Pelletkészítési praktikák 2. rész – Főzött pellet

Pelletkészítési praktikák 2. rész – Főzött pellet

Mostani írásomban egy főzött pellet receptjét és annak elkészítését fogom bemutatni. A főzött csali nagyon lassan oldódik, ellentétben a másik változattal, amit ez előző részben mutattam be. Lássuk tehát, mikből és hogyan készül a főzött pellet! Természetesen lesz szó arról is, miként lehet csalizni a két változattal.

A főzött pellet elsősorban a többnapos túrákhoz ideális, de akkor is érdemes használni, ha sok apró hal él az adott vízben, és szelektálni kell a nagyobb példányokat. Elkészítése valamivel tovább tart, mint az oldódó változaté, de egyelőre ne szaladjunk ennyire előre!

A következő összetevőkre van szükség:

Alapmix (500 g):

 • 125 g Haldorádó Spanyol Halliszt
 • 125 g Haldorádó Hidegen sajtolt tökmag pellet, darálva
 • 75 g Haldorádó Tintahalliszt
 • 50 g finomra szitált kukoricadara vagy kukoricaliszt
 • 50 g darált keksz
 • 50 g panírmorzsa
 • 25 g kazein
 

Folyékony rész:

 • 1 evőkanál édesítőszer vagy szőlőcukor
 • 1 evőkanál betain
 • 1 evőkanál por alakú Robin Red
 • 1 evőkanál étolaj
 • 1 teáskanál só
 • 5-6 tojás, mérettől függően
 • 25 ml Haldorádó Carp Syrup Fűszeres Vörös Máj
 • 10 ml Haldorádó SpéciAdditive Folyékony máj
 • 10 ml Haldorádó Fluo Flavor Fekete Erő
 • 5 ml Haldorádó SpéciAdditive Csípős paprika kivonat
 

Az alapmixet ebben az esetben tintahalliszttel szoktam kiegészíteni
Így néz ki az összekeverés után
A főzött változatot tojással kell készíteni
A nagytestű pontyok kedvelik a csípős ízeket
Alaposan össze kell keverni!

A bojlis horgászok is jól ismerik, és szívesen használják a büdös, fűszeres és csípős változatokat. Nem véletlenül, ugyanis a nagytestű, öreg pontyokra az egyik legjobb csalik! A Haldorádó adalékanyagok kínálatában egy kiváló minőségű tintahalliszt is kapható, szívesen használom ezt a fűszeres csalik készítéséhez. Nagyon tiszta és nagyon tömény, ezért nem kell belőle sokat használni. A májas aromák mágnesként vonzzák a pontyokat, a fűszeres adalékok pedig még tovább fokozzák a csali vonzerejét!

Az alapmix és a folyékony rész összegyúrása után…
… egy nagy adag massza lesz az eredmény
A pihentetésről nem szabad megfeledkezni!
Majdnem egy kiló massza lesz a fél kilós alapmixből!

A főzött pellet masszáját nehezebb elsőre tökéletesen elkészíteni. Ennek oka a tojások különböző mérete. Ha esetleg szárazabb lenne a massza, mint amire szükség van, nem kell kétségbeesni, egy kis tojás hozzáadása után könnyen beállítható a megfelelő állag. A hallisztes dolgok viszonylag jól felveszik a folyadékot, ezért kell a bojlikhoz is annyi tojás. Ettől függetlenül megéri, mert némi szerencsével gyönyörű halakat lehet fogni a főzött pellettel!

Egy kis gyakorlással ilyen hosszú hurkákat is lehet készíteni
Akár hármat is lehet a rollere tenni…
… így sokkal több pellet készíthető egyszerre
Úgy gondolom, a képek magukért beszélnek!
A zsanérral szerelt, dönthető bojlirollerről másodpercek alatt leszedhető az összes pellet
Minden pellet formája hosszúkás, ellentétben a bojlikkal

A pellet sokszor gyorsabban gazdára talál, mint a bojli. A formája hosszúkás, ezért könnyebben felveszik a pontyok, mint a nagy, golyó alakú csalikat. 18 mm-es rollert használok, az ezzel készített pellet már elég nagyméretű ahhoz, hogy a szebb halakat szelektálja. A roller segítségével akár egyedi változatokat is lehet készíteni. Ilyen például a párnácska, ami agyonhorgászott vizeken eredményes igazán.

