Hideg vízben pellettel

Hideg vízben pellettel

Manapság az eredményes horgászat egyik kulcsa a különféle pelletek használata. Az elmúlt években annyira népszerűvé vált ezek etetőanyag funkciójú alkalmazása, hogy vannak tavak, ahol hagyományos por állagú kajákkal alig lehet már halat fogni. A mai horgászatot arra szántam, hogy különböző pelletkeverékeket próbálgassak, kiderítsem, van e köztük különbség, és ha igen, mennyire jelentős. Ha kíváncsi vagy a véleményemre, tarts velem!

Kajászóra látogattam el

3 különböző pelletkeveréket hoztam magammal.

4S Method Pellet Mix (MPM) Ősz és Tél, illetve FMMFP Brutális máj

66 méterre akasztottam ki a zsinóromat, majd egyből elkezdtem horgászni. Ezen a tavon a nagy halsűrűség miatt szinte mindig végzek pár etető dobást, de most szándékosan nem így tettem, mert azt akartam megfigyelni, hogy egy-egy kosár kis pellet milyen eredményt hoz. Tény, hogy a rendszeres dobásokkal is lehet etetést kialakítani, ami szintén nem volt célom, így igyekeztem minden dobást máshova bejuttatni. Mivel nem volt másik horgász a közelemben, akár 10-20 métereket is tudtam jobbra, illetve balra eldobálni.

Végre felavathattam új felszereléseimet is…
… tökéletes párost alkotnak

Már az első dobásra megérkezett a kapás. Finom húzásra vágtam be. Rövid fárasztás után már a szákban is volt az első hal.

A nap első hala

Alig 10 perce volt bent a végszerelékem, amikor ez a potyó érkezett, így bizakodóan vártam a következő kapást. Újfent nem kellett sokat várnom, mire meggörbült a spicc.

Ezúttal egy hatalmas kárász vette fel a csalit
Ez a hal megközelítette a másfél kilót, sose fogtam még ekkora kárászt

Jól indult ez a horgászat, viszont ekkor jött a feketeleves. Sajnos megérkeztek a törpeharcsák is.

Hívatlan vendég

Sajnos a következő pár dobásra csak törpe, illetve elvétve egy-egy kárász érkezett. A kicsi Tornado Methodot kicseréltem a nagyobbikra, illetve a rikító színűek helyett a kicsit fakóbbakat kezdtem használni, hátha ezzel sikerül elkerülnöm a törpéket.

Remélem, most ponty veszi fel majd a csalit

Szerencsére ez a taktika a jelek szerint működött, ugyanis a nap hátralevő részében már csak 2 darab törpét fogtam, ami a pontyok számával szemben elenyésző volt.

Feszülten vártam a kapást
Ez nem törpe!

Egy igazán komoly kapásnak vághattam be újfent. Ahogy megemeltem a botot, éreztem, hogy ezúttal valószínűleg egy kicsit nagyobb halba akadtam.

Gyönyörűen dolgozik a bot

Íme, a hal, amely a brutális kapást okozta.

Szép, termetes ponty

Bármennyire is élveztem a horgászatot, a vízbe nyúlkálás és a halak fogdosása miatt muszáj volt szünetet tartanom, hogy kicsit felmelegedjek. Nincs is erre jobb megoldás, mint egy forró tea. Kis fém bögrébe töltve hamar átmelegítette kezeimet.

Ilyen hidegben elengedhetetlen kellék számomra
Nagyon jólesett

A tea után újult erővel vágtam neki a horgászatnak. Szerencsére a halak megvártak, a teaszünet után is szépen tudtam fogni őket.

Újabb halat fárasztottam
A kisebb halakat is élmény ezzel a felszereléssel kifárasztani

Ahogy közeledett a horgászat vége, úgy kezdett kirajzolódni, hogy melyik pelletkeverék, illetve melyik csali az, amely igazán jól működik. Habár igazából mindennel fogtam halat, amit bedobtam, azt biztosan látni lehetett, hogy a nap csalija ma a szamócás Tornado Method volt.

Ez a csali adta ma a legtöbb pontyot

A kosárba szánt pellet terén már nem volt ennyire egyértelmű a dolog, de a kapások, illetve a fogott pontyok mennyisége alapján ma a 4S Téli Method Pellet Mix ment a legjobban. Úgy tűnik, ez a kisebb pelletekből álló, kevesebb színes morzsát tartalmazó keverék volt a legalkalmasabb arra, hogy pontyot fogjak.

Ez a kombináció adta a legtöbb potyót ma

A nap utolsó hala is ezt a feltevésemet igazolta.

Már majdnem megvagy
Jól látszik a csali a szájában
A horgászat szép zárása

Lám, a horgászat végére beigazolódott, hogy nem véletlenül kapta a „téli” nevet a 4S Method Pellet Mix téli verziója. Ebben a lehűlt időben valóban ez adta a legtöbb halat. Az írás elején felvetett kérdésre pedig az a válasz, hogy igenis érdemes kísérletezni a különféle pelletkeverékekkel, mert lehet különbség köztük. Nem volt olyan markáns, mint a csalik terén, de a számok alapján megfigyelhető volt az eltérés. 15 pontyból 3 választotta a Brutális máj FMMFP-et, 5 az őszi 4S Pelletet, a maradék 7 pedig a télire érkezett. Ezeket figyelembe véve, ha legközelebb egy hasonló, intenzíven telepített tóra látogattok, ne felejtsétek otthon a 4S MPM téli változatát!

Írta: Bank Bálint
Fényképek: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.