Rapid feeder nagy pontyokkal

Rapid feeder nagy pontyokkal

Tenyérnyi farok- és mellúszó, mutatóujjnyi bognártüske, pénzérme nagyságú pikkelyek… Egy termetes ponty legfőbb ismérvei, ami láttán a nagyhalas horgászok szíve is megdobban. Kimondva-kimondatlanul a legtöbb horgász vágyik rá, hogy kézben tarthasson ilyen méretű halakat. Sőt, lehetőleg minél többet és minél rövidebb idő alatt. Ha te is e népes táborba tartozol, tarts velem!

Vizeink hőmérséklete elérte, sőt mi több, már meg is haladta a 20 fokot. Ezzel új „időszámítás” vette kezdetét a horgászatban, amihez a siker érdekében alkalmazkodni kell. A nyár remek időszak a kísérletezésre és az új horgászhelyek felfedezésére. Én most egy olyan vízterületre látogattam el, ahol már csaknem öt éve nem horgásztam. Ennyi idő elteltével a múltban megszerzett tapasztalatok gyakorlatilag semmit nem érnek, így az alapoktól kezdve építettem fel a horgászat stratégiáját.

A horgászatnak a Baktói Bojlis Horgásztó adott otthont…
… jó néhány év után újra üldözőbe vettem a tó termetes halait

A Baktói Bojlis Horgásztó két tavat foglal magába. Én a nagy tavat választottam, ahogy régen is szinte mindig. A tónak nagyon szép a nagyhal-állománya, ami főként pontyokból és amurokból áll. De a ragadozóhal horgászat szerelmesei is jó eséllyel hódolhatnak szenvedélyüknek. „Zavaró” tényezőként meglehetősen nagy számban jelen vannak a kis- és átlagméretű pontyok. Ebből adódón egyértelműen szelektálni kell a halakat, ha a termetes pontyok megfogása a cél. A horgászatot megelőzően igyekeztem beszerezni minden fontos információt, így ez sem ért váratlanul. Ezúton szeretném megköszönni Fodor István horgászbarátom segítségét, aki sok hasznos tanáccsal látott el.
Szikrázó napsütés és rendkívül meleg fogadott a horgászat reggelén. Igazi nyári horgászatnak néztem elébe. A kipakolás közben több termetes halra utaló jelet is láttam a kiszemelt horgászhely közelében, így nagyon bizakodó voltam. Ahogy az az első bedobás után nem sokkal ki is derült, bizony jó volt az észrevételem és megérzésem.

Az első kapás egyből jó halat ígért…
… 10 kg feletti gyönyörű tükrössel kezdődött a horgászat

A gyönyörű ponty visszaengedése után éreztem, hogy bárhogy is alakul ez a horgászat, én már elégedetten megyek haza. Gyorsan egyértelművé vált számomra az is, hogy ha nagytestű pontyokat akarok fogni, ahhoz nagyméretű csalikombinációt kell használnom.

Ha kisebb méretű csalikkal próbálkoztam…
… gyorsabban alakultak ki a kapások…
… de csak az átlagméretű pontyokat sikerült horogra csalnom velük
A termetes pontyokat ennek a csalikombinációnak köszönhettem

Minden egyes eltelt perccel egyre melegebb lett az idő. Az eleinte még megélénkülő, frissítő szél is alábbhagyott. „Tükörvíz” és mozdulatlan spiccek… majd végre egy óvatos kapás érkezett, ami hevesen görbülő spiccel és a nyeletőfék utánozhatatlan hangjával végződött. Ismét egy termetes hal küzdött a horgon!

Óvatos kapással érkezett, ám ellentmondást nem tűrően védekezett az újabb nagytestű ponty
Nem csoda, hogy ilyen bivalyerős volt, ezzel a tenyérnyi mell-…
… és farokúszóval lehet lapátolni
Teljes terjedelmében, ő sem a kicsik táborát gyarapította

A működő csalikombináció kérdése gyorsan eldőlt, ám mi kerüljön a csali mellé a kosárba? Bármerre is járok az országban, szinte minden vízterületen kivétel nélkül verhetetlenek a csípős-májas keverékek. Így talán nem is meglepő, hogy erre a horgászatra is egy ilyen keverékkel készültem, amely a következőkből áll össze:

  • 1 zacskó Top Method Feeder - Brutal Liver
  • 1 zacskó Record Carp Stick Mix - Fűszeres Vörös Máj
  • 2 bő marék Big Feed C6 Pellet - Tintahal
  • 150 ml SpéciAdditive - Fűszeres Vörös Máj

Ez egy rendkívül komplex keverék, ami egy igazi nagyhal-mágnes a nyári időszakban
By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder kosaras végszereléket használtam a horgászat során
Első lépésként megfelelő pozícióba helyeztem a töltőszerszámba a csalikombinációt…
… színültig töltöttem a szilikonformát etetőanyaggal…
… majd végezetül jöhetett a préselés…
… egyszerű mozdulatsorok, melynek végeredménye egy tökéletesen megtöltött method kosár

Mivel ez egy rapid horgászat volt, már a végéhez közelített, hiába volt még csak kora délután. Teljesen elégedett voltam a megfogott halak méretével és mennyiségével, és rendkívül jó volt újra ezen a tavon horgászni. Mindkét végszerelékemet még egyszer újradobtam és vártam a nap utolsó halait.

A rapid peca a végéhez közelített, vajon lesz még jelentkező?
A választ hamarosan megkaptam, a horgászat legnagyobb hala küzdött a horgomon…
… hosszas fárasztást követően sikerült csak szákba terelnem. A Fluo pelletet elhagyta, de a halibut pellet kibírta a nagy csatát
Hibátlan óriási pikkelyek, mutatóujjnyi bognártüske…
… hatalmas farokúszó…
… a nap legnagyobb hala volt ez a hibátlan tőponty

Az összepakolás már javában zajlott, amikor a még bent maradt végszerelékem is gazdára talált. Nem volt nagy hal, ám mindig jóleső érzés, amikor háttal állok botjaimnak és hirtelen megszólal a nyeletőfék…

A rapid horgászat utolsó hala, remek befejezés volt

A nap folyamán durván hat órát töltöttem horgászattal, ez idő alatt három termetes pontyot és jó néhány átlagméretű társukat sikerült horogra csalnom. Úgy vélem, ilyen egy eredményes, nyári rapid horgászat, aminek ráadásul minden perce izgalmas. Biztos vagyok benne, hogy a bemutatott csalogatóanyagok és rendkívül egyszerű stratégia bármelyik hasonló vízterületen megállja a helyét. Az itt látottakat a soron következő horgászatokon próbáljátok ki és fogjatok még több halat! A horgászatról egy rövid „kisfilm” is készült, ami talán még szemléletesebben és izgalmasabban mutatja be a részleteket. Jó szívvel ajánlom figyelmetekbe!

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.