Nagy pontyok a hideg vízből

Nagy pontyok a hideg vízből

A téli nagyponty-horgászatok olyan különleges és semmihez nem fogható vagy hasonlítható pecák, amik minden évben a legnagyobb kihívást és élményt jelentik számomra. Megküzdeni a zord időjárás viszontagságaival, felkelteni az inaktívan táplálkozó pontymatuzsálemek figyelmét és végül egy nem mindennapi horgászat élményével és egy csodás nagy ponty fotójával hazatérni egy igazi adrenalin-bomba. De hogy pontosan mi is a téli nagyponty-horgászatok sikerének „titka”?! Erre a kérdésre igyekszem most részletes és egyértelmű válaszokat adni!

Az elmúlt évek során nyolc különböző vízterületen sikerült a téli hónapokban nagy pontyokat fognom. Ezek között szinte mindenfajta tó megtalálható volt a nagy kiterjedésű, egyesületi bányatótól kezdve a közepes méretű, intenzíven telepített, mély és sekély vizű tavakon át a kis „kocka” tavakig. Fontosnak tartottam és tartom, hogy minél több tó téli működését megfigyeljem, és kiismerjem a halak viselkedését ebben az időszakban. Így folyamatosan új és hasznos tapasztalatokra teszek szert, nem pedig egy vízen „leragadva” horgászom, bármilyen jól is működik az adott tó.
Az idei tél rendkívül szeszélyes és változékony, viszont itt, a Dél-Alföldön viszonylag enyhének mondható. A legtöbb mély vizű tó állja a sarat, pontosabban a jeget, így horgászatra csábítanak. A szokásoktól eltérően most nem egy sikeres horgászatomba nyerhettek betekintést, ahol az adott napon jól működő praktikákat és fogós megoldásokat osztom meg veletek. Annak érdekében, hogy igazán hiteles és pontos infókkal tudjak szolgálni, a tavalyi év utolsó és az idei esztendő első horgászatain keresztül mutatom be több vízterületen, hogyan is csalom horogra télen a nagy pontyokat.

Igazán szeszélyesnek mondható az idei tél: volt, hogy sűrű…
… jeges köd fogadott a vízparton…
… máskor gyönyörű tiszta idő…
… ami viszont még alacsonyabb hőmérséklettel párosult…
… de az sem volt ritka, hogy hóesésben lestem a kapásokat
Bármilyen idő is volt, felszereléseim „hadra” készen állták a sarat…
… pontosabban a havat

Ezek a téli horgászatok az esetek döntő többségében nem a nagy „haldömpingről” szólnak, bár erre is tudnék ellenpéldát hozni bőven. Ha egy téli napon legalább egy gyönyörű, termetes pontyot sikerül fognom, az már egyértelműen egy eredményes horgászatnak minősül számomra.

Sűrű köd és fagy, de nagy ponty küzdött a horgomon
Ez a pillanat és élmény…
… minden kellemetlen tényezőt felülírt
Jól jelzi a hőmérsékletet, hogy a szákolás után alig néhány perccel a merítő is összefagyott

A meleg szobából minden egyszerűnek és könnyűnek tűnhet, ám amikor az ember valóban rászánja magát egy téli horgászatra, akkor szembesül csak vele igazán, hogy milyen embert próbáló végigülni egy egész napot a fagyos tóparton. Apropó, egész napot?! Igen, én ebben az időszakban is kora reggel, általában még sötétben érkezem a tópartra, és míg a nap el nem tűnik a horizonton, horgászom, esetenként még utána is. A megfelelő ruházat elengedhetetlen mindehhez, hiszen, ha nincs meg a komfortérzet, pár óra elteltével garantáltan véget ér a téli peca. Ha sikerült rétegesen és vastagon felöltözni, már „csak” a megfelelő tavat, csalogatóanyagokat és módszert kell megtalálni, hogy sikeres lehessen a horgászat. Milyen tavat érdemes választani télen? Elsősorban a nagy halsűrűségű, mély vizű bányatavakat javaslom, de ahogy a bevezetőben is említettem, gyakorlatilag minden típusú tavon fogtam már nagy pontyokat ebben az időszakban is. Ezek a tavak sokkal lassabban hűlnek le, ezért értelemszerűen sokkal később is fagynak be, már ha befagynak egyáltalán. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a tél az egyik legjobb időszak a nagyhalas bányatavi pecákra. Ha a megfelelő vízterületet is sikerült kiválasztani, vegyük sorba azokat a csalogatóanyagokat és „apró” finomságokat, amik a sikerhez vezethetnek. Azért beszélek feltételes módban a sikerről, mert egy téli nagypontyos horgászaton egyetlen dolog biztos, hogy minden bizonytalan. Időnként megesik, hogy a legjobb felkészültség és a legjobb csalogatóanyagok használata mellett is, bizony a várt eredmény elmarad. Az, ami az egyik horgászaton kiválóan működött, pár nappal később elképzelhető, hogy egyetlen kapást sem eredményez majd. Mi lehet ennek az oka? Ha ezt meg tudnám mondani, akkor nyilván egyetlen sikertelen horgászatom sem lenne…

