Sajtos, nagy pontyos tippek

Sajtos, nagy pontyos tippek

Minden nagyponty-horgásznak megvannak azok a bevált, „tuti” csalogatóanyagai és módszerei, amelyekre esküszik, amelyek a legtöbb esetben kiemelkedően működnek és rendre kapitális fogásokat eredményeznek. Nincs ez másként nálam sem. A megjelenésük óta nálam a TORNADO Rokfort Sajt termékek azok, amelyek minden más csalogatóanyag közül toronymagasan kiemelkednek. Stílszerűen, mint egy tornádó söpörnek végig a nagy pontyokban gazdag horgásztavak partjain!

Miért pont a sajtos ízvilág? Miért szeretik ezt az ízt annyira a pontyok, hiszen természetes közegben soha nem is találkozhatnak vele? Talán pont ez a lényeg. A folyóvízi márnahorgászatok során már régóta bizonyítja fogósságát ez a különleges ízvilág, sőt konkrétan a sajtkocka is egy fogós márnacsali. A pontyok rendkívül kíváncsi természetűek, nagyon jól reagálnak az új és számukra még ismeretlen táplálékra is. Ösztönösen vonzódnak ehhez a rokfort sajtos ízhez, amely tapasztalataim alapján kifejezetten jó szelektáló hatással is bír. A TORNADO Wafter és Pop Up XL Rokfort Sajt csalik önmagukban vagy más csalikkal kombinálva elsősorban a nagytestű pontyok csemegéi. Egész évben rendkívül jól használhatóak, viszont a késő nyári, őszi és téli időszakban kiemelkedően fogósak.

Nyár végi rapid horgászatom kedvenc tavamon, Nagyszénáson
A horgászat reggel egy füstölős kapással indult, egy kőkemény harcossal „küzdhettem” meg
Sokat látott öreg tükrös, közel a 15 kg-hoz

E horgászatom a délelőtti és kora délutáni órákra redukálódott. Ennyi időm volt arra, hogy horogra csaljak néhány szebb pontyot, ami a rendkívül rapszodikusan működő Szénás Carp Horgásztavon nem egyszerű feladat. Gyönyörű óriások lakják ezt a tavat, ám gyakorta csak nagyon nehezen adja kincseit, pláne a nyári, kánikulai meleg időszakban. Egy vegyes-halas pelletkeverékkel készültem a finnyás bajszosoknak, amely a következőkből állt össze:

  • 400 g Haldorádó 4S Method Pellet Mix - Nyár
  • 200 g Carp Zoom Halibut Pellet - 3 mm
  • 50 g Haldorádó Big Feed C6 Pellet - Tintahal
  • 150 ml Haldorádó SpéciAdditive Darált rák
 

Vegyes-halas pelletkeverékem…
… igazi nagypontyos csemege
By Döme TEAM FEEDER Gold Serie feederbotokat és orsókat használtam, amelyekre a finom nagyponty-horgászathoz leginkább illő zsinórokat csévéltem
Kellően erős horogelőkém legfőbb alkotóelemei

Az újabb, viszonylag lassan és nehezen kialakuló kapásra várva az járt a fejemben, hogy ha több halat nem is sikerül fognom ezen a délelőttön, akkor is megérte, hiszen egy csodás tükröst azért sikerült szákba terelnem. Miközben ezek a gondolatok motoszkáltak a fejemben, és lelki szemeim előtt lepörögtek az összepakolás pillanatai, „sunyi”, apró mozdításokra lettem figyelmes a jobbos botomon. E feederbotom végszereléke igazán mély, hét méter körüli vízben várta a pontyokat. Az apró mozdítások lassú, de ellentmondást nem tűrő, botgörbítős kapássá fejlődtek, és a bevágás pillanatában a feederbot „megállt” a kezemben.

E kapás és fárasztás iskolapéldája volt annak, ahogy egy kapitális ponty viselkedik…
… bő negyedórás fárasztás után sikerült csak szákba terelnem, majd a pontymatracra fektetnem…
… ezt a kapitális méretű, hibátlan…
… csodaszép tőpontyot
Brutális bányatavi hal, ezért megint kijárt volna a locsolás, ha Döme Gáborral közösen horgászunk :)
Az idei szezonban fogott legnagyobb pontyom volt 17,30 kg-os súlyával, hatalmas élmény volt megfogni, majd visszaadni a szabadságát

Két ilyen gyönyörű óriás megfogása után már nem lehet csak a puszta véletlennek vagy szerencsének titulálni a történteket, bár kétségkívül ezek is kellettek a sikerhez. Nem sok volt már hátra a horgászatból, így mindkét végszerelékemet frissítettem és a jónak vélt helyre dobtam őket a „búcsúponty” reményében.

A TORNADO Wafter Rokfort Sajt csali és a TORNADO Activator Gel – szintén Rokfort Sajt ízben – voltak a főszereplők
Egyszerű, csúszóra szerelt method végszerelékkel horgásztam
Első lépésként a csalitüskére tűztem fel a csalit…
… ezután a felcsalizott horog nélkül töltöttem meg a Dart Metal XL 50 grammos kosarat…
… majd az így elkészült töltet tetejére bőven nyomtam a TORNADO Activator Gelből
Félig töltöttem a töltőszerszámot pellet mixszel és erre helyeztem a csalit…
… majd az újabb préselés után elkészült „gombóc” tetejére ismét bőven nyomtam a TORNADO Activator Gelből
Íme, az elkészült és bevetésre váró nagyponty-mágnes

Már pakolás közben érkezett a horgászat utolsó és egyben legkisebb pontya, ám erre a halra sem lehetett volna panaszkodni. Gyönyörű és egészséges töves volt, és csak az előzőleg megfogott óriások árnyékolták be némiképp a méretét. A délelőtt folyamán megfogott három pontyom összesen közel 40 kg-ot nyomott. Soha rosszabb rapid horgászatot!

A horgászat utolsó hala, gyönyörű mélyvízi töves
A Dart Metal method kosarak talpán elhelyezkedő „karmoknak” köszönhetően stabilan megállnak a fenéken, ami method horgászatnál kulcsfontosságú
Soha rosszabb nagyhalas rapid horgászatot, ég veled, barátom!

Hamarosan kezdetét veszi az év legjobban várt nagyhalas időszaka, próbáljátok ki ezeket a sajtos, nagypontyos praktikákat és döntsétek meg a már felállított pontyrekordjaitokat! Egy dolog egészen biztos, hal nélkül garantáltan nem ússzátok meg ezeket a horgászatokat!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.