Rendezés

Őszi nagyponty-horgászat Derekegyházán

Borbiró Ádám 2023-09-24
Az ősz minden évben a legjobb lehetőséget kínálja, hogy nagypontyos horgászataimat egy újabb szintre emeljem. A nagy pontyok aktívan táplálkoznak ez idő tájt, így egy-egy új gondolat vagy ötlet éles körülmények közötti tesztelése hamar egyértelmű eredményeket hozhat. A megszerzett hasznos tapasztalatok fokozatosan épülnek be a horgászataimba, ennek köszönhetően pedig olyan szituációkat is sikeresen meg tudok oldani, amik máskor még feladták a leckét.

Feeder kalandok a Mártélyi Holt-Tiszán

Borbiró Ádám 2023-09-21
A Mártélyi Holt-Tisza gyönyörű környezetével, utánozhatatlan hangulatával és csodás halfaunájával már az első horgászatom alkalmával belopta magát a szívembe. Az ősfák friss illata árad a kristálytiszta vizű holtág minden szegletéből. A ragadozó halak zsákmányukat kergetik a sekélyebb partközeli részen, a pontyok fordulása a távolból is jól kivehető. De mire megy egy magamfajta nagyhalas horgász egy ilyen vadvízen?

Fél-fix method

Borbiró Ádám 2023-09-17
A method feederezés napjainkban minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb és legdinamikusabban fejlődő horgászmódszer. Ez talán nem is meglepő, hiszen ez a technika viszonylag könnyen elsajátítható, kicsi az eszközigénye, mindemellett rendkívül fogós. A speciálisan erre a célra tervezett horgászbotok, orsók, method kosarak mellett számos praktikus kiegészítő és egyéb hasznos eszköz fejlődik rohamtempóban. A közelmúltban, a Haldorádó termékpalettáján is megjelent hat új method feeder kosár. Ezek közül a DART XL változat kerül most górcső alá. Egy nagyhalas, nyári horgászatom keretein belül szeretném bemutatni, hogyan is használom én ezeket eredményesen!

Kukoricás method

Bank Bálint 2023-08-27
Imádom a nyári pecákat, mert ilyenkor már nagyon aktívak a pontyok, és rengeteg izgalmas és érdekes módszerrel lehet rájuk eredményesen horgászni. A mai nap folyamán is egy ilyen különleges módszerrel próbálkoztam, ami nem teljesen a hagyományos method technika elveit követi. A főszerepben a kukorica és az ebből készült etetőanyagok voltak, kicsit vegyítve a methoddal.
Videóval

Method suli 30. rész – augusztus

Sipos Gábor 2023-08-12
Olyan sokféle érdekes és különleges method módszer prezentáltunk már, hogy elérkezettnek láttam időt, hogy bemutassak egy versenyre felkészülést is. Az úgynevezett „lógatós” vagy partszéli, kukoricás horgászat annyira különbözik a többi töltögetős módszerrel végzett horgászattól, hogy megérdemel egy önálló epizódot. Ennek aktualitása pedig az volt, hogy az Abért-tavon megrendezett Method Feeder Országos Bajnokság középdöntőjén ez a technika kikerülhetetlennek tűnt, így az első tréningnapot mindjárt e módszer gyakorlásának szenteltük.

Feeder kalandok a kánikulában

Borbiró Ádám 2023-08-08
Soha nem látott aszály és forróság tombol kis hazánkban. Az ország több pontján tavak száradnak ki, néhány csepp lehulló eső az aranynál is többet ér. Minden bizonnyal nálunk – itt, az Alföldön – a legkritikusabb a helyzet, ám szerencsére a megfelelő vízgazdálkodásnak köszönhetően kedvenc tavaim horgászatra csábítanak!
Videóval

Vadvízi kalandok 55. rész – Nyári kereső pontyhorgászat a Balatonon

Döme Gábor 2023-07-18
Nyáron, a naponta ide érkező sok ezer turista között, jó néhány horgász is van. Sokan megtapasztalhatják, hogy a nappali órák a partról többnyire „halottak”, de éjszaka sem könnyű halat fogni. Mi ennek az oka, hová „bújnak” el a halak? Ennek jártam utána!

