Rövid feederbotokkal a kis tavakon

Rövid feederbotokkal a kis tavakon

A horgászmódszerek fejlődésével egyre több speciális igényt kielégítő felszerelés lát napvilágot. A modern pontyhorgászat és annak finomszerelékes ága, a feederezés pedig soha nem látott ütemben fejlődik. Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk valamilyen új csaliról, etetőanyagról vagy hasznos eszközről. Nos, ebben az írásban és filmben szinte minden, amihez nyúlok, új dolog lesz, amelyek között biztosra veszem, hogy Önök is találnak ötletes megoldásokat, amelyek bármelyike hasznos lehet a horgászataik során. Figyeljenek hát, mert érdemes!

Az általam jól ismert Akasztói Horgászparkban vettem üldözőbe a halakat. Ez az Alföld ékköve, egyik legszebb, legigényesebb komplexuma, ahol a család minden tagja, főleg a nyári időszakban garantáltan jól érzi magát, hiszen van itt strand, játszótér, színvonalas étterem és szálláshely is. Így amíg a családfő nyugodtan horgászik, a család több tagja is kellemesen szórakozik.

Egy esős nyári nap ideális a halfogás szempontjából
A rövid feederek a szűk nádnyiladékban is remekül használhatók!
A feszes pálcák érzékeny spicce nagyszerűen közvetíti a kapást - vajon mikor érkezik?
Íme, az első… alig fér szákba!
Magam is meglepődtem, hogy az első halam máris egy óriási ponty lett
A pontos súlya: 12,28 kg!

Tekintsük át elsőként a horgászat eszközigényét, módszerét!

2013-ban látott napvilágot a SPRO horgászcikk gyártóval közösen kifejlesztett Team Feeder Special bot- és orsócsaládunk. Az új eszközök fogadtatása és fogyása minden várakozásunkat felülmúlta, az új termékek 2014 tavaszára szinte teljesen elfogytak. A pótlás, a gyártás megfelelő ütemezése azonban sokkal körülményesebb, mint azt sokan gondolnánk. Ebbe nem szeretnék belemélyedni, viszont örömmel tájékoztatom a kedves érdeklődőket, hogy ez év második felében két új változatban és további kurrens méretekkel újra kapható lesz ez a botcsalád. Ezek között megjelennek a rövid, 2,7 és 3 méter hosszú, de kifejezetten erős botok, amelyek többcélú felhasználást tesznek lehetővé. A „boat” névre keresztelt feederek ideálisak a csónakos álló- és folyóvízi, valamint a nem túl széles tavakon vagy csatornákon való horgászatokhoz, ahol a maximális dobótávolság 40-50 méter. Eddig is voltak már a piacon rövid feederek és pickerek, de ezek maximális dobósúlya 40-50 g volt. Ezekkel a botokkal egy termetesebb hal irányítása és hatékony fárasztása szinte elképzelhetetlen!

Az eső egyre jobban esett…
… miközben a „harc” is fokozódott

Kereskedelmi forgalomban most egyszerűen nem lehet találni olyan gerinces, jó akcióval bíró és persze megfizethető árú feedert, mint amilyenekkel ezen a napon horgásztam. Így biztosra veszem, hogy sokak figyelmét felkeltik majd ezek a kurrens pálcák. Ezek kettő különböző: 2,7 és 3 méteres hosszban és négy különböző karakterisztikával kerülnek fogalomba. A botok dobósúlyai már sejtetik, hogy mire lesznek képesek: 270H 40-120 g; 270XH 50-170 g; 300H 40-130 g; 300XH 50-180 g. Rövid, feszes, igazán gerinces feederekről van szó, amelyek nem ijednek meg a nagy halaktól, a nagyméretű kosaraktól és a leggyorsabb folyótól sem, miközben érzékeny spiccük remekül jelzi a kapást. Igazi hiánypótló termékek! Ezen a napon a SPRO Team Feeder botcsalád 270H és 300H változatival horgásztam, a két erősebb bottal pedig majd egy másik alkalommal, egy vad folyóvízi peca során mutatom be, hogy mire képesek.

A matracra fektetett gyönyörű hal is meglepődve „mondta”: ezzel fogtál ki ilyen gyorsan?
Még egy fotó, és már mehetsz is!

A rövid botokhoz a kis dobótávolság miatt szükségtelen a nagy orsó. Én főként két orsótípust használok, ezekhez évek óta hűséges vagyok, mert beváltak és extrém igényeimet is maximálisan kielégítik. Az egyik a SPRO, a másik a DAIWA. A japán gyártó termékei közül választottam most egy olyan kisméretű nyeletőfékes orsót, amely ezekhez a bothoz tökéletesen passzol, ez a DAIWA Black Widow BR 4000A. Erre HALDORÁDÓ Record Carp Real Black 0,24 mm vastag főzsinórt csévéltem, amelynél dobóelőke használata szükségtelen.

