Pelletkészítési praktikák 1. rész – Oldódó pellet

Pelletkészítési praktikák 1. rész – Oldódó pellet

A különféle pelletek népszerűsége a pontyhorgászatban töretlen. Számtalan változat kapható a boltokban, legyen az oldódó, főzött vagy lebegő, mindegyik kedvelt a horgászok körében. Különböző praktikák segítségével azonban nemcsak bojlikat, hanem pelleteket is lehet készíteni. Mostani írásomban egy oldódó pellet receptjét és elkészítését fogom bemutatni.

Saját csalival halat fogni hatalmas élmény, elkészítése viszont némi időbe telik. Az elmúlt években nem sok pelletet készítettem, de a lényeg, hogy mind fogósnak bizonyult. Még régen, a feederbotjaim beszerzése előtt kipróbáltam, milyen bojlival horgászni, de hamar rájöttem, hogy ez nem az én műfajom. A pelletet egyébként hasonlóképpen kell készíteni, mint a bojlit, a formája viszont teljesen más, a feederbotos horgászatban használt csalikhoz hasonlít.

Kinyomó pisztoly helyett egy régi darálót használok a massza tömörítéséhez

A daráló jobban tömöríti a masszát, mint a pisztoly, ezért a kész csali keményebb lesz, így jobban ellenáll az apró halak támadásainak. Ha a daráló nagyobb méretű, akkor egy alátétre van szükség, hogy a kinyomó fej kompatibilis legyen. Egy esztergályos hamar el tudja készíteni ezt a kiegészítőt. A kést pedig ki kell venni, mielőtt a darálóba kerülne a massza. A pelletkészítés nélkülözhetetlen eszköze még az ilyen célra készített pelletnyomó, vagy a bojliroller. Én az utóbbit használom, mert nagyon bevált.

Úgy gondolom, a bojlirollert már nem kell bemutatni senkinek. Csak néhány csavarral kell stabilizálni a használatba vétel előtt
Ha két bútorlap közé zsanér is kerül, a roller dönthető lesz, ezáltal nem kell egyesével leszedni a pelleteket!
Az alsó falapot hosszabbra hagytam, ezt szoktam rögzíteni egy szorítóval az asztalhoz
A kinyomó fejet kisebb átmérőjűre kell vágni, mert így alakítható ki a pellet hosszúkás formája. Bal oldalon a pellethez, jobb oldalon pedig a bojlihoz való kinyomó fej látható

Az alapanyagok szempontjából is sok a hasonlóság, egy jó minőségű pellet alapja a halliszt, illetve többféle folyékony és por alapú összetevőt tartalmaz. Rengeteg alapanyag létezik és számtalan recept. Kész alapmixből is lehet csalit készíteni. Az alapmix száraz alkotóelemekből áll, a folyékony rész pedig az aromákat és azokat az összetevőket tartalmazza, amiket fel kell oldani, mielőtt a két komponensből massza lesz.

A gyümölcsös-halas pelletet a következőkből szoktam készíteni:
Alapmix (500 g):

 • 150 g Haldorádó Spanyol Halliszt
 • 175 g Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet, darálva
 • 50 g finomra szitált kukoricadara vagy kukoricaliszt
 • 50 g darált keksz
 • 50 g panírmorzsa
 • 25 g kazein
 

Folyékony rész:

 • 1 evőkanál édesítőszer vagy szőlőcukor
 • 1 evőkanál betain
 • 1 evőkanál étolaj
 • 1 teáskanál só
 • 150-175 ml Haldorádó SpéciAdditive Kukoricatej
 • 120-150 ml szénsavmentes ásványvíz
 • 35 ml Haldorádó Carp Syrup Nagy Hal
 • 15 ml Haldorádó Fluo Flavor Fekete Erő
 

Az alapmixhez ezt a hat összetevőt használom
A folyékony rész pedig nyolc alkotóelemből áll

A spanyol halliszt minősége kiváló, sosem hagynám ki a pelletekből! A tökmag pellet nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket és zsírokat is, darálva tökéletes adalék. A kukoricadarát én mindig átrostálom egy apró lyukú szitán, szinte liszt finomságúra. Ez, a keksz és a panírmorzsa is szénhidrát alapú, minden békés hal jól ismeri ezeket az összetevőket, hiszen a legtöbb etetőanyagban megtalálhatók. A kazeint a sajtgyártásnál használják, igen magas a proteintartalma. Nem szabad belőle túl sokat használni, mert nagyobb mennyiségben túl nehézzé teszi a csalit.