A rollert egyszerűen csak le kell nyomni, majd felemelni, így készíthető el a párnácska
Néhány szem bojlit és szoktam készíteni, bizonyos helyzetekben feederboton is működik
A különleges formájú csalik hamarabb felkeltik a halak érdeklődését!
Etetésre és csalizásra is jut belőle

A pellet véglegesen csak főzés után lesz kész! Ez a folyamat különösen fontos, hiszen főzés nélkül a tojással készült, majd kiszárított pelletek könnyen megromlanak és penészesek lesznek. A 18 mm-es pelleteket nagyjából 1-2 percig szoktam főzni, ez alatt már feljönnek a víz tetejére. A nagyobb méretű változatoknak persze több idő kell. Lecsepegtetés után egy napig szárítani kell őket, és el is készültek. Ha a pelleteket nem használom fel néhány nappal az elkészítés után, irány a fagyasztó. Akár hónapokig is eláll.

Forrásban lévő vízbe kell tenni a pelleteket…
… majd egy-két perc főzés után a felszínre emelkednek
Érdemes egy ruhára tenni őket, ez felszívja a vizet

A főzés során távozhat az értékes összetevők egy része, ezért be kell tartani néhány alapvető szabályt! A pelleteket túlfőzni nem szabad, és túl sokat sem ajánlott egyszerre a vízbe tenni, mert akkor később jönnek a felszínre. Az aromát később nem árt pótolni úgy, hogy egy zacskóba kell tenni a pelleteket és rá kell önteni egy keveset a csábító folyadékból. Egy gyors összerázás után a csalik felszínét bevonja a sűrű aroma. Fagyasztani lehet aromával vagy nélküle, de legalább a horgászat előtti este érdemes aromát használni, biztosan meghálálják majd a halak! A főzött pellet akár több napot is kibírhat a vízben!

Így néz ki az aromásított pellet. Igazi pontymágnes!
A csalizásra szánt kiszárított, oldódó változatot egyszerű tárolni, a főzött viszont akkor lesz igazán fogós, ha aromában úszik

Jelen esetben három kiváló aromát is öntöttem a csalizásra szánt főzött pelletre. A Carp Syrup és a két kivonat tökéletes harmóniát alkot. Nyári időszakban akár néhány csepp vajsavval is fogósabbá tehető a pellet! Igazából csak a fantázia szab határt, számtalan féle pellet készíthető! A variációk száma szinte végtelen, zöld borsos - fokhagymás, tintahalas - rákos, ananászos - vajsavas, gyümölcsös - halas, csak hogy néhányat említsek. A Haldorádó alapanyagok kiválóak, és nemcsak etetőanyagokhoz, hanem csalik készítéséhez is tökéletesek!

Az oldódó és a főzött pellethez is egy vékony fűzőtűt kell használni! A fúrás vagy a vastag fűzőtű megrepesztheti ezeket a csalikat
Óvatosan átszúrva a pellet nem reped meg, így hajszálelőkére fűzhető
A csalitüskés megoldás nagy kedvencem, mert egyszerű és gyors. A pellethez is tökéletes! Ezt a csalit a szilikon karika is stabilan megtartja, hiszen a pellet közepe keskenyebb, mint a két széle

A bemutatott pelletek süllyedő változatok. Önmagukban is fogósak, de érdemes kikönnyítve használni őket. Elég egy pop-up csalit vagy SpéciCornt felfűzni mellé, és már kész is van a kikönnyített változat. Akik ennél komolyabban foglalkoznak csalikészítéssel, igazán különleges adalékokat használnak. Parafaőrleménnyel szintén könnyebbé lehet tenni a pelletet és a bojlit, de különböző mixeket is lehet kapni akár pop-up csalik készítéséhez. Én nem szoktam túlbonyolítani a dolgot, néha az egyszerűbb jobb! Érdemes kipróbálni!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.