Spiccbottal nem csak apró halakra…!

Spiccbottal nem csak apró halakra…!

Sokan azt gondolják, ha meghallják a spiccbot szót, hogy az kizárólag apróhalazásra való, hiszen azzal zömében apró keszegeket és sneciket lehet fogni… Erre csak ráerősít az a tendencia, hogy mindenki minél távolabb szeretne horgászni, hiszen onnan remél szép horgászzsákmányt, pedig a halak gyakorta a lábunk előtt úszkálnak. Nem árt figyelmesnek lenni!

Minél előrébb haladunk a tavaszban, annál nagyobb előszeretettel látogatják a part menti, gyorsan felmelegedő (ívásra is alkalmas) területeket pikkelyes barátaink. Hogy mennyire igaz, hogy a „lábunk elől” is szép halakat tudunk spiccbottal szákba terelni, erre lesz „bizonyíték” ez az írás.

Peti bevetésre készen

Hol horgásszunk spiccbottal?

Bárhol! Szinte bármilyen vízterület alkalmas lehet spiccbotos horgászatra, ahol a part menti 10-12 méteres sáv vízmélysége már eléri a minimum 1 métert. Ha kimondottan szebb kárászokat és pontyokat is szeretnénk fogni, akkor ideális választás egy kisebb alapterületű, pár hektáros és intenzíven telepített horgásztó, ahol a kialakított meder maximális mélysége már a parthoz közel spiccbottal is elérhető. Ezek alapján a mai horgászat helyszínéül a nyíregyházi Verba tanyát választottuk, amelyben a hely kiváló ismerője, Takács Péter volt a segítségünkre.

A kiválasztott 2 spiccbot a Nevis Sensor 6 m, valamint a Nevis Espirit 7 m hosszban

A spiccbotot gumizzuk, avagy sem?

Örök dilemma a finomszerelékes horgászok között, hogy kell-e a spiccbotot gumizni. Hogy segítsünk a kérdés eldöntésében két darab spiccbotot választottunk ki erre a horgásznapra. Az egyik a 6 méteres Nevis Sensor, amely kedvező árával és gumizható csőspiccével hívta fel magára a figyelmet, míg a másik bot a magasabb kategóriát képviselő Nevis Espirit, mégpedig 7 méteres hosszban. A 6 méteres botot 1,4 mm-es Nevis latex spiccgumival gumiztuk be, míg a 7 méteres vékony spiccére kizárólag gyorskapcsot rögzítettünk.

A 6 méteres Nevis Sensorba 1,4mm-es latex gumi került
A Nevis Espirit 7 méteres spiccbotra csak egy gyorskapcsot ragasztottunk

A szerelékek

Az eltérő hosszúságú és érzékenységű botokra különböző szerelékek kerültek. A hosszabb Nevis Espiritre 0,14 mm vastagságú főzsinór, valamint 0,12 mm-es előke került a Nevis Spectron monofil előkecsaládból. A horog mérete 16-os Gamakatsu 1050N V-Head típusú volt. E botnak azt a feladatot szántuk, hogy az etetés körül keresgélve próbálja meg horogra csalni a halakat, a begumizott 6 méteres Nevis Sensor pedig akkor kapott szerepet, amikor az etetésen megjelentek a termetesebb halak, ahol már szükség volt a bot gumizására és további erőtartalékaira is. A szereléket is ennek alapján alakítottuk ki, hiszen a gumizott botra 0,16 mm-es főzsinór és 0,14 mm-es előke került. A horog itt egy mérettel nagyobb volt: 14-es. Az úszó mindkét szereléken azonos típus volt, mégpedig 3 grammos Exner Lamia. A 3 grammot a folyamatos szembeszél és a víz minimális áramlása indokolta.

14-es és 16-os főzsinór vastagság elegendőnek bizonyult
A horgok mindkét boton Gamakatsu 1050N V-Head típusúak voltak
Exner Lamia úszók, mint egy tavaszi csokor… spiccbotos horgászatnál 1,5 grammtól 3 grammig az ideális méret

Az etetésről

Meggyőződésünk, hogy a tavaszi időszakban nincs szükség nagy mennyiségű etetőanyagra, de nagyon fontos annak intenzív, erős aromája. Az egész napos spiccbotos horgászatra mindössze 2 kg etetőanyagot kevertünk be.

Az egész napos horgászat során 2 kiló etetőanyag elegendőnek bizonyult

Tavaszi spiccbotos keverék

  • 1 kg Van Den Eynde Super Carp Strawberry
  • 1 kg Van Den Eynde Super Match
  • 0,5 flakon Van Den Eynde Sweet Liquid Strawberry
  • 2 dl csontkukac
  • kevés csemegekukorica

Bekeverés előtt a két különböző etetőanyag és hozzá az aroma
Szembetűnő a különbség
Szárazon kell elkeverni a két etetőanyagot…
… majd jöhet rá a tömény aroma… ennek nagyon kellemes epres illata van, legszívesebben beleinna az ember…
Fél flakonnal a keverékre!
Az etetőanyagba 2 maréknyi csonti került

