Termetes pontyok az év minden hónapjában 1. rész

Termetes pontyok az év minden hónapjában 1. rész

A nagyponty-horgászat sokak szerint több mint egy hobbi. Van, aki szerint egy szenvedély, míg mások egy életstílusnak nevezik, de akadnak olyanok is, akik egyenesen egyfajta vallásnak tartják. Bármelyik is legyen igaz, egy biztos: akit egyszer megfertőzött, az örökre a rabjává válik!

Idestova több mint két évtizede horgászom, sőt az elmúlt jó néhány évben már a munkám is ez a fantasztikus sport. Ez talán nem tűnik annyira soknak, ám ha hozzávesszük azt a tényt, hogy még a huszonhetedik életévemet sem töltöttem be, könnyedén kiszámolható, hogy kisgyermek korom óta életem szerves részét képezi a horgászat. Azon szerencsések közé tartozom, akinek volt ideje, türelme és lehetősége az alapoktól építkezve, lépésről lépésre haladva elsajátítani a horgászat számos formáját… Mára egyértelműen a nagyhalas, feederbotos horgászat az, ami a legközelebb áll a szívemhez.

Lehet kora tavasz…
… forró nyár…
… kellemes ősz…
… vagy éppen enyhe tél, minden szabad időmet igyekszem a vízparton tölteni

A pontyhorgászat mára négy évszakos sport lett. Csak elhivatottságunk és fanatizmusunk szabhat határt, hogy hol és mikor próbálunk pontyot fogni. A pontyfogásnál viszont van egy dolog, ami számomra sokkal fontosabb: a nagytestű, termetes pontyok megfogása! Viszont ne feledjétek: „Aki a kicsit nem becsüli, nagyot úgysem fog!” – Döme Gábor szavai mára szállóigévé váltak, és higgyétek el, a titok valóban ez!

Január, február
Ez a történet 2017. december 31-én kezdődik. Szilveszter este van, már sötét, és kellemetlen jeges szél fúj. A közeli főtéren amatőr rock banda igyekszik feltüzelni a lelkes, de „fagyos” közönséget, közben sorra durrognak a tűzijátékok, petárdák és a különböző pirotechnikai eszközök. Napóleon kutyám hangos ugatással fejezi ki nemtetszését, csak gazdája közeledő léptei nyugtatják meg némiképp. Eljött a kocsiba való bepakolás ideje, hiszen holnap irány a vízpart. Ezt a kutya is jól tudja és ki is veszi a részét belőle, ahogy ezt egész évben teszi. A kocsi hatalmas csomagtere könnyedén nyeli el a horgászathoz nélkülözhetetlen eszközöket, minden készen áll.
Január 1. kora hajnal, az indulás ideje. A legkitartóbb, ám rendesen megfáradt szilveszterezők még csak most tántorognak hazafelé. A főtér mellett elhaladva az éjszaka romjai hevernek mindenfelé a földön, mi pedig egy közel 40 perces utazást követően már meg is érkezünk a kiszemelt tóhoz. A többes szám jelen esetben nem királyi többes, Libor Erikával – aki személyét tekintve az édesanyám – kezdjük meg ezt a horgászatot is. Ám ő nem anyai feladatokat lát el a vízparton. Minden logisztikai és szervezési munka az ő feladata, emellett ő az állandó fotósom is, tehát gyakorlatilag a mindenes. Egy horgászat alkalmával – főként, ha cikk és videó anyag is készül – hihetetlen sok a „segédmunka”, amit ha nekem kellene egyedül csinálni, egész egyszerűen nem maradna elég idő a horgászatra. Ő már fél szavakból is tudja, hogy mit és hogyan kell csinálni, hogy a horgászat sikeres lehessen, és hogy mindezt a lehető legjobban meg is tudjuk örökíteni. A munka zökkenőmentesen zajlik, miközben éles kritikákat és elvárásokat fogalmazok meg, pl. egy-egy fotóval kapcsolatban. Így tudunk egyre jobbá és jobbá válni. A horgászat gyorsan véget ér, hiszen hamar besötétedik. Este a közösségi oldalam profilján már egy friss fogás képe látható.

„B.U.É.K. 2018!” – olvasható a poszt alatt

Az év első horgászata sikeres volt, ám a termetes pontyért még dolgozni kellett. Több egymást követő napot töltöttem horgászattal és kísérletezéssel, mire sikerült horogra csalnom egy gyönyörű tükörpontyot.

Több etetőanyagot is próbára tettem, és a FMMFP Brutális Máj a hozzá illő adalékkal bizonyult a legjobbnak a jéghideg vízben
Ha napközben nem sikerült a pontyot fogni, hátha sötétben összejön
Az év első termetes pontya január első felében

Az enyhe tél február első felében is kitartott, pont azon a határon mozgott a hőmérséklet, hogy éppen nem fagytak be kedvenc bányatavaim. Így először sikerült februárban egy napon kettő 10 kg feletti pontyot is fognom.

Februárban 10 kg felett…
… és ezen a napon rögtön még egy
A hónap végén megérkezett a hideg és befagytak a tavak. Befagyás előtt pár nappal érkezett ez a szép tőponty

Március, április, május
Az igazi tél, ha későn is, de megérkezett. Nagy mennyiségű hó esett, nagyon hideg lett, és a tavakat március jelentős részében jégpáncél borította. Azért ebben a hónapban sem maradtam ponty nélkül, és hamarosan az idő is rohamosan javulni kezdett.