Egy digitális mérleg segítségével az összetevők pontosan kimérhetők
A halliszt semmi esetre sem maradhat ki!
Minden száraz alapanyagot átrostálok…
… majd eltávolítom a durvább szemcséket
Így néz ki a jól összekevert alapmix

A folyékony rész csak alapos keverés után lesz tökéletes, fontos, hogy egyenletes legyen. Az édesítőszer, a betain és a só alapvető összetevő, egyik sem maradhat ki! Az étolaj valamivel olcsóbb megoldás, mint pl. más növényi olajok, halolajok, mégis szívesen használom. A napraforgómagot is meg lehet találni a jobb minőségű etetőanyagokban. Az oldódó csalik nélkülözhetetlen adaléka a kukoricatej, a Haldorádó kínálatában már ez is kapható. Olyan finom illata van, hogy meg lehetne inni! Csapvíz helyett ásványvizet érdemes használni, az aromák pedig még tovább fokozzák a csalogató hatást. A gyümölcsös illat halas aromával kiegészítve egy igazán ütős párosítás. A Fekete Erő aroma egyébként nagy mennyiségű halolajat is tartalmaz.

Az aromákat egyszerűen ki lehet mérni
Akár fecskendő is használható erre a célra
Ha minden összetevő belekerült, jól el kell keverni! Én egy átalakított habverőt használok, amit a fúró tokmányába lehet rögzíteni

Az alapmixet és a folyékony részt végül össze kell dolgozni, így készül az úgynevezett massza. Előfordulhat, hogy a mérés nem volt pontos, vagy más összetevőket használ valaki, ilyenkor problémák adódhatnak. A szárazabb masszával egyáltalán nem lehet dolgozni, mert repedezik, szétpotyog, a túl lágyat meg nem lehet szépen formázni. Tapasztalataim szerint a massza akkor tökéletes, ha gyurmaszerű és egy kicsit ragacsos. Érdemes a szárazanyagot adagolni a folyékony részhez, így észrevehető, mikor megfelelő a massza állaga. Ha megmarad egy kicsi alapmix, az nem baj, bele lehet keverni az etetőanyagba vagy pordipként is fel lehet használni. Ha a massza esetleg száraz lesz, némi kukoricatejjel és ásványvízzel helyre lehet állítani. Ha netán túlságosan puhára sikerül, a száraz összetevőkből (pl. halliszt) nyugodtan hozzá lehet adni egy keveset, nem fogja elrontani!

Érdemes az alapmixet adagolni a folyékony részhez
A massza akkor tökéletes, ha elválik az edény falától, gyurmaszerű és egy kicsit ragacsos
A masszát ezután pihentetni kell, minimum negyed órára zacskóba szoktam tenni

Néhány dolgot mindenképpen figyelembe kell venni, mert csak akkor lesznek szép pelletek a masszából! A roller olajozása fontos lépés, ha ez kimarad, a pelletek ragacsos nyomot hagynak! A darálóval sem árt óvatosan bánni! A hurkákat óvatosan meg kell fogni, amikor előbukkannak a kinyomó fejből, de nem szabad őket sem nyomni, sem húzni, mert ebben az esetben a rollerezés után kevésbé lesznek szabályosak a csalik. Némi gyakorlással viszont gyorsan és hatékonyan lehet pelleteket készíteni!

A rollert mindenképpen be kell kenni olajjal!
A masszát akár kanállal is lehet tömködni
Már jön is!
A jó masszából szép és egyforma hurkákat lehet készíteni
Irány a roller!
Néhány mozdulat, és már kész is!
Csak úgy csillognak!

Érdemes kíséretezni! Akár etetőanyagból is készíthető fogós csali! Étolaj helyett használható kenderolaj vagy halolaj. Ezek nem olcsók, de kiváló csalogatóanyagok. Olykor a legmerészebb ötletek válnak be igazán: két olyan aromát is ki lehet próbálni egy csalinál, amik teljesen elütnek egymástól, pl. epres-tintahalas, chilis-mézes és még sorolhatnám. A halliszt mennyiségének növelése akár szelektáló hatású is lehet.

A végeredmény. Sok pellet és egy gombóc a megmaradt masszából, ami felhasználható ólomra gyúrva, a csalit is be lehet vele vonni, de pasztakosárba is kiváló!
Az oldódó pellet szárítás után lesz kész teljesen. Nagyon fogós csali, van benne anyag!

Néhány hétig szoktam szárítani az elkészült pelleteket. Mindig egy dipes dobozba teszem azokat, amik csalizásra kellenek, a többit érdemes lefagyasztani, hiszen etetésre is használható! Az oldódási ideje függ a vízhőmérséklettől és a szárítás idejétől. Vízbe kell tenni a csalit, és máris tesztelhető az oldódási idő. Akár egy órát is kibírhat a vízben. 
A következő részben egy jól bevált főzött pellet elkészítését fogom bemutatni, illetve a csalizásról is lesz szó.

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.