Adalékanyag kalauz 2. rész: A Fluo és Angolmorzsák

Adalékanyag kalauz 2. rész: A Fluo és Angolmorzsák

Az etetőanyagok jelentősége a horgászatban az, hogy segítségükkel horgászhelyünkhöz csaljuk a halakat. A legtöbb ilyen csalogatóanyag tartalmaz olyan hozzávalókat, amelyek arra hivatottak, hogy helyben is tartsák a pikkelyeseket, és azok ne csak átrohanjanak az etetés fölött. E kiegészítők már gyárilag belekerülnek a keverékekbe, gondolok itt a mikropelletekre, magvakra, durvábbra őrölt alapanyagokra. Ezek általában elegendőek is, ám előfordul, hogy hirtelen annyi hal zúdul a helyünkre egyszerre, hogy pillanatok alatt felesznek mindent. Ilyenkor jönnek jól azok a nagyobb méretű morzsák, amelyek összeszedegetésével a halak sokáig elidőznek. Ezen adalékanyagokat és felhasználásukat mutatja be ez az írás.

A morzsák általában az etetőanyagok szemcseméreténél jóval nagyobb, darabos anyagok. Alapanyaguk a legtöbbször nem más, mint kenyér. Ennek speciális feldolgozásával készítik a színes és néha ízes adalékokat. Mint sok más, ezek sem új keletű csodaszerek, hiszen a versenyhorgászok már régóta használják. Miért ők? Mert az ő esetükben fordul elő a legtöbbször, hogy nagy mennyiségű halat kell etetésükön megtartani. Ám a morzsák előnyös tulajdonságait a hétköznapi horgászatok során is lehet kamatoztatni.

Ilyen mennyiségű hal megtartása az etetésen nehéz feladat, a morzsák ebben nyújtanak segítséget

Mihez ajánlott a morzsák használata?

A Haldorádó palettáján elsősorban fenéken történő horgászathoz találhatóak morzsák. Ezek az adalékok nehezek, és a mederfenéken elterülve, feltűnő színüknek köszönhetően hívják fel magukra a halak figyelmét. E morzsák felhasználása nem túl bonyolult. A benedvesített és áttört etetőanyaghoz kell hozzákeverni a megfelelő mennyiségben. Hogy ez mennyi? Adagolásuk mindig az adott helyzettől függ, de a 20%-os határt ritkán szükséges átlépni. Az optimális mennyiség az etetőanyag 10%-a.

Akkor jó a morzsa adagolása, ha a kaja tapadó képességét nem befolyásoljuk vele”

Lássuk, milyen morzsák találhatóak a Haldorádó kínálatában:

Haldorádó Angolmorzsa

Ez a nehéz morzsa úgy esik le a fenékre, akár egy kavics, ám kis idő elteltével életre kel, és elkezd megdagadni. Formáját sokáig megtartja, nem esik szét. A Ponty Piros kivitelt a világosabb etetőanyagokhoz ajánljuk. Ezekbe belekeverve a nagyméretű szemcsék nagyon látványosan virítanak.

A mederfenéken a világos etetőanyag oldódás közben szétterül, és egy nagy „foltot” hoz létre a sötét aljzaton. Ezen a halvány etetőanyag-terítőn a piros morzsák feltűnő kontrasztot jelentenek, amely felkelti a halak figyelmét. Természetesen sötétebb tónusú keverékekbe is lehet tenni piros morzsát, ám az a tartalomnövelésen kívül más célt nem szolgál. Néha azonban az óvatosabb halak pont a visszafogott tálalást kedvelik.

Piros és sárga színű angolmorzsák

A Ponty Sárga angolmorzsa élénksárga színű. Ez a típus a sötét etetőanyagok látványos kiegészítőjeként lehet a halak figyelemfelkeltésének hatékony eszköze. A világos keverékekben is jól mutatnak a nagyobb szemcsék, ez főleg a nyári időszakban lehet eredményes.

A színes angolmorzsa szemcsék nemcsak tartalmas falatok, de látványosak is

A piros és sárga angolmorzsák íze teljesen natúr, maximum az alap etetőanyag aromáját veszik át egy kicsit. A Ponty Színes Szuperédes változat viszont már ízével is elnyeri a halak tetszését. Ez a kivitel vegyes színű szemcsékből (piros, sárga, barna, narancs) áll és gyártása során tömény scopex (édes) aromával kezelik, így nagyon kellemes ízt kap ez a termék. Ezzel az adalékanyaggal már nemcsak a vizuális ingerlés, hanem az etetőanyag tovább ízesítése, aromázása is elérhető. A szemcsék sokáig ontják magukból az édes ízt, amely így az egész etetés állandó és kiegyensúlyozott aroma-kibocsátását biztosítja. A pontyok és a nagytestű keszegfélék hamar megtalálják az édes íz forrását és rászoknak a tápláló, ízes falatokra.

A Haldorádó Színes Szuperédes angolmorzsa
A nagyméretű folyóvízi halak is imádják az édes falatokat

Haldorádó Fluo Morzsa

Az angolmorzsák új generációja a Fluo morzsa. Ezek olyan élénk festékkel vannak kezelve, amelyek sokkal jobban látszódnak, mint normál társai. Ezen adalékanyagok legfontosabb tulajdonsága a vizuális ingerlés. Akkor igazán eredményesek, ha a víz áttetszősége visszafogott, és csak a nagyon élénk színek képesek kitűnni a „homályból”.

Különösen eredményesek folyóvízen, egyrészt mert nagyon nehéz szemcsékből állnak, másrészt a halak imádják a lassan arrébbdöccenő, virító szemcséket. Nemegyszer fordul elő, hogy a megfogott halak szájürege tele van ilyen élénk morzsákkal.

A piros és sárga Fluo Morzsa nagyon élénk színű adalékanyag

A piros és sárga kivitel kitűnő kontrasztot nyújt az ellentétes árnyalatú etetőanyagokban, míg a tricolor (piros, narancs, sárga) mindenféle színű keverékből látványosan kitűnik. Ezek a Fluo morzsák a feltűnésük mellett némi édes ízzel is rendelkeznek, így dúsítják is az etetőanyagunkat.

A Haldorádó Fluo Morzsa kapható piros és sárga…
… valamint vegyes színben

A morzsák használatával még eredményesebbé lehet tenni szinte minden etetőanyagot, úgyhogy érdemes velük egy próbát tenni. Mint minden Haldorádó adalékanyag, ezek is visszazárható csomagolásban kaphatóak. Egy zacskó morzsa - az adagolástól függően - akár 8-10 horgászatra is elegendő lehet.

A márnák is szeretik a világos szemcséket szedegetni a kavicsok közül

A morzsák felhasználásáról és a Haldorádó adalékanyagokról még többet megtudhattok a termékeket bemutató filmből:

Tekintsd meg filmet is, amely számos további infót tartogat!

Írta és fényképezte: Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.