Rendezés

Videóval

Hasznos aprócikkek nemcsak a spiccbotos horgászatokhoz

Sipos Gábor 2024-05-15
A spiccbotos horgászat már önmagában is rendkívül különleges módszer, nem is beszélve arról, ha kifejezetten nagy halak megfogásának céljával történik mindez. A bivalyerős Kaiwo botok exkluzív élményt biztosítanak már önmagukban is, de ebben az írásban szeretném bemutatni azokat az eredeti, Kínából érkezett praktikus kiegészítőket, melyek új szintre emelik a spiccbotos horgászatot!

Finomszerelékkel a Zsitván 3. rész – Spiccbotos horgászat

Bottyán Marián 2023-05-25
Hiába horgászom már lassan húsz éve, számomra megunhatatlan a spiccbotos horgászat szépsége. Ugyan fogtam gyönyörű ragadozóhalakat pergetve, hatalmas amurokat és gőzmozdony erejű vad pontyokat bojlis felszereléssel, ennek ellenére a spiccbotozás élménye még mindig töretlen.

Egy őszi nap a Zala folyón

Járfás Dávid 2020-01-18
Rövidülő nappalok, ködös reggelek és hűvös éjszakák. Bizony, véget ért a nyár! Egy horgász számára viszont mindig nagy öröm, ha ősszel több napig kellemes az idő. Amíg tart a „vénasszonyok nyara”, szívesen látogatok el a Zala folyóra. Ilyenkor a víz már nem olyan zavaros, mint nyáron, és sokszor a vízállás is kedvező egy jó horgászathoz. Vajon ősszel sikeres lehet egy peca ezen a gyönyörű, de szeszélyes vadvízen? A következőkből kiderül!

Őszi spiccbotozás a Zala-folyón

Járfás Dávid 2020-01-09
Le sem tudnám tagadni, hogy a feederezés megszállottja vagyok. Van azonban egy olyan horgászmódszer, amit majdnem annyira kedvelek, mint a feederbotos horgászatot. Ez nem más, mint a spiccbotozás. Jól emlékszem arra a napra, amikor először indultam a Zala folyóra az első spiccbotommal. Az akkori horgászat a mai napig kedves emlék számomra. Ősz volt, kissé borús idő, de a halak mindenért kárpótoltak! Régóta vágytam már egy hasonló pecára. Elhatároztam tehát, hogy egyetlen spiccbottal próbálom majd becserkészni a minden hájjal megkent zalai keszegeket. Vajon ez a horgászat is olyan kedves emlék marad számomra, mint az első spiccbotozás? Olvassatok tovább bátran és megtaláljátok a választ!

Van szákomban minden jó, avagy Mikulás-napi örömpeca a Zsitván

Bottyán Marián 2018-01-17
Imádom ezt a csatornát, mindig meg tud lepni valamivel, ha az ember nyitott szemmel jár. Noha állandóan nem is mutatja kegyes arcát, a rengeteg vízen töltött idő gyakorta kifizetődik. Most sem történt ez másképp, hiszen rendkívül kellemes meglepetésben volt részem szeretett csatornám partján.

A kishal is hal, avagy szezonnyitó spiccbotozás a Zsitván

Bottyán Marián 2017-03-30
Március. Ez a hónap igazi határeset számomra, ami a horgászatot illeti. Kevésbé aktív a vízparti élet ez idő tájt, hiszen minden élőlény a jobb időket várja, akárcsak mi, horgászok. Mínuszok ide vagy oda, nap mint nap a vizet járom ez időben is. No, nem a halak végett, sokkal inkább a kikapcsolódás, a fáradt gőz kiengedése az, ami kimozdít a jó meleg szobából, míg kedvenceim téli álmukat alusszák, ergo vermelnek. Ahogy minden évben, úgy idén is nagy izgalom és várakozás előzte meg az első horgászatot.

Vissza a kezdetekhez ..., a spiccbottal!

