növényke felépítéséhez szükséges. Ezzel szemben a kukoricaszem 90%-a csak „buta”, egyszerű keményítő formájában a csírázáshoz szükséges üzemanyagot biztosítja, és az ezt elfogyasztó állatok számára sem több egyszerű energiaforrásnál. A csíra azonban - és annak kivonata - nemcsak energiát ígér az azt elfogyasztó állatoknak, hanem sok-sok olyan tápanyagot és vitamint is, amire saját szervezetük felépítéséhez van szükségük. Ilyenek az esszenciális aminosavak és zsírsavak. Ezen anyagokat az állati szervezetek nem képesek előállítani, csakis a táplálkozással szerezhetik meg. A szervezet - így a halaké is - ösztönösen „kívánja” azokat az anyagokat, amikben hiányt szenved, ezek íze és illata iránt önkéntelenül vonzódik, ezért is bizonyultak rendkívül fogósnak főként a ponty- és amurhorgászatban!

Tapasztalataink szerint, ha kukoricacsírával vagy annak kivonataival etetünk, hatványozottan több halat tudunk az etetésre csalni és ott tartani, mintha csak sima kukoricát szórnánk.

Kapásra várva

Hogyan készülnek az új termékek?

Speciális eljárással eltávolítják az étkezési kukoricából a csírát, azaz „kiveszik” annak legértékesebb részét. Majd elkezdik lassan, kíméletesen préselni, ekkor nem melegszenek fel és nem sérülnek értékes összetevőik. A hidegen sajtolással nyerik ki a szűz kukoricacsíra étolajat, a csíra legkeresettebb összetevőjét. A sajtolás során további két melléktermék képződik, az egyik a kukoricacsíra pellet, a másik pedig a kukoricakrém, vagy kukoricaiszap. Ez utóbbi az olajban lerakódó üledék, amely a tartály alján gyűlik össze. Ez garantáltan a kukoricacsíra legjava, az egyik legértékesebb adalékanyag, amely kukoricából előállatható. E nagyszerű termékek (főként) pontyokra gyakorolt pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen! Most ezek bevált használati tippjeit osztom meg az olvasókkal.

A hidegen sajtolt termékek készítése során az alapanyag nem hevül fel, ekkor biztosan nem sérülnek értékes összetevőik

Íme, a Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet és használati tippjei!

Az egyik legjobb etető pellet, ráadásul nem is drága! Könnyedén bedobhatjuk kézzel a kívánt helyre, belőhetjük csúzlival, de tehetjük PVA hálóba vagy bármilyen módon az etetés helyére juttathatjuk. A víz hőfokától függően 30-60 perc alatt teljesen feloldódnak a szemek és sejtelmes felhőt képeznek maguk körül. Még hideg vízben is eredményesen használható, nehéz vele túletetni a halakat.

Az egyik legjobb etető pellet, ráadásul nem is drága!
Könnyen kezelhető, akár kézzel bedobva a kívánt helyre juttatható
A víz hőfokától függően 30-60 perc alatt teljesen feloldódnak a szemek és sejtelmes felhőt képeznek maguk körül

Az etetés mellett remekül használható csalizásra is. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha szilikon karikába bújtatjuk és a horog öblébe akasztjuk. Ezt én egy kicsit megcifráztam: a karikát hajszálelőkére kötöttem, mert ez a megoldás így biztosabb akadást nyújt, hiszen nem takarja ki a horgot a csali.

Remek csali is szilikon karikába bújtatva
Folyamatosan dolgozik az anyag, ennyi maradt belőle 25 perc fürdőzés után
Ez a ponty sem tudott neki ellenállni!
Ilyen csodás halak miatt szeretek horgászni az Akasztói Horgászparkban!

Egyik végszerelékem horgára kizárólag ezt tettem és etetőkosár nélkül, egy mikró ólomklipszes rendszerrel vettem üldözőbe az előttem - szinte a lábam alatt - portyázó halakat. A beetetés után (amely néhány marék pellet volt), alig telt el pár perc, és egyértelmű pontytúrások, fordulások jelezték, hogy már ízlelgetik is a finom falatokat. Ilyen gyorsan? Látszólag a semmiből jelentek meg és több irányból is „támadtak”. Nem akarom a termék hatékonyságát túlértékelni, így óvatosan csak annyit mondok, hogy nem zavarta el a környéken portyázó pontyokat, sőt… :)! Itt kínáltam fel a horoggal ellátott csalit is.

A buborékok jelezték, hogy már ízlelgetik is a finom falatokat a pontyok
Hatékony és egyszerű partközeli végszerelékem
És egy újabb szép ponty!

Nem tudom, hogy próbáltátok-e már a partközeli pontyhorgászatnak ezt a változatát, de rendkívül izgalmas! Látod, amint buborékok törnek a felszínre, felzavarosodik a víz, tolóhullámok, fordulások jelennek meg a víztetőn, majd hirtelen megrezdül a spicced… de várj, ez még nem kapás, csak beleúszás volt! Közben a torkodban dobog a szíved, hiszen tudod, hogy bármelyik pillanatban meggörbülhet a rezgőspicced. Majd látszólag minden átmenet nélkül - amikor éppen nem számítasz rá - karikába görbül a botod, felrobban a víz és megkezdődik a fárasztás. Ekkor szokott fülig érni a szám, imádom a horgászat e nagyszerű pillanatait :)!