Nyárköszöntő rapid method

Bank Bálint 2023-07-11
Végre megérkeztek a hosszú, meleg, napsütéses nappalok. Szerettem volna egy rövid, de annál eseménydúsabb pecát, így ellátogattam egy számomra igazán kedves vízterületre. A mai horgászat helyszíne a Völgyhídi Horgásztó. Ez egy nagyon szép fekvésű, halban gazdag tó. Annak ellenére, hogy csak néhány órám volt a horgászatra, sok pontyot tudtam megfogni, majd visszaengedni.
Videóval

Rapid Feeder 5. rész – A papucs method

Döme Gábor 2023-07-08
A pontyos method feeder horgászat népszerűsége töretlen, hatékonysága és dinamikus fejlődése pedig megkérdőjelezhetetlen! A legnagyobb létszámot mozgatja meg a horgászversenyzők körében is.

Pontyok a híd alól

Bank Bálint 2023-06-01
A mai horgászaton egy számomra új vízterületre látogattam el. Akik autóval járnak le a Balatonra, azoknak biztosan ismerős az a bizonyos völgyhíd, ahonnan utazás közben először láthatunk rá szinte az egész magyar tengerre. Ma ez alatt a hatalmas híd alatt vettem üldözőbe a halakat, a kőröshegyi horgásztavon.

Pontyözön Kőröshegyen

Bank Bálint 2023-05-23
A mai horgászat alkalmával a kőröshegyi Völgyhídi-tóra látogattam el egy pörgős peca reményében. Nagyon sok hal van ebben a vízben, főleg pontyok, de igen szép a tó amur-és kárászállománya is. Kinéztem egy szimpatikus horgászhelyet és neki is láttam a pakolásnak. Az ilyen csodás környezetben különösen jó élmény a pecázás, arról nem is beszélve, hogy mennyi halat lehet itt fogni.
Videóval

Method suli 28. rész – május

Sipos Gábor 2023-05-13
Rendhagyó módon ez az írás nemcsak egy önálló horgászatot fog bemutatni, hanem így, a versenyszezon elején szeretném átfutni azt a MOHOSZ által hitelesített Method Feeder versenyszabályzatot, melyben az előző évekhez képest több jelentős változás is történt. Ez persze nem azt jelenti, hogy kizárólag azok találnak hasznos dolgokat az írásban, akik versenyeznek, mert sok olyan tippet is szeretnék adni, melyek segítségével eredményesebbé válhatnak a hétköznapi horgászatok is!

Indul a versenyszezon

Bank Bálint 2023-05-11
Már javában zajlanak a 2023-as horgászversenyek selejtezői. Úgy érzem, egy hónappal saját megmérettetésem előtt eljött az idő a célzott felkészülésre. Mit jelent ez? A következő sorokban részletesen elmondom!

Kora tavaszi potykák

Őri Tibor 2023-04-07
E vasárnapon ismét kilátogattam a Zalaszentgyörgyi-tóra pár pikkelyest becserkészni feederrel. A naptárban már bőven tavaszban járunk, ezt viszont az időjárás nem így gondolta… Sebaj, az időjósok jövő hét közepétől már kedvezőbb feltételeket ígérnek a pecához. Addig is nézzük, mi történt aznap!

Monsterrel nem csak monsterekre!

Bank Bálint 2023-03-28
A Haldorádó 2023-as újdonságai között az egyik legérdekesebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő termékcsalád a Monster. Ahogy a neve is sugallja, ezekkel a csalikkal, pellet boxokkal és aromákkal jó eséllyel vehetjük üldözőbe vizeink „szörnyeit”. Ugyanakkor van e termékcsaládnak egy method csalija is, és lássuk be, methoddal alapvetően nem az óriás halakra szoktunk horgászni. De akkor mire tudja használni ezeket az újdonságokat egy method horgász? Ebben az írásban bemutatok néhány hasznos ötletet.
Videóval

Method suli 27. rész – március, április

Sipos Gábor 2023-03-25
A népszerű methodos tavak, vagyis az intenzíven telepített vízterületek már kora tavasszal viszonylag könnyű horgászatokkal kecsegtetnek. A nagy halsűrűségnek köszönhetően néhány óra alatt akár egy tucat pontyot is meg lehet fogni, hiszen a halak már táplálkoznak, és még ha lassan is, de azért folyamatosan melegszik a víz. Ebben az epizódban elsősorban olyan praktikákat mutatok, amelyek a távolabbi régiók meghorgászása során lehetnek hasznosak.