Penyigei Manczur László 2016-10-20
Az utóbbi hónapok horgászatai kizárólag a feederezésről, azon belül is a method feederezésről szóltak számomra. Harmadik gyerkőcünk születése némiképp redukálta a horgászattal töltendő időt, így leginkább az éjszakai pecák maradtak, melyek sikerességét a method módszer adta. Egy idő után már nagyon vágytam a változatosságra és némi napfényben történő horgászatra, így egyeztetve a családdal végre módom nyílt visszanyúlni horgászatom kezdeti időszakához és egy pár órát spiccbottal eltölteni a vízparton.

Örömpecák egy „nevenincs” csatornán

Bottyán Marián 2016-09-03
Már jócskán túl vagyok néhány jászon, balinon, ami a Dunát és a pergetést illeti. Amilyen biztató volt a kezdet, olyan siralmassá vált a folytatás, zavaros árhullámok vonulnak le, mire ismét jónak ígérkezik a víz. Pontosabban csak ígérkezne, hiszen a folyó még mindig zavaros. A víz egyre csak apad, de tisztulni nem akar. Figyelemmel követem a víz mozgását az Interneten, a grafikonokból pontosan következtetni lehet, hogy mi is történik a folyóval, azonban nem túl biztatóak az előrejelzések, ezért elkezdek kacsingatni kissé más jellegű vízterületek felé is…

Spicces pontyok

Sás Richárd 2015-04-23
Édesapámmal egy háromnapos túrát terveztünk a Makra-tóra. Körösladányban, ahol a tó is található, nem volt nehéz szállást találni. Egy panzióba terveztük az éjszakákat, hiszen május elején még nem volt lehetőség éjszakai horgászatra. Mind a három nap reggel hattól este hatig horgásztunk. Itt fogtam első termetesebb halaimat és itt tanultam meg a begumizott spiccbotos horgászat csínját-bínját.

Egy szál spiccbottal, kényelmesen

Szili Dániel 2014-07-11
Adódnak helyzetek, amikor valamire nagyon hajtok, mikor képes vagyok hétvégeken át egyvalamit próbálgatni egészen addig, míg csömöröm nem lesz a rengeteg holmitól, a sok készülődéstől, az állandó koránkeléstől vagy egyéb dolgoktól. A végére megunom, és ekkor fogom magam, felkelek, amikor akarok, kimegyek a vízhez és leülök, ahol tetszik, előveszem a 7 m-es spiccbotomat és élvezem az egyszerűséget.

Élővízi keszegezés

Balogh Albert 2014-02-15
A finomszerelékes horgászat elterjedésével egyre többen vásárolnak karcsú, de egyben könnyű és erős botokat a jobb fogási élmény és az eredményesség kedvéért. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy más módszerek nem eredményesek, mert ez horgászhelytől, víztől és halaktól is függ. 8 éve horgászom a Tiszán, ebből 2 éve versenyszerűen és az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy az elmúlt 2 évben több halat sikerült szákba tereltem, mint a megelőző években. E finomszerelékes horgászatnak mutatom be az egyik ágát, az általam alkalmazott spiccbotos technikát…

Spiccbotos keszegezés a Tiszán

Balogh Albert 2013-10-26
A spiccbotos horgászat azon változatát kívánom bemutatni írásomban, amelyet a Tiszaörvény mellett húzódó élő Tiszán művelek. Ezt a horgászatot részesítem előnyben az élővizeken, de szóba jöhet ilyenkor a bolognai vagy a rakós is. E vadvizek halai szerettették meg velem ezt a fajta finomszerelékes technikát. A spiccbot majdnem mindenki számára a gyerekkori pecákat eleveníti fel, ám egy komolyabb kategóriájú bottal bármikor rendkívül izgalmas horgászat folytatható. Remélem, sokaknak tetszeni fog a módszer, amit az alábbiakban mutatok be.