A szívem a torkomban dobogott, mert szinte karnyújtásnyira voltak tőlem a halak, a kapás bármelyik pillanatban jöhetett…
… és jött is!
A rövid, 2,7 és 3 méter hosszú Team Feeder Carp Fighter Boat botokkal elfértem a szűk nádnyiladékban, és a termetes halakkal vívott csatákban is hatékony fegyvernek bizonyultak

Imádom ezt a fajta horgászatot, amikor karnyújtásnyira vannak tőlem a halak, szinte látom őket (bár a zavaros víz miatt valójában semmit), de mégsem egyszerű túljárni az eszükön. Óriási öröm, amikor ez mégis sikerül, és kézben tarthatom, majd kíméletesen visszaengedhetem az így megfogott pontyokat. Akinek még nem volt ilyenben része, annak csak ajánlani tudom!!!

Fülig ér ilyenkor a szám :) A nemes ellenfél szákba került…
… majd gyors fotó, és már mehet is vissza a láb alól megfogott kapitális ponty

A kukoricacsíra pellet nagyon jó alap etetőanyag is. Hogyan lehet belőle ilyet csinálni? Nem kell mást tenni, mint terménydarálón ledarálni. Ekkor egy közepesen durva szemcseméretű, könnyen kezelhető szárazanyagot kapunk, amely ízesítés nélkül vagy tetszés szerint ízesítve is bevethető. A horgásztat napján ízesítés nélkül, natúr állapotában használtam, ezt töltöttem a másik végszerelékem kosarába.

A kukoricacsíra pellet őrölve nagyszerű alap etetőanyag is!

Ilyet talán még nem is láttál - íme, a Gold Corn Cream és használati tippjei!

Ez egy nagyon érdekes anyag, garantáltan nem tartalmaz tartósítószert, az avasodását a felső részén található kukoricaolaj gátolja meg. Használatba vétele előtt ezt le szoktam róla önteni, de ha nem használjuk el a teljes mennyiséget, akkor ezt a nap végén töltsük vissza rá! Az anyag nagyon kemény, szükséges egy kiskanál, amellyel kivehető az üvegből.

A Gold Corn Cream a kukoricacsíra legértékesebb összetevője, amely immár a horgászok számára is elérető! Magas fehérjetartalmú tápanyag- és vitaminforrás, amelyben megtaláljuk az esszenciális aminosavakat és zsírsavakat is. 100%-ban természetes anyag, amelynek eredményes felhasználásában csak a fantázia szab határt!

Bármilyen etetőanyaghoz, még a halas alapú etetőanyagokhoz is hozzákeverhető, ezzel biztosítva az egyedi ízhatást. 1 kg-hoz egy evőkanál javasolt. Ezt célszerű vízben előtte feloldani és ezzel bekeverni az etetőanyagot. Eredményes lehet bojligyártás során is! Főként a szénhidrátos bojlikhoz passzol, azoknak ad markáns ízt.

A másik különleges felhasználási módja a csalipaszta vagy horoggyurma. Hogyan készül ez? Máris megmutatom!

A csaligyurma elkészítéséhez tegyél a tenyeredbe elsőként egy kanál GCC-t!
Morzsold ezt szét…
… majd öntsd hozzá kedvenc aromádat! Kifejezetten ajánlottak ehhez a Fluo Flavor aromák
A glükóz szirup bázisú aromák a porhanyós anyagot csak annyira kötik meg, hogy az könnyen formázható és gyúrható lesz. A folyamat csak akkor tekinthető befejezettnek, amikor már nem tapad a gyurma a kezünkhöz!
Ha megvan a kész, garantáltan friss, illatos, ízes csaligyurma, már csak ügyesen kell tálalni a halaknak. Ehhez számomra a legjobban a Stonfo rugós spirálja vált be
Sok cég árul hasonló terméket, de egyértelműen ez bizonyult a legjobbnak, többek között azért, mert ez bírja a lendületes, távoli dobásokat is (bár itt most erre nem volt szükség)
Ennek belsejében sokáig megmarad a paszta, még akkor is, amikor a külső réteg már leoldódott róla, így a később érkező halakat egy ilyen finom falat várja
Ezzel a végszerelékkel kereső horgászatot végeztem, a szemközti nádas közelében megbúvó halakat vettem üldözőbe
Remekül működött, sok szép ponty megfogásához segített hozzá!
Neki is nagyon ízlett a csaligyurma
Viszlát, barátom!
Előre soha nem lehet tudni, hogy melyik aromával kevert gyurma lesz a nyerő. Ezen a napon az Ördögűző volt a nyerő, ezért némi túlzással megőrültek a pontyok, ritkán maradt érintetlen!

Az írásban és filmben bemutatott 2016-os újdonságok már most kaphatók! Miért nem vártunk ezzel a következő év elejéig? Biztosra veszem, hogy már ebben az évben sok kísérletező kedvű horgászt csodás halak kifogásához segítenek hozzá ezek a termékek. Így a soron következő kiállításokon és egyéb rendezvényeken már arról tudunk beszélgetni, hogy nektek hogyan váltak be, milyen módon tudtátok a leghatékonyabban használni ezeket. Ha megtörténtek az első próbák, akár itt, az íráshoz kötődő fórumban, vagy a már ismert csatornákon osszátok meg velem a tapasztalataitokat! Várom! :)

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Nagy Gábor, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.