Mixer 5. rész - Folyékony aromák

Mixer 5. rész - Folyékony aromák

Miután már tudjuk, hogy a halak az ízek és az illatok érzékelésére egyaránt képesek, megpróbálunk hatni rájuk az aromák segítségével is. Az előző részben a poraromákról volt szó, kiemelve, hogy azokat főleg az év melegebb, 15 Celsius-fok feletti vízhőmérséklettel jellemezhető időszakában tudjuk sikeresen használni. Ebben a részben a folyékony aromákról lesz szó, amelyek egész évben sikeresen alkalmazhatók. Jó lenne azonban tudni, hogy a különböző aromák az év mely szakaszaiban, és milyen hatással dolgoznak az etetésünkön, valamint annak környékén… Ebben próbálunk segítségetekre lenni!

A folyékony aromák vízben történő oldódása és terjedése azok hordozó anyagától is függ. Ez alapján három csoportot különböztethetünk meg. Alkoholos, cukros és olajos bázisú aromákat.

A legfontosabb különbség a három között az, hogy míg az olajos egyáltalán nem oldódik vízben, addig a cukros jól, az alkoholos pedig kifejezetten jól oldódik hőmérséklettől függetlenül.

Mára már hatalmas az aromaválaszték a boltok polcain!

Olajos bázisú aroma:

Horgászat szempontjából az olajos bázisú aromák legfontosabb tulajdonsága az, hogy vízben nem oldódnak. Ennek következtében vízbe jutva elválnak attól, és mivel többségük sűrűsége kisebb a vízénél fenn maradnak a felszínen, illetve a fenékre juttatva onnan felfelé dolgoznak. Ahhoz, hogy ezt késleltessük, érdemes a nehezebb, porózus összetevőkbe felszívatni (erre jók a darák, az angolmorzsa, a tortu, a pelletek). Ezek az alkotórészek jól megkötik az aromát és a vízben fokozatosan engedik ki. Az etetőanyag olajos összetevőinek hatása igen látványos lehet, mivel az etetés helyén a víz felszínére felszálló olaj a felszínen szétterül, ha éppen szél fodrozza a vizet, akkor azt kisimítja („mintha olajat öntöttek volna rá”). Ennek a víz tetejére „felszálló” résznek a csalogató hatása minimális. Fontos megjegyezni, hogy az olajos aromák nem távcsalik! Hatásukat az etetéstől távolabb nem fejtik ki! Ezeknek az olajos adalékoknak a szerepe kizárólag a kaja ízének a meghatározásában, valamint az etetésre érkező halak helyben tartásában van. Az etetőanyag nyers és pirított olajos mag tartalmának, valamint a hozzá adott olajos aromának az íz meghatározásán kívül még egy nagyon fontos szerepe van! Az olajok gyorsítják a halak emésztését, ezért ilyen adalékok használatával elérhető, hogy azonos idő alatt több táplálékot vegyenek magukhoz.

Alkoholos bázisú aromák:

Ebbe a csoportba tartozó aromák hordozó anyaga, bázisa - mint ahogy a nevében is benne van - alkohol. Az alkohol a vízzel bármilyen arányban elegyedik. Ennek a korlátlan mértékű elegyedésnek az oka kémiai szerkezetének köszönhető. A boltok polcain található alkoholos aromák kifejezetten tömények az alkoholra nézve. Ennek az az oka, hogy ha tömény, képes a vízben nem oldódó anyagok oldására is, mely szintén a kémiai szerkezetének köszönhető. Erre egy jól ismert példa, hogy az alkoholos filcet le tudjuk mosni alkohollal, majd le tudjuk öblíteni vízzel, de sima vízzel ez nem sikerülne. Ez azért fontos, mert vannak olyan - a horgászatban sikeresen használt - aromaanyagok (fahéjaldehid /fahéj/, mentol /menta/, anetol és ánizsaldehid /ánizs/, eugenol /szegfűszeg/, karvon /kömény/, vanillin /vanília/, benzaldehid /mandula/), melyek vízben nem, csak egy aránylag tömény alkoholos-vizes oldatban oldódnak jól. Ezért az alkoholos aromák horgászkörökben legendás hatásossága félrevezető, mert nem igazi távcsaliként, hanem csak nagyon gyorsan ható lokális (közvetlenül a beszórt etetőanyag közelében ható!) ízbombaként működnek. A gyors hatás annak tudható be, hogy a nagy hígítás (hiszen a lényegében teljesen alkoholmentes horgászvízbe juttatjuk!) miatt az alkohol (ami önmagában a horgászvízben is remekül oldódik) a vízben nem oldódó (apoláros) aromaanyag hordozójaként funkcióját veszti. Ezért az aromaanyagoknak minden olyan molekulája, amit nem szívott be és kötött meg egy nagyobb, porózus etetőanyag-szemcse, nyomban szabaddá válik, azaz kötődne bármihez, amihez apoláris jellege miatt kötődni képes. Ez a halak szaglóhámjára és ízlelőbimbóira is igaz, ezért lokálisan ezek az anyagok igen jó hatásfokúak lehetnek. De e molekulákat a víz messzire nem tudja elvinni, mert nem oldódnak benne.(A víz poláris. Apoláris anyagok apoláris, míg poláris anyagok poláris oldószerben oldódnak.)