A 4 új rövid SPRO Team feeder közül a 270H és 300H botokkal horgásztam
A 40-es DAIWA orsók dobjára 24-es főzsinór csévéltem

Két különböző végszerelékkel vettem üldözőbe a halakat. Mindkettőn a modern feederhorgászathoz és a hatékony pontyhorgászathoz fejlesztett új method feederkosarunk várta a halakat. Az elmúlt évben került forgalomba a HALDORÁDÓ Method Flat Feeder kosarunk, amely minden túlzás nélkül állíthatom, hogy alapjaiban változtatta meg a feederes pontyhorgászatot. Ez egy belső zsinórvezetéses távdobó kosár, amelynek most elkészült a cső nélküli Method FIX Feeder névre keresztelt változata. A kosár alapötlete az elmúlt évben Dél-Afrikában megrendezett Feeder Világbajnokság előtt született, ahol már az előzetes próbákon rendkívül hatékonynak bizonyult. Később a verseny szabályai nem tették lehetővé a használatát, de a módszer ettől függetlenül 100%-os hatékonyságú, ha pontyra kell horgászni.

A „lapos” kosarak új generációja a magyar viszonyokhoz hangolva

Ez a feederkosár és a hozzá illő végszerelékek használata két esetben érdemel kiemelt figyelmet:

1. végszerelék - Ha nagyon óvatosan táplálkozó pontyokra kell horgászni, amikor a rövid előkés, hagyományos method szerelék érintetlen marad, vagy horgászversenyen, amikor csak csúszó végszerelék használata engedélyezett és a minimum előkehossz is adott (40-50 cm). Tekintsük át ennek a használatát!

Az első végszerelék elkészítéséhez szükséges alkotóelemek
Íme, a kész csúszó végszerelék
Elsőként a bordák pereméig töltöm kosaram, amely közepébe helyezem a felcsalizott horgot, a csali 1 szem puha pellet
Ezt újabb réteg etetőanyaggal kell befedni, így a csali a kosár belsejébe rejtve utazik
Az etetőanyag-kupac gyorsan oldódik, és közepében ott van a finom falat
Főként az átlagos méretű…
… de óvatosan táplálkozó halak megfogásában is hatékony ez a technika
Természetesen minden hal a „művészbejárón” távozott
Ezzel a végszerelékkel még a keszegek is megfoghatók, így kifejezetten ajánlott a versenyeken is!

2. végszerelék - Amikor hajszálelőkén felkínált (általában nagyobb méretű) csalival próbáljuk meg az átlagos méretű halak közül szelektálni a hőn áhított termetesebb halakat. Ilyen esetben hatékonyabbnak bizonyulnak a fix végszerelékek - amellyel a kisebb halak nehezebben tudnak „megbirkózni” -, ekkor a kosár a főzsinóron nem csúszik (pont úgy, mint ennél). Nézzük meg ezt is, hogyan áll össze, miként működik!

A második végszerelék elkészítéséhez szükséges alkotóelemek
Íme, a kész fix végszerelék
A horogelőkét megfeszítve, az előkerögzítő gyorskapcsot is be kell fedni elsőként etetőanyaggal
Itt a csali nem az etetőanyag belsejében, hanem annak tetején utazik, elegendő a csupasz horgot belenyomni
Kikerülhetetlen a nagy pontyok számára!
Íme, egy újabb gyönyörűség, amely ezzel a végszerelékkel került partra
A szakáll nélküli horog nemcsak jól akad, de minimális sebet is ejt, amely különösen fontos az intenzíven horgászott tavak halainak védelme érdekében!
Ő sem a kicsik közül való!

Csalogatóanyagok a nyári időszakhoz hangolva

Meggyőződésem, hogy kevés hatékonyabb csalogatóanyag van a kánikulai időszakban, mint a HALDORÁDÓ FermentX termékcsalád. Ezek közül két nagy kedvencemet vetettem be:

1. recept - 1 csg FermetX Tejsavas Betainos + 1 csg Top Method Feeder Maximum Green etetőanyag

2. recept - 1 csg Top Method Feeder FermetX Protein etetőanyag

Mindkét keverék tejsavas (erjesztett) alapú, de halliszttel dúsított proteinbomba, amelyek nyáron verhetetlenek!

Bevált nyári csalogatóanyagok

Természetesen a csalikat is ezekhez ez etetőanyagokhoz hangoltam. A horogra tűzött csaliknál a Top Method Feeder Soft Pelletek közül válogattam, míg a hajszálelőkére Fluo Oldódó Lebegő édes ananász pellet került.

Ilyen szép sziki pontyok kifogásának örülhettem Akasztón

A nap folyamán több szép pontyot is sikerült kifogni, majd kíméletes bánásmód után visszaengedni. Próbálják ki módszereimet, biztosíthatom az új technikákra fogékony horgászokat, hogy tanácsaimat megfogadva nem hétköznapi élményekben lesz majd részük!

Az írásban bemutatott végszerelékek elkészítését és számos további hasznos információt láthatnak a helyszínen forgatott filmben. Kattintson a „play” gombra, és sajátítsa el elsők között a legújabb technikákat, fogjon Ön is, fogjál Te is több halat!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.