Tavaszindító methodozás

Bank Bálint 2023-03-21
A kora tavaszi gyönyörű időjárást igazán kár lett volna otthon tölteni, így egy hozzám közel eső, de számomra még ismeretlen vízterületre látogattam el. Ezúttal a Dunakeszi Kavicsbányatavon horgásztam. Sokat hallottam már erről a vízről, sőt idén még egy method országos bajnokság fordulónak is otthont ad, így itt volt az ideje, hogy meglátogassam ezt a tavat. Az ismerkedés a vízzel és a halakkal nem volt zökkenőmentes, de panaszkodni nincs okom. A következő sorokban egyszerű, de nagyszerű kora tavaszi praktikákat szeretnék megosztani veletek.

A tokhalak birodalmában

Borbiró Ádám 2023-03-19
A téli időszak egyik „slágerhala” a tokhal. Pontyozás közben jó néhányszor fogtam már különböző méretű és fajú tokhalakat, de célzottan még soha nem horgásztam ezekre a különleges és méltán közkedvelt halakra. Az idei enyhe tél kiváló alkalmat teremtett, hogy mindezt pótoljam. Egy számomra teljesen új és ismeretlen vízterületre látogattam el annak reményében, hogy újabb célkitűzésemet sikeresen megvalósítsam.

Ananász svédasztal

Pályi Róbert 2023-03-16
Sokan bizalmatlanok az őszi-téli, hűlő vizekben, hogy mi is a jó ízvilág. Legyen csak halas-büdös, legyen édes és büdös vagy talán csak édes? Ma már sokan a szagos, magas halliszt-tartalmú csalikat vetik be a téli hónapokban is. De én nem közéjük tartozom, amit szeretnék is megmutatni az alábbi sorokban.

A kora tavasz első mozzanatai

Erdélyi Róbert 2023-03-12
Elsiklott felettünk a tél, és egy újabb évszak veszi kezdetét. Egy új, talán csodásabb, vidámabb év, évszak vár ránk. De ezt csak remélni tudjuk, reménnyel és hittel vágunk neki mindennapi teendőinknek. A nap első melegebb sugarai simogatják arcom, a barka érzi, hogy áthaladt fejünk felett a „télkirály” és a „napkirályé” lesz a főszerep, így rügyei megfakadva ékesítik a rét pompáját. A hóvirág sem tétlenkedik és máris szirmait engedi szét a hideg földből kibújva.

Tavaszi meglepetés

Horváth Ádám 2023-03-05
Egyetlen olyan tényező van, ami a téli időszakban meg tudja keseríteni a horgász életét… Ez nem más, mint szembesülni a befagyott vizek látványával. Lékhorgászatra ugyan akad lehetőség, de ha a jégtakaró nem elég vastag, arra aligha merészkedünk rá. A pár centiméteres jég pedig abszolút meggátolja a horgászatot. Több gyógymód is javallott ilyenkor az elvonási tünetek enyhítésére. Horogelőkék kötése, botok és orsók tisztítása és karbantartása. Még egy opció, amikor passzív módon harmincadjára is átadjuk magunkat annak az élménynek, amelyet kedvenc horgászfilmünk tud számunkra nyújtani. Megfogadtam, hogy amint kiolvad kedvenc horgásztavam, azonnal szerencsét próbálok – mindezt főképp a teljes gyógyulás reményében.
Videóval

Pesti mesék – V. rész – Jég veled!

