Mesterkonyha 13. - 10 nyerő nagyhalas recept a nyári hónapokra

Mesterkonyha 13. - 10 nyerő nagyhalas recept a nyári hónapokra

Amikor a víz hőmérséklete 20 Celsius-fok fölé emelkedik, és tartósan ott is marad, új időszámítás kezdődik a horgászatban. Azok a csalik és etetőanyagok, amelyek nem túl rég (1-2 hónappal ezelőtt) még remekül működtek, ebben az időszakban szinte hatástalanok. Mi ennek az oka? Milyen keverékekkel és csalikkal lehetünk a fülledt kánikulai melegben is eredményesek? Ebben az írásban ezekre a kérdésekre keresem a válaszokat.

A nyári horgászataink során feltétlenül figyelembe kell venni néhány olyan dolgot, amelyről bizony sokan megfeledkeznek.

 1. A levegő magas hőmérséklete miatt sokkal előbb megromlik a bekevert etetőanyag. Az így gyakorta megbuggyant kaja éppen ellentétes hatást vált ki, mint amit remélünk tőle: inkább taszítja, semmint vonzza a halakat. Érdekes módon ugyanez a folyamat a főtt és erjedésnek indult magvak (búza, kukorica, tigrismogyoró stb.) esetében viszont pont fordítva hat a halakra. Minél büdösebb, savanyúbb a szemestakarmány, annál vonzóbb!

 2. A szintetikus poraromák zöme az igazán meleg (25 Celsius-fok feletti hőmérsékletű) vízben nagyon rövid idő alatt megsemmisül, némi túlzással „kifő”, így pont annyit ér, mintha bele sem tettük volna. Lényegesen hatásosabbak ekkor a folyékony, olajos aromák! Ráadásul ezek a lassan oldódó, felszálló, finom olajcseppek utat mutatnak a csábító falatok irányába a vízközt tartózkodó halaknak is.

 3. A nyári melegben az intenzív, természetes alapú (!) fűszeres, és az emberi orr számára kellemetlen, büdös aromák, gyakorta csodákra képesek.

 4. A magas hőmérsékletű tavak jelentős részében a mederfenék is aktívabban „dolgozik”. Olyan gázok szabadulhatnak fel, amelytől menekülnek a halak, miközben ebben a régióban oxigénhiány is felléphet. Ekkor teljesen mindegy, hogy mit szórunk be ide, halat a fenék közelében biztosan nem fogunk.

 5. A mély tavaknál igen jól mérhető, markánsan eltérő hőmérsékletű vízrétegek jönnek létre. A mederfenék és a vízfelszín hőmérséklete között akár 8-10 Celsius-fokos különbség is kialakulhat! Mivel a hal változó testhőmérsékletű élőlény, ezt remekül érzékeli. Nagyon kicsi az esély arra, hogy a „jéghideg” mederfenéken fogunk ekkor bármit is. A legtöbb hal a hideg és meleg vízrétegek találkozásánál - vízközt - tartózkodik. Éppen ezért különösen felértékelődik a lebegtetett vagy vízközt felkínált csalik szerepe.

 6. Nyáron az éjszakai, valamint a kora hajnali órák sokkal eredményesebbek, mint a nappali időszak. Azt természetesen felelőtlenség kijelenteni, hogy nappal nem eszik a hal, de az tény, hogy nem olyan intenzíven, mint éjszaka. Ez a megállapítás természetesen a termetesebb egyedekre vonatkozik. Nyáron gyakori, hogy éjjel a napközben a mederfenéken érintetlenül maradt halcsalik is gazdára találnak.

 7. Nyáron rendkívül sok a természet táplálék és a búvóhely (sűrű nád, hínármező, töklevél stb.) a vizekben. Ezért fordulhat elő az, hogy bizonyos halak (pl. compók, nagy vörösszárnyú keszegek, bodorkák, kárászok, kapitális amurok), amelyek csak kora tavasszal vagy késő ősszel foghatók, látszólag teljesen eltűnnek a vízből. Nagyon-nagyon jó eledelt kell nekik adnunk, hogy kimozduljanak búvóhelyükről és az általunk felkínált csalikat, ne pedig a bőségesen rendelkezésre álló természetes táplálékot válasszák.

 8. Ebben az időszakban felértékelődik a rendszeresen etetett helyek jelentősége. A folyamatos horgászatok során szinte percre pontosan meghatározható, hogy mikor érkeznek etetésünkre a halak.

Így néz ki egy tartalmas nyári pontyos keverék

Mindezeket összegezve bizony be kell látnunk, hogy nyáron - bármilyen furcsán is hangzik - gyakorta nehezebb dolgunk van, mint tavasszal, amikor szinte „mindent” megesznek a halak, hiszen még kevés a természetesen táplálék. Komoly szerep jut nyáron a megfelelő helyválasztásnak, és az adott körülmények között kiválóan működő csalogatóanyagoknak. Ezeket figyelembe véve állítottam össze a most bemutatásra váró recepteket!