7 méteres spiccbottal a tiszai csatornán

Balogh Albert 2013-02-07
Sok horgász elfelejti, hogy a spiccbotos horgászat van olyan izgalmas, mint bármilyen más horgász módszer. Mint minden ember, aki vízpart mellett nő fel - mint én is -, illetve aki beleszeretett a Tisza szépségébe és halállományába, az tudja, hogy a horgászat kezdeti örömeit leginkább egy spiccbot adja. Ezt a kikapcsolódást jelentő fantasztikus szórakozást mutatnám be önöknek az én szemszögemből. Én is versenyhorgász vagyok, de a legtöbb versenyen matchbottal, illetve feederbottal üldözöm a halakat. Ajánlom ezt az írást minden kedves horgásztársaimnak!

Az év első horgászata

Papp József 2011-01-10
2011. január 1-et mutat a naptár, az új év első napja és egyben az év első horgásznapja is. Fontos az évet horgászattal kezdeni, mert a népi bölcsesség azt tartja, amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is. Ha munkás, akkor munkás lesz a maradék 364 nap is, ha bosszús, akkor olyan, ha pedig horgászós, akkor olyan. Ragaszkodom ennek a regulának a szigorú betartásához, különös tekintettel a horgászatra. Ezért az év első napján a közeli kis patakot vettem célba, hátha sikerül valami hallal találkoznom.

Amikor nagyon rezgett a léc!

Csöndes István 2010-10-11
Vannak pillanatok, amikor az ember csak teszi a dolgát és nem is fogja fel, mi történik vele. Így jártam én is egy alkalommal, mikor - mint idén sokadszor - ismét kezembe került a horgászbot. Éves kirándulásainkat, pihenéseinket rendszerint egy gyönyörű víz mellett töltjük Győr-Moson Sopron megyében, a Doborgazsziget nevű falucskában, a nagy Duna egyik holtágán, a Zátonyi Holt-Dunán! Hogy itt mi történt? Ha érdekel titeket, tartsatok velem!

Nekem nyolc!

Sipos Gábor 2010-05-18
Mostanában egyre ritkábban látok vízpartokon spiccbottal horgászókat. Kicsit mostohának érzem e botfajta sorsát, hiszen majd mindenki egy rövid kis snecizőbottal kezdi horgászpályafutását. Persze lehet, hogy ez már a múlt, sajnos a mai világban sokan gondolják úgy, hogy pénzért nemcsak méregdrága botot, hanem a tapasztalatot és az „alapokat” is meg lehet vásárolni a gyereknek. Én még emlékszem, amikor ötévesen a Deseda tározón édesapám kezembe nyomta az ötméteres bambusz botomat. Két napig le sem tettem, hányszor böktem bele ujjamba a horgot, most meg már az is csoda, ha nem a klaviatúra töri fel a gyerek ujját, hanem egy horgászbot. Jómagam úgy döntöttem, hogy újra kezembe veszek egy spiccbotot, és irány a vízpart!

Spiccbottal nem csak apró halakra…!

Döme Gábor 2010-04-29
Sokan azt gondolják, ha meghallják a spiccbot szót, hogy az kizárólag apróhalazásra való, hiszen azzal zömében apró keszegeket és sneciket lehet fogni… Erre csak ráerősít az a tendencia, hogy mindenki minél távolabb szeretne horgászni, hiszen onnan remél szép horgászzsákmányt, pedig a halak gyakorta a lábunk előtt úszkálnak. Nem árt figyelmesnek lenni!

Apróhalak láb alól, rövid spiccel

Balogh Róbert 2009-09-17
Talán van már vagy öt éve is annak, hogy hűtlen vagyok a régi kedves módszeremhez, a rövid spiccbotos horgászathoz. Évekkel ezelőtt szinte minden második-harmadik hétvégén a rövid spicceknek jutott a főszerep. Mivel a horgászatban számomra a halfogás öröme a lényeg, nem pedig a fogott halak mérete és kulináris élvezete, a rövidbotos keszegezés a horgászörömök kifogyhatatlan tárháza volt számomra.

Egy régi, kedves módszer: spiccbottal a csatornán

Polyák Csaba 2009-06-17
A horgászatot sokan kezdjük a spiccbotokkal. Kezdetben egy kis rövid, 4 méteres pálcával horgászunk, majd a módszer feledésbe merül, mielőtt kiteljesedhetne. A spiccbotot többnyire csalihal fogásakor veszi elő a horgász, pedig ha tudná, hogy milyen remek szórakozást nyújthat! Bevallom, az utóbbi időkben én is mostohán bántam ezzel a módszerrel. A botzsákomban mindig ott lapulnak szépen nagyság szerint, de versenyeken ritkán kell elővenni őket, máskor pedig többnyire matchbottal üldözöm a halakat. Egy hétvégén azonban úgy gondoltam, előveszem régi kedves spiccbotomat, és pár órácska erejéig visszarepülök segítségével az időben.

Tüskei tavasz 1.

Papp József 2009-04-20
Dombóvár és a környék csodás horgászvize a Tüskei-tó. Korábban, több mint 100 éve kezdték meg ezen a területen a tőzegbányászatot, majd az így kialakult sok bányagödör elárasztásával, 1967-ben került horgászkezelésbe. A tó gátját néhány tucat lelkes horgász kubikusként, kosárral, talicskával hordta össze. Még gyerekként én is segítettem ebben a munkában. A tó még ma is ezt a látványt nyújtja, szigetek, bokrok, vízbe dőlt fák, igazi őstó. Gazdag madárvilága és vízparti növényfaunája megőrzése érdekében néhány éve védett természeti területté nyilvánították, ez azonban nem akadályozza a horgászatot. Sőt, ebben a gyönyörű, madárénektől hangos környezetben különös élmény a pontyok, amurok, harcsák zsákmányul ejtése.

Szuperfinom tavaszi spiccbotozás

Balogh Róbert 2009-03-08
Az idén is, mint ahogyan az elmúlt évek során, már nagyon vártam, hogy a jégpáncél eltűnjön a vizek hátáról, és az év első halait megfoghassam. A január csak a horgászfelszerelések hadrendbe állítása, a vízpartra látogatás és sóvárgás jegyében telt el. A februári hónapban már volt valami halvány reménysugár, hogy bevethetem a szereléket. Az első adandó alkalommal mikronimfázni mentem, de inkább csak fázás lett a mikronimfázásból. Négy bodorka érdeklődött csak a műlegyeim iránt. Így a következő hétvégére spiccbotos horgászatot terveztem be.

Apróhalas kikapcsolódás

Hajagos-Tóth Tamás 2008-10-01
Napjainkban egyre többen választjuk kikapcsolódásnak a horgászatot. Távol a várostól, a hétköznapi gondoktól, a szabadban, a friss levegőn pihenhetjük ki fáradalmainkat. A horgászat azonban ma már igen szerteágazó sportág, ezért van, akinek a pontyozás, van, akinek a rablóhalazás és van, akinek a keszegezés okoz örömet. Jómagam szívesebben választom a sok kapással járó apróhalazást…

Keszegfogó párbaj testvériesen

Energo Team 2008-04-15
Révfülöpön, a Humán-Jövő 2000 Kht. vízi telepének kikötőjében versengett a két Timár testvér, Dani és Szabolcs. Mindketten remek versenyhorgászok, akik ráadásul etetőanyag gyártásban is otthon vannak, így aztán jóval többet tudnak a kora tavaszi hideg vizes könnyű keszegezés műhelytitkairól, mint az átlaghorgász.

Kezdjük a szezon legelején!

Polyák Csaba 2008-03-04
A tél szokatlanul enyhére váltott. A korábbi mínuszok helyére ellentétes előjelű „légtömegek” nyomultak, ahogy azt az időjósok megmondták. Az autó hőmérője is igazolta a tényt, bizony a 10 fokot is elérte a hőmérséklet január közepén. Ez két dolgot vont maga után. Egyrészt borzalmasan hasogatott a fejem, másrészt a vizek egy része megszabadult az őt szorongató jégpáncéltól. Az állóvizek vastagabb jegével persze még nem bírt, de a folyókról gyorsan lesöpörte a vermelő halaknak védelmet jelentő jégpáncélt. Törvényszerű, hogy az idő felmelegedésével egyenes arányban nő a horgászok úgynevezett pecakényszere, azaz elég egy talpalatnyi szabad vízfelület ahhoz, hogy azonnal bepakoljuk a felszerelésünket.

Horgász, nyitott szemmel járj!

Imre László 2008-02-22
Sokan kérdezik a fórumon, hogy érdemes-e lemenni a partra, valahol mozog-e a hal? Valahogy nem értem, miért sajnálják az emberek az időt, hogy lemenjenek a vízpartra egy fél vagy egész órára, sétálgassanak és figyeljék a víz és az őt körülvevő természet változásait…

Spiccbottal a csatornán

Döme Gábor
Szűcs Balázst, a magyar csapat számára sikeres 10. Európa-bajnokság után egy újabb, fontos versenyre való felkészülésen sikerült meglesni. Balázs - mint az Európa-bajnok magyar csapat legfiatalabb tagja - a Velencei-tavon megrendezett versenyen is remekül helyt állt, eredménye nélkülözhetetlen volt a csapat jó szerepléséhez. Az újabb kihívást a Kunhegyesen megrendezendő Klubcsapatok Országos Bajnoksága és az Országos Egyéni Bajnokság jelenti majd…

Percenként egy ponty

Balogh Róbert 2005-09-07
Senkit sem szeretnék félrevezetni ezzel a címmel, mint ahogy némelyik szenzációhajhász bulvárlap tenné. A cím valóságtartalmát 100 %-osan garantálom, igaz, azzal a kis szépséghibával, hogy ezek a pontyok nem két-három kiló feletti aranyhasúak, csupán néhány centiméteresek, és nem is kockatóból származnak. Sőt … igazi vadvízből.

Mi is „nagy dévérekről álmodtunk”

Sivák Mátyás 2005-08-04
Egy magamfajta „keszeghorgász” arról álmodik, hogy egyszer egy olyan vízen horgászhasson, ahol hemzsegnek a nagyobbnál nagyobb dévérek. Mindig fájó szívvel olvasom és nézem a külföldi beszámolókat. A Mulde- vagy akár a Musovi-tározó számomra szinte elérhetetlen távolságban vannak, ezért itthon próbálom fellelni azokat a helyeket, ahol megtalálom az öregebb dévéreket. A Dunán és holtágaiban sikerült már fognom egy-egy szebb példányt, de nagy mennyiségben még sosem találkoztam velük. Utolsó horgászatom alkalmával viszont olyan dolog történt velem, ami számomra feledhetetlen marad. Engedjétek meg, hogy elmeséljem Nektek.

Úsztatás spiccbottal

Balogh Róbert 2004-07-08
Az elmúlt estéket az idei év fogási naplójának áttekintésével töltöttem. Magam is meglepődtem azon, hogy még nem úsztattam az idén egyetlen alkalommal sem. Teljesen kézenfekvő volt a dolog, hogy a legközelebbi kirándulás az úsztatás jegyében zajlik. Pillanatok alatt a Tisza vagy a Bodrog meglassult részei, csendes visszaforgói jelentek meg lelki szemeim előtt. Bár az időjárás nem volt túlzottan kegyes hozzám, az utóbbi időben szinte majdnem minden horgászatom vízi parádéval, sárdagasztással végződött. A horgászat előtti este is szakadt az eső, a sár miatt esélyem sem maradt arra, hogy lejussak a Tisza vagy a Bodrog kanyarulataihoz. Mivel eldöntöttem, hogy úsztatni fogok, ezért egy kis csatornát vettem célba, nem tagadom, kicsit csalódottan… A végeredmény azonban kárpótolt!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.