Cukor bázisú aromák:

Ebbe a csoportba tartozó aromák fő alkotóeleme (bázisa) tömény cukoroldat, amely a lehető legtöményebb formában kerül forgalomba. Ebben az oldatban vannak feloldva az aroma illatát meghatározó vegyületek. Vízzel jól elegyednek, éppen ezért gyorsan terjednek. Hatásuk ennek köszönhetően intenzív. Az etetőanyag porózus szemcséivel (pl. tortu) felitatva folyamatos hatást érhetünk el. Hatásuk a távolság függvényében csökken, az etetéstől távolodva egyre gyengébb vonzerőt fejtenek ki. Azonkívül, hogy gyorsan terjednek, az etetőanyagnak édesebb ízt is adnak, mely a magas cukortartalmuknak köszönhető. Használatuknál fontos tudni, hogy az etetőanyagot ragasztó hatásuk is van. Erre az etetőanyaghoz adott víz hozzáadásánál figyelemmel kell lenni!

Azt etetőanyag aromásítására mindig kellő figyelmet biztosítsunk!
A forgalomban lévő aromakészítmények többsége a precíz adagolást elősegítő adagolónyílással rendelkezik

A különböző bázisú aromák a gyors és tartós csalogatóhatás érdekében keverhetők. Célszerű egy olajos vagy cukros aromához „gyorsítót” keverni. Ez lehet egy robbanásszerűen terjedő alkoholos vagy por aroma. Tartsuk azonban mindig szem előtt az ajánlott mennyiséget! Egy natúr jellegű, agresszív aromákat alig vagy egyáltalán nem tartalmazó etetőanyaggal még mindig sikeresek lehetünk, míg egy túlaromázott koszttal lényegesen kisebb eredménnyel zárhatjuk horgászatunkat. Honnan is tudhatjuk/sejthetjük, hogy keverékünkbe több aromát raktunk, mint amennyit a halak megkívántak? Erre egy nagyon jól tapasztalható példa, amikor az alapozó etetés után szinte rögtön van kapásunk, de a horgászat folytatásakor már nem tudunk több halat fogni. Ilyenkor a halak nem az etetőanyagot turkálják, hanem a tömény aromafelhőben úszkálnak, és azt az aromás vizet hörpölik be. Az is megeshet, hogy az alapozás után 20-30 percig intenzíven fogjuk a halat, majd teljesen „kiürül” az etetés. Ennek oka szintén az, hogy a halak elteltek az aromától. Másik nagyon jól tapasztalható példa, amikor az alapozás után az etetés centrumában nem, de az etetéstől távolabb és az etetés szélén tudunk halat fogni, de az idő előrehaladtával a halak egyre inkább az etetés központjában foghatóak. Mindezek miatt, ha az aromásítás mellett döntünk, inkább használjunk kicsit kevesebb, mint több aromát.

Az etetőanyagok aromásításánál a folyékony aromát sohase adjuk a már bekevert, vagy a még bekeverésre váró etetőanyaghoz! Az aromát mindig az etetőanyag bekeveréséhez szükséges vízhez adjuk hozzá! Fontos még, hogy amikor kimérjük az etetőanyaghoz szükséges vizet, akkor a vízmennyiségbe beleszámoljuk az aroma mennyiségét is. Ha ezt pontosan nem tudjuk, akkor a körülbelüli mennyiséggel számoljunk, de inkább kicsit kevesebbet öntsünk, mint többet, nehogy túlvizezzük keverékünket. Abban az esetben, ha egyáltalán nem ismerjük az etetőanyagunk vízfelvételét, 4-5 decilitert számoljunk kilogrammonként. Ezzel elkerülhetjük etetőanyagunk túlnedvesítését. Másik nagyon jó megoldás (marad a 4-5 dl víz), ha egy nagyobb marék etetőanyagot félreteszünk arra az esetre, ha véletlen sok víz menne bele, és szárítani kellene a keverékünket. Nagyon hasznos segítség, ha a horgászatot követően vagy közben egy erre a célra használt füzetben feljegyezzük, pontosan mennyi víz is kellett mixünk pontos állagának eléréséhez. Ezek az adatok és tapasztalatok igen nagy segítséget nyújthatnak nekünk egy következő alkalommal, mikor ugyanazzal a keverékkel szeretnénk horgászni.