Új cikken dolgoztam, amihez mindig jól jön egy ilyen kép
A naptár tavaszt mutatott, de hirtelen kora nyári idő lett, egyre szebb halak kerültek lencsevégre
Ebben az időszakban egyértelművé vált, hogy melyek lesznek azok a csalik, amik főszerephez jutnak a horgászataim során…
… a leggyakrabban a BlendeX Pop Up Method bojlik valamelyike virított halaim szájában
Method végszerelékek, amik egyszerűsége…
… garantálja a fogósságukat is

Ezt az időszakot egy harsányi túrával szerettem volna megkoronázni, de a tó ezúttal nem volt kegyes hozzám. Előbb hazai vizeimen vigasztalódtam, majd egy távoli, számomra ismeretlen vízterületet szemeltem ki, ahol elkészült akkori legújabb cikkem és egy „kisfilm” is. Ez a vízterület a Nagykállói Horgásztó napijegyes tava volt.

Az orosházi homokbányató ajándéka volt ez a gyönyörű óriás tükrös
A nagykállói horgásztóra egy spéci recepttel készültem, amely később minden általam horgászott nagyhalas vízterületen megállta a helyét
Csodás halakat fogtam a távoli ismeretlenbe

Június, július, augusztus
A nyári hónapok soha nem tartoztak a kedvenceim közé. Elviselhetetlen forróság, gyakran inaktív, alig táplálkozó pontyok jellemzik ezt az időszakot. Talán furcsának tűnhet, de sokkal jobban kedvelem a jéghideg napokat a vízparton. Viszont a kánikula idején is eredményes akartam lenni, így nem volt megállás.

Az Akasztói Horgászpark egyik gyönyörű halával kezdődött a nyár
Imádom, amikor tele a matrac

Ez idő tájt sokat horgásztam hazai vizemen, a Csaba-tavon. Itt ismerkedtem meg komolyabban a Spomb rakétával, illetve megtapasztaltam annak előnyeit. Nem egy új eszközről van szó, ám feederbotos horgász lévén ez idáig csak ritkán került a kezembe. Ezután egyre több alkalommal alakítottam ki szisztematikus etetést a segítségével, amelynek eredménye kézzel fogható volt.

Nyári csalogatóanyagok, amelyek a „döglött” vizekben is felkeltik a halak érdeklődését
A Spomb rakéta egy rendkívül hasznos eszköz, bár nagyon nehezen vettem magam rá a használatára
A szisztematikusan kialakított etetésnek meglett az eredménye, sok csatát köszönhetek ennek a módszernek…
… amely ilyen gyönyörű és érintetlen…
… halakban testesült meg

A nyár talán legforróbb napján olyan élményben volt részem, amire talán a legmerészebb álmomban sem gondoltam volna. Sikerült horogra csalnom egy 24 kg feletti, hatalmas tükörpontyot. Egész évben az egyetlen horgászat volt, aminek segítség nélkül, egyedül vágtam neki. Pontosabban a sorsdöntő napon és pillanatban maradtam egyedül, hisz előző este párom hazament. A kétnapos horgászat már a vége felé járt, a felszerelés nagy része már a kocsiban pihent, amikor kőkemény kapással érkezett az óriás. A partközelbe érve, a kristálytiszta Csaba-tó vizében megpillantottam a hatalmas, már-már koromfekete színű hátát, csak néhány aranyszínű pikkelyén csillant meg a nap sugara. A lábam megremegett, az orsó fékje „felsírt”, az óriás akarata nem engedett. Tükörsima volt a víz, a torkom olyan száraz volt, mint a sivatag, elképesztő volt a forróság… „Talán most!”, emelkedett a merítőháló, amelybe komótosan csúszott bele a nemes ellenfél. Ez az a pillanat és érzés, amit ha egyszer megérez és átél az ember, a rabjává válik!

A Csaba-tó egy ismert lakójával hozott össze a sors, a neve Héra!

Szeptember, október, november
Nem titok, az ősz mindig a legjobban várt időszak a pontyhorgászok körében. Ilyenkor táplálkoznak talán legaktívabban a pontyok, és ebben az időszakban gyakran olyan óriások is horogra csalhatók, amik egész évben rejtőzködtek.

Szeretem az őszt és imádom, amikor így görbül a feederbot a kezemben!
A kora őszi idő ajándéka
A természet is felvette őszi „köntösét”…
… amíg a vizek nem kezdenek jelentősen melegedni, nálam ezek a favorit csalogatóanyagok
Gyönyörű pontyokat…
… köszönhetek ezeknek a keverékeknek

November első felében ismét Harsányba utaztam. Hosszas előkészületek előzték meg ezt a túrát és nagyon bíztam benne, hogy a májusi kudarctól eltérően most újfent gyönyörű, akár 20 kg feletti pontyokat tudok fogni. Nem így lett. Míg 2017-ben két alkalommal is „kiadta” a tó a hőn áhított óriást, addig 2018-ban egyszer sem. Ilyen a horgászat. Viszont öröm az ürömben, hogy nem maradtam hal nélkül, így a novemberi hónapot is kipipálhattam.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy elégedett voltam ezzel a fogással, ám mégis jóleső érzés volt meggyötörten és fáradtan a kezemben tartani ezt a halat

Az első tizenegy hónap eredményes volt, így rendkívül közel kerültem hozzá, hogy ismét sikerüljön az év minden hónapjában termetes pontyot fognom. Már mindössze egyetlen hónap hiányzott!

Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.