Holler Imre 2023-02-27
A környékbeli tavakat még jócskán jégpáncél borította, és az élő Duna vízállása sem volt éppen ideális, így néhány hétre száműzve lettem a vízpartról. Aztán egy februári hajnalon kocogás közben épp az öreg folyóra tartottam terepszemlére, mikor a hídról lenézve megláttam, hogy az öbölben van egy kisebb terület, mely nincs jég alatt és meghorgászható. Nem is késlekedtem sokat, a szó szoros értelmében hazaszaladtam, s rövidesen újra vízparton találtam magam…

Hideg vízben pellettel

Bank Bálint 2023-02-14
Manapság az eredményes horgászat egyik kulcsa a különféle pelletek használata. Az elmúlt években annyira népszerűvé vált ezek etetőanyag funkciójú alkalmazása, hogy vannak tavak, ahol hagyományos por állagú kajákkal alig lehet már halat fogni. A mai horgászatot arra szántam, hogy különböző pelletkeverékeket próbálgassak, kiderítsem, van e köztük különbség, és ha igen, mennyire jelentős. Ha kíváncsi vagy a véleményemre, tarts velem!

Egy nap tavasz a télben

Bank Bálint 2023-02-12
Ebben az időszakban minden reggel miután kikapcsolom az ébresztőt az első dolgom az, hogy megnézem az időjárást. Keresem azokat a napokat, amikor a tél enged kicsit a szorításból, és felmelegszik a levegő. Elszánt horgásznak tartom magam, de azért mégiscsak jobb 8-10 fokban pecázni, mint 2-3-ban. Szerencsére sikerült kifognom egy ilyen tavaszias napot a mai horgászathoz, így nem volt kérdés, hogy kilátogatok a vízpartra néhány szép hal reményében.

Harcsás method nagy pontyokkal

Döme Gábor 2023-02-11
Európai pontyos körutam során, 2022 októberében Bulgáriába látogattam el, hogy tanulmányozzam az ország pontyhorgász kultúráját és találkozzak forgalmazónkkal, Sunay Sabrievvel is. Természetesen a horgászat sem maradt el, amely során több olyan meglepetésben volt részem, amelyre egyáltalán nem számítottam. A kapitális pontyok között több termetes harcsát is sikerült method feeder technikával fognom. Mindezt hogyan? A filmből és írásból kiderül!

Jégolvadás után a Keve Horgászparkban

Bank Bálint 2023-02-08
Bizonyára már sokatoknak viszket a tenyere, hogy végre kijuthassatok a vízpartra és halat fáraszthassatok. Nos, ezzel én se voltam másképp, így folyamatosan figyeltem, mikor olvadnak végre ki a tavak, mikor tudok végre pecázni egyet. Ez a nap ma jött el, közel egy hónap kényszerpihenő után igazán tavaszias, kellemes időben tudtam horgászni.

Februári finom method tippek

Döme Gábor 2023-02-06
Február van… mégis szokatlanul meleg. Minden vizünk kiolvadt és horgászatra csábít. Én sem bírtam otthon maradni és meglátogattam tavacskámat, hogy megnézzem, mivel lehet MOST horogra csalni a halakat!
Videóval

Method suli 26. rész – január, február

Sipos Gábor 2023-02-04
Amilyen gyorsan eltelt 2022, olyan lassan indul az új év. Nehéz visszatérni a hétköznapokba és újra a napi rutin szerint élni. Ami szokatlan, hogy meglepően enyhe időt hozott az év eleje. Jégnek nyoma sincs a tavakon, de még csak különösebben hideg sincs! Minden adott ahhoz, hogy elcsábuljunk egy kis új évi pecára, bár az is lehet, hogy mire ez a film és írás megjelenik, már inkább korizni lehet, nem pedig horgászni! No, de éljünk a mának és használjuk ki, ha jó idő van!

Fagyos bányatavi pontyok az év első hónapján

Erdélyi Róbert 2023-01-25
Beköszöntöttek a mínuszok, és velük együtt elkezdődött az év első horgászata is. Szlovákiában, Felvidéken, azon belül is Feketenyéken vettem üldözőbe a kedvenceket. Amit a bányatóról tudni érdemes, hogy mintegy 6 hektáron terül el, brutális mélységekkel, ami elérheti akár a 15-18 métert is. Aki ismer engem, az tudja, hogy szeretem a vadvízi horgászatot és legfőképp a kihívásokat. A hőmérő a kora reggeli órákban helyenként -4,5 Celsius-fokot mutatott, így forró teával, meleg öltözettel vágtunk neki a kora reggeli túránknak.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2023 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.