A folyékony aromát mindig a keveréshez szükséges vízhez adjuk hozzá!

A különböző folyékony aromák azonban nem csak az etetőanyag, hanem a különböző csalik (élő és szemes), valamint a föld aromásításához is nagyon jól használhatóak.

A föld aromásításáról és illatosításáról megoszlanak a vélemények. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy ne tegyen hozzá valamilyen folyékony aromát, van, aki pedig a natúr (nem aromázott) földek használatát kedveli. Én sem aromázom a földeket. Véleményem szerint a földbe kevert élő anyag (szúnyoglárva) is tökéletes csalogató hatást kelt, és megfelelően „aromázza” saját illatával a földünket. Ha mégis valamilyen aromára lenne szükségünk, akkor azt a horgászathoz használt etetőanyaggal is be tudjuk juttatni a horgászvízbe. Azonban ha úgy döntünk, hogy földünket aromásítjuk, a folyékony aromát soha ne egyszerre öntsük rá a flakonból a földre! Célszerű vízben feloldani, és ezt az aromás vizet a spricnibe tölteni, majd ennek a segítségével megfelelő állagúra készíteni a földet. Így biztosíthatjuk az aroma egyenletes eloszlását. Ezt a műveletet célszerű a horgászatot megelőzően több órával, vagy előző este elvégezni, hogy a föld kellően megszívja magát a horgászat kezdetére.

További gyakori használata ezeknek az aromakészítményeknek az élő anyag (csonti, pinki, giliszta) aromásítása. Gyakran megesik, hogy a natúr, csak a saját „illatával” rendelkező csalinkkal csak csipegetünk a halak közül, ám amikor valamilyen aromával megillatosítjuk őket, lényegesen több kapásunk van. Erre - a csalink illatosítására - szeretnénk bemutatni néhány példát:

 1. Vágunk egy kisebb darabot egy szivacsból. Ezt a szivacsdarabot beáztatjuk valamilyen, az általunk választott folyékony aromába, majd amikor kellően megszívta magát, belerakjuk a csontis vagy pinkis dobozunkba, a nyüvek közé. Másnap már tökéletesen használhatóak a beparfümözött csalijaink a horgászathoz.

 2. Ez az eljárás lehet, sokaknak mosolyt csal az arcára, de hatása és eredményessége megkérdőjelezhetetlen. Lényege a következő: Folyékony aromát spriccelünk (aroma spray) a csontikra, majd finoman beszórjuk őket kukoricaliszttel. Ezt követően újra spray, majd újra liszt. Ezáltal mintegy bepanírozzuk a csontikat. Az így előkészített csontik nagyon jól használhatóak pontyos-kárászos versenyeken csúzlizva, vagy kupakolva olyan vizeken, ahol nincsenek mohó apróhalak, melyek összeszedegetnék a célhalak elől a vízbe hulló finomságokat.

 3. Tegyünk fél-, egy marék csontit egy nagyobbacska limitedénybe. De csak annyit, hogy ne egymáson több rétegben legyenek, hanem kényelmesen elférjenek az edényünk alján. Erre öntsünk annyi folyékony aromát, hogy az még ne lepje el a nyüveket, különben elpusztulnak. Az így megfürdetett csontik vagy pinkik tökéletesen használhatóak csalizni. Fontos azonban megjegyezni, hogy miért is limitedényt ajánlunk. A nyüvek amikor megizzadnak, vagy vizesek, könnyedén kimásznak a tálkákból. A limitedények teteje viszont úgy van kialakítva, hogy ha föl is másznak addig, a tetőnél visszapotyognak az aromába, hiszen a szabadulást megakadályozza, hogy vízszintesen is kellene mászniuk.

Gyakran a megszokottól merőben eltérő ízekkel érhetünk el átütő sikert

Ezzel nagy vonalakban át is tekintettük az élő anyag aromásítását. A továbbiakban végigvesszük a különböző szemesek (kukorica, pellet) illatosításának, ízesítésének a módjait, majd ejtünk néhány szót az aromaspray készítményekről, és végül az aromaválasztásról.

Ma a boltok polcain rengeteg különböző ízű és színű a kukoricát találunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mi saját magunk nem próbálkozhatunk a különböző csemegekukoricák ízesítésével.