1. Halas-epres keverék

Ez egy olyan univerzális nyári recept, amelyet főként az etetőkosaras horgászoknak ajánlok. Kis mennyiségben is hatásos, nagyon ütős keverék. Legyen szó intenzíven telepített halastóról vagy természetes vízről, mindenhol eredményesen használható.

Halas-epres keverék

Összetevők:

 • 1 kg Van Den Eynde SuperCarp Strawberry

 • 1 kg Van Den Eynde Expanda Gold Mix

 • 1/2-1/2 doboz VDE Strawberry és Green Lipped Mussel ízesített csemegekukorica

Javasolt csalik:

VDE Strawberry vagy Green Lipped Mussel kukorica meglebegtetve.

2. Kukoricás pelletes keverék

A nyári hónapokban különösen felértékelődik a pelletek szerepe. Fogósságuk titka a magas halliszt-és halolaj-tartalom. De van jó néhány olyan pellet, amely az előbbi két anyagból semmit nem tartalmaz, mégis hatásos. Melyek ezek? Például a kukorica pellet, amely tömény csemegekukorica kivonat. A legnagyobb melegben 30-40 perc alatt oldódik fel teljesen, szétesik, mégis nagyon szeretik a halak, és bármilyen furcsa, csalinak is nagyon jó. Igaz, ha e rövid időszak alatt nincs vele kapásunk, már nem is lesz, hiszen a horog már üres. Ezt az általam javasolt etetőhöz keverve egy nagyon jó, univerzális nyári pontyos kaját kapunk.

Kukoricás pelletes keverék

Összetevők:

 • 2 kg Van Den Eynde Professional Formula Carp

 • 0,5 kg Van Den Eynde Kukorica pellet

 • 0,5 kg Van Den Eynde TTX (kukoricapogácsa) + 1 liter víz + 250 ml Van Den Eynde Liquid Plus Scopex aroma

 • 0,5-1 doboz VDE Scopex ízesített csemegekukorica szétnyomkodva

Javasolt csalik:

Kukorica pellet szilikon karikával a horog öblébe akasztva vagy Scopex ízesítésű csemegekukorica meglebegtetve.

3. Halas pellet mix

Készüljenek fel a kísérletező kedvű horgászok, hogy ez egy igazán „ütős”, büdös kaja. A legmelegebb napokon különösen felértékelődnek a hallisztes etetőanyagok és pelletek. Ezt a keveréket olyan helyre is jó szívvel ajánlom, ahol sok az apróhal és gyakorta felfalnak mindet a termetesebb halak megérkezése előtt. Nos, ezért a kicsik garantáltan nem fognak rajongani, ha kapás lesz, az termetes halat jelent majd!

Halas pellet mix

Összetevők:

 • 1 kg Van Den Eynde Pellet Feed

 • 2 kg Van Den Eynde - Bait-Tech Big Carp Fishmeal Method Mix

 • 0,5 kg Van Den Eynde TTX (kukoricapogácsa) + 1 liter víz + 250 ml Van Den Eynde Liquid Plus Pellet aroma

 • 0,5-0,8 kg (ahogy felveszi a kaja) Van Den Eynde Bait-Tech - Time Bomb Pellets

Javasolt csalik:

A Van Den Eynde Bait-Tech - Time Bomb Pellets tartalmaz nagyobb (8 és 10 mm átmérőjű) szemeket is. Ezt tegyük fel pellet karikával a horog öblébe.

4. GPS90 mix finnyás pontyoknak

Az agyonhorgászott, de intenzíven telepített tavakon, ahol az 5 kiló feletti halak védelmet élveznek, egy idő után már nagyon nehezen csalhatók horogra a többször kifogott és visszaengedett példányok. Ilyen tavakon már csak a legjobb és legfinomabb anyagokkal lehet sikerünk. A kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható legfinomabb és legtisztább a GPS90 kódjelű halliszt, és a Special ’G’ Green Groundbait nevű rendkívül tömény, nagyon finom szemcsézetű keverék is ezt tartalmazza. Vízzel bekeverve zöld színű lesz, majd oldódás közben rendkívül erős illatot áraszt, és nagy felhőt képez. Ezt némiképpen felturbózva döbbenetesen fogós keveréket kapunk!

GPS90 mix finnyás pontyoknak

Összetevők:

 • 2 kg Van Den Eynde - Bait-Tech Special ’G’ Green Groundbait

 • 2 kg Van Den Eynde - Bait-Tech Big Carp Fishmeal Method Mix

 • 100-200 ml Van Den Eynde Bio Seafoodcocktail folyékony aroma

 • 0,5-0,8 kg (ahogy felveszi a kaja) Van Den Eynde Slix Marine pellet 5, 8 és 10 mm vegyesen

Javasolt csalik:

10 mm-es Van Den Eynde Slix Marine pellet: vagy 1 szemet pellet karikával a horog öblébe, vagy 2 szemet hajszálelőkére felfűzve használjunk.