Sokszor bizonyított, durván halas etetőanyag keverékem a leghidegebb napokra…
… amiből nem maradhat ki a CSL Tuning Tenger Kincse Hideg vízi aroma

  • 800 g BlendeX 2 in 1 - Tintahal + Polip
  • 400 g Fluo Micro Method Feed Pellet - Fekete Erő
  • 125 ml CSL Tuning Tenger Kincse Hideg vízi aroma
 

Alkoholos, gyümölcsös pellet mix, hosszú évek óta használom eredményesen a téli időszakban

  • 1 doboz Pellet Pack Turbo - Fagyos Ponty
  • 200 ml Becherovka
  • 100 ml szénsavmentes ásványvíz
 

Ezekkel a keverékekkel jó eséllyel foghatjuk meg álmaink halát télen, ám ezek sem „csodaszerek”, így bármi is akadjon horogra, azt nagyon meg kell becsülni

Mindig keresem, kutatom az új kihívásokat, így az idei tél nagy részét Orosházán töltöttem, az Új Homokbánya Horgásztavon. Bár a tó egyáltalán nem ismeretlen számomra, télen ezelőtt még soha nem horgásztam itt. Decemberre a kitűzött célom tehát az volt, hogy ezen a helyszínen is nagy pontyokat tudjak fogni, és egy újabb vízterület téli arcát ismerhessem meg.

Egy újabb téli helyszín az orosházi Új Homokbánya Horgásztó…
… ahol próbára tettem magam…
… és a felszerelésemet egyaránt…
Az első itteni téli peca eredménye ez a szép tükrös volt

A használt felszerelésről, végszerelékről és csalikról még nem esett szó. Télen előszeretettel használok finom, de kellően erős feederbotokat. Számos ilyen tulajdonságú feederbotot kipróbáltam az elmúlt évek során, és bátran állíthatom, hogy sikerült megtalálnom a legjobbat, az ideális típust. Ez nem más, mint a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie botcsalád.

A By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 420H feederbot tökéletes választás a finom, nagyponty-horgászatokhoz (is)…
A Fine Carp 6000 orsóval válik teljessé ez a felszerelés, amire télen vékony főzsinór és vékony fonott dobóelőke zsinór kerül…
… Dart XL 45 grammos kosárral kombinált végszerelékkel, amit csúszóra szereltem
Három olyan csali volt…
… ami igazán jól működött a téli horgászataim során
Tökéletesen megtöltött method kosár pont annyi csalogatóanyaggal, amennyire ebben az időszakban szükség van
Mehetett is a nagy pontyok közé…
… és ha minden jól alakult hamarosan egy izgalmas fárasztás vette kezdetét…
… egyértelműen bizonyítva a módszer működését
A tavalyi esztendő utolsó hala volt ez a csodás töves számomra…
… gyönyörű, már-már narancsszínű „lapát”…
… és egyedi, hibátlan mintázat jellemezte
A tökéletesen összehangolt felszerelés…
… télen is felejthetetlen élményekhez segített hozzá

Az óév tökéletes zárása volt ez a gyönyörű tőponty, nem is kívánhattam volna szebb vagy jobb szezonzáró horgászatot magamnak. Sokat nem kellett várnom az új év első horgászatára, és ezzel együtt az idei esztendő első nagy pontyára sem. Január elején már a vízparton voltam, és az év első kapása rögtön egy kapitális méretű tükröst eredményezett.

Az idei esztendő első hala küzdött a horgomon…
… ami hamarosan a pontymatracra került
Dárdaként meredező bognártüske…
… hatalmas farok…
… és mellúszó!
Ezzel a kapitális méretű tükrössel indult az idei évem

Ezek a gyönyörű fogások is bizonyítják, hogy télen is érdemes nagy pontyokra horgászni feederbotos technikával. A cikkben bemutatott tökéletesen összehangolt felszerelések, etetőanyagok és csalik mellett rengeteg kitartásra, hitre és egy jó nagy adag szerencsére is szükség van ahhoz, hogy végül kézben tarthassuk a hőn áhított „fagyos” pontyot. Hinni kell az előre kigondolt csalogatóanyagokban, stratégiában és türelemmel ki kell várni, hogy meggörbüljön a feederbot spicce. Ez legalább annyira fontos, mint egy jónak vélt csali vagy fogós etetőanyag kiválasztása. Viszont a legnagyobb elszántság, a legjobb csalogatóanyagok és legjobb stratégia mellett is előfordulhat, hogy az eredmény elmarad. Ekkor sem szabad csüggedni és hirtelen, fejvesztve mindent átvariálni. Szisztematikusan, lépésről lépésre át kell gondolni az adott horgászatot, és apró változtatásokkal, finomításokkal újra meg kell próbálni horogra csalni a nagy pontyokat. A siker végül olyan émelyítően édes lesz, hogy a legnagyobb hideg sem lesz többé akadály, ha horgászatra kerül a sor!

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Libor Erika, Szatmári Kata

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.