Gyárilag aromásított kukoricákat is találunk a boltok polcain…

Nem kell mást tennünk, csak a natúr csemegekukoricát befőttesüvegbe tenni, azt vízzel és valamennyi aromával feltölteni. A csemegekukorica hamar átveszi az aromát, akár már másnap használható. Természetesen nem csak a csemegekukorica, hanem a különböző szemes takarmányok is ízesíthetőek. E termékek (takarmánykukorica) ízesítése azonban hosszabb időt vesz igénybe, és talán nem is igazán tartozik a finomszerelékesek kelléktárába, de mindenféleképpen érdemes megemlíteni. A különböző takarmányok ízesítését a kukorica példáján mutatom be, de ez ugyanilyen jól alkalmazható a többi szemesre is.

Első lépésben tisztítsuk meg a kukoricát. A mosás közben a víz tetején fennmaradó szemeket és a törmeléket távolítsuk el. Ha ezzel megvagyunk, tegyük fel egy nagyobb lábasban a tűzhelyre. Ott kis lángon főzzük, de ne hagyjuk magára! Amikor már azt látjuk, hogy a magok jól megduzzadtak, de még nem repedeztek ki, válogassunk ki néhány szép szemet a csalizáshoz. Ezeket a szemeket tegyük egy erre a célra előkészített befőttes üvegbe, ezt öntsük fel aromával, majd zárjuk le! Az így elkészített szemek majd szépen fokozatosan magukba szívják az aromát. Ez az idő körülbelül 1-3 hónap. Amint ez az idő eltelt, csalizhatunk vele.

A folyékony aromákkal még sokrétűbbé tehetjük megszokott csalijainkat

A legújabb etetési technikáknak köszönhetően napjainkban egyre többen használnak különböző féle pelleteket a halak horogra csábításához. Ezeket a termékeket is számtalan méretben, ízben és illatban találhatjuk meg a gyártók palettáján. A különböző folyékony aromákkal ezeket is csábítóbbá, vonzóbbá tehetjük a halak számára. A pelletekről, azok használatáról, aromásításukról minden információt megtalálhattok az Amit a pelletről tudni kell! című sorozatban.

A pelletek aromásítása főként a ponty horgászatában kerül előtérbe

Természetesen nem mindenki tud ezekkel a dolgokkal ennyit bíbelődni. Ennek oka lehet időhiány, helyhiány, stb.. Nekik sem kell csüggedni, hiszen számukra tökéletes megoldást jelentenek a különböző aroma spray készítmények. Tudni kell ezekről a készítményekről, hogy vízben nagyon gyorsan terjednek, ezzel mintegy aromafelhőbe burkolják a csalinkat. Használatuk is egyszerű, hiszen miután felcsaliztuk a horgunkat, csak két-háromnyomásnyi aromát kell spriccelni rá, és kész is vagyunk. Ezek a készítmények többféle ízesítéssel, illattal kerülnek forgalomba, bárki megtalálhatja a számára megfelelőt. Ráadásul bármihez használhatóak. Ugyanúgy befújhatjuk vele az élő anyagot (csonti, giliszta, pinki), mint a különböző szemes termékeket.

A különböző aroma spray készítmények az élő anyag aromásításánál is nagy segítséget nyújtanak!

Végül essen néhány szó a megfelelő aroma kiválasztásáról. Ha úgy döntünk, hogy aromázzuk vagy ízesítjük az etetőanyagot, fontos, hogy hasonló jellegű adalékot használjunk, mint amilyen az etetőanyag. Ez nagyon egyszerűen megoldható, hiszen az aromákat is - épp úgy, mint az etetőanyagokat - különböző halfajokra fejlesztették ki, melyeket feltüntetnek a flakonon.

Az aromakészítmények mára már alapfelszereltségnek számítanak a horgászok kelléktárában!

Végezetül néhány már bevált recept:

Tavaszi, keszeges:

 1. 1 kg Timár Mix Bodorka extra

 2. 1 kg Timár Mix Dévér-mix fekete

 3. 1/2 flakon Timár Liquid Plus Roach

Tavaszi, pontyos:

 1. 1 kg Top Mix SweetCorn

 2. 1 kg Timár Mix Ponty-Kárász piros

 3. 1/2 flakon Van Den Eynde Karpfen

Nyári, keszeges:

 1. 1 kg Timár Mix Mester Mix

 2. 1 kg Timár Mix Bodorka Extra

 3. 1 kg Timár Mix Dévér Mix

 4. 1 kg Timár Mix TTX örölt

 5. 1 flakon Timár Mix Liquid Plus Scopex

Nyári, pontyos:

 1. 1 kg Maros Mix XXL Ponty

 2. 2 kg Maros Mix Sárga Ponty

 3. 1 kg Maros Mix TTX

 4. 1/2 flakon Sensas Aromix Gros Poissons Mais

Irta: Futó Márton (marci88)
Hajagos-Tóth Tamás (donald)
Képek: Marci88

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.