5. Halibut mix

A keverék lelkét adó Halibut pellet különlegessége, hogy rendkívül magas, talán a legmagasabb a hazánkban kapható pelletek közül az olajtartalma és 47% (!) a halliszt tartalma. Mindehhez egy egyedi, nagyon erős illat és sós íz párosul. Rendkívül tömény, hihetetlenül tápláló, igazi kalóriabomba! Kifejezetten meleg, kánikulai időben ajánlott a használata, amikor nagyon gyorsan emészt a hal. Minél melegebb a víz, annál fogósabb ez a csali. A 22-25 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű vízben a legtöbb aroma pillanatok alatt elpárolog. Ez a pellet akkor „éled” fel! Szinte nedves lesz a külső felülete a sok olajtól, a vízbe kerülve jeladóként folyamatosan nyomja ki magából a finom, csábító aromát. A legmelegebb vizekben is minimum 4-5 óráig megőrzi formáját, és szép lassan puhul fel. A nagypontyos tavakon, ahol már megismerték és megkedvelték a pontyok a magas fehérjetartalmú eledeleket (bojlikat, pelleteket), nyáron szinte verhetetlen csalinak számít a Halibut pellet. Ehhez kell olyan kötőanyagot találni, amely még tovább fokozza csalogatóhatását és felgyorsítja a folyamatot. Az általam javasolt Halibut Select pellet különlegessége, hogy 5 különböző méretet tartalmaz, így minden időpontban talál közötte a hal már felpuhult szemet.

Halibut mix

Összetevők:

 • 1 kg Van Den Eynde - Bait-Tech Special ’G’ Green Groundbait

 • 1 kg Van Den Eynde - Bait-Tech Big Carp Fishmeal Method Mix

 • 1 kg Van Den Eynde Pellet Feed

 • 0,5-1 kg Van Den Eynde PV1 (a hozzákeverendő pellet mennyiségétől függően)

 • 1-3 kg Van Den Eynde Bait-Tech - Halibut Select Pellet

 • 150-250 ml Van Den Eynde Liquid Plus Pellet aroma

Javasolt csalik:

A Van Den Eynde Bait-Tech - Halibut Select Pellet 6, 8, 10, 16, 20 mm átmérőjű szemeket tartalmaz. Ebből a nagyokat kiválogatva, hajszálelőkére felfűzve kínáljuk a halaknak.

6. Ízesített Halibut mix

A pelletek fogósságának titka a rendkívül magas halliszt-tartalmuk. Ez a domináns anyag azonban minden egyéb illatot és aromát elnyom. Ha egy valóban tartalmas pelletet szeretnénk ízesíteni, ahhoz a szokásosnál lényegesen több aromára van szükség, hogy abból érződjön is valami. Ráadásul az aromák kiválasztása során az is nagyon fontos, hogy milyen bázisú, miként oldódik. A pelletgyártók európai nagymestere, a Van Den Eynde is igen sokáig kísérletezett, mire egy igazán fogós, újabb pellet családot tudott piacra dobni. Ezeknek a rendkívül magas fehérjetartalmú (halolajban és hallisztekben gazdag) pelleteknek nagyon tiszta, finom gyümölcsös illata van. De ez az illat - legyen az eper, narancs vagy scopex - annyira erős, hogy szabályosan „üt”. A három különböző ízesítésű közül nekem a narancsos a kedvencem, de bármelyiket is választjuk, nem tudunk mellényúlni. Ehhez a következő keveréket javaslom.

Ízesített Halibut mix

Összetevők:

 • 1 kg Van Den Eynde SuperCarp Strawberry

 • 2 kg Van Den Eynde - Bait-Tech Big Carp Fishmeal Method Mix

 • 0,5 kg Van Den Eynde TTX (kukoricapogácsa) + 1 liter víz + 250 ml JVS Pellet aroma Fruit ízesítésű

 • 1-1,5 kg vegyes pellet mix, amely a következőket tartalmazza VDE Carp pellet Strawberry 4 mm, VDE Slix Marine pellet 5 mm, VDE ízesített Halibut pellet - narancsos és scopex - 16 mm (ez utóbbiakból legyen a legkevesebb!)

Javasolt csalik:

A Van Den Eynde ízesített Halibut Pellet (narancsos vagy scopex) átfúrva, hajszálelőkén felkínálva. A másik lehetséges változat a VDE Bait-Tech - Halibut Hookers csalizó pellet, amelyet érdemes előtte a JVS Pellet Fruit aromába beáztatni! Ezt pellet karikával, a horog öblébe akasztva is használhatjuk.