Már az etetőanyag kiválasztásánál is látszott, hogy nem csak az apró keszegekre és kárászokra számítunk a nap során. A Super Carp egy intenzív epres illatú, durva szemcseméretű pontyos keverék, míg a Super Match egy finom őrlésű, nagy mennyiségben pirított kendert tartalmazó fehérhalas etetőanyag. A kettő keverékét még félflakonnyi epres aromával turbózta fel Péter, tovább növelve az etetőanyag távcsali hatását. A bekevert etetőanyag 2/3-át a horgászat megkezdésekor a rövidebb spiccbot úszója köré dobálta. Ennek oka az volt, hogy ezt az etetést szerette volna Péter célzottan a gumizott spiccbottal meghorgászni, míg a 7 méteres spiccbot feladata az etetetés körüli keresgélés volt, hiszen az 1 méter különbség a két bot hossza között, azonos vízmélység esetén 2 méterrel távolabbi horgászatot tesz lehetővé a hosszabb spiccbot javára.

Útjára indul az etetőanyag gombóc
Meg is érkezett

A horgászat

Az alapozó etetés után a horgászat a hosszabb, 7 méteres bottal indult. Csalinak 2-3 szem csontkukac került a horogra. A Nevis Espirit spiccbot az IM12-es karbon anyagának köszönhetően kifejezetten kis tömegű, könnyen kezelhető bot. Egyszerű volt vele a horgászat, hiszen a hosszú kézbentartás során sem fárad el tőle a horgász keze. Szerencsére a halak is hamar rátaláltak a nekik szánt csemegére, így partnerek lettek a spiccbotos horgászatban. Látszódott Péter arcán, hogy hihetetlen élmény valamennyi hal fárasztása.

Nem kellett sokat kapásra várni!
Horgon az első hal!
A finom csonti csali…
… gyorsan gazdára talált!

Sorban jöttek a szebbnél szebb kárászok, compók, dévérek, kiválóan dolgozott a bot spicce valamennyi hal fárasztása során. Majd egy hosszabb kapástalan időszak után az etetésen egy lassú, elhúzós kapásba bevágva igen nagy vehemenciával indult meg a horog végén lévő hal. Nagy valószínűség szerint külsős akadás lehetett, mivel irányíthatatlanul távolodott addig, ameddig a pici 16-os horog ki nem akadt.

Spiccbotozásnál elkel a hosszú merítő
Tavaszi díszben pompázik ez a dévér, a nászkiütés jelei a fején láthatók
Az ilyen kárászt már hatalmas élmény fárasztani
Ez a hal nem akart partra jönni, hogy lefotózzam… köszönés nélkül távozott… Mi volt ez, Péter? Talán ponty?
Hamar elhúzta egy szép compó a felkínált csalit
Bár a gumi gyorsan felőrölte a hal erejét
Már csak meríteni kell
Gyönyörű hal!

Elérkezett a botcsere ideje. Elő a gumizott és kicsit erősebb végszerelékkel ellátott spiccbotot! A csalizást követően horogra kerültek végül azok a halak, amikért igazán érdemes lehet egy spiccbotot begumizni. Egy kiló feletti compó után horogra akadt az első ponty! A 6 méteres bothossz és a botban lévő 1,4 mm-es gumizás lehetővé tette, hogy nagy biztonsággal lehessen irányítani a horogra került szép uszonyost. A gumizott botnak is megvannak a korlátai, de minimum 2-3-szor nagyobb halat lehet így horogra keríteni, mint gumizás nélkül! Tehát tapasztalataink alapján egy 2-3 kilós ponty kifogása teljesen reális, míg gumizás nélkül 1-2 kilós hal megfogásához már bizony nagy szerencse is kell!

Horgon az első ponty!
Ha ponttyal küzdötök, ne a nyúló gumiban gyönyörködjetek, hanem próbáljátok meg átvenni ti az irányítást. Ne a hal, hanem ti diktáljatok (amíg a szerelék engedi)!
Megvan… :)!
Újabb kapásra várva a Sensor begumizott spiccbottal…

Összegzés

A nap során mindkét Nevis spiccbot jelesre vizsgázott. Mindkettő tudta a dolgát: azt, amire tervezték őket. A 7 méteres Nevis Espirit spiccbottal élmény volt valamennyi termetes kárász és compó fárasztása. A bot spicce gyorsan reagálta le a halak menekülési kísérleteit, esélyt sem adva a távozásra. Kis tömege és karcsú botteste miatt kiválóan alkalmas egész napos finom, gyors horgászatra is. A 6 méteres Nevis Sensor spiccbottal a gumizásnak köszönhetően számos termetes hal került szákba.

Szákban van már ez a szépség is…
A nap legnagyobb hala csaknem 3 kg-ot nyomott!

A spiccbotokhoz viszonylag vastag, 1,4 mm-es gumizással is remekül dolgozott a bot. A 6 méteres hossz alkalmassá teszi célzott pontyhorgászatra is, hiszen a nagyságrendileg 10 méteres horgászati távolságban már igencsak szép pontyokat is zsákmányolhatunk. A nap során fogott négy ponty közül a legnagyobb, ami a Sensor spiccbot horogára került 2,78 kg-os tükörponty volt, de szerintem - gyakorlott kezekben - ennél nagyobb hallal is meg tud majd birkózni.

Az egész napos horgászat eredménye: 4 ponty, sok szép compó, ezüstkárász és dévérkeszeg - mindez spiccbottal!
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: