Dunai nagyponty-horgászatom 4. rész – Bécs szívében

Dunai nagyponty-horgászatom 4. rész – Bécs szívében

Ha az osztrák fővárost átszelő, három fő ágra szétváló Duna folyót és a nyüzsgő nagyváros légi fotóját nézzük, biztos minden horgásznak az jut elsőként az eszébe, hogy mennyi jó horgászhely van itt! Mindig is vonzott, hogy Bécs szívében, a felhőkarcolók árnyékában horgászhassak a legendás, sötét színű, vad pontyokra. Novemberben végre elérkezett az én időm, és próbára tehettem magam az Öreg- Duna partján is!

Nem először horgásztam már a Bécsben, legutoljára májusban, az Új-Dunán próbáltam szerencsét, ahol hatalmas busák voltak a célhalaim.

Májusban a bécsi Új-Dunán nagytestű busákra horgásztam, és nem is eredménytelenül!

Bécsben a Duna három fő ágra oszlik, ahogy a főváros határához ér. A főággal párhuzamos 21,2 km hosszú Új-Duna (Neue Donau), amely egy zsilipekkel szabályozott csatorna, felel a főág tehermentesítéséért árvíz idején. A harmadik, a főágról leválasztott víztest az Öreg-Duna (Alte Donau). Valamikor szerves része, meghatározó ága volt a folyónak, de az árvízvédelmi szabályozások során végül leválasztották és a két végét lezárták. A vízutánpótlás az Új-Dunán keresztül azonban megoldott.

Bécs madártávlatból 1.
Bécs madártávlatból 2. – megannyi ígéretes horgászhelyet kínál a három ágra szétváló Duna

Itt folyóvízi halakra horgászhatunk állóvízi körülmények között. Nem könnyű ide horgászengedélyt szerezni, de sikerült ezt a Bécsben élő magyar barátaim segítségével megoldani. A kb. 5,2 km hosszú, 160 hektár alapterületű, maximum 300 méter széles holtág talán leghíresebb lakói a sötét színű, hatalmas, vad pontyok. Én is rájuk pályáztam elsősorban és ennek megfelelően állítottam össze a felszereléseimet is.

Köszönöm Bécsben élő horgászbarátom, Kecskés Attila segítségét az ígéretes helyek felfedezésében

Amivel tisztában kell lenni az ide készülő horgászoknak, hogy itt a horgászat minden más szabadidős tevékenység és vízi sport mellett csak megtűrt, legtöbb helyen nem szívesen látott tevékenység. Nagyon kicsi a parti helyek száma is, ahol az év minden időszakában vízben lubickoló fürdőzőkkel és nudistákkal kell osztozni a helyeken. Szóval, nem egyszerű itt a peca, akárhogy is nézzük…
De ha mindez nem volna elegendő, akkor jön a feketeleves! A mederfeneket mindenhol sűrű hínár borítja, amely még novemberben is nagyon zavaró volt. Ezt a kanadai átokhínárt (milyen találó a neve, ugye?!) mesterségesen telepítették be a víz természetes szűrése, tisztítása céljából. Az „átkozott” növény annyira jól érzi magát itt, hogy néhány éven belül a teljes víztestet elborította. A sekélyebb részeken a vízfelszínt is elborítja, lehetetlenné téve a víziközlekedést. Hatalmas gépekkel próbálják gyéríteni, de mindhiába… A halaknak látszólag tetszik, olyannyira, hogy nagyon ki sem akarnak jönni a hínármezők takarásából.

Végre horgászhatok az Öreg-Dunán!

Akkor tudtam eredményesebb fokozatra kapcsolni a horgászat során, amikor rájöttem, beláttam, hogy nem kerülni kell a sűrű hínárt, hanem pont ott, a legsűrűbb részeken kell keresni a hőn áhított pontyokat.

Az első halra nem kellett sokat várni! Szép dévérkeszeg, de nem Ő volt az elsőszámú célhalam

Újfent életre szóló, nagyon különleges élményekkel és megannyi új tapasztalattal gazdagodtam azon a pár napon, amit itt eltölthettem. Az itt készült képes beszámoló és film hűen visszaadja ennek legfontosabb pillanatait.

A felhőkarcolók árnyékában különös hangulata van az éjszakai horgászatnak
Bécs szíve, üzleti negyede, éjszakai megvilágításban…
… de karnyújtásnyira van az érintetlen természet is
Bárhová néztem, csak tátottam a számat
Az ámulatból e kapitális ponty erőteljes éjszakai kapása rántott vissza a valóságba. És milyen jól tette!
A végszerelékem, amellyel az első pontyot fogtam
Megtöltve, bevetésre készen így néz ki
A csalogatóanyagok és csalik, amelyekkel eredményesen horgásztam az Öreg-Dunában élő pontyokra
Új nap, új remények! A kora reggel ezzel a fenséges tükörponttyal ajándékozott meg!
Bőrének nagyon különleges mintázata volt…
… amit az egyedi, aranysárga pikkelyek tettek még szebbé
A nyerő csalikombináció: Haldorádó MONSTER Magnum 20+ Máj & Vér oldódó golyó fél szem N-Butyric Pop Up Vajsav + Méz csalival kikönnyítve (ez utóbbi a csatában odalett). Mindez fluorocarbon horogelőkén felkínálva
Autóval lehetetlen az Öreg-Duna partját megközelíteni. A temérdek horgászcuccot a NASH elektromos talicskával toltam be a helyre
Hiába ugyanaz látszólag minden, még sincs két egyforma nap
A csendes nappali órákban, amikor egyértelművé vált számomra, hogy a halak a hínármezők sűrűjében rejtőznek, ezzel a végszerelékkel „kopogtattam” be hozzájuk…
… és milyen jól tettem!
Rövid időn belül 3 pontykapásom is volt a kereső, ólmos végszerelékkel, amelyből 2 partra is került. Természetesen a legnagyobb távozott…!
Az utolsó nap reggelén már masszívan fagyott, lederesedett minden
Sokat nem vártam az ólmos végszerelék bevetésével és döbbenten tapasztaltam, hogy milyen óriást segített partra
Életem egyik legszebb pontya, bőven 20 kg felett!
Minden porcikája szép…
… és érintetlen volt
Az úszók mérete elárulja, hogy öreg halról van szó
A kamera persze mindvégig forgott és megörökítette a túra legizgalmasabb pillanatait

Az itt készült film remekül visszaadja horgászatunk legizgalmasabb pillanatait és az átélt élményeket, miközben nagyon sok hasznos infót is megosztok a nézőkkel!

Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.