7. Mogyorós mix

Ez a keverék apám kedvence, aki kizárólag pontyokra horgászik a környékbeli tavakon. Ő nem kedveli a nagyon büdös, halas kajákat, de a pelletet ki nem hagyná soha keverékéből! Ráadásul amióta egyesületünk halai is rákaptak a pelletre, apám igen nagy szaktekintélynek számít az öreg szakik között, hiszen ő már gyakorlott pelletes horgász. Keveréke alapját egy nagyon finom, mogyorós ízesítésű method mix adja. Ezt dúsítja fel aromásított pelletekkel. Ez a keverék a néhány órás horgászatai során ritkán hagyja cserben!

Mogyorós mix

Összetevők:

 • 1,5 kg Van Den Eynde - Bait-Tech Big Carp Nut Method Mix

 • 0,2-0,5 kg vegyes pellet mix, amely a következőket tartalmazza VDE Carp pellet Fish 4 mm és VDE Betaine Carp pellet 6 mm, amelyek az etetőanyaghoz való hozzákeverés előtt Van Den Eynde Liquid Plus Strawberry aromában áztak.

Javasolt csalik:

VDE Carp pellet Fish 8 mm, amely szintén VDE Liquid Plus Strawberry aromában ázik. Ezt pellet karikával a horog öblébe akasztva lehet a legegyszerűbben és leghatékonyabban felkínálni.

Apám is állandóan kísérletezik, nem is eredménytelenül!

8. Fűszeres mix amuroknak

Ez a keverék az én egyik „titkos” keverékem. A lelke a JVS Herbs aroma, amely egy döbbenetesen erős indiai fűszernövény kivonat. Melegben egyszerűen elviselhetetlen az illata, zavaróan tömény. Nos, ennek nemigen tudnak ellenállni a nagytestű pontyok. Az igazi meglepetést azonban az amurok szokták okozni!

Fűszeres mix amuroknak

Összetevők:

 • 2 kg Van Den Eynde Pellet Feed

 • 0,5 kg Van Den Eynde TTX (kukoricapogácsa) + 1 liter víz + 250 ml JVS Pellet aroma, Herbs ízesítésű

 • 0,5-1 kg Van Den Eynde Bait-Tech Time Bomb pellet

Javasolt csalik:

VDE Bait-Tech - Halibut Hookers csalizó pellet, amelyet érdemes előtte a JVS Pellet Herbs aromába beáztatni! Nagyon bevált az is, amikor kisebb, 8-10 mm átmérőjű Halibut pelletet áztatok ugyanebbe az aromába, és 2 szemet fűzök fel hajszálelőkére, amelyet meglebegtetek.

9. Maconkai ütős

Szeretek Maconkán horgászni, hiszen rendkívül változatos és gazdag a halfaunája. Ennek ellenére azonban nem lehet minden alkalommal mázsákat fogni! Van egy keverékem, amely kisebb-nagyobb módosításokkal, de szinte mindig beválik. Az itteni eredményes horgászat egyik titka a kiadós alapozó etetés. Van, ami felegye!

Maconkai ütős mix

Összetevők:

 • 3 kg Van Den Eynde Expanda Gold Mix

 • 3 kg Szemes- és etetőanyag ragasztó

 • 3 kg Van Den Eynde White Fish pellet 4,5 mm

 • 0,5-1 kg Van Den Eynde fúrt Master pellet 16 mm

 • 250 ml Van Den Eynde Bio Spice folyékony aroma

Javasolt csalik:

Van Den Eynde fúrt Master pellet 16 mm, amelyet VDE Bio Spice aromában áztatok és meglebegtetek.

Kollegám, Csapi Karcsi a „Macokai ütős” mixnek köszönhette ezt a gyönyörű pontyot

10. Ha minden kötél szakad

Vannak időszakok, amikor semmi nem működik. Ezt okozhatja frontbetörés, vagy jó ég tudja, hogy mi. De egy biztos: az, ami még tegnap működött, ma már egyetlen kapást sem ad… Van egy keverék, amely ilyen lehetetlen időszakok során (is) mindig adott 1-2 halat. Nem mondom, hogy csodaszer, mert ilyen nincs, de érdemes vele próbálkozni!

Ha minden kötél szakad keverék

Összetevők:

 • 1 kg Van Den Eynde Pellet Feed

 • 1 kg Van Den Eynde SuperCarp Strawberry

 • 0,5 kg VDE Bait-Tech - Corn Steep Liquor Pellet + néhány szem VDE Halibut pellet 10 mm leöntve Van Den Eynde Liquid Plus Worm aromával.

Javasolt csalik:

Van Den Eynde Halibut pellet 10 mm vagy 1-2 szál giliszta.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.